Caroline Munro

Gremlins 2: The New Batch (1990)

Riiviöt 2 - uusi pesue

aka Gremlins 2 - Det nya gänget

Gremlins 2: The New Batch #1 Gremlins 2: The New Batch #2

Riiviöiden seuraavaa tulemista saatiin odottaa kuusi vuotta. Hieman yksiulotteiseksi jäänyt ensimmäinen osa omasi kritiikistä huolimatta huikean kaupallisen potentiaalin. Olihan omilla minihirviöillään kilpaileva New line Cinema suunnittelemassa nakertajilleen jo kolmatta elokuvaansa, Critters 3 (1991). Warner Bros ja Steven Spielbergin luotsaama Amblin Entertainment viisinkertaistivat budjetin ja antoivat epäröivälle ohjaaja Joe Dantelle vapaat kädet tehdä elokuvasta omanlaisensa näkemyksen. Elokuva sai ristiriitaisen vastaanoton joka johti siihen, että Gremlins 2 on yksi puhuttelevimpia jatko-osia vielä tänäkin päivänä.

Gremlins 2: The New Batch [1]
Gremlins 2: The New Batch [2]

Tarinan keskiössä on New Yorkin ultramoderni liikekeskus, jossa sisäänkäynnit ovat äänikoodattuja, valot toimivat liiketunnistimella ja lankapuhelinten johdot ovat neljämetrisiä. Kaikkea tätä johtaa miljonääri Daniel Clamp (John Glover). Ensimmäisestä elokuvasta tutut Billy (Zach Galligan) ja Kate (Phoebe Cates) ovat osana tätä jättimäistä organisaatiota oppaana ja arkkitehtina. Katastrofin ainekset nousevat ilmoille, kun Billylle selviää, että hänen vanha lemmikkinsä Gizmo-mogwai on kaapattu koe-eläimeksi rakennuksessa sijaitsevaan laboratorioon, jota johtaa arvaamattoman julma tohtori Catheter (Christopher Lee). Vahingollisten sattumuksien seurauksina kolmen yksinkertaisen mogwai-säännön noudattaminen ei onnistu. Kaaos on valmiina alkamaan.

Gremlins 2: The New Batch [3]
Gremlins 2: The New Batch [4]

Elokuvan päällekäyvä lähestymistapa on omiaan kuljettamaan tarinaa nopealla, mutta rennolla otteella. Huumoria on edelleen väkivallan kustannuksella runsaasti, mutta uutta ihmeteltävää tuho-orgioiden keskelle tuo anarkistinen ja brändiriippuvainen maailman kuvaus. Hahmot, joita riittää ääripäästä toiseen, osaavat soveltaa tätä satiiria nojaamalla sen hetkiseen asemaansa osana populistista yhteiskuntaa, jotkut noudattamalla sen sääntöjä tai päinvastoin, rikkomalla niitä. Oli selvää, että kohderyhmää yritettiin kasvattaa hieman molempiin suuntiin parilla vuodella kyseenalaistamalla kypsemmän yleisön genretuntemus ja ruokkimalla nuorempien mielikuvitusta kevyemmällä kuvastolla.

Gremlins 2: The New Batch [5]
Gremlins 2: The New Batch [6]

Elokuvan visuaalinen puoli on kunnioitettavasti sanottuna keinotekoisuutta aidoimmillaan. Riiviöt sulautuvat mainiosti sarjakuvamaisten lavasteiden ympäristöön, eivätkä ympärillä pyörivät panikoivat ihmiset tai eläimet onnistu viemään fokusta upeasti luoduista hirviöistä, joiden varaan koko elokuva on rakennettu. 50 miljoonan budjetti on nykyajan mainstream-elokuvissa keskimääräinen näyttelijöiden menoerä, mutta tämän elokuvan rahoituksena se on varsin laadukas laskelma. Rahan mahti ja todellinen arvo näkyvät ansaitusti teknisissä ratkaisuissa, joista otetaan kaikki mahdollinen irti.

Gremlins 2: The New Batch [7]
Gremlins 2: The New Batch [8]

Vaikka riiviöiden comeback hävisi elokuvayleisön puolesta taistelun aikaa vastaan, se on ohjaaja Joe Dantelle tärkeä elokuva. Hän oppi viimeistään nyt markkinakoneiston reaaliaikaisen pyörimissuunnan ja roiman annoksen nöyryyttä omaleimaisuudestaan. Uudelle vuosikymmenelle siirtyminen mahdollisti CGI-tekniikan suurimmat kehitysaskeleet vuosikymmeniin, ja Steven Spielberg otti ohjaajana elukkaterrorin jälleen omakseen Jurassic Parkilla (1993). Dante palasi reaaliaikaiseen sarjakuvamaiseen kerrontaansa myöhemmin uudelleen, mutta huomattavasti lapsellisemmalla otteella. Dantesta ei koskaan tullut seuraavaa Spielbergiä, mutta hän on edelleen se mies, joka opetti 80-luvun nuorisolle kauhun ja komedian risteytyksen ja auttoi ikäryhmiä siirtymään tasaisemmin pelkän kauhun puolelle.

****-
© Pasi Vahlman, julkaistu: 25.2.2016
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (9)
 JSJLTPJMKKMMEMPIPV
  3.0 3.5 3.5 3.0 3.5 3.5 3.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.45/5.00 (10)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  10 (61)
16%
Gremlins 2: The New Batch (1990)  Gremlins 2: The New Batch (1990)Gremlins 2 - uusi pesue