Caroline Munro

Aftermath (2017)

aka Secuelas; Aftermath: Impact; Vendetta: Alles was ihm blieb war Rache; Aftermath - La vendetta; Una historia de venganza

Aftermath #1 Aftermath #2

Rakennusmestarina menestyksekkäästi toimiva Roman (Arnold Schwarzenegger) valmistautuu perheensä kotiinpaluuseen. Elämä sujuu mallikkaasti. Vaimon sekä raskaana olevan tyttären jälleennäkemistä hän on odottanut kauan. Sitten tipahtaa pommi: Romanin perhettä kuljettanut lentokone on törmännyt ilmassa toiseen koneeseen, eikä eloonjääneitä ole. Jos äärimmäisen rajun menetyksen kokeneen miehen ilmeestä jotain voi suorilta lukea, niin sulan epäuskon. On alusta alkaen selvää, ettei tätä katastrofia käsitellä hetkessä, ehkei koskaan.

Aftermath [1]
Aftermath [2]

Toinen päähenkilö Jake (Scoot McNairy) työskentelee yksin lennonjohdossa turman sattuessa. Kohtalokas onnettomuus tapahtuu mielen harhaillessa kotiasioissa, ja jälkiseuraukset johtavat myös hänen perhe-elämänsä särkymiseen. Romanin lailla hyväsydäminen mies kokee psykologisesti raa'an menetyksen, joutuen sopeutumaan täysin uuteen ja raskaaseen tilanteeseen. Roman toisaalta menettää perheensä kokonaisvaltaisesti ja Jake "vain" psyykkisesti. Roman ei kykene aloittamaan surutyötä laisinkaan, koska on tottunut ammattinsakin mukaisesti elämässään rakenteisiin, joita ei sorra mikään. Jake vastaavasti vieraantuu vaimostaan ja pojastaan, alkaen käyttäytyä poissaolevasti ja sekavasti.

Kummankin päähenkilön menetykset limittyvät psyykkisten prosessien kautta, jolloin pääteemaksi nousee lamaannuttava ja koko tunneskaalan ympäri mylläävä kärsimys. Se vaikuttaa heidän käytökseen tehden kaikesta arvaamattomampaa, mutta myös huomattavasti pelottavampaa. Toivottomia vastoinkäymisiä omilla tavoillaan käsittelevien, vahvoiksi luonnehdittavien miesten minuuksista kuoriutuu esiin hankalassa elämäntilanteessa kauhistuttavia piirteitä. Kukaan ei välttämättä haluaisi olla asianomaisten kanssa tekemisissä, vaikka moni heille apua vuorollaan tarjoaakin. Ihmiset eivät osaa kohdata toisiaan tällaisessa yhteydessä.

Aftermath [3]
Aftermath [4]

Romanin ja Jaken, toisilleen kahden tuntemattoman miehen kautta kerrottu tarina sitoo itsensä tarkoitukselliseen umpisolmuun. Samaan aikaan luodataan sekä Romanin anteeksipyynnön anomista että Jaken syyllisyydentuntoa. Romanin jäykän, mutta luontevan vähäeleisyyden vastapainoksi Jake purkautuu usein hallitsemattomasti välillä jopa musertuen, ja eteenpäin pikemminkin tarvotaan kuin juostaan. Menetyksen tunne voi olla kummallakin niin läpäisemätön, että esimerkiksi itsetuhoisuus, tilanteen totaalinen kieltäminen tai kaiken hylkääminen ovat vaihtoehtoja ratkaisukeinoiksi.

Enemystä (2013) tutun Javier Gullónin käsikirjoittama Aftermath käsittelee vaikeasti hyväksyttävää aihepiiriä esittäen isot tunteet verrattain pieninä. Tällöin roolihahmojen ympärille ehtii kehittyä kuin varkain mielenterveyttä uhkaava verho. Elokuvassa jumitetaan eräänlaisen pysähtyneisyyden aallokossa, ja vaikka tunnelma on läpikotaisin synkkä, niin se herättää jollain oudolla tavalla myös lupauksia sovinnaisemmasta tulevaisuudesta. Kuvernöörikauden jälkeen paluun elokuvien pariin tehnyt Arnold on koettanut voimiaan vakavissakin rooleissa, eikä suoritus Romanina ole ollenkaan hassumpi.

***--
© Esa Meisalmi, julkaistu: 10.5.2021
keskiarvo
toimitus
3.00/5.00 (4)
 JSJMMK*EM
  3.0 3.0 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat i
3.50/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  1 (1)
100%
Aftermath (2017)  Aftermath (2017)