Caroline Munro

Dirty Dancing (1987)

Kuuma tanssi

aka Danse lascive; Dirty Dancing - Balli proibiti

Dirty Dancing #1 Dirty Dancing #2

Aina ei tarvita isoa budjettia, tai edes upeaa käsikirjoitusta. Joskus menestykseen riittää eroottisesti latautunut pääosakaksikko, joka tykittää elokuvan aivan uudelle tasolle. Lisätään tähän vielä rutkasti kuumaakin kuumempaa tanssia sekä vahva tunne ensirakastumisesta, niin saadaan kasaan yllätyshitiksi muodostunut Dirty Dancing tähtinään Patrick Swayze sekä hattaran suloinen Jennifer Grey.

Dirty Dancing [1]
Dirty Dancing [2]

"Mambo" Swayze ja Jennifer Grey päätyivät Dirty Dancingissa jo toistamiseen tekemään yhteistä elokuvaa. Varsinaisessa tarinassa eletään kesää 1963, jona nuori 17-vuotias nainen, Baby, kokee perhosen kaltaisen muutoksen. Muutos alkaa, kun hän perhelomalla tutustuu villin oloiseen tanssijaan Johnnyyn. Tämän opastuksella hän herää tanssin tarjoamiin huumaaviin kosketuksiin, joissa kuuma iho, notkeat liikkeet sekä pitkät illat yhdistyvät sytyttäen tytön iloon. Lopulta myös ylpeänpuoleinen Johnny löytää sydämensä. Yhdessä he pyrkivät auttamaan ystäväänsä tarinassa, joka tuotettiin vain kuudella miljoonalla dollarilla, ja joka on koskettanut sydämiä satojen miljoonien taalojen edestä.

Patrick Swayzen ura huipentui vain muutama vuosi myöhemmin, kun hänestä leivottiin 80-luvun viimeinen toimintasankari elokuvaan Road House (1989). Aidossakin elämässä tanssikykyinen lihaskimppu seestyi tuolloin lähes filosofiseksi portsariksi, joka tietää parhaiden päiviensä jo menneen, mutta joutuu vielä kerran kaivamaan esiin julman luontonsa. Dirty Dancing oli se paras "päivä", sensuelliin tanssiin kykenevän paljasvartaloisen miehen joutsenlaulu kohti viisastumista. Ei ihme, että Road Housen jokaista kohtausta hallitsee outo kaiho, päättyihän tuolloin koko 80-luku. Jennifer Grey, jolla oli jo vankkaa tanssitaustaa, sai puolestaan aikalaisten jalat hyytelölle roolillaan ujona tyttönä, joka ottaa ensiaskeleensa sensuellissa oman kehonsa eroottisuuden löytämisessä. Hänelle tanssi on täynnä väreilevää odotusta.

Dirty Dancing [3]
Dirty Dancing [4]

Dirty Dancingista tuli niitä elokuvia, joissa jokainen osa loksahti paikoilleen. Se onkin outo mikstuura kasariglamouria, jossa vuosikymmenelle tyypillisimmät kliseet - jos mukaan ei lasketa Swayzen aurinkolaseja - jäävät hyvin vähäisiksi. Upea kuvaus langettaa sadunomaisen kesäisen auran pääparin leikeille tapahtuvat ne sitten yöllä talon lämmössä tai luonnon keskellä, ja kuusikymmenlukulainen musiikki irrottaa elokuvan erilleen muista 80-luvun hittielokuvista syntikoineen. Tarina on minimaalinen tarjoten vain taustan tanssin tärkeydelle kahden ihmisen elämänvoimana. Tämä jättää paljon aikaa kesäiselle tunnelmoinnille. Elokuvan ollessa taiteena aina kasa illuusioita lienee syytä mainita, että tarinan lämpimiä ulkokohtauksia kuvattiin itse asiassa hyisessä syksyssä.

Greykään ei alkujaan ollut edes kovin kiinnostunut roolista, mikä johtui hänen epäluuloistaan Swayzea kohtaan. Heidän Red Dawnin aikaisista kahnauksistaan huolimatta näyttää yhteinen sävel löytyneen kuvauksiin, tai kenties pieni jännite vain kerrosti heidän esittämiensä hahmojen romanssia. Iskettyään kultasuoneen ei elokuvan suosiolle ole näkynyt loppua. Ilmestymisvuonna sen soundtrack hallitsi billboardin ykkössijaa kolmisen kuukautta, ja vuonna 2008 valmistui poikkeuksellisen epäonnistunut Dirty Dancing -pc-peli, minkä lisäksi elokuva on taipunut jos jonkinlaisiin uusintaversioihin.

Dirty Dancing [5]
Dirty Dancing [6]

Hyväntuulinen Dirty Dancing näyttäytyy tänä päivänä pienenä tanssielokuvien ihmeenä, jota uskaltaa suositelle niillekin joille jo pelkkä ajatuskin rakkauselokuvasta aiheuttaa kylmiä väreitä. Jonkin aikaa saattaa mennä senkin tajuamiseen, että Swayze tekee itse asiassa elokuvassa valtavan onnistuneen roolisuorituksen miehenä, joka joutuu luopumaan egostaan kasvaakseen ihmisenä lihaksiensa vertaiseksi.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 5.2.2016
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (6)
 JSJMMHMMEMTM
  3.5 3.5 3.0 2.0 3.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -4 (19)
21%
Dirty Dancing (1987)  Dirty Dancing (1987)Kuuma tanssi