Caroline Munro

Star Wars: The Last Jedi (2017)

Star Wars: The Last Jedi

aka Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi; Star Wars - Les derniers Jedi; Star Wars épisode VIII - Les derniers Jedi; Star Wars: Die letzten Jedi; Star Wars: Episodio VIII - Los últimos Jedi; Star Wars: Los últimos Jedi

Star Wars: The Last Jedi #1 Star Wars: The Last Jedi #2
IMDb

Kauan sitten, kaukaisessa galaksissa... - Tähtien sota

Taistelu jatkuu... - Imperiumin vastaisku

Kun bensa loppuu... - The Last Jedi

***Varoitus: arvostelu sisältää juonikuvailua***

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi on erikoinen seikkailu valtavirtaelokuvaan. Tämä siksi, että kriitikot kehuivat sen maasta taivaisiin, kun taas saagan faneille kyseessä on Jabba the Hutiakin mehevämpi lantaläjä. The Last Jedi pyrkii kääntämään uuden sivun Tähtien sota elokuvien historiassa esittämällä, että kaiken vanhan täytyy kuolla pois. Ja totta, aika on kulkenut Han Solon, Luke Skywalkerin ja Prinsessa Leian ohitse, eikä ongelma ole siinä. Epäilemättä kuitenkin myös karisman aikakausi on tullut päätökseensä, sillä uuden trilogiaan yksikään hahmo ei enää kanna tarinaansa.

Star Wars: The Last Jedi [1]
Star Wars: The Last Jedi [2]

Alkuperäisen trilogian kaksi ensimmäistä osaa, Tähtien sota ja Imperiumin vastaisku, näyttivät selkeän sankarihahmon Luke Skywalkerin kaksi puolta. Ensin toivon ja sen jälkeen epätoivon. Sankaruus oli dualistinen tila, johon sitoutuvaa myyttiä rikastutettiin kaukaisessa galaksissa lukuisilla henkilöhahmoilla.

Tietenkin olisi turhaa tehdä sama tarina uudestaan. Silti se tehtiin. Tästä The Force Awakens sai suurimman kritiikkinsä. Kuitenkin jopa siinä henkilögalleriaa motivoi jonkinlainen suurempi päämäärä. Samaa ei voi sanoa enää The Last Jedista, jossa yksikään hahmoista - Rey, Finn, Poe sekä Kylo Ren - ei kehity hahmona. Poe oli The Force Awakensissa lentäjä-ässä ja on sitä edelleen - tosin ilman roolin tarvitsemaa karismaa. Finn taas tekee juonen kannalta täysin yhdentekevän seikkailun, joka johtaa monen vastarintalaisen kuolemaan. Lopulta sympaattinen Rey - elokuvan vastine Lukelle - toivoo oppia Voimasta itseltään mestarilta, mutta saa hädin tuskin kerran heilua valosapelin kanssa, kun jo käsikirjoitus esittää hänen olevan valmis.

Kolikon toisella puolella nähdään New Orderin kavalkadi jokaisen sen hahmoista ollessa tyhmempi kuin saapas (ja saappaat muuten ovat helvetin tyhmiä). Pahuutta ilmentävät muun muassa helposti höynäytettävissä oleva kenraali Hux sekä angstinen teini-ikäinen Kylo Ren (kaikki kunnia Adam Driverille, joka saa hahmoonsa sen verran imua kuin ylipäätään mahdollista). Koko poppoosta vastaa yksinvaltias Snoke, joka - noh - jäänee ikuiseksi mysteeriksi. Suurimpienkaan sota-avaruusaluksiensa kanssa tämä kolmikko ei saa pudotettua edes yhtä x-wing hävittäjää - joten samastuminen pahaan on vaikeaa.

Toisaalta vastarinnan kohtalon kysymykseksi elokuvassa muodostuu tähtilaivaston rippeiden bensan loppuminen, joten ehkä puntit ovat tasan.

Star Wars: The Last Jedi [3]
Star Wars: The Last Jedi [4]

Entä ne kriitikot ja fanit?

Osa kriitikoista on ylistänyt teosta sen tavasta purkaa jedimyyttiä. Rehellisyyden nimissä tämäkin puoli tarinasta jää vaillinaiseksi. Jedipyhäkön äärellä tapahtuva kouluttautuminen on kuin hoitonsa ottamatta jättäneen alkoholistibipolaarin antamien viisauksien kuuntelua kapakan takana. Ei siis ehkä ihme, että Rey kohtalaisen nopeasti toteaa saaneensa jo kaiken tarvitsemansa Lukelta. Vahvimmillaan elokuva astuu kohti uutta mytologiaa vihjatessaan, miten Reyn ja Kylo Renin roolit saattavat vaihtua, mutta tämäkin mahdollisuus virkistää tarinaa hukataan. Silmiinpistävästi jokaista henkilöhahmoa käytetään lopulta kuin sivuhahmona.

Valitettavasti se miten sankarimme ja heidän vastustajansa näyttäytyvät suhteessa tapahtumiin ei riipu heidän motiiveistaan, vaan siitä millainen kohtaus seuraavaksi halutaan. Esimerkiksi Poe ryhtyy kapinaan johtajiaan vastaan, koska ei saa tietää heidän suunnitelmiaan. Hän päättelee väkinäisen juonenkäänteen osana ensin, että pitää toimia ja myöhemmin että petturit ovat saaneet vallan. Poen ja Finnin yhteispeli venyy ympäri galaksia ja tuhoaa käytännössä noin puolet vastarintalaisista. Tarinan loppupuolella vastarinnan johtajat antavat kuitenkin Poelle synninpäästön, koska hän on "kiva lentäjä-ässä".

Hämmennystä aiheuttaa myös Prinsessa Leian uusi kyky lentää tajuttomana avaruudessa - jep avaruuden tyhjiössä - ilman suojavarusteita. Kuka tietää millä henkisellä moottorilla. Laiskalla käsikirjoittamiselle on taattu, että elokuvasarjan sisäinen logiikka imeytyy Sarlaccin kitaan.

Star Wars: The Last Jedi [5]
Star Wars: The Last Jedi [6]

Ehkä ei ole ihme, että verkossa keskustelu on kääntynyt elokuvan saamaan vastaanottoon. Suurin syy sille on, että Rotten Tomatoes -verkkosivuston käyttämä tykkäysmittari ilmentää harvinaista debattia kriitikoiden sekä yleisön välillä. Sen mukaan kriitikot rakastavat teosta (90-96% edestä), mutta normaaliyleisö inhoaa (50%). Vertauksena Imperiumin vastaiskussa luvut ovat 94/97%. Erikoisen tuloksesta tekee se, että klassisen elokuvateesin mukaan kriitikot suhtautuvat yleisöä jyrkemmin valtavirtaan. Nyt tulos vihjaa siihen suuntaan, että valtavirtaelokuvista kirjoittaminen on sulautumassa myyntituotteeksi koneistoon. Esimerkiksi Suomessa Iltalehti mainosti elokuvaa pitkään, minkä jälkeen arviossaan kehui lopputulosta viiden tähden ylittämättömäksi mestariteokseksi.

Yhä oudomman kriitikoiden ja fanien välisestä keskustelusta tekee se, miten moni toimittaja on ottanut tehtäväkseen puolustaa Disneyn koneistoa. Netistä löytyy monia artikkeleita, joiden mukaan elokuvaa vihataan, esimerkiksi koska se "ei vastaa fanien esittämiin teorioihin hahmojen kehityksestä". On myös esitetty, että huonot faniarviot eivät ole aitoja, vaan osa mustamaalauskampanjaa. Kuitenkin kurkistus negatiivisiin kommentteihin imdb:ssä osoittaa monen kirjoittajan olevan harmissaan elokuvan lukuisista kerronnallisista aukoista, eikä näkyviin tule sen suurempaa salaliittoa. Yhtä kaikki, jotain on pielessä Star Wars -universumissa, kun keskustelu sinällään viattomasta viihteestä muuttuu ulkoelokuvalliseksi riidaksi.

Mainittakoon vielä, että The Last Jedin lipputulot tippuivat huimasti (noin kaksi kolmasosaa) heti ensi-iltaviikonlopun jälkeen.

Star Wars: The Last Jedi [7]
Star Wars: The Last Jedi [8]

40-vuotta tähtien sotaa on tuonut meidät elokuvataiteen peruskysymysten äärelle. Ensimmäisen trilogian oltua hieno tarina aikansa sukupolvelle - ja monilla myöhemmille - osoittaa uusi trilogia, ettei fanien äänellä ole merkitystä Disneyn avaruudessa. Toki teema vanhan kuolemisesta pois on aiheellinen, mutta samalla pitää kysyä, että mitä annetaan tilalle?

Tällä hetkellä kriitikoiden pakkosyöttäessä lopputulosta erinomaisena, näyttäisi yleisön rooliksi jäävän ojentaa orjallisesti rahansa ja tykätä tyhjästä vaikka itkien.

Ohjaaja Rian Johnson on saamassa oman Star Wars -trilogiansa. Aika näyttää jatkuuko siinä kaaos vai voittaako järki.

**½--
© Jari Mustonen, julkaistu: 8.1.2018
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (5)
 JLTPJMKKPI
  2.5 2.5 2.5 4.0 3.5
keskiarvo
lukijat i
2.83/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  0 (3)
0%
Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)  Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (2017)Star Wars: The Last Jedi  

kommentit

odota...
ML kommentoi (8.1.2018 16:34:50)
user avatar Mitäs nämä "lukuisat kerronnalliset aukot" ovat?
vastaa »
SithFisto kommentoi (8.1.2018 18:04:07)
user avatar Mielipideasioista on turha kiistellä, mutta ihan totuudessa ei pysytä, jos väittää että fanit vihaavat elokuvaa. Osa kyllä, mutta eivät läheskään kaikki. Totuudenmukaisempaa olisi todeta elokuvan jakavan fanien mielipiteen, vaikkapa sitten enemmän kuin yksikään saaga elokuva aikaisemmin, jos tähän tarvitaan lisää draamaa.
vastaa »
Jari Mustonen kommentoi (8.1.2018 18:31:59)
lainaus:
Mielipideasioista on turha kiistellä, mutta ihan totuudessa ei pysytä, jos väittää että fanit vihaavat elokuvaa. Osa kyllä, mutta eivät läheskään kaikki. Totuudenmukaisempaa olisi todeta elokuvan jakavan fanien mielipiteen, vaikkapa sitten enemmän kuin yksikään saaga elokuva aikaisemmin, jos tähän tarvitaan lisää draamaa.
user avatar Tämä on ihan totta. The Last Jedi jakaa mielipiteitä toki myös fanien keskuudessa. Tuolla arvostelussa mainitulla RT-sivustolla se on kuitenkin jopa vihatumpi kuin yksikään Lucasin episodeista I - III. (Jopa Attack of the Clones saa 57% "faneilta"). Mielenkiintoisen koko jupakasta tekee se, että The Last Jedin vastaanottama runsas kritiikki nousi uutisaiheeksi nettimediassa. Lopputuloksena netti on nyt sitten täynnä kritiikkiä "fanien" taholta elokuvaa kohtaan, ja sen vastapainona nettimedian analyyseja siitä mistä tämä kritiikki johtuu.
Tietenkin plussaa voi antaa elokuvalle siitä, että se herättää keskustelua.
vastaa »
GG kommentoi (8.1.2018 22:38:11)
lainaus:
Mitäs nämä "lukuisat kerronnalliset aukot" ovat?
user avatar Eihän siinä paljon muuta ollutkaan kuin aukkoja.
vastaa »
ML kommentoi (9.1.2018 01:14:27)
lainaus:
Eihän siinä paljon muuta ollutkaan kuin aukkoja.
user avatar Aha. Nimeäisitkö vaikka kolme lemppariasi?
vastaa »
Mika kommentoi (12.1.2018 13:12:22)
user avatar Olihan tuossa läjäpäin isoja ja pieniä käsikirjoituksellisia hassuuksia. Esimerkki pienen pienestä: Loppuvaiheessa Luken (projektio) antaa Leialle Han Solon nopat. "Taistelun" jälkeen Kylo löytää nopat maasta. Leia on siis viskannut miehensä aarteet maahan?
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa