Caroline Munro

Unlawful Entry (1992)

Kielletty intohimo

aka Obsession fatale; Fatale Begierde; Falsa seducción; Abuso di potere; Förbjudet begär

Unlawful Entry #1 Unlawful Entry #2

Ohjaaja Jonathan Kaplan muistetaan lähinnä Jodie Fosterille ensimmäisen Oscar-palkinnon tuoneesta, Hollywoodissa arkaa aihetta käsitelleestä raiskausdraamasta Syytetty (The Accused, 1988). Sen sijaan hänen Kielletylle intohimolleen olisi helppo luetella tusinoittain esikuvia, mutta jätän löytämisen ilon katsojien seuraleikiksi. Jälleen on kyse lähiötalossaan asustavasta yläluokkaisesta amerikkalaisperheestä ja sitä vaanivasta ulkopuolisesta pahuudesta. Filmi käynnistyy turhia selittelemättä ja roolihahmoja pohjustamatta suoraan asiaan. Murtovarkaan tunkeuduttua eräänä yönä pariskunnan kotiin paikalle hälytetään poliisipartio. Sympaattiselta vaikuttava jepari jakaa auliisti neuvoja talon turvajärjestelmän kohentamisessa. Vähitellen aviomies alkaa epäillä poliisin tietoisesti sekaantuvan heidän yksityiselämäänsä, sillä miekkonen ilmestyy kutsumattomille vierailuille liian usein ja täysin sopimattomasti.

Unlawful Entry [1]
Unlawful Entry [2]

Vielä 1970-luvulla omankädenoikeutta puolustavissa filmeissä sosiaalisen terrorin uhreina olivat duunarit, yön yksinäiset kostajat tai työttömät sotaveteraanit. Talouslaman tultua uhatuimpaan riistaan liittyi varakas, hyvin koulutettu juppisukupolvi, joka pröystäilyineen herättää kateutta köyhtyvissä, oppimattomissa kansankerroksissa. Kielletty intohimo onkin pohjimmiltaan luokkadraama, vaikka säädyllistä avioparia vainoavan poliisin käytös motivoidaan flirttailevaan vaimoon kohdistuvilla pakkomielteillä. Niiden herättämä katkeruus ruokkii alemman virkamiehen täyttymättömiä unelmia ja odotetusti johtaa väkivaltaisiin purkauksiin.

Unlawful Entry [3]
Unlawful Entry [4]

Kaplan on oivaltanut aiheen yhteiskunnalliset juonteet, mutta hän uhraa ne surutta yksiviivaisen jännärin alttarille. Erilaisista mahdollisuuksista ohjaaja valitsee huonoimman vaihtoehdon vääntäessään asetelmasta niljakkaan psykopaattitarinan. Viime kädessä sen tarkoituksena on vain todistella aseellisen puolustautumisen tarpeellisuutta ja hekumoida aviovaimon kunnian pelastamisella, kun katujen saasta luikertelee sisään avatusta ovesta.

**---
© Tapani Maskula, julkaistu: 4.3.2020
keskiarvo
toimitus
2.67/5.00 (3)
 JSEMTM
  3.5 2.5 2.0
keskiarvo
lukijat i
2.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!