Caroline Munro

Sequence Break (2017)


Sequence Break #1 Sequence Break #2

Ambulanssi, sänky, televisio ja videokasetin sisältö. Elokuvien käsittelyssä monet arkiset asiat ovat muuttuneet käyttäjilleen tappaviksi. Peliautomaateille on konseptissa oma lokeronsa ja sen tunnetuin urbaanilegenda Polybius-automaateista on samalla klassinen esimerkki miten teknologiset kauhutarinat rakentuvat. Polybius on 2000-luvun alussa syntynyt tarina vuonna 1981 Portlandissa sijainneista kolikkopeleistä, jotka aiheuttivat pelaajissa psykoaktiivisia reaktioita aina hallusinaatioista muistinmenetyksiin. Konetta operoivat tarinan mukaan mystiset valtion hallinnon edustajat ja lyhyen koejakson jälkeen automaatit katosivat yhtä nopeasti kuin ilmestyivät.

Urbaanilegenda itsessään on naiivi ja on epävarmaa, uskooko siihen edes nykyajan sekopäisessä ilmapiirissä aidosti kukaan, vaikka vuosien varrella on ilmestynyt kaikenlaisia väitteitä ja vitsillä rakennettuja pelikabinetteja. Moderni myytti on kuitenkin populaarikulttuurin käsissä hedelmällinen ja siitä on syntynyt useita musiikki ja elokuva-aiheisia tuotoksia tai viittauksia. Sequence Break kuuluu tarinasta inspiraation saaneiden joukkoon.

Sequence Break [1]
Sequence Break [2]

Peliautomaattien korjaajan (Chase Williamson) rutiininomainen elämä mullistuu, kun eräänä päivänä liikkeeseen astuu nuori nainen (Fabianne Therese) ja liikkeen omistaja ilmoittaa liiketoiminnan lopettamisesta. Aamulla lattialta löytyneen mystisen piirilevyn asentaminen ja sen pelaaminen aiheuttaa hallusinaatioita ajantajun katoamisen ohella. Arcade-automaatti vetää puoleensa, häiritsee alkavaa parisuhdetta ja venyttää todellisuuden rajoja.

Sequence Breakin yliluonnollisuutta uhkuva automaatti ei ole ensimmäinen laatuaan. Tronissa (1982) sulauduttiin laitteen sisään ja Nightmares (Painajaiset, 1983) antologia-elokuvassa on tarina arcaderista* (Emilio Estevez), jonka addiktiivinen pelaaminen paljastaa Bishop of Battle - automaatin vaaralliset salat. DIO:n the Last in Line (1984) -musiikkivideossa on taas helvetissä varattu erityinen paikka arcadepelaajille. Sequence Breakin automaatin perimmäinen salaisuus ei koskaan oikein selviä, mutta elokuvan nimen merkitys, lineaarisen järjestyksen rikkominen viittaa elokuvan tapahtumien nojalla ajan ja ulottuvuuksien välisen rakenteen rikkomiseen.

*) Arcader oli Gamerin kaltainen nimitys arcadepelaajista 80-luvun alkuvuosina

Sequence Break [3]
Sequence Break [4]

Peliautomaatit olivat aikoinaan populaarikulttuurin kirkkaimpia tähtiä, joiden katoaminen julkisista tiloista mahdollistaa niiden uudelleenkäsittelyn mystisinä artefakteina menneisyydestä. Tuulahduksella 80-luvun tunkkaisista populaarikulttuuriantipatioista, kuten television ehdollistavasta vaikutuksesta ja pelaamiseen addiktoitumisesta voidaan synnyttää mielikuva vaarallisesta teknologiasta, jonka takana ovat omat selittämättömät tarkoitusperät. Kauhun peruslähtökohta on aina stereotyyppisessä mielikuvassa.

Peliautomaatin ja pelaajan välisen kanssakäynnin immersiivisyys on jo luonteeltaan normaalia syvempää integroitumista ihmisen ja laitteen välillä, onhan siinä aina ollut mukana peliin täysin keskittynyt mieli, että myös eläytyvä ruumis. Sequence Break vie tämän suhteen body horror -teemaiselle tasolle. Videodrome (1983) -henkisesti myös peliautomaatti tarjoaa portin toisiin kieroutuneisiin maailmoihin, jotka eivät synny vapaasta mielikuvituksesta, vaan laitteen kulttuurihistoriaan aikoinaan projisoiduista pelkotiloista.

Sequence Break [5]
Sequence Break [6]

Sequence Break on pienimuotoinen, surrealistinen ja enemmän festivaalielokuva kuin mainstream-elokuva. Perinteisesti valmistetut efektit tihkuvat visvaa ja outoa seksuaalista symbolismia. Ikään kuin kyseessä olisi kieroutunut kolmiodraama Christine (1983) -elokuvan hengessä. Pidemmälle edetessään elokuva menettää tunnelmaansa ja liiallisen selittämättömyyden ongelmat alkavat näkyä. Efektien, joihin tekivät ovat selvästi ihastuneet, astuessa esiin juoni latistuu ja katoaa. Lopun eeppisyyteen pyrkiminen kertoo enemmän tekijöiden lankojen lopullista hukkumista. Negatiivisuuksista huolimatta, lopputulos on silti riittävän omaperäinen. Sequence Break yhdistää retrohenkisesti vanhat peliautomaatit cronenbergiläisiin body horror -visiohin. Retro-Horroria!

Versioinfo (14.6.2021):

Elokuvaa ei ole julkaistu Suomessa, mutta siitä löytyy yhteispohjoismainen dvd-julkaisu Ruotsista.

***--
© Jarkko Lehtola, julkaistu: 14.6.2021
keskiarvo
toimitus
2.83/5.00 (3)
 JSJLKK
  2.5 3.0 3.0
keskiarvo
lukijat
0.00/5.00 (0)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!