Caroline Munro

Leviathan (2012)


Leviathan #1 Leviathan #2

Leviathan-nimisiä teoksia on tehty monia. Nyt ei ole kuitenkaan kyse valtiovallan välttämättömyydestä ihmisessä piilevää luontaista pahuutta kahlitsemaan, Carpenterin The Thingiä muistuttavan monsterin sukellusveneessä melskaamisesta, tai korruptoitunutta pormestaria vastaan taistelemisesta. Lucian-Castaing Taylorin ja Verena Paravelin elokuva dokumentoi kaupallista kalateollisuuden arkea vesillä ilman minkäänlaista järin selkeää tarinallisuutta tai juonellisuutta, näyttämällä asioita sekä laivassa että veden alla, heittäen katsojan niin konkreettisen tiivisti, mikrotason lähelle toimintaa kuin vain pystyy.

Leviathan [1]
Leviathan [2]

Kuvaus on paikoitellen aivan lumoavaa, kuin sitä ei ohjaisi lainkaan ihmisen käsi; kamera vaan menee ja katsoo minne tahtoo omana itsenäisenä olentonaan. Kitkerän kuvottava kalan löyhkä tuntuu kuin hönkivän näkemistämme visioista. Kuvia katsellessa tulee mieleen, ettei ihan heti keksi toista elokuvaa, jota kiinnostaisi yhtä paljoa kokea Smell-O-Vision -esityksenä. Kostean vinoutunut kuvallinen ilme luo vaikutelman, kuin yhdeltä edessämme parveilevalta fisulta olisi poksautettu silmä irti, ja se oltaisiin ruuvattu kiinni kameran kärkeen tavallisen objektiivin tilalle. Tällä vuosituhannella markkinoille tulleet minikokoiset ja äärimmäisen mobiilit, mutta skarppia HD-kuvaa tuottavat GoPro-kamerat ovat mahdollistaneet Leviathanille visuaalisen tyylin, joka on sekä paikoitellen klaustrofobisen tiivis, että liikkumisen puolesta raskaamman kuvauskaluston rajoitteista vapaa.

Leviathan [3]
Leviathan [4]

Tulee huono omatunto siitä, että annan elokuvalle vain kaksi ja puoli tähteä - mutta toisaalta kolme tuntuisi jo epärehellisen paljolta. Haluaisin täten pitää Leviathanista paljon enemmän, mutta - oih ja voi! - tätä toivetta torppaa liiallinen kesto, sekä siihen liittyen materiaalissa havaittava selvä typistämisen, ja näkökulman osittaisen teroittamisen tarve. Nyt ollaan annettu periksi samanlaisille mielihaluille, jotka jylläsivät aikoinaan kestoltaan itsetarkoituksellisen äärimmäisyyksiin venytetyissä minimalistisissa avantgarde-elokuvissa kuten Michael Snown Wavelenght (1967). Tekijät ovat rakastuneet liikaa teokseensa. Vallan hyvin on kuviteltavissa, että nyt elokuvassa mukana olevasta kuvastosta kykenisi karsimaan pois yli puoli tuntia, jättäen jäljelle vain kaikkein tehokkaimmat hetket. Lyhytelokuvana Leviathan voisi olla briljantti - nyt tuntuu, että sitä olisi väkisin venytetty luonnottomasti täyspitkän elokuvan aikaansaamiseksi. Katsomiskokemuksessa leijuu aivan liikaa kivuliasta "Eikö tämä jo ala loppumaan?!" -tunnelmointia. Henkeäsalpaava visio yllämme lentävästä lokkilaumasta alkaa vesittyä, kun sitä toistetaan pitkin filmiä minuuttien pituisilla otoilla siihen pisteeseen saakka, että salakavalasti katsojan tietoisuuden pintaan alkaa nousta Norman Mailerin toistuvasti aikoinaan lausuma slogani "Repetition kills the soul".

Leviathan [5]
Leviathan [6]

Leviathan sisältää joitain aivan mielettömän hienoja ja vaikuttavia kuvia. Se on taiteellisesti mielenkiintoinen tavalla, jota vain harvat leffat nykypäivänä ovat. Päätös esittää kuvasto ilman kertojaääntä tai muuta selitystä on oikea. Tuoreelle GoPro-teknologialle ollaan havaittu loistava käyttötarkoitus viedä meidät paikkoihin tavalla, jollaista ihmissilmä ei ole koskaan aikaisemmin nähnyt. Wim Wendersin dokumentissa Tokyo-ga (1985) on kohta, jossa ohjaaja kohtaa Werner Herzogin, joka vaikuttaa valittelevan sitä kuinka kaikki nykyään näkemämme kuvat ovat vain toisintoja vanhasta, eikä mitään uusia visioita ole enää jäljellä koettavaksi.

No, Werner, tässä tätä nyt vihdoin olisi.

Versioinfo (5.4.2017):

Britti-dvd on kuvan- ja äänenlaadultaan siedettävä julkaisu, jossa laihoina lisämateriaaleina trailereita, sekä tekijöiden aiempi lyhytelokuva. Kotelon sisältä löytyy myös vihkonen, jossa on Cyril Neuratin väkinäisen teennäiseltä ja hurskastelevalta tuntuva anti-kapitalistinen tulkinta Leviathanin sisällöstä, sekä Jean-Michel Frodonin hieman tarkkanäköisempi essee. Blu-ray on myös saatavilla.

**½--
© Mies Mikkonen, julkaistu: 5.4.2017
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (2)
 MMJL*
  2.5 3.0
keskiarvo
lukijat i
4.25/5.00 (2)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (3)
100%
Leviathan (2012)  Leviathan (2012)  

kommentit

odota...
Namfoodle kommentoi (5.4.2017 12:20:17)
user avatar "Katsomiskokemuksessa leijuu aivan liikaa kivuliasta "Eikö tämä jo ala loppumaan?!" - tunnelmointia.", pah, toisto ja kesto nimenomaan tekee koko leffan ja mahdollistaa oikean hypnoottisen tunnelman. Lyhytelokuvana ei olisi lähellekään niin vaikuttava.
vastaa »
Mies Mikkonen kommentoi (5.4.2017 14:23:30)
lainaus:
"Katsomiskokemuksessa leijuu aivan liikaa kivuliasta "Eikö tämä jo ala loppumaan?!" - tunnelmointia.", pah, toisto ja kesto nimenomaan tekee koko leffan ja mahdollistaa oikean hypnoottisen tunnelman. Lyhytelokuvana ei olisi lähellekään niin vaikuttava.
user avatar Muistan kun kävin joidenkin ystävieni kanssa samanlaista keskustelua Gaspar Noen Enter the Voidista. Toiset näkivät nimenomaan sen runsaan keston toimivana seikkana, muut taas turhauttavana ja piiinallisen pitkäveteisenä (minusta siitä olisi hyvin voinut jopa tunnin leikata pois). Epäilen tämän olevan jonkinlainen persoonallisuuskysymys, että joillekin toimii ja joillekin ei. Ja luulen, että valtaosa Leviathanin saamista arvosteluista ovat olleet positiivisia, joten selvästikin löytyy sellaisia joihin tällainen iskee. Joten jokainen tätä lukeva joka epäilee, että saattaisivat pitää Leviathanista, ehdottomasti kannattaa rohkeasti ottaa riski, ja katsoa se.
vastaa »
Tomi Hautakangas kommentoi (5.4.2017 17:08:05)
user avatar Arvostelun loppukuittaus nauratti. Werner olisi kyllä varmaan kateellinen: Käytännössä kaikki kohtaukset "kääpiö nauraa rammalle kamelille" -tasoisia otoksia.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa