Caroline Munro

Highway to Hell (1991)

Valtatie helvettiin

aka Bienvenue en enfer; Highway zur Hölle; Autostrada per l'inferno; Autopista al infierno; Ond resa

Highway to Hell #1 Highway to Hell #2

Nuori pariskunta (Chad Lowe ja Kristy Swanson) poikkeaa öisellä sivutiellä sijaitsevalle Last Chance -bensa-asemalle, jossa erikoisesti käyttäytyvä huoltomies (Richard Farnsworth) vannottaa heidät jatkamaan reissua suoraan kahden joosuanpuun ohi pysähtymättä. Onnettomuudeksi auto kuitenkin pysähtyy nukahtamisen aiheuttaman äkkijarrutuksen vuoksi, jonka seurauksena puiden välissä olevan helvetin portin suulla väijyvä, freddymäisesti arpeutunut ja tyly "helvetin kyttä" autoineen putkahtaa esiin. Hän kaappaa tytön mukaansa matkalle helvettiin itse pääpirun morsmaikuksi.

Highway to Hell [1]
Highway to Hell [2]

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Masterin (1988) parissa aloittanut ja sittemmin isompiin tuotantoihin päässyt käsikirjoittaja Brian Helgeland on annostellut ideoita todellisesta runsauden sarvesta. Helvetti Highway to Hellissä sijoittuu unenomaiseen autiomaahan (kuvattu Arizonassa), jossa parveilevat kulkijat ja ryhmittymät ilmentävät erilaisia ihmiskohtaloita ja asenteita jo pelkällä läsnäolollaan. Kulku läpi helvetin on konkreettinen, eikä surrealistinen sekasotku tai epämääräinen tulipätsi. Reitin varrella seikkaillaan niin Styks-virralla kuin päätepisteenä jylhyydessään tummanpuhuvassa ja pahaenteisessä kaupungissa.

Kaiken taustalla siintää kuitenkin tavoite saada oma tyttöystävä pelastettua paholaisen kynsistä. Läpi elokuvan kestävän takaa-ajon aikana nähtävistä tapahtumapaikoista heti ensimmäisessä eli nuhjuisessa kahvilassa tunnelma vinksahtaa raiteiltaan, sillä sen asiakaskunta koostuu lähinnä pölyyntyneistä, seittien peittämistä zombeista. Keskellä ei-mitään taasen kököttää suomalaisittain muotoiltuna vittuilupuhelin apua tarvitsevalle. Kuplavolkkarien kokoontumisajoja ei sovi unohtaa, kuten ei myöskään viettelevää naisdemonia, joka on ongittu melko suoraan Hohdon (The Shining, 1980) ammeesta. "Helvetin kyttä" vastaavasti teleporttailee sinne tänne.

Highway to Hell [3]
Highway to Hell [4]

Vaikka kyseessä on fantasia- ja kauhugenren aineksia hyödyntävä elokuva, niin pohjimmiltaan se noudattaa perinteisten toiminta- ja seikkailuelokuvien kaavaa. 70-luvun road movien ja 80-lukulaisen post-apokalyptisen filmin vauhti ja vakavuus näyttäytyvät vastaavasti huumorissa, joka on värikästä yliampuvassa koomisuudessaan. Yhteiskunnallisia, poliittisia, mytologisia ja uskonnollisia viittauksia tehdään reippaalla ironialla, mutta överiyksiä ja moralisointia vältetään. Pöydässä "keskustelevat" keskenään sujuvasti Hitler, Kleopatra ja Attila, joskaan vielä esimerkiksi Jerry Lewis ei ole vaivautunut kutsuvieraspaikalle.

Pienehkön budjetin elokuvaksi Highway to Hell käyttää ympäristöään ja lokaatioihin rakennettuja lavasteita mukiinmenevän mainiosti, vaikka voisi helposti kuvitella kunnianhimoisuuden kaatuvan resurssien puutteeseen. Mielikuvituksellisuudestaan ja luovuudestaan johtuen elokuva jää mieleen positiivisesti, joten onkin hivenen outoa, ettei se ole löytänyt vielä tänä päivänäkään isompaa yleisöä fantasiakauhudiggareista.

***--
© Esa Meisalmi, julkaistu: 23.7.2019
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (3)
 JSMHEM
  3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!