Caroline Munro

Eyes Wide Shut (1999)

aka EWS; Les yeux grands fermés

Eyes Wide Shut #1 Eyes Wide Shut #2

"Fuck" - "naida, panna."

Salaseura, paranoia, intohimo ja teennäisyys, valmistuiko vuonna 1999 Stanley Kubrickin vaikein ja paras elokuva? Vuosien kuluessa lähes kaikki hänen aiemmat työnsä ovat muovautuneet ymmärrettäviksi ja hyvin laajalti käsitellyiksi teoksiksi, mutta ohjaajan viimeinen taidonnäyte odottaa yhä vuoroaan.

Eyes Wide Shut [1]
Eyes Wide Shut [2]

Kubrickille itselleen kyseessä oli onnistuminen, jonka hyvin pitkään kestäneen valmistumisen jälkeen hän yksinkertaisesti kuoli pois selittämättä teostaan. Eyes Wide Shutin ilmestyessä sukupolvi sukupolven jälkeen oli jo omaksunut hänen aiempien töidensä kapinan ja radikaaliuden, joten parisuhteen syövereihin pureutuva Eyes Wide Shut otettiin lähes pettyneinä vastaan lyhyen box office -kukoistuksen jälkeen. Siitä puuttui Kellopeliappelsiinin silmille hyökkäävä anarkia sekä Hohdon tai 2001: Avaruusseikkailun kaltaisten töiden formalismiin tukeutuva elokuvallinen kiima. Tätä teostaan Kubrick oli kuitenkin ideoinut jo 60-luvulta alkaen, joten sitä voi ansaitusti pitää hänen elämäntyönsä päätöksenä.

Eyes Wide Shutin valmistumisesta on kohta kaksikymmentä vuotta, ja tulkintoja sen sisällöstä on aikalailla yhtä monta kuin kirjoittajiakin. Sinällään pintapuolisesti helposti selitettävässä tarinassa ajautuu muuan keskiluokkainen pari kriisiin, kun puheeksi nousevat seksuaaliset fantasiat ja vaimo kertoo omansa. Se osuu syvälle sydämeen istuttaen mieheen mustasukkaisuuden siemenen. Hän saa kutsun työtehtävään, jonka jälkeen yksi jos toinen nainen on avaamassa hänelle ovea nautintoon. Pintapuolisesti käsikirjoituksen tapahtumia on toki helppo ymmärtää, mutta sen varjoissa elää jotakin hyvin tummaa.

On joulu ja äveriäät juhlat, väreilyä ilmassa ja riita - ja riidasta kohoaa mytologinen riitti, jossa rakastelemisen säännöt määrää kasvonsa kätkevä eliitti.

Eyes Wide Shut [3]
Eyes Wide Shut [4]

Eyes Wide Shutin keskeisimmässä episodissa Tom Cruisen näyttelemä nuori tohtori, "Bill", saapuu riettaisiin orgioihin vailla oikeutta olla niissä - minuutensa suojana naamio. Ennen tätä häntä on jo vähätelty ja kolme eri naista on vihjannut seksin mahdollisuuteen - vanhempi rouva, prostituoitu ja teini. Mielessä jyllää näky lihaksikkaasta upseerista panemassa huolella hänen vaimoaan Alicea (Nicole Kidman), mitä jos... hän maksaisi takaisin. Alicen kyetessä tuhoamaan Billin pelkällä fantasialla kulkee Bill kohti konkreettisia tekoja päästäkseen henkisesti tasoihin. Yksittäisestä ajatuksesta kasvaa megalomaaninen pyörre.

Kubrick piti alkuperäiskirjaa vaikeana kuvailla, eikä hän jättänyt jälkeensä juurikaan helpompaa teosta. Erään tulkinnan mukaan orgiajakso on fyysinen vastine tarinan alussa nähtävän joulujuhlan pinnan alla poreileville viettelyille. Kahden heleän kaunottaren suoma imartelu sekä vaimon tanssi kokeneemman ja pitkän miehen kanssa avaa Billissä mielen portin, jonka takana odottaa silkkaa himojen suomaa fyysistä takaisin maksua vailla tunnetta saati persoonaa. Samalla yhteiskunnan ylimmältä yltäkylläiseltä luokalta ropisee alastomuutta ja säädyttömyyttä, joka vaikuttaa aina yksittäiseen parisuhteeseen saakka, seksin ollessa täynnä vaaraa, minkä Bill huomaa viimeistään, kun hänen halunsa seuraavat kotiin syyllisyytenä ja paranoiana. Voiko mies kääntyä ajoissa takaisin pettämisen tunteen saatua vallan? Alicen aloitettua painajaisen, jää hän vaimona taustalle odottamaan vastausta.

Eyes Wide Shut [5]
Eyes Wide Shut [6]

Eyes Wide Shutin voi nähdä käsittelevän myös parisuhteen ongelmia, niitä hetkiä, kun vierellä hengittävä ihminen avaa syvimmät tuntonsa. Päättikö Kubrick lopulta uransa lohdulliseen teokseen, joka sanoo tulevaisuuden löytyvän anteeksiannosta. Näin tuskin on, elokuvan viimeistä sanaa seuraava hiljaisuus pitää siitä huolen. Oikeastaan filmatisoinnin asetelma on hyvin julma, kuvaahan se sukupuolten välistä peliä, hetkeä jona miehenä olemisen valtafantasia murenee. Kubrickin nerokkuus näkyy erityisesti kohtauksessa, jossa hän tiivistää orgioiden jännitteen uneen, Billin palatessa ahdistuneena kotiin ja tämän vaimon kuin nauraessa hänelle.

Kuvauspäiviä kertyi kaikkiaan 400 ohjaajan huolellisesti rakentaessa jokaiseen kohtaukseen henkilöhahmojen mentaalista tilaa kuvaavan värimaailman. Lämpimät ja kylmät sävyt vuorottelevat kummankaan saamatta täyttymystä, viileän asettuessa usein Alicen puolelle ajatuksia. Hänen edustaessaan turvaa ja rehellisyyttä saattaa hän lopulta kertoa vain yhdellä sanalla, mistä tässä kaikessa on kyse.

Kuten kävi lähes kaikkien muidenkin Kubrickin ohjausten kohdalla, Eyes Wide Shut taisi olla yksinkertaisesti edellä aikaansa, tällä kertaa tarkkanäköisenä kuvauksena modernien parisuhteiden dynamiikasta.

****½
© Jari Mustonen, julkaistu: 29.12.2016
keskiarvo
toimitus
4.15/5.00 (10)
 JSJLTPJMJM*MHMMMK*EMTM
  4.0 3.5 4.5 4.5 4.0 4.5 3.5 4.0 4.0 5.0
keskiarvo
lukijat i
4.08/5.00 (12)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  54 (121)
45%
Eyes Wide Shut (1999)  Eyes Wide Shut (1999)