Caroline Munro

Stryker (1983)

Stryker - aavikon varjo

Stryker #1 Stryker #2

Cirio Santiago (1936-2008) synnyttää mielikuvan jonkinlaisesta Filippiinien filmiteollisuuden ruumiillistumasta. Tätä asemointia vasten tähdet olivat oikeassa asennossa jo hänen syntyessään; Cirion vanhemmat omistivat yhden kolmesta suuresta elokuvastudiosta, jotka jakoivat paikalliset markkinat. Ensimmäisen elokuvansa hän ohjasi jo teini-ikäisenä ja kansainväliset elokuvaproduktiot käynnistyivät yhteistyössä Eddie Romeron kanssa muutamaa vuotta myöhemmin. Kuuden vuosikymmenen pituisen uransa aikana hän toimi elokuvateollisuudessa useissa eri rooleissa ja useimmiten samaan aikaan; maan elokuvarahaston johtajana, tuotantopalveluiden tarjoajana, ohjaajana, kuvaajana ja käsikirjoittajana tai konsulttina ulkomaisille tuotannoille. Uransa aikana hän oli käytännössä ohjannut jokaiseen muodissa olevaan eksploitaatiogenreen omat versiointinsa.

Stryker [1]
Stryker [2]

Cirio Santiago oli ollut Roger Cormanin luottopelaaja 60-luvulta asti. Cormanin kanssa yhteystyössä tehdyt drive-in -elokuvat työllistivät 70-luvun, mutta todelliseen vauhtiin Santiago pääsi videoajalla. Strykerin valmistuminen osui maagiseen hetkeen; videomarkkinoiden laajenemisvaiheeseen ja ensimmäiseen post-apocalypse elokuvien aaltoon, kun maailma eli vielä post- Road Warrior -huumassa. Elokuva käynnisti myös Santiagon henkilökohtaisen kultaisen ajan.

Corman hylkäsi tuntemattomasta syystä Strykerin, mutta Santiago onnistui löytämään Anthony Maharajin, jolla oli hyvät kontaktit erityisesti Eurooppaan. Strykeristä tuli ohjaajansa suurin rahallinen menestys ja se esimerkiksi pyöri Ranskassa teatterikierroksella kokonaisen vuoden. Yhteistyössä Maharajin kanssa syntynyt kolmen elokuvan eksploitaatioputki oli ripoff-teollisuuden juhlaa; Road Warriorin (1981) lisäksi uusiokäsittelyssä syntyi rape-revenge vigilantismia sisältävä Naked Vengeance (1985) ja First Bloodia (1982) apinoiva Final Mission (Suom. Kostaja - Final Mission, 1984). Jälkimmäinen päätyi myös suomessa teatterikierrokselle.

Stryker [3]
Stryker [4]

Strykerin tarina on nykynäkökulmasta kovin tuttu; apokalyptisellä aavikolla majailee ihmisryhmiä, joiden selviytymisen edellytys on löytää vettä. Joukkiot saavat vihiä naisesta, jolla olisi salaista tietoa tästä elämän perusedellytyksestä. Seuranneessa ajojahdissa mennään edestakaisin pitkin aavikkoa ja mukaan lyöttäytyy myös yksinäinen susi ja antisankari, Stryker. Kamppailut seuraavat toisiaan ja lopullinen taisto käydään lähteen äärellä.

Elokuvassa on nähtävissä kaikki ne elementit, jotka ovat tunnettuja Santiagon muista elokuvista kuten komeat kansikuvat, epämääräiset lainailut muista menestyselokuvista, Manilan ns. "Hobbit House" -yhteisöstä elokuviin raahatut kääpiöt, puolialastomat naiset, tuotannosta toiseen käytettävä sama ajoneuvokalusto ja Marinduquen kaivosalueen sorakuopat apokalypsin estetisoijana. Jälkimmäisestä alueesta tuli sittemmin aito wasteland vuoden 1996 piittaamattomuudesta johtuvassa kaivosonnettomuudessa.

Juonellinen päättömyys ja energinen meno peittävät osaksi alleen yksinkertaisen ja itseään toistavan sisällön, huonon jälkidubbauksen ja oudot emotionaalisiksi tarkoitetut kohtaukset. Mutta juuri tämä epäloogisuus ja yllätyksellisyys on toki se filippiiniläistoiminnan suola.

Stryker [5]
Stryker [6]

Santiago menehtyi keuhkosyöpään vuonna 2008. Hänellä oli työn alla Strykerin jatko-osa nimeltään Road Raiders. Kuvaukset jäivät kesken, mutta myöhemmin Roger Corman ja Jim Wynorski kursivat elokuvan jotenkin kokoon lisäkuvauksen kera. Uudelleen nimetty Water Wars ilmestyi vuonna 2014 ja siinä oli uusiokäytetty myös Strykerin alkuperäistä videomateriaalia.

Versioinfo (18.11.2016):

Virallista dvd-tasoista tai sitä parempaa julkaisua ei löydy. Suomalainen VHS-julkaisu on harvinainen.

**½--
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 18.11.2016
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSJLMK*
  3.0 2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Neon Maniac kommentoi (18.11.2016 15:31:42)
user avatar "Virallista dvd-tasoista tai sitä parempaa julkaisua ei löydy." Pian löytyy. Kino Lorber Studio Classics julkaisee leffasta A-aluekoodatun blu-ray:n alustavan tiedon valossa 3.1.2017, joka sisältää uunituoreen masterin vm. 2016.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa