Caroline Munro

Showdown in Little Tokyo (1991)

aka Sgt. K.; Les justiciers de Little Tokyo; Little Tokyo. Ataque frontal; Dans les griffes du dragon rouge; Resa dei conti a Little Tokyo

Showdown in Little Tokyo #1 Showdown in Little Tokyo #2

Showdown in Little Tokyo jää usein varsin vähälle huomiolle 90-luvun alun toimintaelokuvista puhuttaessa. Sen ohjasi Mark L. Lester, mies, joka teki myös 80-luvun toimintaelokuvien sokraattisen ideaalin, Commandon (1985). Elokuva edustaa samaa ideaalia 90-luvulla videovuokraamosta tarkkaan valikoiduille kaseteille. Sitä tuskin noukki kukaan ensimmäisenä vaihtoehtonaan, mutta sen katsottuaan on hankala väittää, etteikö olisi tullut koko rahan edestä viihdytetyksi.

Showdown in Little Tokyo [1]
Showdown in Little Tokyo [2]

Elokuva muistetaan parista asiasta, joista ensimmäinen on se, että Brucen poika Brandon Lee teki siinä erään harvoista rooleistaan ennen kuin tuli traagisesti surmatuksi The Crow'n (1994) kuvauksissa. Leen rooli on olla Showdown in Little Tokyossa se hölösuisempi kyttä. Toinen usein mainittu asia koskee yhtä lailla myös monia muita aikakautensa buddy cop -elokuvia; Brandonin ja Dolph Lundgrenin esittämien hahmojen välille on helppo lukea homoeroottista virettä. Elokuvassa kyllä eriparisten kyttien suhteen syveneminen kiinnostaa Lesteriä enemmän kuin vaikkapa Lundgrenin ja Tia Carreren hahmojen suhde. Mutta pari hassua kohtausta, ja päähenkilöiden paljaita yläruumiita esittelevät kohtaukset, eivät vielä itsessään määritä elokuvaa, vaan tarjolla on paljon muutakin.

Showdown in Little Tokyo [3]
Showdown in Little Tokyo [4]

Kuten aikakautensa testosteronielokuvalta sopii odottaa, edustaa Showdown in Little Tokyo epäkorrektia ajattelutapaa, jonka rotuun ja sukupuoleen liittyvät asenteet ja vitsit olisivat erittäin paheksuttuja nykypäivänä. Esimerkiksi pääpahis (Cary-Hiroyuki Tagawa) esitellään yrmeänä lyömässä seksin jälkeen seksityöläiseltä pään irti. Tämä kaikki on toki 90-luvun B-toiminnalle yleistä, oikeastaan Showdown in Little Tokyo vain tekee asiat sen verran överisti, että asiaan on helppo kiinnittää huomiota.

Asenteillaan elokuva kuvastaa aikakautensa amerikkalaista epävarmuutta aasialaisten talousmahtien äärellä. Tietty kateellinen kaunaisuus heijastuu asetelmaksi, jossa arjalainen superkyttä (Lundgren) iskee rehellisinä liikemiehinä esiintyvien yakuza-gangstereiden ydinoperaatioon. Johnny Muratan (Lee) kaltaiset syntyperäiset amerikkalaiset nähdään kelvollisina kansalaisina, koska he eivät tunnista tai rummuta omaa kulttuuriaan julkisesti, tai pidä sen reliikkejä ärsyttävästi esillä. Elokuvan pyrkimys olla tasapuolinen muistuttaa yhtä lailla hakoteille eksyvää Charles Bronsonin Cannon-tuotosta Kinjite: Forbidden Subjects (1989).

Showdown in Little Tokyo [5]
Showdown in Little Tokyo [6]

Kuten huomattavan samankaltaisella nimellä varustettu Big Trouble in Little China (1986), elokuvan aasialaisen kulttuurin kuvaus on peräisin pinnallisesta muovikrääsästä ja maahanmuuttajien perustamien ravintoloiden habituksesta. Little Tokyon kaupunginosa on täynnä neonvaloja, paperilyhtyjä, kylpylöitä, sushiaterioita alastomien naisten vartaloilta ja sakea. Se lainailee tarpeen tullen myös kiinalaiselta kulttuurilta, sillä erityisesti lopussa tärkeässä asemassa on uuden vuoden kulkue ja sen ilotulitteet (spoileri: näitä käytetään pääpahiksen surmaamiseen mahdollisimman näyttävällä ja groteskilla tavalla).

Kuitenkaan sankari ei tässä elokuvassa ole minkäänlaisen dekonstruktion kohteena. Lundgrenin esittämä Chris Kenner on huvittavuuteen asti ylikyvykäs haistamaan vaikeuksia ja yli-innokas käyttämään väkivaltaa. Vähäpuheinen cowboy on vieläpä niin seksuaalisesti mahtava, että jopa Muratan on kommentoitava kehumalla hänen peniksensä uskomatonta mittaa. Ruotsalaisesta kehonrakentajasta on tehty Arnold Schwarzeneggerin tai Jean-Claude Van Dammen tavoin amerikkalainen ihanne; oikeamielinen mutta roistoissa kauhua herättävän kookas lihaskaappi, joka niittaa pahiksia kuin kone, nussii kuin eläin ja jonka yleisön sympatiaa herättävä ulkopuolisuus rajoittuu paksuun aksenttiin ja väkevään kiinnostukseen japanilaista samuraikulttuuria kohtaan.

Showdown in Little Tokyo [7]
Showdown in Little Tokyo [8]

Showdown in Little Tokyo on alle puolitoistatuntinen elokuva, mutta lyhyeen kestoonsa nähden se saa ahdettua mukaan huomattavan määrän erilaisia set piecejä. Turhaan selittelyyn ei ole aikaa: pahikset alkavat ampua solkenaan sivullisia tai rynnivät auton päälle puskutraktorilla ennen kuin yleisölle ehtii tulla missään vaiheessa liian tylsää. Kun kohtauksia ei ehditä pehmentämään juurikaan, tulee myös keskushahmoista erittäin armoton kuva. Esimerkiksi kylpyläkohtauksessa puukotetaan ja hukutetaan lihava mies kylpyaltaaseen yllättävän graafisesti, kunhan pelkkään sumo-vaippaan pukeutuneen ukon kanssa on hetki pyöriskelty painin parissa altaan äärellä ennen katarttista survaisua (mainitsinko jo, että elokuva on varsin helppo lukea homoeroottisesti?).

Showdown in Little Tokyo [9]
Showdown in Little Tokyo [10]

Elokuvaa auttaa, ettei se ota millään tasolla itseään kovinkaan vakavasti. Esimerkiksi juoni löytää varsinainen ilon lähteen esitellessään Brandon Leen taistelutaidot olemattomina isäänsä verrattuna. Aina kun kaivataan nopeita refleksejä ja vahvoja nyrkkejä, saa Murata nenilleen. Oikeasti Lee tuskin nyt oli aivan noin kädetön. Tämä toki kuuluu elokuvan tematiikkaan, jossa Lundgren on se japanilaisen kulttuurin asiantuntija ja Lee silkka hönö kalifornialainen.

Elokuvan tasaisesti tarjoilemat one-linerit ovat periaatteessa todella kökköjä, mutta Lester onnistuu saamaan esitettyä ne jotenkin vetoavasti. Seikkailu on värikästä, alati yllättävää ja kaikessa pölhöydessään innostavaa. Kuten elokuvassa kuultava biisikin, on kyseessä varsinainen "boys' night out", täydellinen kaljoitteluelokuva kaveriporukalle pitkän työviikon jälkeen.

****-
© Paavo Ihalainen, julkaistu: 9.11.2017
keskiarvo
toimitus
3.06/5.00 (9)
 JSJLTPJMMMMK*EMPITM
  3.5 2.5 2.5 3.5 3.5 3.5 3.0 4.0 1.5
keskiarvo
lukijat i
3.17/5.00 (6)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  15 (34)
44%
Showdown in Little Tokyo (1991)  Showdown in Little Tokyo (1991)Taistelu Pikku-Tokiossa