Caroline Munro

Évolution (2015) :: Evolution


Évolution #1 Évolution #2

Lucile Hadzihalilovicin ensimmäisessä täyspitkässä elokuvassa Innocence (2004) tyttöjen kasvatusta koulukodissa kuvattiin fantasianomaisen ja surrealistisen filtterin läpi. Evolution on eräänlainen peilikuva tälle debyyttielokuvalle. Siinä kuvataan lapsuutta mahdollisesti poikien näkökulmasta ja sitä, kuinka lapsia kasvatetaan maailmaan ilman näiden omaa päätösvaltaa asioihin.

Evolutionissa ihmisten saapuminen maailmaan saa sekin fantasianomaisia sävyjä. Saarelle ilmaantuvat pojat ahdistuvat biologiasta ja synnyinperästään. Pelot näkyvät pistoksissa ja erikoisesti raskauden pelkona.

Évolution [1]
Évolution [2]

Moni arvostelu on huomauttanut elokuvan kontekstin perustuvan sanaleikkiin, joka asettaa monitulkintaiselle elokuvalle kontekstin. Ranskassa äiti (mere) ja meri (mer) ovat homonyymejä. Meren reunustama saari on primitiivinen yhteiskunta, jota nuorten poikien äidit ylläpitävät. Aikuisia miehiä ei saarelta löydy. Äidit katoavat öisin rituaalimenoihin. Kaikki perheet noudattavat samanlaisia rituaaleja: lapsille syötetään outoa ruokaa ja lääkkeitä.

Arki ei ole niin seesteistä kuin miltä näyttää. Se saa särön, kun pieni poika Nicolas (Max Brebant) uskoo nähneensä hukkuneen ruumiin meressä. Syntyperäänsä epäilevät pojat saavat selville, että heistä tehtaillaan lastenkantajia. Ovatko saaren asukkaat edes lopulta ihmisiä vai meren kansaa?

Évolution [3]
Évolution [4]

Hadzhihalilovicin kliininen kauhu toimii. Hän tarttuu pelkistettyyn ympäristöön vieraannuttaen katsojia tapahtumista ja paljastamatta liikoja. Ohjaaja luottaa siihen, että katsoja saa kyllä alitajuisesti kiinni tapahtumista.

Evolution onkin täynnä arkkityyppejä ja motiiveja, jotka ovat monimerkityksellisiä, eikä elokuvalla voi sanoa olevan mitään yksiselitteistä tulkintaa. Lopulta kyse on siitä, kuinka katsoja positioi itsensä elokuvaan. Mistä koemme ahdistusta? Mikä meistä tuntuu oudolta?

Évolution [5]
Évolution [6]

Vaikka Evolutionissa on näennäisesti kyse poikien kasvatuksesta, ovat hahmot myös androgyynejä. Ehkäpä Evolutionia on pidettävä kasvatuksesta ja lapsen saattamisesta maailmaan. Elokuvassa toistuvat kuvat meritähdistä vaikuttaisivat viittaavan lopulta aseksuaaliin hedelmällisyyteen? Jos elokuva on kuva muutoksesta jotain kohti, niin samalla se tavoittaa myös vanhempien lapsiin ajamia vieraannuttavia puolia.

Hiipien tajuntaan kummitelemaan jäävä Evolution ei tarjoa helppoja vastauksia. Elokuvasta on todella hankala sanoa mistä siinä on kyse, mutta parituntisen kuvaryöpyn eristynyt ilmapiiri ja maailma onnistuu imaisemaan katsojan mukaansa.

****-
© Juho Liukkonen, julkaistu: 9.10.2020
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 PIJL*
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (3)
33%
Évolution (2015)  Évolution (2015)Evolution