Caroline Munro

Kairo (2001) :: Pulse

aka The Circuit; Kaïro

Kairo #1 Kairo #2

"Welcome to the internet. Would you like to meet a ghost?"

Tieteiskauhussa teknologiaan liitetään usein dystooppisia ennustuksia. Jos tekoäly ei tuhoa meitä, niin siihen syntyvä riippuvuussuhde muokkaa ihmiskuntaa odottamattomilla tavoilla.

Kioshi Kurosawan Pulsessa kiteytyy 2000-luvun alun pelko teknologiaa kohtaan. Joukko nuoria tutustuu elokuvassa verkon hämäräsivustoihin ja katoaa maan kamaralta. Kadonneet palaavat kummittelemaan elävien kirjoihin.

Kairo [1]
Kairo [2]

Pulse ei suhtaudu teknologiaan toiveikkaasti. Jos internetin toivottiin yhdistävän ihmisiä maailmankylämäisellä tavalla, Kurosawan elokuvassa verkko vieraannuttaa ihmisiä toisista.

Jo elokuvan nimet alleviivavat tätä. Japanin kielen sana Kairo viittaa "virtapiirin". Englanninkielinen nimi Pulse taas "sykkeeseen". Elokuvassa ihmisiä katoaa ja haamuja ilmaantuu tilalle.

Kairo [3]
Kairo [4]

Pulse valmistui J-horror -buumin huipulla. Lajityypin peruselementtejä, tummia sävyjä ja selittämätön uhkan tuntua hyödynnetään tehokkaasti.

Myös metelimäinen äänimaailma luo elokuvaan kumman tuntua. Viisasti Kurosawa ei alennu kuitenkaan kollegoiden tavoin luomaan vain säikyttelyefektejä vaan vie kauhusapluunaa melankolisempaan suuntaan.

Kairo [5]
Kairo [6]

Pulsen lohduttomuus seuraa sen pessimismistä. Teknologian tuomat mullistukset ovat väistämätön tosiasia, eikä niiden seuraamuksia voida enää hallita.

Kurosawan kauhu on pelkistettyä, eikä hän selittele ihmistä uhkaavien aaveiden motiiveja tai taustoja. Niinpä ihmisiin yhteyttä hakevat aavetkaan eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai pahoja.

Kairo [7]
Kairo [8]

Pulse pakottaa varoitellessaan pohtimaan ihmiskunnan tulevaisuutta parhaiden science fiction -elokuvien tapaan. Kuten vaikkapa Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailussa, teknologia mahdollistaa uudenlaisia tapoja toimia, mutta myös muokkaa ihmiskuntaa. Eikä aina vain parempaan suuntaan.

Pulsessa on tietysti hurjinta, että se kuvaa omaa aikaansa. Kun miettii esimerkiksi sosiaalista mediaa ja sen tapaa mullistaa ihmisten elämää, on vaikeaa olla ajattelematta, että Kurosawa ei ollut elokuvallaan hakoteillä.

****-
© Juho Liukkonen, julkaistu: 29.4.2020
keskiarvo
toimitus
3.33/5.00 (6)
 JSKKMK*EMPIJL*
  4.0 4.0 2.5 2.0 3.5 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.63/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  7 (18)
39%
Pulse (2001)  Pulse (2001)Kairo