Caroline Munro

Flashpoint (1984)

Texas Patrol

aka Flash Point; Die Grenzwölfe

Flashpoint #1 Flashpoint #2

Bobby Logan (Kris Kristofferson) ja Ernie Wyatt (Treat Williams) työskentelevät eteläisen Teksasin rajavartiolaitoksella. Alkoholinhuuruinen aamu ei ainakaan helpotu, kun esimies kertoo aloituspalaverissa ikävät faktat työpaikkojen tulevaisuudesta. Uusi, eräänlaisen tutkan avulla tunkeilijat tunnistava teknologia uhkaa viedä useimmilta duunin alta, eikä autiomaassa partioivia lehmipoikia enää tarvittaisi - ja sekös kaikkia suututtaa. Pelättiin sitä näemmä jo 80-luvulla tietokoneiden syrjäyttävän ihmistyövoiman. Työtehtävien hoitamiseen olisi kuitenkin toistaiseksi yritettävä keskittyä.

Wyatt on stressiherkkä kuumakalle, joka suoraselkäisenä mutta hieman naiivina ihmisenä uskoo oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että paha saa palkkansa. Kokenut Logan vastaavasti ottaa asiat paljon lunkimmin ilman turhia paineita. Voisi jopa sanoa, että hän koettaa pitää elämänlangat käsissään hapuilevalla kyynisyydellä, mikäli muuta ajatuksellista pakokeinoa ei löydy. Kaksikon päivät kuluvat töissä kruisaillen ja illat kapakoissa naisia liehitellen ja viinaa kiskoen. Arjesta koetetaan tehdä vain omien valintojen sanelemana lupsakkaa ja rentoa vailla suurempaa huolta huomisesta, vaikka se hankalaa olisikin. Kristoffersonin ja Williamsin välillä vallitsee hyvä kemia, mikä on buddy-elokuvien vähimmäisvaatimus.

Flashpoint [1]
Flashpoint [2]

Kaikki muuttuu kun autiomaasta löytyy hiekkaan peittynyt jeeppi, luuranko, kiikarikivääri ja salkullinen riihikuivaa käteistä vuodelta 1962. Mistä on kyse? Koska takaraivossa koputtaa uhka potkuista, niin luonnollisesti mieleen hiipii ajatus rahojen kätkemisestä ennen päätöstä mitä niille tehdään. Aikaa kuluu setelien alkuperää ja vainajan henkilöllisyyttä selvittäessä, mutta koko tapaus tuntuu olevan yksi iso mysteeri. Pelon siemeniä aletaan kylvää, kun heidän tekemisiään saapuu nuuskimaan pirullisesti virnuileva agentti Carson (Kurtwood Smith), jolla on varsin järisyttävä näkemys valtion harjoittamasta (työllistämis)politiikasta. Hän on nimittäin huumediilerien ja murhaajien suurin fani, sillä rikokset pitävät ihmiset leivän syrjässä kiinni.

Elokuva koostuu käytännössä kahdesta osasta. Ensin päähahmoille luodaan tarvittavat ja kenties samaistuttavat profiilit, jotka paljastavat heidän ajatusmaailmastaan riittävästi. Toisella puoliskolla ruuvia aletaan hiljalleen kiristämään. Rakenne on sinänsä kaikessa nousujohteisuudessaan tuttu sittemmin jossain määrin yleistyneistä "kaikki menee päin persettä" -trillereistä, jotka viimeistään Coenin veljekset popularisoivat kieron mustan huumorin keinoin. Juoni taasen on sekoitus 70-lukulaista vapaudenkaihoa ja paranoiaa, joka yhdistyy neonoirimaisiin kiemuroihin ihmisten rimpuillessa elämäntilannemuutoksien kourissa - kuuluupa niihin sitten lainsuojattomalle polulle ajautuminen tai ei.

Flashpoint [3]
Flashpoint [4]

Täyspitkien parissa debytoiva William Tannen on tehnyt eniten yhteistyötä Chuck Norrisin (mm. Hero and the Terror, 1988) kanssa. Meriittilista ei ole sen kummoisempi, minkä voi helposti ymmärtää, jos miettii välillä hieman ponnettomaksi latistuvaa tv-tason ohjaustyötä. Onneksi käsikirjoitus on kuitenkin varsin rautainen simppeliydestään huolimatta, ja Tangerine Dreamin soundtrack tukee jännitteitä erinomaisesti. Katsoja tietää mysteeristä tasan yhtä paljon kuin päähenkilötkin, joten epätietoisuus saa kasvaa rauhassa. Liiallisia vihjeitä ei anneta. Flashpoint on pieni suuri elokuva, jonka loppu on taatusti kaikkia salaliittoteoreetikkoja kiinnostava. Viimeiseen kuvaan on eksynyt tosin kauneusvirhe, sillä kortit paljastetaan täysin sen sijaan, että katsojan mielikuvitukselle jätettäisiin enemmän pelivaraa.

***½-
© Esa Meisalmi, julkaistu: 26.10.2016
keskiarvo
toimitus
3.25/5.00 (2)
 EMTM
  3.5 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (4)
75%
Flashpoint (1984)  Flashpoint (1984)Texas Patrol