Caroline Munro

Dead & Buried (1981)

Kuolleet ja haudatut; Noituutta

aka Död och begraven; Réincarnations; Muertos y enterrados; Dead and Buried; Morti e sepolti; Tot & begraben

Dead & Buried #1 Dead & Buried #2

Pikkukylää ravisuttaa kummallinen murha-aalto, joka pitää sisällään melko sadistisia piirteitä. Sheriffi Gillisiä (James Farentino) tietysti ihmetyttää kovasti yhtäkkiä alkaneet brutaalit teloitukset, mutta hän ei lukuisista yrityksistä huolimatta onnistu löytämään konkreettisia johtolankoja päästäkseen tekijöiden jäljille. Tutkintaa vaikeuttavat myös kivikasvoiset tuppisuukyläläiset, joista suunnilleen joka toinen käyttäytyy vähintäänkin omituisesti. He jäävät kuitenkin toiseksi kylän isähahmona toimivalle hautausurakoitsija Dobbsille (Jack Albertson), joka perinteisen eksentrisen mallin mukaisesti vaikuttaisi olevan se kaikista kajahtanein kaveri.

Dead & Buriedin perimmäisen jujun pohjalta voisi tehdä liudan viittauksia sekä menneeseen että uudempaan kauhuun, mutta elokuvaa näkemättömille se olisi isku suoraan palleaan. Lienee kuitenkin turvallista todeta, että elokuva huokuu tuoretta alkuvoimaa eläviä kuolleita käsittelevässä genressä, joka on kopionkopioiden myötävaikutuksella kaluttu loppuun jo aikaa sitten. Nykytilannetta voi pitää sen verran murheellisena, että sitä tuntee olevansa pakotettu kahlaamaan varhaisempaa tuotantoa isolla kammalla saadakseen edes joskus kohtuullisella rahalla kuvattua näkemystä todistettavakseen. Dead & Buried tyydyttää tämän nälän.

Dead & Buried [1]
Dead & Buried [2]

Nimestään huolimatta kyseessä ei ole tyypillinen zombielokuva. Pikemminkin käsillämme on goottilaisilla sävyillä ja vanhanaikaisella arvokkuudella kuorrutettu kauhutarina, jossa esiintyvät henkilöt kiertävät kehää eräänlaisessa limbossa ilman romanttista höperöintiä. Kylä vinksahtaneine asukkaineen onkin yöaikaan kuin loputonta pimeyttä ilmentävä ja sielun kuivaksi imevä tyhjiö, jossa teurastetaan kaikki vääräuskoiset armoa antamatta. Utuista miljöötäkin hyödynnetään täydellä teholla. Painostava kauhu on sekä ruumiillista että psykologista, sillä kukaan ei pyristelyistä huolimatta voi paeta väistämätöntä siirtymistä paremmille laitumille.

Vaikka ohjauksesta vastaavaa Gary Shermania ei miksikään taikuriksi voi sanoa, niin kerrontaa voi perustellusti pitää ovelana. Puolittain kaikkitietävälle katsojalle jätetään askel askeleelta muutamia kokonaiskuviota havainnollistavia tärppejä pohdittavaksi. Tarina suorastaan pursuaa silmänkääntötemppuja, ja kaikki mitä katsojan tarvitsee tietää lepää teoriassa aivan nenän alla. Sen mitä elokuva toki häviää juonellisesti paljastaessaan murhaajakatraan jo alkumetreillä, voittaa se vastaavasti pääpotin aavemaisessa tunnelmassa, jota kaduilla marssiva verenhimoisten tappajien armada osaltaan ylläpitää. Olennaista ei sinänsä ole se, kuka tappaa ja kenet, vaan miksi.

Dead & Buried [3]
Dead & Buried [4]

Palataanpa kuolemantohtori Dobbsiin, joka kutsuu silmät kiiluen asiakkaidensa ehostamista taiteenlajiksi. Mies on selvästi kutsumusammatissaan suhtautuessaan viilipyttymäisesti ja makaaberilla tavalla kasaan elotonta lihaa. Urakoitsijallamme on maskeeraustaitojensa kautta maaginen kyky ylläpitää ikuista nuoruutta ja elämää. Toisinaan hän joutuu turvautumaan plastiikkakirurgiaan kun pöydälle eksyy rapeiksi palaneita ja tohjoksi hakattuja ruumiita, mutta mitäs siitä, nehän ovat kokeneelle ketulle vain hyviä haasteita. Eikä väkivallan kohteeksi joutuvia poloisia voida terrorisoida ilman asiaankuuluvia tehosteita, joilla ei kuitenkaan läträtä turhanpäiten. Mistään splatterista ei puhuta.

Shermanin vision painajaismaisuus näkyy tavassa kartoittaa intiimisti miltä tuntuu kun kuolema uhkaa joko äkkiväärällä tavalla tai sitten pidemmän johdattelun tuloksena. Samalla leikitellään ajatuksella miltä tuntuu menettää kuoleman hetkellä ote itseensä, tunteisiinsa ja identiteettiinsä siten, että oma kehon ja mielen hallinta korvataan ulkopuolelta tulevalla, persoonan muuttavalla selittämättömällä voimalla. Pystyyn mädäntyvät zombithan ovat menettäneet tahtonsa ja alistuvat saalistamaan maankamaralla hamaan loppuun asti vailla päämäärää. Vaan entä jos kyse ei ole laisinkaan zombeista?

***½-
© Esa Meisalmi, julkaistu: 21.11.2016
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (6)
 JSJMJM*MMEMTM
  3.5 3.5 4.0 3.5 3.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.92/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  12 (22)
55%
Dead & Buried (1981)  Dead & Buried (1981)Kuolleet ja haudatut