Caroline Munro

Only the Dead (2015)

aka Only the Dead See the End of War

Only the Dead #1  

"America has realised today that its tanks, armies and Shia agents will not be able to end the battle with the mujahideen."
-- Abu Musab al-Zarqawi

Irakin sodista on kehittymässä uusi moderni painajainen, hieman kuten Vietnamin sota, jonka vaikutuksen voi tajuta vasta vuosikymmenten jälkeen. Ei siis ihme, että Irakistakin on kerrottu jo monia tarinoita, ja tehty vahvoja elokuvia. Yksikään niistä ei ole kuitenkaan onnistunut näyttämään sotaa aivan niin kaaosmaisena, kuin mitä se kenties on. Ei myöskään täysin paljastamaan sodan kasvoja kaikessa turhuudessaan. Australialaisen Michael Waren dokumentti Only the Dead sukeltaa näihin teemoihin ja sen tehdessään avaa ikkunaa sodan kauheuksille juuri siihen pisteeseen saakka, jonka jälkeen kyse olisi silkasta eksploitaatiosta.

Only the Dead [1]
Only the Dead [2]

Ware työskenteli Irakin sodan aikana muun muassa CNN:lle, missä pestissä sota kirjaimellisesti imaisi hänet mukaansa. Jopa miehen kollegoiden tiedetään huolestuneen hänen maniastaan kuvata taisteluita ja mennä amerikkalaisten etujoukkojen kanssa paikkoihin, joista muut toimittajat jäivät suosiolla satojen metrien päähän. Pestinsä aikana Ware sai yhteydenottoja myös jihadisteilta ja hänestä tuli kontakti, jolle lähetettiin kymmeniä tunteja vastapuolen kuvaamia julmuuksia, kuten päiden irti leikkaamisia, sekä otoksia hyökkäyksistä amerikkalaisten ylläpitämille tarkastuspisteille. Tämän sodan aikana myös vastustaja oppi käyttämään kuvien tarjoamaa propagandaa.

Palkintoja kahmineesta Only the Deadista tuli hänen kokemuksiensa tiivistelmä. Se kertoo amerikkalaisten ja heidän vastustajiensa hetkistä satunnaisten räjähdysten ja taisteluiden keskellä, sodassa, jonka lopputulosta kukaan ei voi vieläkään tietää. Yksittäiset sotakohtaukset nivoo löyhästi yhteen tarina alkujaan jordanialaisesta Abu Musab al-Zarqawista, joka itse oli sunnimuslimi ja onnistui rakentamaan laajan vastarintaverkoston alkaen yksittäisistä taistelijoista kokonaisten kaupunginosien haltuun ottoon aivan amerikkalaisten silmien alla. Hänen myötä vihollisesta tuli näkymätön ja sota hiipi maailman alitajuntaan kauhun tunteella, joka yhä elää.

Only the Dead [3]
Only the Dead [4]

Rankkaa kuolemaa käsittelevään jaksoon päättyvä dokumentti ei päästä katsojiaansa helpolla, ja miksi pitäisi. Tällä kertaa estradille ei marssiteta joukkoa puhuvia päitä, jotka muistelevat menneitä. Muisteluiden sijaan Waren toimii välittäjänä, joka tuo sodan katsojien nähtäväksi. Sota tuleekin hyvin hyvin lähelle ja Ware itsekin joutui myöhemmin myöntämään dehumanisoituneensa ymmärtäessän, ettei voi olla erossa sodassa, piiloutuneena silminnäkijän rooliin. Selviytyjien jatkaessa sotaa, jäävät kameran tallentamat kuolleet mieliin kummittelemaan.

Synkkyydellään, joka alkaa ensimmäisten sekuntien kertojaäänestä ja kestää lopputeksteihin saakka, muistuttaa teos menneiden aikojen mondodokumentaristien töitä. Onneksi lopputulos on kuitenkin niitä filosofisempi. On inhimillistävää nähdä, kuinka sotilaat hyväksyivät australialaisen kuin toverinsa kertoen hänelle peloistaan. Sitten taas jossain räjähtää ja painajainen alkaa alusta, kuin loputon kehä.

Versioinfo (8.6.2016):

Elokuva on ollut tarjolla muun muassa Netflixissä.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 8.6.2016
keskiarvo
toimitus
3.13/5.00 (4)
 JSJMEMTM
  3.5 4.0 3.0 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.33/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  2 (6)
33%
Only the Dead (2015)  Only the Dead (2015)Only the Dead See the End of War