Caroline Munro

Ninja Hunter (2015)

aka Ninja-gari

Ninja Hunter #1 Ninja Hunter #2

Päänsä lyönyt ninja Tao (Alien vs. Ninjan tähti Masanori Mimoto) herää luolassa muistinsa menettäneenä ja parikymmentä ruumista seuranaan. Paikalle ilmaantuva toinen ninja (Bushido Manin Mitsuki Koga) esittelee itsensä muistisairaan taistelijan iga-kumppaniksi. Raadot kuuluvat kertomuksen mukaan koga-ninjoille, joiden kanssa igat ovat ottaneet matsia muinaisista ajoista lähtien, kuten kaikki ninjafilmeihin perehtyneet tietävät. Jokin äijän kertomuksessa kuitenkin haiskahtaa. Totuus paljastuu Taon muistin palatessa pätkittäin.

Ninja Hunter [1]
Ninja Hunter [2]

Minibudjetilla kokoon raavittu Ninja Hunter on kehno elokuva, mutta eroaa muista DTV-filmeistä mutkikkaan tarinan ja tautisen kovan toiminnan ansiosta. Elokuvan juoni on yhdistelmä Akira Kurosawan Rashomonia (1950) ja Christopher Nolanin Mementoa (2000). Nolanin perimää on muistikuvien palautuminen takaperoisessa järjestyksessä, Kurosawalta taas on varastettu näkökulma-aspekti: puutteelliset faktat ja toisen miehen syöttämät tarinat sekoittavat ninjan pääkoppaa ja synnyttävät ristitiistaisia johtopäätöksiä. Elokuvan oivallus on näyttää eräs toimintakohtaus neljään kertaan vaihtoehtoisina versioina.

Ninja Hunter [3]
Ninja Hunter [4]

Ninja Hunterin mysteeritarinassa on hieman kipinää, mikä tuleekin tarpeeseen. Elokuva on halvan oloinen ja kehnosti näytelty. Aikatasojen välisestä siirtymästä varoitetaan vilkkuvilla väreillä ja kuvasignaalin vääristymillä - kerrassaan raivostuttava antitehokeino, josta päästään nauttimaan parikymmentä kertaa. Ohjaajan pallilla istuu Alien vs. Ninjalla lupauksia herättänyt mutta sittemmin lahjattomaksi videomaakariksi osoittautunut Seiji Chiba. Miehen erikoisuus on kuvata kaikki elokuvansa samassa luolassa. Kuten yleensäkin Chiban elokuvissa, Ninja Hunterin vahvuudet voitaneen kreditoida muiden elokuvantekijöiden nimiin.

Ninja Hunter [5]
Ninja Hunter [6]

Kunnia kuuluu tällä kertaa Japanin ykköskoreografi Kensuke Sonomuralle (Hard Revenge Milly: Bloody Battle, 2009; Bushido Man, 2013), joka on saanut aikaiseksi tyrmäävän kovaa jälkeä yhdistämällä miekka- ja nyrkkitoiminnan. Ninjat turvautuvat ensisijaisesti miekkoihin, mutta teräaseisen tappavuuden tiedostaen pyrkivät jatkuvasti riistämään ne vastustajansa käsistä.

Koreografiat ovat vauhdikkaita läpi elokuvan, mutta viimeistään umpisairas kahdeksan minuutin loppumättö haastaa The Raidin (2011). Avainasemassa on jakson ensiluokkainen kuvaus ja leikkaus. Pitkillä otoksilla purkitettu matsi on leikattu johdonmukaisesti niin, että taistelijat ovat kuvakulman vaihduttua aina samassa suhteessa toisiinsa ja kameraan kuin hetkeä aiemmin. Elokuva luottaa myös jo aiemmin tehokkaaksi havaittuun kikkaan (Hard Revenge Milly: Bloody Battle), jossa kamera pidetään pienessä liikkeessä seuraamalla taistelijan tai miekankärjen liikettä. Temppu sekä nopeuttaa että selkeyttää toimintaa samanaikaisesti. Näilla saroilla Ninja Hunter päihittää esimerkiksi heiluvan kameran rasittaman The Raid 2:n (2014) sekä sekavaksi leikatun John Wick: Chapter 2:n (2017).

Ninja Hunter [7]
Ninja Hunter [8]

Pientä hämmennystä aiheuttaa Ninja Hunterin puolitiehen jäänyt maailmankuva. 1500-luvulle sijoittuvan elokuvan ninjat ovat omituisia punkkareita, joilla on nahkatakit päällä ja metallia niin naamassa kuin vaatteissa. Osalla vastustajista vaikuttaa olevan farkut jalassa. Ideaan olisi voinut investoida enemmänkin ajatusta, sillä katsojalle ei oikein selviä mihin elokuvantekijät ovat pyrkineet. Samaa voidaan sanoa elokuvan tarinankerronnasta. Ninja Hunterin toimintakuvaston palkitsevuutta ei silti käy kieltäminen. Mikäli mättö kiinnostaa, kannattaa loppuelokuva lusia läpi vaikka alkoholijuomien voimalla.

Versioinfo (päivitetty: 16.10.2017)

Funimationin yhdysvaltalainen DVD/BD-kombopaketti on tulossa myyntiin 14.11.2017.

**½--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 16.10.2017
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!