Caroline Munro

Le saut de l'ange (1971) :: Angel's Leap

Viiltäjät

aka Cobra; Operation: Cobra; Codename Cobra; Los secuaces; Da parte degli amici: firmato mafia!

Le saut de l'ange #1 Le saut de l'ange #2

Genre

Le saut de l'ange kiellettiin kokonaan Ruotsissa ja Viiltäjät-nimen Suomessa saaneen elokuvan maahantuoja otti siitä kaiken irti. Liian jännittävä ruotsalaisille - sensuurikielto! Suomalaisten jääkylmät hermot kai kestävät... hehkutettiin ensi-iltamainoksessa ja jatkettiin: Nyt ovatkin asialla kovimman luokan nitistäjät, väkivaltaiset ja verenhimoiset saatanat "työvälineinä" lihakirveet, pistoolit...JA JÄLKI SEN MUKAISTA.... Seuraavalla viikolla vielä korotettiin panoksia: Huom! Sattuneiden pyörtymistapausten johdosta suositellaan vain lujahermoisille! Mainoskuvana toimi verinen pääkallo, johon on upotettu veitsi.

Lihakirveitä tai pääkalloja ei valkokankaalla nähty, mutta elokuvateatteriin uskaltautuneille lujahermoisille suomalaisille tarjoiltiin silti tuhti annos verta ja väkivaltaa (parin kohtauksen osalta tosin Suomen elokuvatarkastamon lievästi lyhentämänä). Viiltäjät oli sattumalta ensi-illassa samaan aikaan Kummisedän kanssa, ja Helsingin Sanomien kriitikko Paula Talaskivi kiinnittikin lyhyessä ja yllättävän positiivisessa arviossaan huomiota elokuvien yhtäläisyyksiin. Gangsterisotaa käydään molemmissa elokuvissa, mutta koska Le saut de l'ange tapahtuu nykyajan Marseillessa, sen murhatavat ovat entistäänkin hurjempia, huomioi Talaskivi ja nosti erityisesti esiin elokuvan pääkonnan ilmalennon, jota hän piti mahdollisesti ensimmäisenä lajissaan. Tietysti myös näyttelijä Sterling Haydenin läsnäolo yhdisti näitä elokuvia.

Le saut de l'ange [1]
Le saut de l'ange [2]

Le saut de l'ange alkaa kolmella väkivaltakohtauksella. Ensimmäisessä takaa-ajettu mies etsii turvaa ravintolasta, joka seuraavassa hetkessä räjäytetään tuusan nuuskaksi pommilla. Sitten lierihattuiset tappajat ampuvat miehen ja naisen sänkyyn huutaen "terveisiä Orsinilta!". Lopuksi poliisit hakkaavat ja kuljettavat pois vaalijulisteita tuhrineet nuorukaiset. Vaalijulisteissa esiintyvä mies on politiikkaan siirtynyt kiinteistökeinottelija Forestier, joka on päättänyt panna pisteen Marseillea hallitsevan korsikalaisen Orsinin suvun vallalle. Amerikasta tilattu ammattitappaja de Fusco tekeekin selvää jälkeä kahdesta Orsinin suvun päämiehestä, mutta näillä on Aasiassa plantaasinomistaja-pikkuveli Louis, joka de Fusco lähetetään myös likvidoimaan. Tappajan luodeista kuoleekin Louisin vaimo, mikä saa entisen kommandon, lempinimeltään Cobra käyttämänsä Colt Cobra -pistoolin mukaan, lähtemään Marseilleen kostoretkelle.

Viiltäjät-nimi viittaa Louis Orsinin mukaansa ottamaan kahteen vietnamilaiseen tappajaan, joskin "sählääjät" kuvailisi parivaljakkoa paremmin. Kamerakaulaisiksi aasialaisturisteiksi naamioituneiden nitistäjien ensimmäinen uhri saa puukosta vatsaansa ja selkäänsä, mutta jää kuitenkin henkiin. Kohtauksessa, joka on varmaan eniten herättänyt sensoreiden närkästystä, kaksikko tunkeutuu sairaalaan viimeistelemään työnsä ja viiltää happiteltassa olevan miehen kurkun auki.

Le saut de l'ange [3]
Le saut de l'ange [4]

Sähläävien ammattitappajien lisäksi Le saut de l'angessa on muitakin absurdihkoja piirteitä (mainittakoon Forestierin päämajassa oleva häkillinen korppikotkia), jotka ovat hieman ristiriidassa elokuvan vakavampien elementtien kanssa. Muistelmissaan Boisset paljastaa että tämä sarjakuvamaisuus (ohjaajan itsensä käyttämä termi) oli täysin harkittua. Boissetin edellinen elokuva Un Condé hyllytettiin Ranskassa puoleksi vuodeksi, koska Ranskan silloinen sisäministeri ei hyväksynyt tapaa, jolla siinä kuvattiin poliiseja. Le saut de l'angea kuvattiin mm. Nizzassa, jonka rötöstelevä pormestari Jacques Médecin muistutti kiusallisen paljon elokuvan Forestieriä. Boisset ei halunnut ottaa riskiä, että kuvauslupien kanssa tulisi ongelmia, ja siirsi elokuvan painopistettä kevyen väkivaltasirkuksen suuntaan.

Täysin hampaaton Le saut de l'ange ei kuitenkaan ole. Bisneksen, politiikan ja rikollisuuden yhteenkietoutuneisuutta kuvatessaan se ennakoi High Crimea ja muita 70-luvun poliziottescoja. Ehtaa 70-lukua on myös Le saut de l'angen pessimismi sen suhteen, miten demokraattisen yhteiskunnan instituutiot kuten poliisilaitos pystyvät vastustamaan lisääntyvää korruptiota ja rikollisuutta. Muuttakaa ensin yhteiskunta, niin ehkä poliisikin voisi muuttua puuskahtaa elokuvassa turhautunut poliisipäällikkö, kun häntä syytetään siitä, että hänen miehensä suojelevat rikollisia. Mitään tällaista muutosvoimaa ei elokuvassa kuitenkaan tuoda esiin. Louis Orsini osoittaa sympatiaa Forestierin miesten pahoinpitelemille nuorukaisille, mutta selvästikään julisteidentöhrijöistä ei ole maailmaa pelastamaan.

Le saut de l'ange [5]
Le saut de l'ange [6]

Yksityisistä kunniakoodeistakaan ei ole apua. Loppukohtauksessa Louis Orsini taistelee Sterling Haydenin esittämän amerikkalaispoliisi Masonin kanssa pistoolista, joka laukeaa ja osuu jälkimmäistä jalkaan. Orsini sitoo vanhan ystävänsä haavan, jonka jälkeen Mason velvollisuudentuntoisesti ampuu häntä selkään. Viimeisessä kuvassa pahoin haavoittunut päähenkilö kävelee mereen. Katharsista ei tule.

Ohjaajana Boisset oli jonkinlainen väliinputoaja: liian viihteellinen taide-elokuvan ystäville, räväkämmästä aineistosta pitäville taas ehkä liian hillitty. Pakko kuitenkin arvostaa ohjaajaa, jonka elokuvissa oli aina jonkinlaista yhteiskunnallista särmää ranskalaisen elokuvan päälinjan keskittyessä yhä enemmän ihmisten yksityisasioiden kuvaamiseen, ihmissuhdedraamaan. Muistelmakirjassaan La vie est un choix Boisset nostaa jonkinlaiseksi motokseen lauseen, joka legendan mukaan koristi vuonna 1944 ensimmäistä vapautettuun Pariisiin ajanutta ranskalaista sotilasjeeppiä: Mort aux cons. "Con", jolle lauseessa kuolemaa toivotellaan, on naisen sukuelimen rahvaanomainen nimitys, joka slangissa tarkoittaa myös idioottia, imbesilliä. Idiotismin vastainen taistelu on kunnioitettava teema ohjaajauralle, mutta se on myös, kuten kenraali de Gaulle totesi yllämainitun jeepin nähtyään, iso projekti.

***--
© Matti Erholtz, julkaistu: 30.5.2018
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (2)
 METM
  3.0 2.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!