Caroline Munro

The Losers (1970)

Häviäjät

aka Nam's Angels; Mean Combat; Hells Angels - Verdammt in Vietnam; Les machines du diable; Un mucchio di bastardi

The Losers #1 The Losers #2

Sodassa ei tunnetusti kaihdeta keinoja päämäärän saavuttamiseksi. Ryyppäävän ja rellestävän moottoripyöräjengin pestaaminen erikoistehtävään Vietnamin taistelutantereille tuntuu silti varsin villiltä idealta, vaikka kuuluisan sotateoreetikko Carl von Clausewitzin (1780-1831) ehdot absoluuttisesta sodankäynnistä noin periaatteellisesti täyttyvätkin. Siinä sivussa luodaan edellytykset mitä viihdyttävimmälle eksploitaatioelokuvalle ja ohjaaja Jack Starrett lunastaa lupaukset kaistapäisellä viidakkotaistelueepoksellaan kiitettävästi.

The Losers [1]
The Losers [2]

Vietnamin sota käy kuumimmillaan. Poliittisesti arkaluontoisen tilanteen vuoksi USA:n joukkojen kädet ovat sidotut Kambodžan puolella vankina pidettävän, ohjaaja Starrettin esittämän, CIA-asiamiehen vapauttamiseksi. Voisi kuvitella tehtävän hoitamiseksi vaadittavan hienotunteisuutta ja diplomatiaa, vaan mitäpä sellaisilla biker/sotaelokuvassa tekisi. Apuun kutsuttavaan kirjavaan joukkoon kuuluvat esimerkiksi pitkätukkainen uusnatsihippi Speed (Eugene Cornelius) ja kaiken paskaksi pistävä rasisti sekopää Dirty Denny (Houston Savage). Itseään nimellä Devil's Advocates kutsuvaa moottoripyöräjengiä johtaa William Smithin esittämä kovanaama Link.

Aiempaakin Vietnam-kokemusta omaavat bikerit eivät varsinaisesti ilahdu käyttöönsä osoitetuista Yamaha-moottoripyöristä, mutta pakollisten "tyttöjen pyörä" ja "japsiromu" -kommenttien jälkeen ne muokataan uuteen uskoon konekivääreillä, singoilla ja muilla asiaankuuluvilla varusteilla. Paul Koslon (Nasta laudassa, 1971) esittämän Limpyn ohjastaman, taisteluvaunuksi modifioidun kolmipyöräisen prätkän kruunaa sen panssariin maalattavat rauhanmerkit!

The Losers [3]
The Losers [4]

Häviäjiä alettiin kuvata tammikuussa 1970 Filippiinien Manilassa ja sen lähiympäristössä. Jack Starrett (Cleopatra Jones, 1973; Piru kintereillä, 1975) oli tunnettu taitavana penninvenyttäjänä elokuvatuotannoissaan, eikä Filippiinitkään valikoitunut sattumalta kuvauspaikaksi. Lukuisista halpatuotannoista tuttu Manila muuttuu Starrettin osaavissa käsissä Vietnamin sotatantereiksi riittävän uskottavasti ja kantaväestön käyttäminen avustajina osoittautuu toimivaksi ratkaisuksi.

Baarit, oopiumluolat ja bordellit, joissa Link, Dirty Denny ja kumppanit käyvät relaamassa ennen sotaisaa pelastustehtävää ovat sen sijaan autenttisia. William Smith ja Paul Koslo kertovat elokuvan tekemisestä tämän ja monta muutakin mielenkiintoista seikkaa Dark Sky -lafkan dvd-julkaisun erittäin informatiivisella kommenttiraidalla. Aiemmin mainittu Dirty Dennyä esittänyt Houston Savage oli ennen lyhyttä elokuvauraansa vihreä baretti ja häntä koskevat anekdootit on jokaisen kuultava itse uskoakseen ne todeksi.

The Losers [5]
The Losers [6]

Häviäjät on Jack Starrettin 300 000 dollarin omalaatuinen taidonnäyte. Taitavien stunttien siivittämät taistelukohtaukset ja prätkärynnäköt viidakkokyliin ovat verisiä, täynnä bensan ja ruudin katkua. Peckinpah-tyyliin hidastettujen väkivaltaisuuksien ja poliittisesti epäkorrektin sikailun lomaan Starrett naittaa sodanvastaista henkeä hippitunnelmiin kurottavassa teemabiisissä sekä unimaisen romanttisissa sivujuonteissa. Nihilistisen loppuratkaisun omaavasta Häviäjistä löytyy pintaa raaputtamalla enemmän kiehtovia ristiriitaisuuksia kuin alkuun näyttääkään.

Häviäjät voi myös bongata pyörimässä Butchin (Bruce Willis) ja Fabiennen (Maria de Medeiros) motellihuoneen televisiossa Quentin Tarantinon Pulp Fictionissa (1994). Arvostelun kirjoittajan wtf-henkiset suosikkihetket: Bernie Hamiltonin esittämä kapteeni Jackson repii palmun maasta juurineen ja alkaa mätkiä sillä Dirty Dennyn kanssa nujakoivia kyläläisiä. William Smithin Link ottaa kyttyräselkäisen pojan kylästä prätkänsä kyytiin ja painaa kaasua.

Versioinfo (19.2.2016):

Valtion elokuvatarkastamo lätkäisi Häviäjille Kokonaan kielletty -luokituksen 1970-luvun alussa. Vhs-levitykseen elokuva pääsi Suomessa Europa Visionin toimesta 80-luvun puolivälissä täysikuvallisena ja leikkaamattomana. Dark Sky Filmsin aluekoodivapaa dvd sisältää elokuvan pätevästi restauroituna versiona alkuperäisellä teatterikuvasuhteella, enkkutekstityksellä sekä mainiolla kommenttiraidalla.

****-
© Mika Helminen, julkaistu: 19.2.2016
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSJLTPMH
  3.0 3.0 2.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (9)
67%
Nam's Angels (1970)  Nam's Angels (1970)Häviäjät