Caroline Munro

Le spie vengono dal semifreddo (1966) :: Dr. Goldfoot and the Girl Bombs

aka Dr. Goldfoot and the 'S' Bombs; Dr. Goldfoot and the Love Bomb; Dr. Goldfoot and the Sex Bombs; Spies Come from Half-Cold; Dr. Goldfoot and his Girl Bombs

Le spie vengono dal semifreddo #1 Le spie vengono dal semifreddo #2

Le spie vengono dal semifreddon huono maine johtuu pitkälti siitä, että se on haluttu nähdä Mario Bava -elokuvana, vaikka järkevämpää olisi suhtautua siihen vain yhtenä päätähtiensä, sisilialaiskoomikoiden Franco Franchin ja Ciccio Ingrassian lukuisista komediafilmeistä. Toinen syy huonoon maineeseen on tietysti se, että elokuvasta on katsottu pääsääntöisesti sen amerikkalaista versiota Dr Goldfoot and the Girl Bombs, josta suurin osa Franco ja Ciccio -materiaalista on leikattu pois. En mitenkään väitä, että italialaisversio olisi taiteellisilta arvoiltaan amerikkalaisversiota merkittävästi parempi, sillä on kuitenkin muita, pääosanesittäjiinsä liittyviä arvoja.

Le spie vengono dal semifreddo [1]
Le spie vengono dal semifreddo [2]

Franco Franchi ja Ciccio Ingrassia aloittivat sketsien kehittelyn 1950-luvulla Palermon teatterien palkeilla. Ensimmäinen yhteinen elokuva on vuodelta 1960, mutta varsinainen hitsautuminen yhteen koomikkoduoksi tapahtui Lucio Fulcin ohjaamassa I due della legionessa vuonna 1962. Se osoittautui niin suosituksi, että seuraavat viisi vuotta Fulci ohjasikin pääasiassa Franco ja Ciccio -elokuvia, joita kertyi hänen kontolleen tusinan verran. Suosion räjähdettyä köyhistä oloista lähtöisin olevat koomikot tekivät sen mikä järkevää on, eli vastasivat suureen kysyntään yhtä suurella tarjonnalla. Francon muistikuvien mukaan kiireisimpinä aikoina saatettiin kuvata saman päivän aikana kolmeakin eri elokuvaa. Kriitikot inhosivat mutta kohdeyleisö, työläiset ja lapset, rakastivat Francoa ja Cicciota. 2000-luvulla on kriittistä arvostustakin tullut ja koomikkoparin kulttisuosio Italiassa on vahva.

Francon ja Ciccion sisilialaisuus on avain heidän komiikkansa ymmärtämiseen. 1960-luvun myötä alkanut Italian taloudellinen buumi kosketti pääasiassa Pohjois-Italiaa, jonne investoinnit keskittyivät ja työpaikat syntyivät. Köyhän etelän osaksi jäi toimia pohjoisen työvoimareservinä. 60-luvun mittaan miljoonat italialaiset muuttivat etelästä töihin Fiatin tehtaille Torinoon ja muihin Pohjois-Italian työpaikkoihin. Francon ja Ciccion elokuvat ovat reagointia näihin yhteiskunnallisiin myllerryksiin. Voisi ehkä tulkita niin, että koomikkoparista vakavampi, tietyllä tapaa aristokraattinen Ciccio edustaa agraarista, perinteistä Etelä-Italiaa ja maanisesti ilmeilevä Franco saapasmaan uutta, konsumeristista elämäntyyliä.

Le spie vengono dal semifreddo [3]
Le spie vengono dal semifreddo [4]

Koomikkoduoista yleensä toinen on se pelle ja toinen on (tai yrittää olla) normaalimies. Erikoista Francon ja Ciccion hahmoissa on, että vaikka Franco on kaksikosta se lapsellisempi naamanvääntelijä, Ciccio ei ole minkäänlaisessa auktoriteettiasemassa häneen. Hän on kollegaansa hieman järkevämpi, mutta ei suhtaudu tähän alentuvaisesti. Täydellinen tasa-arvoisuus vallitsi myös koomikoiden suhteessa yleisöön. Vitsit ovat Francon ja Ciccion elokuvissa pakostakin huonoja, koska niiden on oltava kaikille ymmärrettäviä. Ääneennaurattavaa kaksikon huumori on ainoastaan silloin, kun tyhmyys viedään niin äärimmäiselle tasolle, ettei sille voi olla nauramatta. Francon ja Ciccion ohjaajalla olisi siis hyvä olla tietynlaista hillittömyyksien tajua. Fulcilla sitä oli, Bavalla ei.

Franco ja Ciccio -elokuvana Le spie vengono dal semifreddo on keskiverto. Francon idiootti-ilmeitä nähdään riittävä määrä, samoin sisilialaista käsilläpuhumista ja muuta koomikkoparin tyypillistä mimiikkaa, eli perusasiat ovat kunnossa. Muutama selvästi huono idea laskee kuitenkin elokuvan pisteitä niin, ettei se yllä Fulcin parhaiden suoritusten tasalle. Nopeutettua kuvaa käytetään lopun huvipuistokohtauksessa aivan liikaa ja Oliver Hardy -aksentilla (tai pikemminkin Oliver Hardya Italiassa dubanneen näyttelijän aksentilla) puhuva eversti Bentonin hahmo ärsyttää enemmän kuin naurattaa. Samaa voi sanoa Vincent Pricen velmuilevasta, kameralle puhuvasta Goldfootista.

Näkyykö elokuvassa sitten Bavan kosketus millään lailla? Eipä oikeastaan, jollei mukaan lueta joitakin lavasteita. Bava itse tekee elokuvassa sympaattisen cameo-roolin vihaisena huvipuiston vartijana, joka ajautuu käsirysyyn sisilialaiskoomikoiden kanssa. Kun sankarit nousevat kuumailmapallolla yläilmoihin, Bava roikkuu köyden varassa mukana, kunnes Franco katkaisee köyden Ciccion pikkutakkinsa alta kaivamilla isoilla puutarhasaksilla. Bava jatkaa äkäistä mekastustaan enkelinä pilvenreunalla. Ehkäpä huumorintajuton kauhumaestro halusi tällä roolisuorituksellaan viestittää, että hän ymmärtää olevansa täysin väärä ihminen ohjaamaan näitä komedian mestareita?

Le spie vengono dal semifreddo [5]
Le spie vengono dal semifreddo [6]

Yhdessä kohtauksessa bavalainen visuaalinen spektaakkeli ja Francon ja Ciccion fyysinen mimiikka yhdistyvät onnistuneesti. Amatööriagentit käynnistävät Goldfootin päämajassa vahingossa tyttörobotteja valmistavan koneen, joka sylkee ilmoille keinotekoisen naisoletetun toisensa jälkeen. Juutalaisharpun (Francon ja Ciccion tavaramerkkisoitin) maanisen pimputuksen säestämä robottityttöjen tanssi on samalla kertaa sekä huvittava että aavemainen näky. Amerikkalaisversiossa kohtaus on pilattu täysin leikkaamalla se muutaman sekunnin mittaiseksi ja muuttamalla musiikit.

Franco ja Ciccio -elokuvissa tehdään aina hyvin selväksi, että päähenkilöt ovat heteroseksuaalisesti suuntautuneita. Naiskauneuden esittely tapahtuu kuitenkin aina hyvän maun rajoissa, koska materiaalin on oltava lapsille sallittua. Le Spie vengono dal semifreddon naispäätähti on Laura Antonelli (Malizia) ensimmäisessä varsinaisessa elokuvaroolissaan. Elokuvassa piti myös olla kohtaus, jossa Antonelli kylpee kylpyammeessa. Antonellin äidiltä oli saatu lupa "rohkean" kohtauksen tekemiseen ja paikalle saapui myös Antonellin kotikylän pappi varmistamaan, ettei säädyllisyyden rajoja ylitetty. Kuvauspäivänä Antonellin vatsa oli niin sekaisin, että kohtauksen tekeminen siirrettiin viimeiseen kuvauspäivään. Silloinkaan sitä ei pystytty kuvaamaan, koska joku oli varastanut ammeen.

Le spie vengono dal semifreddo [7]
Le spie vengono dal semifreddo [8]

Le spie vengono dal semifreddon loppu on onneton. Vaikka Franco ja Ciccio onnistuvat estämään Goldfootin suunnitteleman ydinaseiskun Kremliin, he päätyvät Siperiaan vankileirille, koska lännen poliitikot hylkäävät heidät. Realistinen näkemys työläisten paratiisi Neuvostoliitosta on kiinnostava nimenomaan työn raskaan raatajille suunnatussa filmissä. Bavan seuraava pop art -spektaakkeli kuvasi yhteiskuntaa eri suunnasta kuin Francon ja Ciccion ruohonjuuritason sähläilyt. Diabolikin päähahmo on fetisistisesti rahaan suhtautuva, verovirastoja räjäyttelevä anarkokapitalisti (triviatietona mainittakoon että Fulcin elokuvassa Come svaligiammo la Banca d'Italia vuodelta 1966 Franco ja Ciccio esiintyvät hetkellisesti superrikollisina taiteilijanimillä Franco Criminal ja Ciccio Diabolik).

Versioinfo (2.2.2021):

Arvostelukappaleena on toiminut IIF Home Videon italialainen dvd-julkaisu, jonka takakannessa harhaanjohtavasti annetaan ymmärtää, että kyseessä olisi Venetsian elokuvajuhlilla vuonna 2005 esitetty restauroitu versio. Dvd:n kuvanlaatu on hyvä silloin kun kyseessä ovat myös Dr. Goldfoot and the Girl Bombsiin sisältyvät kohtaukset. Ainoastaan italialaisessa versiossa nähtävät kohtaukset ovat kuvanlaadultaan selvästi heikompia ja hailakanvärisiä. Levyllä on sekä italian- että englanninkieliset tekstit. Version kesto on 1:23:21.

**½--
© Matti Erholtz, julkaistu: 2.2.2021
keskiarvo
toimitus
2.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!