Caroline Munro

The Ultimate Warrior (1975)

Tuhon aika

aka New York ne répond plus; The Ultimate Warrior - New York antwortet nicht mehr; Nueva York, año 2012; Gli avventurieri del pianeta Terra; The Baron; Krieger der Apokalypse

The Ultimate Warrior #1 The Ultimate Warrior #2

70-luvun pessimistisen tieteiselokuvan yksi perusteemoista oli ihmiskunnan väistämätön tuhoutuminen tai rappio. Vuosikymmenellä syntyi hieno joukko erilaisia tuhon kuvauksia, kuten Viimeinen mies (Omega Man, 1971), Hiljainen pako (Silent Running, 1972) ja Maailma vuonna 2022 (Soylent Green, 1973). Samankaltaisissa teemoissa liikkui myös videoajan post-apocalypse -genreä ennakoiva The Ultimate Warrior.

Vuonna 2012 sivilisaatio on romahtanut globaalin kasveihin iskeneen ruton seurauksena, joka on johtanut maailmanlaajuiseen nälänhätään. New Yorkissa, muutaman korttelin etäisyydellä toisistaan majailevat linnoitetuissa rakennuksissa Paronin (Max Von Sydow) ja Carrotin (William Smith) johtamat yhteisöt. Paronin yhteisössä on onnistuttu jalostamaan ruton kestäviä kasvilajikkeita, mutta joukko on harventunut Carrotin hyökkäyksien vuoksi. Paroni palkkaa yksinäisen soturin, Carsonin (Yul Brunner) auttamaan.

The Ultimate Warrior [1]
The Ultimate Warrior [2]

Tarinan kuva ihmisistä on genren kyynisimpiä. Yhteisöt eivät jakaudu perinteisesti hyvään tai pahaan, vaan ihmiset ovat opportunistisia ja petollisia tasapuolisesti. Järjestäytyneen yhteisön erottaa kadulla kituuttavasta saastasta vain johtajansa edustama määrätietoisuus. Vaikka näennäisesti Carrotin joukko on murhaavaa rosvosakkia ja vastapuoli taas edustaa idealismia ja sopeutumista, niin edes Paroni itse ei usko tai arvota omaa joukkoaan kovinkaan suuresti. Yul Brunnerin hahmolla on eniten inhimillistä käsityskykyä. Tämäkin johtuu siitä, että taistelutaitojensa vuoksi hän ei vaaranna itseään tarpeettomasti, vaikka antaa myötätunnolle valtaa ilman hyötymistarkoitusta.

The Ultimate Warrior [3]
The Ultimate Warrior [4]

Ultimate Warrior oli genressään ensimmäisiä realistisemman suunnan edustajia. Erotuksena aikaisempiin, teema ei ollut enää niinkään ihmiskunnan vaan sivilisaation tuhossa. Vaikka elokuvaa ei ehkä voi lukea Mad Maxin (1979) tai Pako New Yorkista (Escape from New York, 1981) esikuvaksi, niin siinä on nähtävissä monia genren perusteesejä. Ultimate Warrior kertookin lajityypistä ennen kuin Mad Max linjasi sen perusteemat. Esimerkiksi punk-estetiikka loistaa täysin poissaolollaan. Liikettä ei toki ollut vielä varsinaisesti olemassa, mutta tämä on malliesimerkki siitä miten genret lainaavat kulttuurista sopivia osia ja joista sittemmin tulee osa lajityypin peruskuvastoa.

The Ultimate Warrior [5]
The Ultimate Warrior [6]

Apinoiden planeetta (Planet of the Apes, 1968) nosti New Yorkin maailmanlopun ikoniseksi kaupungiksi. Ultimate Warriorin kaltaiset elokuvat löysivät metropolista maanläheisempää symbolismia. Kaupungin suuruus ja ongelmat liittyivät loogisesti 70-luvun peloille rikollisuudesta ja väestöräjähdyksestä. Oli helppo kuvitella kaupungin vaipuvan totaaliseen anarkiaan keskusvallan romahtaessa. Tematiikkaa tultiin hyödyntämään seuraavan vuosikymmen aikana paljon, oli kyse sitten Warriors (1979) -tyyppisistä jengielokuvista tai post-apocalypse -genrestä. Toinen syy New Yorkin suosioon oli, että se tarjosi elokuvatekijöille 80-luvulle asti helposti löydettävää rähjäisyyttä ja rappiota tunnistettavien maamerkkien seistessä taustalla.

The Ultimate Warrior [7]
The Ultimate Warrior [8]

Ultimate Warrior on tarinaltaan turhan yksinkertainen ja sen tapahtumat sijoittuvat vain linnoitettuun yhteisöön, lähikaduille sekä metrotunneleihin. Tämän vastapainona elokuvasta löytyy kuitenkin mainiot pääosanesittäjät sekä masennusta herättävä näkemys ihmisyydestä.

Versioinfo (6.6.2016):

Ultimate Warrior kiellettiin aikoinaan Suomessa raaistavana. Elokuvasta on käypä versio Warnerin double feature -julkaisussa R1-alueella. Julkaisu pitää sisällään myös Battle Beneath the Earthin (1967).

***½-
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 6.6.2016
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSJLMHTM
  3.0 3.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!