Caroline Munro

Daredevil Drivers (1978)

Kuolemanajajat

aka Devil Drivers; Casse-cou pour l'enfer; La mort en tête; Terreur sur le circuit; Mach'78

Daredevil Drivers #1 Daredevil Drivers #2

Todella tyhmät ihmiset törmäilemässä oikeilla autoilla oikeisiin autoihin kuvaili Stuntman Mike (Kurt Russell) ammattiaan elokuvassa Death Proof (2007). Tarantinon dialogi muistuu eläväisenä mieleen seuratessa Daredevil Driversin yhdellä otolla kuvattua jaksoa, jossa kolmen päällekkäin pinotun auton yli hyppäämistä yrittävä kuski mokaa tempun törmäten ylimpään autoon, iskun ravistellessa kuskia kuin räsynukkea kunnes avustajat tulevat kiskomaan miesparan ulos maahan tippuneesta, romuttuneesta kuolemanloukusta.

Daredevil Drivers [1]
Daredevil Drivers [2]

Yhden idean Daredevil Driversissä juonena on Japanin ja Yhdysvaltojen välinen stunt-miesten kisa. Molemmat maat ovat lähettäneet Kaliforniassa käytävään koitokseen uhkarohkeimmat kuskinsa, jotka kisaavat pisteistä suorittamalla toinen toistaan hurjempia autostuntteja. Autonromutuksen harvoilla suvantotauoilla japanilaisjoukkueen Otomo (länsimaalaisilla kasvonpiirteillä varustettu japanilainen stunt-mies Chiaki Otomo ainoassa näyttelijäroolissaan) harrastaa romanssintapaista tiimin avustajaksi palkatun amerikkalaistyön (Linda Stayer) kanssa.

Daredevil Drivers kuvattiin vuonna 1977 japanilaisrahoitteisena tuotantona. Maassa oli nähty 70-luvulla pienoinen, amerikkalaisesta elokuvasta ammentanut ja öljykriisin vauhdittama autoleffasuuntaus (Hairpin Circus, 1972; Dead Heat, 1977, Circuit Wolf, 1977). Varsinaisesta buumista ei kuitenkaan voitu puhua. Daredevil Driversin liikkeellepanijana toimi sarjakuvista paremmin tunnettu Ikki Kajiwara (Bodyguard Kiba, 1973; Karate Bearfighter, 1975), joka tuotti elokuvan yhdessä Shochikun ja oman firmansa Sankyo Eigan avulla. Tuloksena oli pieni hitti, vaikka elokuvallisen laadun suhteen kehuttavaa ei ollutkaan.

Daredevil Drivers [3]
Daredevil Drivers [4]

Daredevil Driversissä on poikkeuksellista sen dokumentaarinen muoto. Vaikka filmi on fiktiivinen eikä sen esittämää kilpailua liene olemassa, on elokuva käytännössä katsoen dokumentti. Stuntit ovat aitoja, ja usean törmäyksen jälkeen kamera seuraa, kun aidot lääkintämiehet kiskovat kuskin ulos autonromusta. Keskeiset näyttelijät (trailerissa isoin sanoin mainostettua Hollywood-tähti Linda Stayeriä, joka on urallaan esiintynyt peräti kahdessa elokuvassa, lukuun ottamatta) ovat stunt-miehiä. Kilpailu lienee sekin olleen enemmän tai vähemmän todellinen ainakin leikkimielisessä hengessä, sillä useimpien stunttien lopputuloksia on vaikea kuvitella käsikirjoitetuiksi. 102-minuuttisessa elokuvassa taitaakin olla lopulta enemmän spontaanisti syntynyttä kuin kirjoitettua materiaalia.

Temppujen saralla Daredevil Drivers on rautaa, kunhan alun tylsästä lämmittelystä päästään yli. Katsoja huomaa hiljaisten "ei saatana" lausahdusten lipsahtelevan huuliltaan auton lentäessä ilmassa 50 metriä ja laskeutuessa nokka edellä romuautojonon päälle, josta iskun voima paiskaa ajokin vielä kuperkeikkaan ennen maahan putoamistaan. Kaikki tämä, kun auton sisällä on oikea kuljettaja, jolla ei ole edes turvatyynyä suojanaan. On puhdas ihme, että elokuvan tekijät selvisivät kuvauksista hengissä.

Daredevil Drivers [5]
Daredevil Drivers [6]

Stunttien ohella filmi esittelee klassikkomenopelejä autohistoriasta kiinnostuneille. Kuvissa vilahtelee ajokkeja T-Fordista 30-luvun Alfa Romeoon ja 70-luvun superautoihin. Yksi kohtaus omistetaan automuseossa pujottelulle, toisessa seurataan autoklassikoiden kilpailutapahtumaa. Alan harrastajille jaksot lienevät antoisia, muille ne toimivat unilääkkeenä.

Elokuvallisesti Daredevil Driversissä ei olekaan hurraamista. Ohjaus on merkitty ainoata kertaa urallaan kameran taakse asettuneelle säveltäjä Keitaro Miholle sekä amerikkalaiselle Stanley Wilsonille joka, uskomatonta kyllä, on hänkin säveltäjä. Wilson vastasi myös elokuvan naurettavan huterasta tarinasta, jota tyystin näyttelykyvyttömät esiintyjät tulkitsevat. Uusintakatseluarvoa elokuvalla on stunttien ja alkutekstijakson verran. Aloituksessa kuva on nimittäin jaettu neljään osaan, joista yhdessä pyörivät alkutekstit ja muissa vauhdikas autotoiminta. Katsoja saa itse päättää mitä ruutua seuraa, ja palata myöhemmin elokuvan pariin vielä kolmesti selvittääkseen mitä helvettiä niissä muissa ruudussa mahtoi tapahtua.

Daredevil Drivers [7]
Daredevil Drivers [8]

Elokuvantekijöiden oman lausuman mukaan kuvauksissa romutettiin huikeat 359 autoa. Lopussa suoritettava hyppy Porschella mereen kirjattiin puolestaan ennätysten kirjoihin: lentomatkaa tuli 158 metriä. Ei olekaan ihme, että tämän kaltaisilla teknisillä meriiteillä elokuva myytiin kansainväliseen levitykseen aina koto-Suomea myöten. Useaan kertaan videolla julkaistun filmin suomenkielinen nimi on Kuolemanajajat.

Versioinfo (28.6.2018):

Vanhojen suomikasettien lisäksi elokuvan voi hankkia omakseen Pony Canyonin japanilaisena dvd- tai blu-ray -levynä. Mach'78 -nimeä kantava julkaisu on HD-masteroitu, mutta ei sisällä tekstityksiä. Elokuvan luonteen, dialogin vähyyden ja kielen (kertojaääntä lukuun ottamatta noin puolet elokuvan puheesta on englanniksi) huomioiden tämä ei kuitenkaan liene yhtä suuri ongelma kuin useimpien muiden elokuvien tapauksessa. Vuonna 2006 ilmestynyt vanhempi DVD-julkaisu ei ole remasteroitu.

**½--
© Mikko Koivisto, julkaistu: 28.6.2018
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!