Caroline Munro

The Hateful Eight (2015)

aka Les 8 enragés; Los odiosos ocho; Les 8 Salopards; Les huit salopards; The H8ful Eight; The Hateful 8

The Hateful Eight #1 The Hateful Eight #2

Quentin Tarantino on alkanut ottaa rauhoittavia. Uusi elokuva ei ole edeltävien Kunniattomien paskiaisten (2009) ja Django Unchainedin (2012) kaltainen levoton sillisalaatti, jossa eri elokuvista lainatut pastissikohtaukset vievät huomion tarinankuljetukselta. The Hateful Eightin keskiössä ovat nyt enemmän näyttelijät kuin ohjaajan päähänpinttymät - vaikka kyseessä on monilla tavoin Tarantinolle ominainen elokuva tavaramerkkeineen.

Joskus Kill Billien aikaan Tarantino sanoi haastattelussa, että kaikki hänen elokuvansa ovat omalla tavallaan romansseja. Tällä kertaa elokuvassa ei ole tippaakaan rakkautta. The Hateful Eight on elokuva vihasta, ja kaikki sen hahmot ovat inhoa, raivoa ja katkeruutta täynnä olevia ihmisiä.

The Hateful Eight [1]
The Hateful Eight [2]

Jo elokuvan nimikin vihjaa, että on turha odottaa hahmoilta mukavuutta - kaikki ovat pahoja ja moraalittomia ihmisiä lähes vailla pehmentäviä piirteitä. Selkein esikuva tälle nihilistisyydelle on Tarantinon ihaileman Sergio Corbuccin The Hellbenders (1967) sekä espanjalainen lumisten maisemien ryöväriwestern Cut-throats Nine (1972). Liian räikeää esikuvien lainailua ei elokuvassa ole, paitsi Tarantinon oman esikoisen, Reservoir Dogsin juonirakennetta kohtaan.

Pari edellistä Tarantinon tuotosta kärsivät siitä, että Christoph Waltzin esittämät hahmot imivät huomion itseensä jokaisessa kohtauksessaan. Nyt Waltz on jätetty pois, ja Tarantino on koonnut vaikuttavan satsin vanhastaan tuttuja luonnenäyttelijöitä, jotka pelaavat erinomaisesti toisiaan vastaan.

The Hateful Eight [3]
The Hateful Eight [4]

Keikalta palaava musta palkkionmetsästäjä Marquis Warren (Samuel L. Jackson) kohtaa virkaveljensä John "Hangman" Ruthin (Kurt Russell), joka kuljettaa postivaunuissa lainsuojatonta Daisy Domergueta (Jennifer Jason Leigh) hirtettäväksi. Kolmikko on pakenemassa saapuvaa lumimyrskyä tienposken majataloon. Mukaan lyöttäytyy myös rasistinen etelän sheriffi (Walton Goggins). Samalla kärrykyydillä reissaavien misogynistin, sadistin, rasistin ja sosiopaatin keskinäiset välit eivät ala kaikkein lämpimimpinä.

Joukon ehdittyä perille mökille paineet eivät helpota, sillä samaa suojapaikkaa asuttaa jo valmiiksi joukko epäilyttäviä miehiä, joilla tuntuu olevan verta käsissään (Bruce Dern, Michael Madsen, Demian Bichir ja Tim Roth). Mukavana ja leppoisana tunnetusta kievarista on tullut kolkko kummitushökkeli, jonka tapahtumat eivät kestä päivänvaloa edes koko ajan auki paiskautuvan oven verran. Mysteeriä asiassa ei juuri ole, mutta painekattilan yli keittämisen hetkeä odottaa silti.

The Hateful Eight [5]
The Hateful Eight [6]

Elokuva on tarkoituksellisen teatraalinen. Hahmot viestivät pääasiassa huutaen ja heidät on sijoitettu mökissä kuin näyttämön lavalle. Esittämistapa on hieman epäluonteva ja jäykkä, mikä sopii elokuvan hahmojen kaksinaamaisuuden kuvaukseen. Eläväinen kameran käyttö pitää tilanteen jokseenkin elokuvallisena, vaikka käsikirjoitus on selvästi suunniteltu soveltumaan myös teatteriin. Tähän liittyy myös elokuvassa esiintyvät turhat rönsyt, kuten toistuvat hahmojen esittäytymiset ja heidän nimiensä ja päämääriensä hokeminen. Näissä on silti oma huumoriarvonsa.

The Hateful Eight [7]
The Hateful Eight [8]

Viime aikoina kansalaisoikeusmarsseissa näyttäytyneellä Tarantinolla tuntuu nyt olevan pelkän genrefiilistelyn lisäksi jotain oikeaa sanottavaa elokuvallaan, joka peilaa Amerikassa hiljattain tapahtuneiden valkoisten poliisien surmaamien mustien pinnalle tuomia, pitkään kehittyneitä rotukaunoja ja yleistä vihan ilmapiiriä. Vanhan ajan elokuvakokemuksien hienouden saarnaaminen on ulkoistettu valkokankaan ulkopuolelle 70 mm -filmiversion kaupungista toiseen kiertäville esityksissä.

Pitkäkestoinen The Hateful Eight vaatii katsojaltaan hieman kärsivällisyyttä ja Tarantino-dialogista nauttimista. Puutteineenkin se on silti kiehtovaa seurattavaa ja osoitus siitä, ettei ohjaaja ole täysin menettänyt intoaan pyrkiä hiomaan kykyjään kehittyäkseen paremmaksi elokuvantekijäksi. Tätä ilmaisee se, että katsoja pysyy tällä kertaa elokuvan maailmassa sen keston ajan eikä vain joka kohtauksessa mieti, mitäköhän Quentin-setä on tällä kertaa vetänyt.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 31.12.2015
keskiarvo
toimitus
3.36/5.00 (11)
 JSTPJMKKJM*MHMMMK*EMPITM
  3.5 2.5 1.5 4.0 4.0 4.0 3.0 4.0 2.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.70/5.00 (22)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  21 (30)
70%
The Hateful Eight (2015)  The Hateful Eight (2015)  

kommentit

odota...
anonyymi kommentoi (14.1.2016 22:55:42)
user avatar Tiivistunnelmainen, mukavasti venytettyä dialogia ja huumoriakin. Pidin tästä paljon. Oisin voinu katsoa tätä vaikka kuinka paljon lisää!
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa