Caroline Munro

The Belko Experiment (2016)


The Belko Experiment #1 The Belko Experiment #2

Kolumbiassa kuvatun The Belko Experimentin perusidea on hyvin yksinkertainen: joukko eri ikäisiä toimistorottia lukitaan läpipääsemättömän panssarin ympäröimään tornitaloon, jonka kaiuttimista sadistinen miesääni alkaa sanella toimintaohjeita, jotka ovat yhtä kuin alkakaa tappaa toisianne.

Työpaikka, Belko Industries, on Bogotán landerajoilla toimiva jonkinlainen konsulttiyritys, joka hankkii ammattilaisia työkomennuksille Yhdysvalloista Kolumbiaan. Toimistolaisia on satakunta, ja elokuvan päähenkilöksi muodostuu moraalisesti määrätietoinen ja kaikin puolin mukava Mike Milch (John Gallagher Jr.), jonka rinnalla seurataan hänen salaista tyttöystävä-kollegaansa Leandraa (puertoricolainen Adria Arjona) ja vähemmässä määrin taloon juuri saapunutta tyttöä Danya (Melonie Diaz).

Homman nimi on, että jolleivät työntekijät ala tappaa kumppaneitaan ja kollegoitaan ohjeiden mukaisesti, alkavat "valvojat" listiä niskoittelijoita tässä tarkemmin paljastamattomalla tavalla. Aikaa on vähän ja kameroita joka puolella näkymättömissä. Karmiva tilanne alkaa tietenkin synnyttää pienryhmiä ja kuppikuntia, joista osa ("johtajatyypit") kallistuu pian pelaamisen eli tappamisen kannalle ja osa haluaa pysyä rauhanomaisen järkeilevänä viimeiseen asti. Elokuvan lähtöidea on siis vähän sairas, eikä siinä juuri kurkoteta korkeammalle jatkossakaan.

The Belko Experiment [1]
The Belko Experiment [2]

Alkupuolella keskitytään omituisen ja uhkaavan tilanteen esittelyyn, loppupuoli koostuu mainstream-elokuvaksi yllättävän ilkeästä väkivaltamässäilystä, minkä voi sanoa, vaikka eletäänkin kyynistä 2010-lukua. Tämä on 100% häpeilemätön väkivaltaelokuva, jossa sentään ajoittain onneksi yritetään hyödyntää inhoja elementtejä myös mustan ja melko sairaan huumorin muodossa. Elokuvassa on jakso, jossa kymmenet ihmispäät poksahtelevat vaihtelevassa tahtilajissa ympäri kerrosta kuin popcornit mikrossa. Toisaalla hahmon naama murskataan kirveellä tohjoksi, ja veemäisiin sivuosarooleihin kuin luotu kuumakalle John C. McGinley huitoo lihakirveellä kokonaisen vessan punaiseksi kuin Anthony Wong. Lähikuvat ruumiista ja ammottavista aukoista ovat ällöjä. Väkivallan matalaotsaisuus korostuu elokuvan henkilöhahmojen luonnosmaisuudesta, sillä juuri kukaan ei kasva todella mielenkiintoiseksi, eivätkä tällöin kuolematkaan "tunnu miltään", mikä on vähän arveluttavaa, kenties satiirimielessä myös tarkoituksenmukaisesti. Suomessa ymmärrettävästi K18-ikärajan saanut valkokangaselokuva tuntuu videopeliltä, sellaiselta jonka juoni ei ole kovin haastava.

The Belko Experiment [3]
The Belko Experiment [4]

The Belko Experiment on myös niitä elokuvia, joiden aikana miettii kuka ja miksi sen on kirjoittanut. Ohjauksen aina ymmärtää, ohjaajahan "tekee vain duuniaan", mutta käsikirjoittaja on aina se, jonka aivoista visio on lähtenyt. The Belko Experimentin olisi voinut kirjoittaa esimerkiksi sijoituspankkimaailmaan ja samalla koko moderniin ihmiskuntaan peruuttamattomasti, hyvin tyhjentävästi kyllästynyt älykköhahmo, joka halusi siirtyä luovan työn ja taiteen pariin sen sijaan, että olisi itse alkanut tappaa toimitusjohtajia ja muita ihmisiä. Elokuvan muutamat sairaan huumorin hetket hymähdyttävät (varauksella), ja ne ovatkin elintärkeitä elokuvalle. Henkilökohtaisten välienselvittelyjen kärjistyessä kaksi hahmoa hakkaa toisiaan videotykin heijastaman yritysvideon edessä samalla, kun kaiuttimista mainostetaan ja kehutaan yritystä. Erilaisilla toimistovälineillä kuten teippipaino tapetaan ihmisiä. Onnistuupa elokuva sijoittamaan hyvinkin tärkeän kommentin myös aiheesta ikäsyrjintä ja "vanhuuden" halveksiminen modernissa tehotuotannossa.

Tosiasiassa elokuvan on käsikirjoittanut kovassa nousukiidossa oleva James Gunn, jonka Guardians of the Galaxy -sarja tuottaa satoja miljoonia. Elokuvan australialainen ohjaaja Greg McLean puolestaan loi nimensä vuonna 2005 valmistuneella tylyn piinaavalla ja satuttavan väkivaltaisella road-slasher-kauhulla Wolf Creek, jossa hieman Rutger Hauerin Liftaria (1986) muistuttava Australian outbackin lupsakka lava-automies osoittautuu pysäyttämättömäksi sarjamurhaajaksi. Wolf Creek oli aidosti verevä ja visuaalisesti komea ulkoilmaelokuva siinä missä The Belko Experiment ei ole lainkaan visuaalisesti kiinnostava muutamaa laajempaa ulkokuvaa lukuun ottamatta. Sijoittuessaan tornitaloon ihmismetsästyksen merkeissä se muistuttaa pintapuolisesti myös erittäin onnistunutta ja näyttävää Dredd 3D:tä (2012). The Belko Experiment olisi vähemmän videopelimäinen ja huomattavasti elävämpi, jos ympäristöön kuuluisi vähän vaihtelua. Battle Royalekin (2000) tapahtuu saarella!

The Belko Experiment [5]
The Belko Experiment [6]

Koko elokuva on kuin vähän infantiili gore-variaatio nykymaailman bisnes- ja rahalaitosten institutionaalisia sikailuja kuvaavista elokuvista (kuten Boiler Room, 2000; Margin Call, 2011; The Big Short, 2015) yhdistettynä kansainvälisen elokuvajulisteenkin mainitsemaan kulttisarjaan The Office: tämä kaikki jonkun Takashi tai Takeshi -nimisen japanilaisen ohjaamana 1990-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa.

Aina miellyttävän John C. McGinleyn lisäksi sivuosaroolista löytyy Michael "Henry" Rooker, joka ei tosin valitettavasti ole paljon läsnä entistäkin käheämmän äänensä kanssa. Metalli- tai putkiduunarin ilmetty ruumiillistuma onkin otettu mukaan kenties inside-mielessä: juuri Rookerin huoltomieheen leikataan ensimmäisenä, kun kaiuttimista tulee käsky tappamisesta, jota kukaan ei aluksi usko.

Loppua kohden mysteeri tapahtumien taustatekijöistä kiristyy, ja loppuratkaisu on tietenkin odotetun pöhkö ja sauman avoimeksi jatko-osalle jättävä.

The Belko Experiment taitaa vedota vain verenhimoisiin elitisteihin ja niihin, jotka syystä tai toisesta haluavat testata kumppaninsa, tytön tai pojan, huumorintajua. Herkkämieliset katsojat ymmärtänevät elokuvan sävyn ensimmäisten päiden räjähtäessä. Elokuva on erikoinen kuriositeetti, jonka anti jää kuitenkin vähäiseksi yhden idean revittelyksi annoksella aidosti kiinnostavaa potentiaalia.

**½--
© Juho Malanin, julkaistu: 29.4.2017
keskiarvo
toimitus
2.75/5.00 (4)
 JSKKJM*EM
  3.0 4.0 2.5 1.5
keskiarvo
lukijat i
2.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  -2 (7)
29%
The Belko Experiment (2016)  The Belko Experiment (2016)Das Belko Experiment