Caroline Munro

The Expanse - Season 1 (2015)


The Expanse - Season 1 #1 The Expanse - Season 1 #2

"May I ask you a question? Do you miss Earth?"

Alun perin sen piti olla vain tietokonepeli, sitten Ty Franckin ideoimasta tulevaisuuden maailmasta kehittyikin vanhanaikainen (pöytä)roolipeli nettiin, roolipelin tapahtumista kirjasarja ja lopulta Syfy (aiemmin Sci Fi Channel) päätti tuottaa kirjoista televisiosarjan. Sen valmistuessa syntyi uusi standardi televisioscifille.

The Expanse - Season 1 [1]
The Expanse - Season 1 [2]

Star Trekin ja Babylon 5:n parissa varttuneena avaruuteen sijoitetut tieteissarjat ovat aina näyttäneet lähinnä mielikuvituksellisilta bakkanaaleilta, joissa jos jonkinmoiset otukset juoksentelevat pitkin avaruutta ratkomassa maailmankaikkeuden ongelmia. Jonnekin tulevaisuuteen sijoittuva The Expanse ponnistaa sekin tähtiin mielikuvituksesta, mutta pyrkien huomioimaan todenmukaisuuden sekä fysiikan rajoitteet.

Ihmiskunta on kolonialisoinut vasta oman aurinkokuntansa. Muuan rikkaan tytön Julie Maon kadotessa, alkaa häntä jäljittää asteroidivyöhykkeellä vaikuttava etsivä Joe Miller, jolle tytön kohtalosta muodostuu vähitellen pakkomielle. Samaan aikaan asutetun avaruuden reunamilla vastaa muuan jäätroolari, Canterbury, hätäkutsuun. Pian he ovatkin hyökkäyksen kohteena, Julien kylmä kohtalo johdattaa myös heidät luokseen.

The Expanse - Season 1 [3]
The Expanse - Season 1 [4]

Ihmiskunta ei ole ehkä löytänyt vielä pääsyä ulos aurinkokunnastaan, mutta jotakin uhkaavaa on tapahtumassa yli ymmärryksen. Ensimmäiset pari jaksoa kuluvat Franckin hahmottelemaan maailmaan upotessa, mutta sen tapahduttua vie sarja mukanaan ja ensimmäinen kausi hurahtaa hetkessä ohitse. Positiivisena asiana The Expanse lähestyy tulevaisuutta maanläheisesti, mikä mahdollistaa upeita Gravityn (2013) tyylisiä jaksoja Canterburyn miehistön taistellessa hengestään elämänedellytysten hiipuessa. Erityisesti kahdeksannen jakson pitkä avauspuoli on tieteisscifikerronnan eliittiä ryhmän saapuessaan asteroidiin kätketyn salaisuuden äärelle.

Monet pienet yksityiskohdat ja kohtaukset tekevät The Expansen maailmasta syvän ja tumman. Yhtymäkohdat nykyisyyteen löytyvät hetkistä, joina pohditaan ihmisten kyvyttömyyttä nauttia kotiplaneettansa sinisestä taivaasta ja Marsin (siirtokunta) halusta kasvattaa vastaava kuolleen planeettansa pinnalle. "Miksi kukaan koskaan halusi lähteä avaruuteen?" on kysymys joka toistuu ihmisten kohdatessa toisensa. Ihmisyyttä uhkaavan todellisuuden auetessa Julieta etsineet huomaavatkin kutsuneensa tuhon jäljilleen.

The Expanse - Season 1 [5]
The Expanse - Season 1 [6]

Toki sarjassa on myös puutteensa. Sen rakennetta sähköistää kuitenkin jokaisen menestyvän tieteissarjan ydinvoima, intohimolla rakennettu maailma. Hetkeen ei ole mikään tieteissarja imaissut yhtä tehokkaasti sisäänsä.

The Expansen nostattamalle kohahdukselle on helppo antaa siunauksensa.

Versioinfo (14.11.2016):

Suomessa sarjaa näyttää Netflix, kausi kerrallaan. Ensimmäinen kausi tuli nähtäväksi marraskuun alussa 2016.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 14.11.2016
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (2)
 JSJM
  3.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (8)
88%
  "The Expanse" (2015)