Caroline Munro

Magnum Force (1973)

Magnum .44

aka À coups de magnum; Dirty Harry II - Callahan; Una 44 magnum per l'ispettore Callaghan; Harry el fuerte; Calahan; Callahan

Magnum Force #1 Magnum Force #2

Ensimmäisen Likaisen Harryn (1971) kohdattua syytöksiä fasismista ja poliisiväkivallasta, vastasi jatko-osa kritiikkiin. Se otti tarinan esikuvaksi Brasiliassa vaikuttaneet yhteiskunnan hyväosaisten muodostamat kuolemanpartiot.

Magnum .44 mystifioi poliisiasuiset henkilöt tuntemattomiksi tappajiksi, jotka ajavat kaduilla moottoripyörillään poimien uhreikseen kenet vain itse tiedostavat rikolliseksi. Ottaen huomioon vuosikymmenen alkuun ajoittuneen vigilante-elokuvien läpimurron, oli tarina itseanalyyttisen lähestymisensä takia edellä aikaansa.

Magnum Force [1]
Magnum Force [2]

Oli oikeastaan luonnollista, että vigilante nousi teemana kukoistukseen juuri 70-luvulla. Genressä kaikui traditionaalinen oikeudenmukaisuuden tunne yhdistettynä Likaisen Harryn kaltaisen keskushenkilön tarjoamaan turvaan kohti anarkiaa lipsuvan yhteiskunnan vastapainona. Elokuvien suosio jatkui pitkälle 80-lukua rikostilastojen kasvun myötä.

Harryn ohella Yhdysvaltojen toisella laidalla - liki 3000 mailin päässä New Yorkissa - aseeseen tarttuivat muun muassa Paul Kersey (Death Wish, 1974) ja edelleen Ms .45 (1981), sekä lukuisat muut ympäri maata. Lopputuloksena tosielämän rikostilastot eivät hiipuneet, mutta vigilante tarjosi kuluttajilleen fantasian toisenlaisesta maailmasta, jossa turva on aina läsnä. Kusipäiden raiskatessa lähikujalla nuoren naisen, tai ryöstäessä mukavan miehen kioskin, tai poliisien ampuessa jonkun ilman oikeutta, oli ongelmaan ratkaisu.

70-luvun alun liberalisoituvassa, erilaisten aktivistiryhmien valtaamassa ja jopa pornon pääkaupungiksi kutsutussa San Franciscossa se ratkaisu oli Harry Callahan.Tällä kertaa Harry ei kohtaa kaupunkia terrorisoivaa opportunistia, vaan poliisiunivormuun sonnustautuneen mystisen tappajan. Ensimmäinen surma tapahtuu helteen hiostamalla moottoritiellä tunnistamattoman poliisin pysäyttäessä vastikään oikeuden vapauttaman rikollisen ja ampuessa kuoliaiksi kaikki tämän autossa. Myöhemmin surmia tapahtuu lisää. Ulkopuolisen tekijän sijaan, kiinnittyy Harryn huomio siihen mahdollisuuteen, että joku virkavallasta väärinkäyttää asemaansa. Ensimmäisen elokuvan henkilökohtainen motiivi on poissa, sen korvaa ylempi oikeudentunto, jossa omankädenoikeus pitää tuomita vaikka se kohdistuisi oikeisiin tyyppeihin.

Harryn järkähtämätön mieskuva edustaa yhä suoraselkäisyyttä. Jo omana aikanaan Harryn hahmoon pakotetun poliittisen luennan sijaan, kannattaa hahmoa tulkita ennemmin vastauksena yhteiskunnallisen murroksen synnyttämälle tarpeelle. Kaiken maailman egojensa paisuttamien vasemmisto- ja oikeistonilkkien riehuessa kaduilla, helpottaa kun on joku, joka tasapuolisesti ihonväriin katsomatta poistaa roskat kaupunkikuvasta. Kyse ei ole edes muutoksen vastustamisesta, vaan samojen pelisääntöjen varmistamisesta kaikille.

Magnum Force [3]
Magnum Force [4]

Magnum .44:stä kasvoi teattereissa ensimmäistäkin osaa suositumpi, mikä viimeistään sinetöi Eastwoodin aseman kassamagneettina. Vuonna 1973 näyttikin siltä, ettei mikään tulisi pysäyttämään miehen menestyskulkua. Suurilta osin Espanjassa kuvatun dollaritrilogian suosio oli seurannut häntä Yhdysvaltoihin, minkä lisäksi Eastwoodin kaksi ensimmäistä omaa ohjausta - Yön painajainen (Play Misty for Me, 1971) ja Ruoska (High Plains Drifter, 1973) - saivat kumpikin hyvän vastaanoton.

Kritiikkiäkin tuli. Muun muassa arvostettu Pauline Kael haukkui elokuvan nähtyään Eastwoodia siitä, ettei tämä oikeastaan edes näyttele, joskin hän tulkitsi Eastwoodin elokuvatähteyttä jo lähtökohtaisesti väärin. Eastwood nimenomaan on niin vahva karikatyyri, että pienikin stanislavskimainen ilveily olisi vain heikentänyt Harryn olemusta. Joskus kun karismaa on tarpeeksi, ei tarvitse väännellä naamaansa. Kael tosin myös moitti ensimmäistä elokuvaa moraalittomaksi sekä myöhemmin Eastwoodia keskinkertaiseksi ohjaajaksi.

Oliko kyseessä sitten Eastwoodin itsetietoisuuden kasvu vai ohjaaja Postin oma ego, mutta parin välit katkesivat elokuvan valmistumisen jälkeen. Postin mukaan Eastwood oli hankala ihminen, megalomaanikko, joka ylitti asemansa. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Eastwood jatkuvasti puuttui Postin ohjaustyöhön itsevarmana kasvavasta asemastaan. Hän myös käsikirjoitti John Miliuksen ideoiman alkuperäistarinan uusiksi Michael Ciminon avustuksella, joten elokuvaa voi monella saralla pitää hänen teoksenaan. Helvetti, mies teki myös suuren osan stunteistaan itse.

Magnum Force [5]
Magnum Force [6]

Niiltä osin kun Post ohjasi elokuvan ei se yllä samankaltaiseen visuaaliseen särmikkyyteen kuin sarjan ensimmäinen osa. Käsikirjoituskin on varsin suoraviivainen sisältäen helppoja siirtymiä tarinassa eteenpäin. Vastapainona nähdään Frank Stanleyn filmille tallentama aurinkoinen San Francisco, jossa poliisiunivormuiset miehet jakavat oikeutta moottoripyöriensä selästä. Elokuva on tinkimätön aikakaudenkuvaus ja sisältää monia rikoselokuvan ikonisia kohtauksia.

Magnum .44 inspiroi jälleen edeltäjänsä tavoin tosielämää. Tällä kertaa murhavälineen niin kutsuttuihin Hi-Fi Shopin murhiin Ogdenissa, Utahissa, vain muutama kuukausi ensi-illan jälkeen. Murhaajat saivat idean ihmisten surmaamiseen elokuvassa nähtävästä sadistisesta taposta, joskaan tosielämässä väline ei toiminut yhtä tehokkaasti kuin fiktiossa. Jäätyään kiinni, saivat keskeiset tekijät Harrynkin filosofiaan sopivasti kuolemantuomion.

****-
© Jari Mustonen, julkaistu: 30.5.2020
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (8)
 JSJLTPJMMHMK*EMPI
  4.0 4.0 2.5 4.0 3.5 3.0 3.5 3.5
keskiarvo
lukijat i
3.00/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  16 (47)
34%
Magnum Force (1973)  Magnum Force (1973)Magnum .44  

kommentit

odota...
Anonyymi nettiläinen kommentoi (17.8.2020 19:35:34)
user avatar "Vastapainona nähdään Stanleyn filmille tallentama aurinkoinen San Francisco..."
-Kenen vitun Stanleyn? Paul Stanleyn? Stanley Kubrickin? Yhtäkkiä kriitikko vaan vetäisee perseestään "Stanleyn"!!!?
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (17.8.2020 22:09:33)
lainaus:
"Vastapainona nähdään Stanleyn filmille tallentama aurinkoinen San Francisco..."
-Kenen vitun Stanleyn? Paul Stanleyn? Stanley Kubrickin? Yhtäkkiä kriitikko vaan vetäisee perseestään "Stanleyn"!!!?
user avatar Vittuako nillität kilipää! Sanooko nimi Frank Stanley mitään?
vastaa »
Anonyymi nettiläinen kommentoi (25.8.2020 14:04:10)
lainaus:
Vittuako nillität kilipää! Sanooko nimi Frank Stanley mitään?
user avatar Jaha, nyt se onkin muutettu *Frank* Stanleyksi, eikä enää pelkäksi "Stanleyksi". Katsos Neon Maniac, homo, kun tekstissä mainitaan pelkkä sukunimi, tarkoittaa se yleensä sitä, että ko. henkilöön on aiemmin viitattu koko nimellään, ellei kyseessä ole joku supersuurmies kuten vaikka Stalin. Frank Stanley voi olla kuvaajasuuruus, mutta tuskin ihan niin suuruus.
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (25.8.2020 17:50:52)
lainaus:
Jaha, nyt se onkin muutettu *Frank* Stanleyksi, eikä enää pelkäksi "Stanleyksi". Katsos Neon Maniac, homo, kun tekstissä mainitaan pelkkä sukunimi, tarkoittaa se yleensä sitä, että ko. henkilöön on aiemmin viitattu koko nimellään, ellei kyseessä ole joku supersuurmies kuten vaikka Stalin. Frank Stanley voi olla kuvaajasuuruus, mutta tuskin ihan niin suuruus.
user avatar Haistapa kuule paska! Se, että kaltaisellasi kakaralla menee hiekkaa vaginaan tuollaisen tähden, ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, etteikö aikuiset osaisi antaa anteeksi moista "valuvikaa" asiayhteydessä ja ottaa aktiivisesti selvää taustoista tarvittaessa, vaikkapa hyödyntämällä arvostelun yhteyteen liitettyä IMDb-linkkiä. Hahaha, niin siis ihan tosissasi käytät tuota ilmaisua Stalinista? Kirjaudu hoitoon, vajakki.
vastaa »
Jari Mustonen kommentoi (26.8.2020 12:14:33)
user avatar Todellakin.
Editointivaiheessa pudotettiin yksi kappale pois, jossa oli mainittu mies koko nimeltä. Siitä virhe.
Hyvä puoli on, että Frank Stanleyn muistavat nyt kaikki tämän keskustelun lukeneet.
Mies muuten kuvasi myös Eastwoodin ohjauksen Breezy puolisen vuotta aiemmin. Katsoin vähän aikaa sitten ja voin varovaisesti suositella. Ihan pätevä draama.
vastaa »
Anonyymi nettiläinen kommentoi (29.8.2020 14:17:33)
lainaus:
Haistapa kuule paska! Se, että kaltaisellasi kakaralla menee hiekkaa vaginaan tuollaisen tähden, ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, etteikö aikuiset osaisi antaa anteeksi moista "valuvikaa" asiayhteydessä ja ottaa aktiivisesti selvää taustoista tarvittaessa, vaikkapa hyödyntämällä arvostelun yhteyteen liitettyä IMDb-linkkiä. Hahaha, niin siis ihan tosissasi käytät tuota ilmaisua Stalinista? Kirjaudu hoitoon, vajakki.
user avatar Mistä sinä tiedät milloin olen tosissani ja milloin en? Juuri sun kaltaisia sävytulkintoihin kykenemättömiä autisteja on kiva kiusata internetissä, ootte niin tosikkoja ja otatte kaiken kirjaimellisesti, ihan parasta!
vastaa »
Anonyymi nettiläinen kommentoi (29.8.2020 14:19:33)
lainaus:
Todellakin.
Editointivaiheessa pudotettiin yksi kappale pois, jossa oli mainittu mies koko nimeltä. Siitä virhe.
Hyvä puoli on, että Frank Stanleyn muistavat nyt kaikki tämän keskustelun lukeneet.
Mies muuten kuvasi myös Eastwoodin ohjauksen Breezy puolisen vuotta aiemmin. Katsoin vähän aikaa sitten ja voin varovaisesti suositella. Ihan pätevä draama.
user avatar Vihdoinkin joku järkimies täällä.
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (29.8.2020 17:50:05)
lainaus:
Mistä sinä tiedät milloin olen tosissani ja milloin en? Juuri sun kaltaisia sävytulkintoihin kykenemättömiä autisteja on kiva kiusata internetissä, ootte niin tosikkoja ja otatte kaiken kirjaimellisesti, ihan parasta!
user avatar (syvä huokaus) Luetun ymmärtäminen. Viimeistään nyt suosittelen katsomaan peiliin, vaikka tuo "sävytulkintoihin kykenemättömiä autisteja", jos mikä, on osuva aivopieru kaltaisestasi nettinynnystä puhuttaessa, joita mahtuu 15 tusinaan. Mitä jos painuisit suosiolla sinne heimosi pariin kusemaan jonkun toisen taskuun ja väitä että sataa...tai siis eihän sinulta mitään kysytä. Ihan parasta, todellakin.
vastaa »
Anonyymi nettiläinen kommentoi (30.8.2020 03:34:58)
lainaus:
(syvä huokaus) Luetun ymmärtäminen. Viimeistään nyt suosittelen katsomaan peiliin, vaikka tuo "sävytulkintoihin kykenemättömiä autisteja", jos mikä, on osuva aivopieru kaltaisestasi nettinynnystä puhuttaessa, joita mahtuu 15 tusinaan. Mitä jos painuisit suosiolla sinne heimosi pariin kusemaan jonkun toisen taskuun ja väitä että sataa...tai siis eihän sinulta mitään kysytä. Ihan parasta, todellakin.
user avatar Miks sun vittuilu on noin impotenttia ja kuluneiden hokemien sävyttämää, siis oikeen kliseebileet sulla ["syvä huokaus...", "luetun ymmärtäminen", "aivopieru", "15 tusinaan" (yleensä kai 13 joten pitääks sulle nyt antaa joku säälipojo), "painuisit suosiolla", kusemaan taskuun, väitä että sataa", "sulta ei kysytä mitään"...] Eikö sulla ole yhtäkään omaperäistä ajatusta tai sanottavaa? Väsyttääkö? Onko mojo nuupahtanut? Ja alkoi raasu vielä urputtamaan nettiydestä vaikka jo nimimerkkini osoittaa sillä saralla Neon Homoon ylivertaista postmodernia itseironiaa.
vastaa »
Neon Maniac kommentoi (30.8.2020 10:41:26)
lainaus:
Miks sun vittuilu on noin impotenttia ja kuluneiden hokemien sävyttämää, siis oikeen kliseebileet sulla ["syvä huokaus...", "luetun ymmärtäminen", "aivopieru", "15 tusinaan" (yleensä kai 13 joten pitääks sulle nyt antaa joku säälipojo), "painuisit suosiolla", kusemaan taskuun, väitä että sataa", "sulta ei kysytä mitään"...] Eikö sulla ole yhtäkään omaperäistä ajatusta tai sanottavaa? Väsyttääkö? Onko mojo nuupahtanut? Ja alkoi raasu vielä urputtamaan nettiydestä vaikka jo nimimerkkini osoittaa sillä saralla Neon Homoon ylivertaista postmodernia itseironiaa.
user avatar Hahaha!!! Mene jo...
vastaa »
Anonyymi nettiläinen kommentoi (30.8.2020 11:33:54)
lainaus:
Hahaha!!! Mene jo...
user avatar Pus!
vastaa »
Tuomas Henell kommentoi (31.8.2020 10:52:36)
user avatar Siitä onkin jo pitkä aika kun Neon Maniac sai kunnon paskahalvauksen.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa