Caroline Munro

Sticenik (1973) :: Ward


Sticenik #1  

Kauhuissaan oleva Mihail (Milan Mihailovic) pakenee henkensä edestä. Hän kulkee maaseudulla ja erämaassa etsien suojaa ja apua. Etäällä Mihailin perässä seuraa tummanpuhuva hahmo, joka saavuttaa häntä vähitellen, määrätietoisesti ja lannistumatta. Mihail päätyy suuren mielisairaalaan portille anomaan turvapaikkaa ja sairaalan johtaja suostuu vastahakoisesti ottamaan hänet vastaan.

Sticenik [1]
Sticenik [2]

Mustaan kaapuun ja hattuun sonnustautunut seuraaja on vaatetuksensa puolesta kuin vanhoista vampyyrielokuvista peräisin oleva verenimijä. Mystinen hahmo onkin helppo mieltää painostavaa uhkaa huokuvaksi ylivertaiseksi vastustajaksi, joka herättää pelkoa mihin tahansa meneekin. Hahmo ei pääse sisälle mielisairaalaan, joten hän jää alueelle odottamaan tilanteen kehittymistä.

Jugoslavialaisen Djordje Kadijevicin elokuva Šticenik on vainoharhaista kuolemanpelkoa ja nyrjähtänyttä tunnelmaa uhkuva kauhuelokuva. Elokuva ei sisällä juurikaan väkivaltaa eikä yksiselitteisen yliluonnollisia piirteitä, mutta painajaismainen tunnelma on läsnä kaiken aikaa. Kokeneen Branko Ivatovicin upea mustavalkokuvaus herättää varjot eloon, tukahduttaen ilon, helpotuksen ja toivon tunteet lähes täydellisesti.

Sticenik [3]
Sticenik [4]

Kadijevic kuljettaa tarinaa eteenpäin verkkaisesti avaten tapahtumia lähinnä vertauskuvien ja niukan dialogin kautta. Vertauskuvalliseen kuvastoon sisältyvät muun muassa sairaalan pihamaan yksinäinen keinutuoli sekä erämaassa sijaitseva katkennut puu. Kadijevic herättää elokuvan edetessä runsaasti kysymyksiä, joista kaikkiin ei ole tarjolla yksiselitteisiä vastauksia. Häiriintynyt ilmapiiri yhdistettynä vallitsevaan epätietoisuuteen onkin yksi elokuvan suurista koukuista.

Sticenik [5]
Sticenik [6]

Šticenikin englanninkielinen nimi on Ward, joka viittaa mielisairaalan osastoon. Parempi ja sopivampi käännös serbokroatian kielestä olisi kuitenkin "Suojeltu". Kadijevic ohjasi uransa aikana useita romaaneihin tai novelleihin perustuvia elokuvia, kuten esimerkiksi upean kauhufantasian Leptirica (Butterfly, 1973) ja Nikolai Gogolin klassiseen Viy-tarinaan perustuvan Sveto meston (A Holy Place, 1990). Šticenik perustuu serbikirjailija Filip Davidin vuonna 1964 julkaistuun, vain yhdeksän sivua pitkään tarinaan. Jugoslavian televisiota varten tehty Šticenik on sekin verrattain lyhyt noin 45 minuutin kestollaan.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 8.1.2016
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!