Caroline Munro

Der Goldene Handschuh (2019) :: The Golden Glove

Kultainen hansikas

aka Il mostro di St. Pauli; El monstruo de St. Pauli

Der Goldene Handschuh #1 Der Goldene Handschuh #2

Der Goldene Handschuh on Heinz Strunkin samannimisen menestysromaanin uskollinen filmatisointi. Melkein kaikki elokuvan dialogi on peräisin kirjasta ja myös groteskin liioitteleva tyylilaji noudattelee alkuperäisteosta. Strunk mainitsee kirjansa jälkisanoissa esikuvikseen muun muassa Charles Bukowskin ja Louis-Ferdinand Célinen, ja jonkinlainen bukowskilaisen boheemielämän ja célineläisen synkkyyden yhdistelmä teos pyrkii olemaankin. Strunk kirjoittaa vetävästi, mutta jatkuva ällöttävien yksityiskohtien vyörytys ja kurjuudessa rypeminen tekevät kirjasta yksisävyisen ja tasapaksun.

Der Goldene Handschuh [1]
Der Goldene Handschuh [2]

Kontrastina alaluokan surkeudelle Strunk kuvailee myös upporikkaan (ja fiktiivisen) von Dohrenin laivanvarustajasuvun edustajia. Kun yläluokkalaisten elämä on yhtä viheliäistä kuin yhteiskunnan pahnanpohjimmaistenkin, eikä heidän tarinansa liity millään lailla sarjamurhaaja Fritz Hongan tarinaan, lukija jää raapimaan päätään mitä von Dohrenit ylipäänsä tekevät kirjassa. Ohjaaja Fatih Akin on viisaasti jättänyt laivanvarustajat elokuvastaan melkein kokonaan pois. Kirjan Von Dohren -osastosta elokuvaan on siirtynyt vain suvun nuorin edustaja Willi ja koulutyttö Petra, johon hän on ihastunut. Petra on elokuvassa myös Hongan ihastuksen kohde, tavoittamaton valon enkeli, joka hienossa loppukohtauksessa johdattaa Fritz-paran täydelliseen pimeyteen.

Der Goldene Handschuh [3]
Der Goldene Handschuh [4]

Elokuva jakautuu karkeasti ottaen kolmeen jaksoon, joista ensimmäinen kertoo Hongan yhteiselämästä Gerda Voss -nimisen keski-ikäisen naisen kanssa, toinen kuvaa Hongan ryhdistäytymisyritystä uuden työpaikan myötä ja kolmas lopullista syöksykierrettä murhineen. Väkivaltakohtaukset ovat äärimmäisen häijyjä, vaikka varsinaisesti suoraan näytettyjä raakuuksia on vähän. Graafisin murhakohtaus, joka on kuvattu yhdellä kolme ja puoliminuuttia kestävällä otolla, ei sisällä lainkaan verta mutta muita ihmisruumiin eritteitä kylläkin.

Sarjamurhaajille yleensä ominaista mystisen pahuuden auraa Hongalla ei ole lainkaan. Hongan hahmossa kehityslinja, joka kulkee sellaisten elokuvien kuin Maniac (Hongan asunto muistuttaa jossakin määrin Frank Ziton kämppää) ja Henry: Portrait of a Serial Killer kautta, saavuttaa päätepisteensä: Honka on elokuvahistorian epämystisin sarjamurhaaja.

Der Goldene Handschuh [5]
Der Goldene Handschuh [6]

Der Goldene Handschuhia on syytetty naisvihamielisyydestä ja siitä, että sen päähenkilö ei ole tarpeeksi arvokas ihminen elokuvan aiheeksi. Varietyn arvostelija käytti jopa käsitettä "etuoikeus" ihmetellessään, miksi juuri Hongasta on tehty tällainen elokuvallinen tutkielma. Ensimmäinen syytös on selvästi väärä: vaikka Honka kohteleekin naisia törkeästi ohjaaja ei selvästikään jaa päähenkilönsä misogyniaa, vaan on alistettujen puolella. Toisessa syytöksessä on sikäli perää, että Hongan tekoja ei elokuvassa mitenkään selitetä esimerkiksi traumaattisten lapsuudenkokemusten tai yhteiskunnallisten olosuhteiden avulla, eikä elokuvassa siten ole mitään ylevää sanomaa tai opetusta. Tämän sanomattomuuden voi kuitenkin nähdä myös vahvuutena. Der Goldene Handschuh pakottaa meidät katsomaan materiaalia, jota emme haluaisi katsoa, ilman älyllisten selitysten suojaavaa filtteriä. Se ei ihannoi päähenkilöään mutta ei myöskään pidä häntä täysin sympatiamme ulottumattomissa olevana hirviönä. Arvostelijoiden ärtymys Der Goldene Handschuhin anteeksipyytelemättömän törkyisyyden edessä kertoo siitä, että Akinin provokaatio on osunut maaliinsa.

****-
© Matti Erholtz, julkaistu: 18.11.2019
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (3)
 JSMEPI
  4.0 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
4.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  4 (4)
100%
Der goldene Handschuh (2019)  Der goldene Handschuh (2019)Kultainen hansikas