Caroline Munro

It Chapter Two (2019)

Se: Toinen luku

aka It 2; It Chapter 2; Ça, chapitre II; Es Kapitel 2; It - Capitolo due; It: Capítulo 2

It Chapter Two #1 It Chapter Two #2

Genre

Parin vuoden takaiselle menestyksekkäälle Stephen King -adaptaatiolle alettiin tehdä jatkoa välittömästi ensimmäisen osan jälkeen, käsittelihän Andy Muschiettin ohjaama Se (It, 2017) vasta yhden aikatason Kingin samannimisestä moniulotteisesta tiiliskiviromaanista. Kingin kirjahan hyppii menneestä nykyhetkeen ja takaisin. Käsikirjoittaja Gary Dauberman on Muschiettin kanssa ottanut osittain saman metodin käyttöön Se: Toinen luku -elokuvassa.

It Chapter Two [1]
It Chapter Two [2]

Jatko-osa keskittyy Derryn kaupunkiin 27 vuotta ensimmäisen osan tapahtumien jälkeen palaavien Luuserikerhon (uudessa elokuvasuomennoksessa "Nössöt") jäsenten ollessa omille urilleen lähteneitä aikuisia, mutta siirtyy takaumissa 1980-luvun lopulle ja varhaisteinien piinaaviin hetkiin Pennywise-klovnin (roolin uusintava Bill Skarsgård) hahmossa viihtyvän demonin kanssa. Tuo paha henki on nimittäin jälleen Derryssä lapsia terrorisoimassa ja Luusereiden vuosia sitten vannoma vala velvoittaa heidät saapumaan vanhaan kotikaupunkiinsa hoitamaan Pennywise lopullisesti pois päiviltä.

Siinä missä ensimmäisen osan lapsinäyttelijät toivat uskottavuutta ja herkkyyttä rooleihinsa hieman toisen Stephen King -filmatisointi Stand by Men (1986) tapaan, jäävät aikuiset Luuserijengin jäsenet etäisiksi ja roolihahmoilleen kirjoitettu dialogi keinotekoiseksi ja jopa hölmöksi. James McAvoy, Jessica Chastain tai Bill Hader ovat hyviä näyttelijöitä, mutta aikuisten luuserijengiläisten teennäisen makuisesta touhuilusta tulee sama vaikutelma, kuin vaikkapa Tommi Korpela ja Antti Reini esittäisivät Pertsaa ja Kilua. Ensimmäisestä elokuvasta tutut lapsi/teininäyttelijät palaavat rooleihinsa lyhyissä takaumissa hieman varttuneempina. Toiset välähdykset menneisyydestä puolustavat paikkaansa paremmin kuin toiset.

It Chapter Two [3]
It Chapter Two [4]

Se: Toinen luku -elokuvan ahdistavin, tehokkain ja myös pelottavin kohtaus nähdään heti elokuvan alussa. Irrallinen tapahtuma nivoutuu Derry/Pennywise -mytologiaan paremmin Kingin romaanissa, mutta havainnollistaa sen, miten Muschiettin elokuvan loppua kohti yhä kiihtyvä efektimyllytys jää toiseksi todelliseen elämään enemmän sidoksissa oleville kauhukokemuksille. Pennywise saa elokuvan edetessä mitä mielikuvituksellisimpia olomuotoja sekä digitaalisten että perinteisempien tehosteiden voimalla, mutta hyytävimmillään hahmo on niissä parissa kuvassa, joissa Bill Skarsgård nähdään ilman maskia. Kohti erikoisefektien ryydittämää loppukliimaksia vie myös Benjamin Wallfischin (epäilemättä tarkoituksellisen) mielipuolisesti pauhaava score. Sekin vakuutti ensimmäisessä osassa enemmän.

It Chapter Two [5]
It Chapter Two [6]

Elokuva vastaan kirja -asetelma on teennäinen, eikä vertailu ole koskaan kovin hedelmällistä. On kuitenkin sanottava, että Stephen Kingin huuruisimpina vuosinaan kirjoittama, kirjailijan pelkotiloja heijasteleva Se-romaani perustelee reilusti yli tuhatsivuisen pituutensa paremmin kuin Andy Muschiettin elokuva uuvuttavan, lähes kolmetuntisen kestonsa.

**½--
© Mika Helminen, julkaistu: 6.9.2019
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (3)
 JSMHPI
  3.0 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (3)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!

kommentit

odota...
Pettynyt kommentoi (11.9.2019 12:25:37)
user avatar Alkaa nämä Elitistin arvostelut muistuttamaan yhä enemmän Episodin (tuon elokuvien 7 päivää -lehden) vastaavia. Ennen näissä sentään kunnolla perusteltiin miksi joku elokuva oli katsomisen/katsomatta jättämisen arvoinen. Paska elokuva on toki aina paska elokuva (kuten tämä varmasti onkin, niin kuin niin monet nykyään), mutta ainakin sen voisi edes haukkua paremmin tai luovemmalla tavalla. Jopa MuroBbs:ssä oli tästä kattavampi arvostelu. Luulisi, että sillä hitaalla tahdilla, mitä tännekin näitä arvosteluja nykyään tulee, niihin ehtisi edes panostaa enemmän. Kannattaisi nykyisten arvostelijoiden lukaista hieman vaikkapa muihin hommiin siirtyneen Ilja Rautsin kirjoitelmia, niin saisi hieman käsitystä siitä, miksi ainakin itse ennen pidin tätä sivustoa kiehtovimpana kotimaisena elokuvasivustona. Nykyään yritän lähinnä etsiä tälle sivustolle parempaa vaihtoehtoa, mikä valitettavasti on vaikeaa ja sekin lähinnä kertoo vain sivustojen yleisestä tasosta, ei Elitistin (muinaisesta) loistosta. Pakko oli viimein avautua.
vastaa »
Mika Helminen kommentoi (11.9.2019 17:36:30)
lainaus:
Alkaa nämä Elitistin arvostelut muistuttamaan yhä enemmän Episodin (tuon elokuvien 7 päivää -lehden) vastaavia. Ennen näissä sentään kunnolla perusteltiin miksi joku elokuva oli katsomisen/katsomatta jättämisen arvoinen. Paska elokuva on toki aina paska elokuva (kuten tämä varmasti onkin, niin kuin niin monet nykyään), mutta ainakin sen voisi edes haukkua paremmin tai luovemmalla tavalla. Jopa MuroBbs:ssä oli tästä kattavampi arvostelu. Luulisi, että sillä hitaalla tahdilla, mitä tännekin näitä arvosteluja nykyään tulee, niihin ehtisi edes panostaa enemmän. Kannattaisi nykyisten arvostelijoiden lukaista hieman vaikkapa muihin hommiin siirtyneen Ilja Rautsin kirjoitelmia, niin saisi hieman käsitystä siitä, miksi ainakin itse ennen pidin tätä sivustoa kiehtovimpana kotimaisena elokuvasivustona. Nykyään yritän lähinnä etsiä tälle sivustolle parempaa vaihtoehtoa, mikä valitettavasti on vaikeaa ja sekin lähinnä kertoo vain sivustojen yleisestä tasosta, ei Elitistin (muinaisesta) loistosta. Pakko oli viimein avautua.
user avatar Vilpittömät pahoittelut siitä, että elokuva oli väärin haukuttu.
vastaa »
Pettynyt kommentoi (12.9.2019 11:38:12)
user avatar No sitä vain toivoisi, että kun sivuston nimikin on Elitisti, että elokuva analysoitaisiin vähän kattavammin. Täällä on tosiaan nykyään paljon enemmän lyhyehköjä arvosteluja, jotka eivät sano oikein yhtään mitään ja se hieman harmittaa. Ymmärrän kyllä, että jos elokuva on mitäänsanomaton, niin siitä voi olla vaikea kirjoittaa, mutta juuri silloin sitä pitäisi antaa sen mielikuvituksen lentää. Tällä sivustolla on lukemattomia esimerkkejä paskojen elokuvien arvosteluista, joista on saatu viihdyttävää ja ennen kaikkea kiinnostavaa luettavaa. Monet nykyisistä arvosteluista lähinnä vain toteavat jotain ympäripyöreää (eivät toki kaikki) ja sitten perässä on pari tähteä. Juuri tuollaisia värittömiä arvosteluja saa lukea vaikkapa sieltä Episodin sivuilta. Ainakin minulle Elitisti on jo vuosia ollut se sivusto, jonne olen aina tullut lukemaan sen lennokkaan vaihtoehtoisen arvostelun. Nykyään vain monen arvostelun kohdalla tuntuu, että olisin ihan hyvin voinut lukea tämän jostain muualtakin.

Ei tässä ollut nyt tarkoitus ryhtyä mihinkään henkilökohtaiseen hyökkäykseen, jos se on siltä tuntunut, vaan antaa rakentavaa kritiikkiä, joskin hieman kärkevään sävyyn, mutta eikös sekin tavallaan kuulu tämän sivuston henkeen.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (13.9.2019 17:47:22)
lainaus:
No sitä vain toivoisi, että kun sivuston nimikin on Elitisti, että elokuva analysoitaisiin vähän kattavammin. Täällä on tosiaan nykyään paljon enemmän lyhyehköjä arvosteluja, jotka eivät sano oikein yhtään mitään ja se hieman harmittaa. Ymmärrän kyllä, että jos elokuva on mitäänsanomaton, niin siitä voi olla vaikea kirjoittaa, mutta juuri silloin sitä pitäisi antaa sen mielikuvituksen lentää. Tällä sivustolla on lukemattomia esimerkkejä paskojen elokuvien arvosteluista, joista on saatu viihdyttävää ja ennen kaikkea kiinnostavaa luettavaa. Monet nykyisistä arvosteluista lähinnä vain toteavat jotain ympäripyöreää (eivät toki kaikki) ja sitten perässä on pari tähteä. Juuri tuollaisia värittömiä arvosteluja saa lukea vaikkapa sieltä Episodin sivuilta. Ainakin minulle Elitisti on jo vuosia ollut se sivusto, jonne olen aina tullut lukemaan sen lennokkaan vaihtoehtoisen arvostelun. Nykyään vain monen arvostelun kohdalla tuntuu, että olisin ihan hyvin voinut lukea tämän jostain muualtakin.

Ei tässä ollut nyt tarkoitus ryhtyä mihinkään henkilökohtaiseen hyökkäykseen, jos se on siltä tuntunut, vaan antaa rakentavaa kritiikkiä, joskin hieman kärkevään sävyyn, mutta eikös sekin tavallaan kuulu tämän sivuston henkeen.
user avatar Aika ehkä kultaa muistot, tyylit, tavat, henkilöt ja arvostelut...
vastaa »
anonyymi kommentoi (15.9.2019 01:32:46)
lainaus:
Aika ehkä kultaa muistot, tyylit, tavat, henkilöt ja arvostelut...
user avatar No ei se nyt ihan niinkään mene, kun nuo vanhemmat arvostelut ovat edelleen täällä sivustolla luettavissa (luen niitä edelleen suht aktiivisesti) ja niitä on helppo verrata näihin nykyisiin.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa