Caroline Munro

Shin Godzilla (2016)

Godzillan paluu

aka Shin Gojira; True Godzilla; New Godzilla; God Godzilla; Godzilla Resurgence

Shin Godzilla #1 Shin Godzilla #2

Hirviöelokuvilla on oma paikkansa populaarikulttuurissa. Kokonaisia kaupunkeja murskaava Godzilla (Gojira, 1954) valloitti ensimmäistä kertaa valkokankaat, kun kärsittiin maailmansodan aiheuttamista traumoista. Ishiro Hondan elokuva ruumiillisti ydinsodan sekä ihmisen piittaamattomuuden kauheudet merestä nousevaan hirviöön.

Godzillan merkityksestä käydään elokuva elokuvalta omaa kamppailua. Esimerkiksi alkuperäisestä Godzillan amerikkalaisversiosta poistettiin amerikkalaisia kritisoivat osuudet. Jos toisinaan Godzilla edustaa uhkaa ihmiskunnalle, siitä voi löytää myös pasifistista sanomaa. Osassa saagan elokuvista hirviö osoittautuukin ihmisen liittolaiseksi vielä suuremman uhan torjumisessa.

Shin Godzilla [1]
Shin Godzilla [2]

Ajan saatossa Godzilla-elokuvien paino on karrikoiden siirtynyt katastrofielokuvista kohti spektaakkelia. Keskiössä ovat suurhirviöiden kolosseum-taistelut. Näiden elokuvien suosio on sikäli ymmärrettävää, sillä Godzillaan assosioituu nostalgista tunnelatausta ja tiettyä lapsenomaista leikkimieltä.

Koska Godzilla-elokuvat ovat haarautuneet omiin suuntiinsa Japanissa ja Yhdysvalloissa, on selvää, että elokuviin kohdistuu myös hyvin ristiriitaisia odotuksia. Toho-elokuvastudion vuonna 2016 tuottama, Hideaki Annon ja Shinji Higuchin ohjaama Shin Gojira oli monille pettymys. Rebootin hidasta tempoa ja vähäistä toimintaa kritisoitiin.

Shin Godzilla [3]
Shin Godzilla [4]

Ehkä kritiikki oli kovakouraista, koska elokuva oli muuta kuin odotettiin: toimintaelokuva katastrofielokuvan sijaan. Jos Godzillaa tarkastelee nimenomaan kuvauksena ihmiskunnan ylimielisyydestä, joka tuhon edessä sotkeutuu omaan byrokratiaansa, Shin Gojira on oikein mainio teos.

Tällä kertaa merestä nouseva hirviö häiritsee yhteiskunnan järjestystä, mutta katastrofin edetessä myös päättäjien moraali joutuu koetukselle. Merestä nouseva hirviö on jälleen pysäyttämätön luonnonvoima, ei liittolainen, jota ihmiskunta jästipäisesti yrittää laittaa kuriin.

Shin Godzilla [5]
Shin Godzilla [6]

Hideaki Anno nälvii pukumiesten ehtymätöntä uskoa hallita kriisejä. Toiminta on karsittu minimiin ja suurin osa elokuvasta vyöryttää katsojalle vieraaksi jääviä puhuvia päitä ja asiantuntijoiden täyttämiä kokoushuoneita. Vaikka näennäisesti kriisin aikana päällä on täysi tohina konfliktin ehkäisemiseksi, ei ratkaisua tahdo tulla. Politikointi paljastaa myös ihmisen taipumuksen häikäillä ja kääntää asioita edukseen. Hirviöiden edessä murskaantuvat rakennukset ja asukkaat ovat poliitikoilla uhrattavissa suuremman edessä.

Jos Anno halusi rebootillaan palauttaa Gojiran takaisin japanilaisten omaisuudeksi, Hondan perinnön manttelinperijäksi, hän onnistuu siinä mainiosti. Pienet vitsitkin tuovat naamalle virneen. Naurunalaiseksi joutuu amerikkalaisten tapa sekaantua japanilaisten toimintaan. Eikä elokuvan universumissa länsimaalainen ilmaisu, Godzilla, ole hakukoneille lainkaan tuttu!

***½-
© Juho Liukkonen, julkaistu: 26.3.2020
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (5)
 TPKKMK*PIJL*
  3.5 4.0 3.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (2)
50%
Shin Gojira (2016)  Shin Gojira (2016)Godzillan paluu  

kommentit

odota...
Vieras kommentoi (8.5.2020 01:58:35)
user avatar Niin tämä koko elokuvahan oli tarkoitettu käsittelemään ja kommentoimaan Fukushiman ydinonnettomuutta ja sen huonosti hoidettua jälkipyykkiä. Tämä on ehdottomasti avain leffaa katsoessa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa