Caroline Munro

13 Steps of Maki (1975)

aka 13 Steps of Maki: The Young Aristocrats; 13 Steps; Wakai kizoku-tachi: 13-kaidan no Maki

13 Steps of Maki #1 13 Steps of Maki #2

Etsuko Shihomin eksploitatiivisin karate-elokuva lainaa raskaalla kädellä Pinky Violence -genrestä. Shihomi on Ikki Kajiwaran (Bodyguard Kiba, 1973; Karate Bullfighter, 1975) sarjakuvaan pohjaavassa elokuvassa tyttöjengin pomo Maki. Porukka kruisailee päivät pitkät jeepillä rantateitä pitkin ja nahistelee isoegoisten gangsterien kanssa. Pomostaan erotettuna sukeban-tiimin jäsenet ovat pulassa vähän väliä, jolloin Makin tehtäväksi jää talsia kuviin pieksemään pahantekijät. Liki kaiken aikaa Shihomin rinnassa komeilee valtava numero 13, mikä saa muutamat kohtaukset tuntumaan b-luokan supersankarielokuvasta lainatuilta.

13 Steps of Makista ei löydy helposti hahmotettavaa juonta tai kovinkaan kummoisia hahmoja, minkä johdosta ei tulisi ensimmäisenä mieleen kehua käsikirjoitusta. Jotain on kuitenkin saatu kohdalleen, sillä ketjureaktiologiikalla etenevän tarinan rytmi pysyy erinomaisesti yllä. Jokaista väkivallantekoa seuraa kosto, mikä taas motivoi vastakoston. Turhat sivujuonteet pidetään minimissään, rasittavia koomisia kevennyksiä ei ole, ja juuri kun katsoja saattaisi puutua jengimyllytykseen, elokuva paiskaa päähenkilönsä vankilaan ja iskee WiP-vaihteen silmään. Kokonaisuus on Shihomin karate-elokuvista nopeatempoisin.

Taiteellisen kunnianhimon puutetta kompensoidaan jatkuvalla väkivallan ja paljaiden rintojen annostelulla. Jo aloituskohtauksessa revitään junanraiteisiin köytettyjen nuorten naisten vaatteet riekaleiksi ennen kuin Shihomi ehtii hakata pahantekijät verille. Härskit otteet jatkuvat läpi elokuvan ja ulottavat kätensä liki kaikkiin naishahmoihin. Elokuvan Pinky Violence -vire onkin harvinaisen selvä; läpsimiset ja veitsitappelut on vain vaihdettu näyttävään karatetykitykseen.

13 Steps of Maki [1]
13 Steps of Maki [2]

13 Steps of Makin jokseenkin ainoa puhtaiden paperien nainen on Shihomi itse. Viatonta imagoaan läpi uransa varjellut tähti pitää vaatteet päällään, mutta ylimielisessä hahmossa on sentään pieniä psykologisia tumman vivahteita, joita ei esimerkiksi Sister Street Fighter -elokuvien sankarittaresta löydy. Aikakauden yleisen trendin mukaisesti näyttelijätär laulaa itse elokuvan mainion teemakappaleen, jota soitetaan täydellä volyymillä useammassakin kohtauksessa.

Toimintaa on mukana paljon ja se on laadultaan lähes Shihomin elokuvien kärkitasoa. Kohokohtiin lukeutuu esimerkiksi lopun lyhyt mutta tehokas kaksintaistelu karatemunkkia vastaan. Vankilaosuudessa puolestaan tavataan salamurhaaja, joka yrittää kuristaa Shihomin pitkillä hiuksillaan (roolissa Roman Porno -tähti Meika Seri). Muutoin roistopuolelle olisi toivonut hieman lisää potkua. Pääpahiksen rooliin haalittu Hiroshi Nawa ilkeilee roolinsa rutiinilla, mutta on tosipaikan tullen taistelutaidoton. 13 Steps of Maki on myös ainoa Shihomin tähdittämä elokuva, jossa ei nähdä karatekonna Masashi Ishibashia roistoremmissä.

Ohjaaja Makoto Naitoa käy kiittäminen elokuvan pitämisestä sujuvasssa liikkeessä. 78-minuuttinen toimintaviihdyke ei yritä haukata liian isoa pihviä. Ohjaajan myöhempi tyttöjengielokuva Hell's Angels: Crimson Roar (1977) oli taiteellisesti kunnianhimoisempi ja meni yrityksen kanssa saman mittaa ojaan. 13 Steps of Maki sen sijaan on täyttä tykitystä alusta loppuun. Sonny Chiba -faneille myös kerrottakoon, että mies vilahtaa elokuvassa muutaman minuutin ajan Makin veljenä ja karate-senseinä.

Versioinfo (28.11.2016):

Elokuvasta ei ole olemassa dvd-julkaisua. Arvostelu on kirjoitettu Tokiossa esitetyn 35-millimetrisen printin pohjalta.

****-
© Mikko Koivisto, julkaistu: 28.11.2016
keskiarvo
toimitus
3.75/5.00 (2)
 JMMK*
  3.5 4.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
13 Steps of Maki (1975)  13 Steps of Maki (1975)Wakai kizoku-tachi: 13-kaidan no Maki