Caroline Munro

Turkey Shoot (1982)

Kalkkunan metsästys

aka Blood Camp Thatcher; Escape 2000; Insel der Verdammten; Les traqués de l'an 2000

Turkey Shoot #1 Turkey Shoot #2

"Freedom is Obedience. Obedience is Work. Work is Life."

Englantilaisen Brian Trenchard-Smithin (The Man From Hong Kong, The Siege of Firebase Gloria) elokuva Turkey Shoot sijoittuu tulevaisuuteen, vuoteen 1995. Eletään totalitaarisessa yhteiskunnassa, jossa anarkistit ja muut yhteiskunnan viholliset napataan systemaattisesti talteen ja laitetaan kärsimään vankileireille. Leirien tarkoituksena on virallisesti "Uudelleen sivistäminen ja elämäntapakoulutus", mutta todellisuudessa leirit toimivat lähinnä niitä johtavien auktoriteettien sadististen taipumusten ilmentämiskanavina.

Turkey Shoot [1]
Turkey Shoot [2]

Turkey Shoot alkaa kohtauksesta, jossa kolmea vankia kuljetetaan panssaroidulla pakettiautolla. Paul Anders (Steve Railsback), Rita Daniels (Lynda Stoner) ja Chris Walters (Olivia Hussey) päätyvät leirille numero 97. Lyhyen takauman avulla katsojille selvitetään, että Chris Walters on vangittu fasistisikojen (lue: poliisien) toimesta pienoisen väärinkäsityksen seurauksena syyttömänä. Muiden hahmojen taustoihin ei paneuduta juurikaan; syistä tähän enemmän arvostelun loppupuolella.

Leiriä johtaa pahuuden perikuva Charles Thatcher (Michael Craig), jolla on ratkaisu valmiiksi mietittynä leiriä vaivaavaan ylikansoitusongelmaan. Thatcher viettää aikaa rikkaiden vieraidensa kanssa suunnitellen uutta viihdyttävää urheilulajia. Jokainen osallistuja valitsee vankien joukosta mieleisensä ja vangit päästetään pienoisen etumatkan turvin vapaaksi leiriltä. Sitten saalistus käynnistyy, kun rikkaat eksentrikot lähtevät jäljittämään vankeja turvanaan valitsemansa aseistus. Saalistusta helpottavat aseet ovatkin moninaiset, mutta kaiken kruunaa aivan kuin jostakin kauhuelokuvasta mukaan revitty friikki, ihmissyöjä susimies (Steve Rackman).

Turkey Shoot [3]
Turkey Shoot [4]

Juoni ei siis ole kovinkaan korkealentoinen, mutta kun eksploitaatioarvot pidetään melkein koko elokuvan keston ajan suhteellisen nautinnollisella tasolla ei katsoja pääse pitkästymään. Turkey Shoot onkin yksi väkivaltaisimmista ozploitaatioelokuvista, vaikka sen sisältämät raakuudet eivät niinkään järkytä vaan toimivat usein komediallisina elementteinä. Trenchard-Smith sekoittaakin rohkeasti toiminta-, seikkailu- ja komediaelokuvan piirteitä keskenään ja paikoittaiset ylilyönnit ovat yllättäviä usein positiivisessa mielessä. Elokuva ei saanut mitenkään erityisen suopeaa vastaanottoa kotimaassaan, mutta siitä huolimatta se nauttii jonkinasteista kulttisuosiota joissakin muissa maissa, erityisesti Englannissa.

Kaksi viikkoa ennen kuvausten alkua yksi olennainen tuottaja vetäytyi projektista tyystin. Elokuvan $3.2M budjetista katosi $700,000 ja kuvauspäivien määrä väheni 44:stä 30 päivään. Käsikirjoituksesta jouduttiin poistamaan 15 sivua ja tämä näkyy mm. siinä ettei elokuvan alkupuolella käytetä lainkaan aikaa vankien taustojen selvittämiseen vaan mennään suoraan asiaan. Rahat eivät myöskään riittäneet suunniteltuun helikopteritakaa-ajoon tai stunt-näyttelijöiden palkkaamiseen. Samasta syystä jää katsojan arvailtavaksi minkä takia elokuvan maailma on juuri sellainen kuin se on. Jäljelle jäi paljon viitteitä siitä, että käsikirjoituksessa olisi ollut potentiaalia poliittiseen tai yhteiskunnalliseen kommentointiin, mutta mitään sellaista ei kuitenkaan kyetty antamaan.

Turkey Shoot [5]
Turkey Shoot [6]

Vaikka elokuvassa onkin todella muistettavia näyttelijäsuorituksia se kärsii pääosien tönköistä maneereista ja heidän sopimattomuudestaan rooleihinsa. Railsback ei tunnu istuvan osaansa oikein missään vaiheessa, eikä varsinkaan Olivia Husseysta (Black Christmas, 1974) ole actionsankariksi. Pahispuolella parhaimpina mieleen jää susimiehen lisäksi Carmen Duncanin esittämä räjähtäviä nuolia varsijousellaan ampuva Jennifer ja Mad Maxistä tuttu, todella muistettavaan näyttelijäsuoritukseen yltävä Roger Ward vartijoidenjohtaja Ritterinä.

Turkey Shootin sisällöstä ohjaajan ja käsikirjoittajien ohella on suuresti vastuussa taidokas ja maineikas tuottaja Antony I. Ginnane, jonka kaupallisella mentaliteetilla tuotettujen elokuvien kirjoon kuuluu mm. Richard Franklinin ohjaama Patrick (1978) sekä Simon Wincerin Harlequin (1980). Yhtenä tuottajana toimi Dario Argenton Profondo rosson (1975) pääosasta muistettava David Hemmings, joka myös ohjasi joitakin kohtauksia Turkey Shootiin.

Puutteistaan huolimatta Turkey Shoot on oivallista viihdettä eksploitaatioelokuvien ystäville ja toimii varmasti myös aloituskohtana ozploitaation ihmeelliseen maailmaan.

***½-
© Sakari Määttä, julkaistu: 22.8.2016
keskiarvo
toimitus
3.22/5.00 (9)
 JSSMJLJMKKJM*MMEMPI
  3.5 3.5 3.5 2.0 3.5 3.0 3.0 3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  6 (14)
43%
Turkey Shoot (1982)  Turkey Shoot (1982)Kalkkunan metsästys