Caroline Munro

The Crow (1994)

aka Le corbeau; The Crow: Die Krähe; El Cuervo; Il corvo - The Crow

The Crow #1 The Crow #2

The Crow muistetaan elokuvana, jonka kuvauksissa Bruce Leen poika Brandon Lee sai surmansa, koska aseeseen oli jäänyt huolimattomuusvirheen takia oikea luoti. Jää täysin spekulaation asteelle millaisen vastaanoton elokuva olisi saanut ilman tätä tapaturmaa, tai olisiko siitä tullut yksi 90-luvun kuuluisimmista kulttielokuvista. Mielessä käy Jokeria vastustamattomasti näytelleen Heath Ledgerin kuolemantapaus, joka toimi tahattomana markkinointikikkana suuren mainstream-suosion saavuttaneelle The Dark Knightille (2008).

The Crow [1]
The Crow [2]

Elokuvien tragediat jättävät jälkensä historiaan konkreettisemmin, kun ne yhdistyvät tositapahtumiin. Näyttelijän ja roolihahmon kohtalot nivoutuvat yhteen, ja alkavat elää omaa elämäänsä myös katsojan mielessä. Ennenaikainen kuolema tekee tähdenaluista kuolemattomia kuten vaikkapa aikanaan James Deanistä (Rebel Without a Cause, 1955). Tässä mielessä Leen ja Ledgerin hahmot ja kohtalot ovat samankaltaisia. Kumpikin näytteli kulahtaneesti maskeerattuja riiviöitä, jotka ovat anarkistisia, mutta moraalisesti kuin yö ja päivä. Leen Eric Draven on simppelisti henkilökohtaisten vääryyksien puhdasmielinen oikaisija siinä missä Ledgerin Jokeri on sekasortoa lietsova, idealismiin pettynyt poliittinen nihilisti.

Alex Proyasin (Dark City, 1998) debyyttiohjaus vaikutti suuresti goottialakulttuurin uuteen kehitysaskeleeseen. Sen siemenet kylvettiin jo 70-luvulla vakavan, mutta samaan aikaan melankolisen ja ironisen mentaliteetin sekä kieron estetiikan ja huumorin suhteen. Syntikkapop-, goottirock- ja post-punk -bändit Joy Divisionin johdolla panivat alulle jotain sellaista, mikä odotti elämän ja kuoleman rajapintaa romantisoivaa ylösnousemusta ja ruumiillistumista Dravenin muodossa. The Crow popularisoi osaltaan sen mikä oli hautunut jo vuosikymmeniä alan piireissä musiikillisesti, mutta ei ollut noussut suuremman yleisön tietoisuuteen välttämättä elokuvallisesti.

The Crow [3]
The Crow [4]

Leen viimeinen roolisuoritus tekee random-punkkarijengin tappamasta ja kuolleista heränneestä Dravenista painokkaasti kävelevän, surumielisen pellen näköisen linnunpelättimen, jonka sisuksissa uinuu levoton sielu. Hän saa supersankarimaisia voimia kannoillaan lentelevästä korpista, joka on sidoksissa hänen sieluunsa. Draven hakee kostoa itsensä ja vaimonsa tappajille, mutta koska oma maallinen taivallus on jo päättynyt, niin deathwishmäisestä suuremman luokan kärsimyksen hyvittämisestä ja laajemmasta oikeudenjakamisesta ei ole kyse. Paljon lepää puolisoa tavoittamattoman kaipauksen syvissä uurteissa, jolloin hahmoon tulee kaihoisaa ambivalenssia.

Draven on tietyllä tavalla rokkaavan alleviivattu kapinallinen, joka kuitenkin taistelee siveellisten, jopa streittarimaisten elämäntapojen puolesta, antaen runsaasti tilaa liberaaleille näkemyksille hieman kuin nuorisokulttuureita onnistuneesti valaissut asenteikas retrofuturistinen The Warriors 15 vuotta aiemmin. Yhteneväisyyksiä löytyy myös kulttiaseman saavuttaneeseen The Wraithiin (1986), jossa haudan takaa kummittelevaa autoilijaa näyttelee nuori ja viaton Charlie Sheen.

The Crow [5]
The Crow [6]

Draven levittää hämmennystä ympäriinsä näennäisen itsetuhoisella tavalla, sillä fyysisesti kuollutta ei voi teloittaa uudestaan, ja henkisyydelle kuolema tai ajatus vahingoittumisesta tekee vain terää. Mieli on vahva, mutta keho vain lihaa. Nyt on ympäriinsä riekkuvien ja hedonistisen valheellisesti elävien punkkareiden vuoro maksaa sovittamattomista synneistä. Dravenia voidaankin ajatella Jeesuksen inkarnaationa kuten vaikkapa Robocopia, mutta tällä on kuitenkin oma persoona ja muistot tallella, joihin pohjaten hän etsii tulevia uhrejaan. Realiteetit on hyväksytty, tehtävä kristallinkirkas eikä menneisyyden tuskassa kannata velloa tarpeettomasti.

The Crow on pohjimmiltaan haikea rakkaustarina, vaikka se toimii metatason saavuttaneen toimintaelokuvan keinoin. Tämä on 90-luvun alkupuolella ylimaskuliinisen mutta hillityn actionin hiljalleen alkanutta murentumista ajatellen piristävä lähestymiskeino. Sankarin olemus ja tavoitteet eivät tässä kontekstissa perustu karrikoituun seksuaalisuuteen tai väkivaltaan, vaan paljolti herkän, mutta jämäkän tunneperäiseen suhtautumiseen. Toimintakohtauksiin ja sankarin luonteeseen on sekoittunut aineksia John Woon honkkareista, sillä Lee ei juurikaan näytä taistelulajitaitojaan, eikä myöskään egoile ylimääräistä.

The Crow [7]
The Crow [8]

Lee ei vaikuttanut varsinaisesti hyvältä näyttelijältä (Showdown in Little Tokyo, 1991), joten on ironista, että juuri se rooli, joka olisi nostanut hänet oletettavasti kokonaan uudelle tasolle, koitui hänen kohtalokseen. Draven hahmona olisi tuonut myös takuuvarmasti irtioton isänsä varjosta, ja mahdollisesti avannut ovia monessakin genressä. Hahmon perinnön kautta kirjoitettiin kuitenkin uusi särmikäs luku kauhuromantiikkaan aina ilmiselvää esikuvaa Edgar Allan Poeta kunnioittaen, joskin vahvimmin elokuva perustuu James O'Barrin samannimiseen sarjakuvaan.

The Crowta ei ole vastoin joitain konservatiivisia käsityksiä suunnattu miehille, jotka itkevät runkatessaan. Se tehtävä jää kokonaan jatko-osien kontolle. Kauhulla odotamme myös vuonna 2019 valmistuvaa remakea, jossa taikinanaamainen Jason Momoa (Conan the Barbarian, 2011) esittelee arvatenkin karismattomuutta ja lahjattomuutta. Jotain toivoa sentään on: päävastuu käsikirjoituksesta lankesi muusikko Nick Caven (The Proposition, 2005) harteille.

***½-
© Esa Meisalmi, julkaistu: 22.3.2018
keskiarvo
toimitus
3.29/5.00 (7)
 JSTPMHMK*EMPITM
  3.5 3.5 3.5 3.5 3.5 3.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
3.81/5.00 (8)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  24 (91)
26%
The Crow (1994)  The Crow (1994)Crow  

kommentit

odota...
Morden kommentoi (24.3.2018 10:04:08)
user avatar "Hän saa supersankarimaisia voimia kannoillaan lentelevästä korpista"

Crow on varis, ei korppi.
vastaa »
asdf kommentoi (24.3.2018 17:06:39)
user avatar Crow on varislintu, eli sen suomentaminen korpiksi on varsin oikeutettua. Jos tarkkoja ollaan, korppi on englanniksi raven, joka jollain tavalla muistuttaa Leen roolihahon nimeä.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa