Caroline Munro

Bad Lieutenant (1992)

Paha poliisi; Bad lietuenant

aka Bad lieutenant; Teniente corrupto; Il cattivo tenente; Den korrumperade snuten

Bad Lieutenant #1 Bad Lieutenant #2

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2009)

Paha poliisi - määräsatama New Orleans; Bad lieutenant - määräsatama New Orleans

aka Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans; The Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans; Bad lieutenant: Escale Nouvelle-Orléans; Bad Lieutenant - Cop ohne Gewissen; Teniente corrupto; Bad Lieutenant - Escale à la Nouvelle-Orléans

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans #1 The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans #2

Genre

On oikeastaan jälkikäteen huvittavaa, kuinka suuri poru syntyi Bad Lieutenantin "jatko-osasta". Alkuperäisen elokuvan ohjannut Abel Ferrara suivaantui kun jatko-osa tehtiin häneltä kysymättä. Toki alkuperäisen elokuvan fanienkin oli helppo pelästyä. Ferraran elokuva on tinkimätön mestariteos ja tutkielma katumuksesta ja anteeksiannosta. Mitä jatko-osa silloin voisi edes saavuttaa?

Ainakin se voi olla röyhkeämpi. Werner Herzogin ura 2000-luvulla on ollut fiktioelokuvien osalta osumatarkkuudeltaan melkoista höttöä, mutta Bad Lieutenantin kohdalla kaikki menee nappiin. Herzogin ja pääosaa esittävän Nicolas Cagen yhteistyö alleviivaa alkuperäisen elokuvan yhteiskunnallisia pohjavireitä ja päivittää ne tähän päivään. New Orleansiin sijoittuva uudelleentulkinta hämmästelee kuinka tietyillä tahoilla on mahdollisuus tehdä rikoksia jäämättä niistä ikinä tilille.

Bad Lieutenant [1]
Bad Lieutenant [2]

Molempien elokuvien keskiössä on korruptoitunut poliisi, joka joutuu ongelmiin ylitettyään rajat liian useasti. Uhkapeleistä koituneet velat ajavat päähenkilön liriin, jolloin tämä alentuu hätäpäissään yhä halveksittavampiin tekoihin. Molemmissa elokuvissa poliisit joutuvat myös kohtaamaan rikkeitä, joita vasten heidän omat tekonsa peilaantuvat.

Ohjaajat kertovat tarinansa eri tavoin. Ferrara lähestyy juonta dokumentaarisesti, melkein päämäärättömästi päähenkilön kujanjuoksua tarkkaillen. Herzogin elokuvassa on puolestaan kieli poskessa kerrotun sekundadekkarin maku.

Bad Lieutenant [3]
Bad Lieutenant [4]

Myös näyttelijöillä on eri metodit. Siinä missä Ferran elokuvan pahaa poliisia näyttelevä Harvey Keitel pidättelee kiukkuaan ja romahtaa ymmärtäessään oman tilanteensa mahdottomuuden, Cage vetää vastavirtaan räjähtelemällä absurdeissa kohtauksissa. Keitel saa vedettyä katsojan mukaan ahdistuksen kierteeseen ja Cage puolestaan nauramaan epäuskoisena kuinka eri ihmisille on jaettu lähtökohtaisesti eri kortit.

Johtopäätökset elokuvissa ovat asetelman samankaltaisuudesta huolimatta erilaiset. Ferraran elokuva pohtii katolilaisen moraliteetin kautta anteeksiannon kysymystä. New Yorkin syrjäkatuja miltei dokumentaarisella otteella tarkasteleva elokuva ei anna piirunkaan vertaa armoa nihilismissään. Elokuvan ankkuroituminen materialistiseen todellisuuteen pettää ainoastaan Keitelin esittämän poliisin kokemissa uskonnollisissa ilmestyksissä. Ferraran tylyn kuvauksen voisi summata kliseisellä anekdootilla "Jumala saattaa armahtaa, mutta maailma ei".

Bad Lieutenant [5]
Bad Lieutenant [6]

Werner Herzog jatkaa siitä, mihin Abel Ferrara jää. Vaikka Herzogin elokuvassakin henkimaailma on omalla ironisella tavallaan läsnä, sitä käytetään irvokkaammin. Hurrikaani Katrinan runtelemassa New Orleansissa pokkuroiva Cage on kuin henkien riivaama. Hetkittäin tuntuu kuin poliisi ylittäisi rajat tietoisesti jäädäkseen kiinni. Eriarvoisuus näkyy jo sosiaalipalvelujen saannissa. Cagen esittämä poliisilla on turvaverkkoja, mutta hän itse syventää ongelmaa. Lopun avuton nauru alleviivaa tapahtumien järjettömyyttä.

Vaikka Herzogin Bad Lieutenant on koominen, sen huumori on pessimististä. Hurrikaanin runtelema New Orleans on maisemana laajempi ilmentymä valtaapitävien piittaamattomuudesta. Ihmisten koti on tuhoutunut, apua ei tule, eikä mikään estä hyväksikäytön jatkumista. Maailmalla ei tunnu olevan moraalia.

Bad Lieutenant [7]
Bad Lieutenant [8]

Vaikea sitten sanoa kumpi elokuva on lohduttomampi johtopäätöksessään. Ferraran elokuvassakin New York näyttää syrjäkujineen lohduttomalta joutomaalta. Herzog vain alleviivaa sitä mitä alkuperäinen elokuva vihjaa. Kyse ei ole vain yhden henkilön kujanjuoksusta vaan teoksen rakenteesta. Tässäkin mielessä Ferraran ja Herzogin teokset täydentävät toisiaan mainiosti. Ferraran elokuvan "autenttinen" ja keholliseksi menevä ruodinta syyllisyydestä, itseinhosta ja anteeksiannosta ansaitsee tietoisen halvan ja irrottelevan uudelleentulkinnan.

© Juho Liukkonen, julkaistu: 2.6.2020

Bad Lieutenant

*****
keskiarvo
toimitus
4.25/5.00 (6)
 JSTPMHMK*PIJL*
  4.0 4.0 4.0 3.5 5.0 5.0
keskiarvo
lukijat i
3.75/5.00 (4)

 

The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans

****-
keskiarvo
toimitus
3.71/5.00 (7)
 JSTPMHMK*EMPIJL*
  3.5 4.5 4.0 2.5 3.5 4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (5)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!