Caroline Munro

Il sole nella pelle (1971) :: Summer Affair

aka Sun on the Skin; Le soleil dans la peau; Amour jeune, amour fou; L'amour dans la peau; ¿Violación bajo el sol?

Il sole nella pelle #1 Il sole nella pelle #2

Francesca Romana Rivelli eli 70-luvun taitteessa elämänsä toistaiseksi jännittävimpiä hetkiä. Hänet tultaisiin sittemmin tuntemaan nimellä Ornella Muti, mutta nyt hän oli vasta nuori näyttelijän alku. Takana oli esikoisrooli ja samalla pääosa Damiano Damianin voimakasaiheisessa teoksessa The Most Beautiful Wife (La moglie più bella, 1970). Elokuva ehti hädin tuskin ensi-iltaan, kun hänelle tarjottiin jo seuraava rooli vastanäyttelijänään Alessio Orano, jonka parina työskenteli myös Damianin teoksessa. Kaksikko teki yhdessä kolmannenkin elokuvan, Pedro Masón Experiencia prematrimonial (1972), ja he avioituivat erinäisten vaiheiden jälkeen vuonna 1975, joten kenties pientä romanssin alkuakin oli ilmassa.

Aloittaessaan Il sole nella pellen kuvaukset oli Francesca vasta viisitoistavuotias. Elokuvan tarinassa hänen näyttelemänsä rikas tyttö Lisa ihastuu hulttiomaiseen hippiin nimeltä Robert (Orano). Pari ei kuitenkaan saa Lisan isän (roolissaan erinomainen Chris Avram) hyväksyntää ja päättää paeta omiin oloihinsa. Tarina syvenee kuvaukseksi isän ja tyttären välisen siteen katkeamisesta.

Il sole nella pelle [1]
Il sole nella pelle [2]

Elokuvaotosten vahvuus on sitoa sisäänsä oman aikansa miljöötä ja henkeä. Tämä pätee hyvin Il sole nella pelleen, joka valmistui 60-luvun lopun nuorisokulttuurin murroksen jälkimainingeissa. Toisiinsa ihastuvien nuorten ensitapaaminen tapahtuu esimerkiksi hippikokoontumisessa, joka kuitenkin hajotetaan. Syvemmältä tarkasteltuna elokuva jatkaa traditionaalisen kulttuurin ja nuorten välistä konfliktia, joka roihahti Italiassa liekkeihin 60-luvun lopulla.

Lisa ja Robert löytävät rauhan vihdoin syrjäiseltä saarelta, jossa voivat tutustua toisiinsa. Heidän kesäinen romanssinsa esitellään takaumin, kun Lisan isä yrittää virkavallan edustajien kanssa selvittää tyttärensä olinpaikan. Omassa syrjäisessä idyllissään nuoret uivat alasti, telmivät hiekalla ja pohtivat elämää vailla huolta. Tässä vaiheessa lienee hyvä huomauttaa, että lopputekstit kertovat Mutilla olleen sijaisnäyttelijä paljastavammissa kohtauksissa. Toisena temaattisena kaarena toimii isän haluttomuus hyväksyä lapsensa varttuminen.

Il sole nella pelle [3]
Il sole nella pelle [4]

Aikakauden nuorisokuvauksia katsoessa erottaa helposti yhteiskunnassa käynnissä olleen konfliktin. Kyse ei ollut vain nuorten kapinasta aikuisia vastaan, vaan myös vanhakantaisen naiskuvan ja naisten kaipaaman vapauden yhteentörmäyksestä. Ääriesimerkin tästä tarjoaa Fernando Di Leon To Be Twenty (Avere vent'anni, 1978), jossa "vanha valta" täysin armottomasti murskaa kahden naisen haaveet. Myös Steganin teoksessa aikuiset haluavat estää nuorten omat valinnat. Tässä mielessä roolia Lisana voi pitää jatkeena Mutin debyytille, jossa hän esittää pakkoavioliittoa vastustavaa itsensä ikäistä tyttöä. Vanhassa Italiassa nuoret naiset oli mahdollista pakottaa avioliittoon väkisinmakaamalla, koska menettäessään neitsyytensä, tuli heistä arvottomia muille miehille.

Lisa saa olla vapaa. Mutta tämänkin vapauden taustalla vaikuttaa vanhoillinen valtarakenne, jossa naisen oma tahto on kontrollin kohde. Sukupolvien välistä kuilua Stegani syventää sillä, ettei Robert missään vaiheessa vaadi Lisalta seksiä. Toki voisi ajatella, että Stegani siten vahvistaa koskemattomuuden teemaa naisen arvon mittana, mutta todennäköisemmin hän vaalii Lisan viattomuutta vertauskohtana häntä etsivien miesten kyyniselle naiskuvalle. Robert on kuin vastakohta machokulttuurille, jossa naisen viettelemistä pidetään miehisyyden osoituksena.

Stegani välttää sortumasta liialliseen synkkyyteen ja käyttää konfliktia ennemmin melodraaman aineksena. Suurin osa elokuvan kestosta vietetään romanttisissa tunnelmissa, mikä viekoittelee katsojat nuorten puolelle. Tässä auttavat myös Mutin ja Oranon positiivista energiaa huokuvat roolisuoritukset. Mutin iloisuus jatkui samana vuonna valmistuneessa Oasis of Fearessa (1971), joten ei ole ihme, että italialaiset rakastuivat tähän nuoreen näyttelijättäreen, josta kasvoi myöhemmin yksi oman sukupolvensa kirkkaimmista tähdistä.

Il sole nella pelle [5]
Il sole nella pelle [6]

Erikoisena sivupolkuna Il sole nella pelle tuotiin 70-luvun lopussa uudestaan markkinoille englanniksi dubattuna versiona, nimellä Summer Affair. Versio on seitsemän minuuttia alkuperäistä lyhyempi ja tätä nykyä sitä yleisempi. Leikkauspöydälle jäivät muun muassa Oranon perhekalleudet, suurin osa etsintäpartiota kuvaavista osuuksista sekä kaikki kyynisyys. Tarinan painopiste muuttui raflaavaksi nuorisokuvaukseksi. Lisäksi versioon lisättiin täysin irrallinen uusi prologi sekä The Stylistic Dancersin tanssiesitys.

***½-
© Jari Mustonen, julkaistu: 14.4.2021
keskiarvo
toimitus
3.50/5.00 (1)
 
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!