Caroline Munro

Intouchables (2011)

Koskemattomat

aka The Intouchables; Untouchable; Ziemlich beste Freunde; Quasi amici - Intouchables; Intocable; En oväntad vänskap

Intouchables #1 Intouchables #2

"Jotain on tehty suunnattoman taitavasti. [...] Olin vaikuttunut työn laadusta. Näyttelijöiden aivan poikkeuksellinen kemia sai tunteet pintaan."
-- Kalle Kinnunen arvioi Intouchablesia Suomen Kuvalehdessä (2.12.2012)

"First-rate well-made feelgood entertainment(...). [...]The foundation of the film is the brilliant humoristic ensemble playing of François Cluzet and Omar Sy as the improbable friends"
-- Antti Alanen sivustollaan "Antti Alanen: Film Diary" (7.12.2012)

Tietynlaista kulttisuosiota nauttivassa elokuvassa Idiocracy syväjäädytetty päähenkilö herää 500 vuoden kuluttua idioottien hallitsemassa maailmassa. Hän menee elokuvateatteriin katsomaan kahdeksan Oscaria voittanutta elokuvaa "Ass", jossa valkokankaan täyttää paljas, piereskelevä perse. Katsojat hekottelevat tyytyväisinä. Kuten aina, tälläkin kertaa tulevaisuusvisio kertoi pikemminkin omasta ajastaan kuin tulevaisuudesta. Vain viisi vuotta Idiocracyn jälkeen "Ass" tehtiin Ranskassa nimellä Intouchables. Persposkia esittivät Omar Sy ja François Cluzet. Yleisö ja kriitikot olivat haltioissaan.

Tätä kirjoitettaessa Intouchables on IMDb:n käyttäjien mielestä maailman 33:ksi paras elokuva. Kritiikkejä koostavan Rotten Tomatoes -sivuston mukaan 75% Intouchablesin 129:sta arvostelusta on positiivisia. Samaisen sivuston käyttäjien yli 25 000:sta arviosta 93% on positiivisia. Metacritic-sivuston kokoamista 31:stä arvostelusta 16 on suopeita, 3 kielteisiä ja 12 jotain siltä väliltä. Suomenkielisiltä sivuilta saa turhaan etsiä negatiivista arvostelua Intouchablesista. Tämä arvostelu on kirjoitettu ainoastaan siksi, että suomeksi löytyisi edes yksi kirjoitus, jossa lausutaan pari totuuden sanaa tästä "hymyn huulille saavasta" (Martta Kaukonen, Helsingin Sanomat 6.12.2020) gallialaisesta perseilystä.

Intouchables [1]
Intouchables [2]

Mielipiteiden diversiteetti on yleisesti ottaen hyvä asia. Se että kaikilla elokuvilla on tykkääjänsä ja inhoajansa on terve asiantila. Intouchablesin kohdalla ristiriita elokuvan sisällön ja sen saaman ylistävän vastaanoton välillä on vain huutavan suuri. Erityisesti ihmetyttää ammattikriitikkojen myötäsukainen asenne teokseen, joka on niin ilmiselvällä tavalla huono. "Huono" ei itse asiassa laatusanana kuvaile Intouchablesia kovin hyvin. New Yorkerin David Denby löysi sen oikean sanan: "embarrassment". Intouchables on loputtoman nolo ja nolostuttava elokuva.

Juonessa neliraajahalvaantunut Philippe palkkaa avustajakseen metelöivän ääliön nimeltä Driss, joka sattumoisin on mustaihoinen. Driss on irvokas karikatyyri afrikkalaistaustaisesta ihmisestä, mutta rodulliset stereotypiat eivät ole Intouchablesin varsinainen ongelma. Ongelmana on kuvottava ihmiskuva sinänsä. Elokuva omaksuu sen eltaantuneen näkökannan, että yhteiskunnan vähäosaiset ovat automaattisesti rehellisempiä, aidompia, hyveellisempiä ihmisiä kuin turmeltunut yläluokka. Alentuvalla hyväntahtoisuudella tietysti pyritään varmistamaan, että vähäosaiset pysyvät kastissaan. Ei niinkään yllättävästi Philippe elokuvan lopussa, aikansa palvelijansa tempauksille naureskeltuaan, lähettää hänet takaisin siihen slummiin mistä on hän tullutkin, ettei villin luonnonlapsen jalo luonne vain pilaannu liian äveriäässä ympäristössä.

Intouchables [3]
Intouchables [4]

Yhtään aidosti hauskaa vitsiä tai koomista tilannetta ei Intouchablesissa ole. Elokuvan huumori, eli sellaiseksi tarkoitettu, koostuu kokonaisuudessaan Drissin reippaan alkuvoimaiseksi esitetystä junttimaisuudesta. Driss nauraa oopperalle, Driss nauraa runoudelle, Driss nauraa maalaustaiteelle ja Driss nauraa klassiselle musiikille. Kauheinta on että elokuva tekee katsojistaan pieniä drissejä ja haluaa meidän nauravan näille asioille Drissin KANSSA. Minä painan pääni häpeästä.

Hauskimmaksi tarkoitetussa kohtauksessa Driss pistää soimaan Earth, Wind & Firen "Boogie Wonderlandin" ja kutsuu Philippen syntymäpäiville kokoontuneita kultturelleja vieraita tanssimaan kanssaan. Mitään näin nolostuttavaa ei liene koskaan filmattu. Miten kukaan edes hitusen arvostelukykyä omaava ihminen voi katsoa tämän kohtauksen ja sen jälkeen lausua elokuvasta yhtään mitään positiivista?

Drissin jalon villin hahmossa on myös synkeämpi puolensa. Kun Driss saa kuulla, että Philippellä on naispuolinen kirjeenvaihtoystävä, hän huolestuu välittömästi siitä että nainen saattaisi olla ruma ja pyytää Philippeä kysymään ystävän painoa. Dunkerquesta, jossa nainen asuu, kun ei Drissin mukaan juurikaan tule missejä. Neliraajahalvaantuneen keski-ikäisen miehen kirjeenvaihtoystävän on luonnollisesti välttämätöntä olla viehättävä nuori nainen. En ole itse kummoinenkaan feministi, mutta tällaista on erittäin vaivaannuttavaa katsoa.

Intouchables [5]
Intouchables [6]

Driss pistää ruotuun myös Philippen teini-ikäisen adoptiotyttären, joka Drissin mielestä tarvitsee kurinpalautusta. Perustelut: tytär pukeutuu miten sattuu ja on suudellut samanikäisen poikaystävänsä kanssa julkisesti. Kun tyttären välit poikaystävään tulehtuvat, Driss käy hieman "puhuttelemassa" eli fyysisesti uhkailemassa poikaa, joka on puolta pienempi kuin hän ja pitkätukkaisena tietysti jotenkin moraalisesti arveluttava tyyppi. Näin siis juurevan miehekäs alaluokan yksilö opettaa tervettä seksuaalimoraalia velton liberaalille yläluokalle. Tämänkö pitäisi nostaa hymy huulille? Kriitikoiden rähmälläänolo tällaisen kauheuden edessä on häpeällistä.

Kulttuurinen rinnakkaisilmiö Intouchablesille on israelilainen filosofi Yuval Noah Harari, jonka lapselliset ajatukset ovat saaneet osakseen samanlaista omituista hymistelyä kuin Intouchables. Aina kun Harari ei jankuta itsestäänselvyyksiä hän on väärässä, hyvin samaan tapaan kuin Intouchables muuttuu iljettäväksi aina kun ei ole pelkästään nolottava. Yhteinen piirre on lisäksi täydellinen hyödyttömyys: Hararin ajatuksilla ei tee kerta kaikkiaan mitään aivan kuten Intouchablesin kehnouskaan ei muutu missään vaiheessa viihdyttäväksi. Sitä ei voi katsoa ironisesti, huonoudesta nauttien.

Onko siinä sitten jotain väärää, jos pitää Intouchablesia aidosti hauskana ja elämänriemuisena komediana? Ei välttämättä, mutta idiotismin leviäminen yhteiskunnassa, josta Intouchablesin ja Hararin kirjojen suosio on oire, ei yleisesti ottaen ole hyvä asia. Kriitikot jotka kehuvat näin kelvottomia teoksia eivät tee työtään.

*----
© Matti Erholtz, julkaistu: 3.8.2021
keskiarvo
toimitus
2.25/5.00 (4)
 JSMHMEEM
  3.0 2.5 1.0 2.5
keskiarvo
lukijat i
2.88/5.00 (4)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!
 pisteet (äänet)nimeke
  3 (6)
50%
Intouchables (2011)  Intouchables (2011)Koskemattomat  

kommentit

odota...
Pettynyt kommentoi (4.8.2021 13:06:09)
user avatar Tähän voisi tuumata, että yhtä rehellisiä arvosteluja kaipaisi monesta muustakin nykypäivän "klassikosta". Ehkä se ihmisten äly on tosiaan valunut sinne puhelimiin, kun monia kehuttuja moderneja teoksia katsoessa ei voi kuin pudistella päätään ja kiemurrella vaivautuneena miettien, että millä perusteella näitä oikein arvostetaan. Olisi myös mukavaa, että esim. Disneyn julkaisemaa sontaa arvioitaisiin rehellisesti, oli kyseessä sitten Star Warsit, Leijonakuninkaat tai Marvel-kikkareet, jotka toivottavasti lopullisesti siirtyisivät ko. firman suoratoistopalvelun puolelle, ettei niihin tarvisi enää missään törmätä vahingossakaan. Infantiilia viihdettä vähäjärkisille.

Jotain on kai pielessä, kun rehellisen roskaelokuvan ystävässä herää tällaisia tuntemuksia näitä nykyteoksia katsoessa.
vastaa »
Tahvo kommentoi (4.8.2021 14:07:47)
user avatar Kirjoitit sitten Kinnusen arvostelun omin sanoin uusiksi, ensin vääristelemällä sitä mitä arvostelussa sanotaan?

Ilmeisesti nykyajan elitistien lukutaito ei ole kovin kummoinen?

https://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/ranskalainen-koskemattomat-on-kaikkien-aikojen-menestynein-ei-englanninkielinen-elokuva-miksi/
vastaa »
Matti Erholtz kommentoi (4.8.2021 20:14:21)
lainaus:
Kirjoitit sitten Kinnusen arvostelun omin sanoin uusiksi, ensin vääristelemällä sitä mitä arvostelussa sanotaan?

Ilmeisesti nykyajan elitistien lukutaito ei ole kovin kummoinen?

https://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/ranskalainen-koskemattomat-on-kaikkien-aikojen-menestynein-ei-englanninkielinen-elokuva-miksi/
user avatar Lainaukset Kinnusen arvostelusta ovat kyllä täysin tarkkoja.
vastaa »
Suomi-Filmi kommentoi (5.8.2021 18:23:26)
user avatar Lopultakin joku sanallisti ajatukseni tästä kakkendaalista! Mahtavaa!
vastaa »
anonyymi kommentoi (5.8.2021 18:28:22)
lainaus:
Lainaukset Kinnusen arvostelusta ovat kyllä täysin tarkkoja.
user avatar Ovat kyllä, mutta Kinnunenkin suhtautui teokseen kriittisemmin kuin lainauksista sinänsä voisi päätellä.
vastaa »
Matti Erholtz kommentoi (6.8.2021 20:50:33)
lainaus:
Ovat kyllä, mutta Kinnunenkin suhtautui teokseen kriittisemmin kuin lainauksista sinänsä voisi päätellä.
user avatar Kinnunen kritisoi Intouchablesia ainoastaan yhdestä asiasta: siitä että elokuva hänen mielestään väittää ihmisellä olevan vapaa tahto. Millä tavalla tämä väite elokuvassa esitetään jää lukijalle täysin arvoitukseksi. Sen sijaan Kinnunen tarjoaa vapaan tahdon olemattomuudesta tämän musertavan todisteen: "Jos [vapaa tahto] olisi, voisin vaikkapa lentää tästä käsiäni räpyttelemällä Ruotsiin ja syrjäyttää kuninkaan." On tietysti mahdollista, että Kinnunen on halunnut kritisoida Intouchablesia epäsuorasti, tekemällä arvostelustaan yhtä nolostuttavan kuin arvostelun kohteesta, mutta en pidä tätä todennäköisenä.
vastaa »
Pettynyt kommentoi (6.8.2021 23:23:42)
lainaus:
Kinnunen kritisoi Intouchablesia ainoastaan yhdestä asiasta: siitä että elokuva hänen mielestään väittää ihmisellä olevan vapaa tahto. Millä tavalla tämä väite elokuvassa esitetään jää lukijalle täysin arvoitukseksi. Sen sijaan Kinnunen tarjoaa vapaan tahdon olemattomuudesta tämän musertavan todisteen: "Jos [vapaa tahto] olisi, voisin vaikkapa lentää tästä käsiäni räpyttelemällä Ruotsiin ja syrjäyttää kuninkaan." On tietysti mahdollista, että Kinnunen on halunnut kritisoida Intouchablesia epäsuorasti, tekemällä arvostelustaan yhtä nolostuttavan kuin arvostelun kohteesta, mutta en pidä tätä todennäköisenä.
user avatar Siteeraamasi kohta Kinnusen arvostelusta oli kyllä aivan käsittämättömän typerää luettavaa.
vastaa »
OscarPasanen kommentoi (7.8.2021 02:37:56)
lainaus:
Siteeraamasi kohta Kinnusen arvostelusta oli kyllä aivan käsittämättömän typerää luettavaa.
user avatar Kalle Kinnunen:
"Olivier Nakachen ja Éric Toledanon ohjaama Koskemattomat (ranskaksi Intouchables - tässä traileri) on tehty erittäin taitavasti. Olin vaikuttunut työn laadusta. Näyttelijöiden aivan poikkeuksellinen kemia sai tunteet pintaan."
"Lopussa tapahtuu asioita, joihin on vaikea uskoa, ja tapahtumat saavat ikään kuin teflonpinnoitteen."
"Nämä elokuvat väittävät, että rajoituksistaan huolimatta ihmisellä on täysin vapaa tahto. Ei ole. Jos olisi, voisin vaikkapa lentää tästä käsiäni räpyttelemällä Ruotsiin ja syrjäyttää kuninkaan."
Tämän hutun jälkeenhän tekee vain hyvää lukea elokuvasta rehellinen arvio, joka on tuossa ylhäällä.
vastaa »
Igor Motor kommentoi (7.8.2021 11:00:32)
user avatar Näin leffan pari vuotta sitten ja muutamia epäuskottavia tapahtumia lukuunottamatta elokuva oli koskettava tositarinaan perustuva filmatisointi melko eeppisestä tarinasta.
vastaa »
anonyymi kommentoi (10.8.2021 01:04:00)
lainaus:
Kalle Kinnunen:
"Olivier Nakachen ja Éric Toledanon ohjaama Koskemattomat (ranskaksi Intouchables - tässä traileri) on tehty erittäin taitavasti. Olin vaikuttunut työn laadusta. Näyttelijöiden aivan poikkeuksellinen kemia sai tunteet pintaan."
"Lopussa tapahtuu asioita, joihin on vaikea uskoa, ja tapahtumat saavat ikään kuin teflonpinnoitteen."
"Nämä elokuvat väittävät, että rajoituksistaan huolimatta ihmisellä on täysin vapaa tahto. Ei ole. Jos olisi, voisin vaikkapa lentää tästä käsiäni räpyttelemällä Ruotsiin ja syrjäyttää kuninkaan."
Tämän hutun jälkeenhän tekee vain hyvää lukea elokuvasta rehellinen arvio, joka on tuossa ylhäällä.
user avatar Toi Kinnusen teksti on kokonaisuutenaan luettavissa tässä:

https://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/ranskalainen-koskemattomat-on-kaikkien-aikojen-menestynein-ei-englanninkielinen-elokuva-miksi/?shared=352-544f0a97-999

Jos tuon arvion voi elokuvaa ylistävänä lukea, niin suosittelen hieman kehittään luetun ymmärtämistä. Se on etenkin kirjoittajille ihan hyödyllinen taito. Ja kieltämättä myös muillekin.
vastaa »
OscarPasanen kommentoi (10.8.2021 16:27:42)
lainaus:
Toi Kinnusen teksti on kokonaisuutenaan luettavissa tässä:

https://suomenkuvalehti.fi/kuvien-takaa/ranskalainen-koskemattomat-on-kaikkien-aikojen-menestynein-ei-englanninkielinen-elokuva-miksi/?shared=352-544f0a97-999

Jos tuon arvion voi elokuvaa ylistävänä lukea, niin suosittelen hieman kehittään luetun ymmärtämistä. Se on etenkin kirjoittajille ihan hyödyllinen taito. Ja kieltämättä myös muillekin.
user avatar Kovin on vaikeaa Kinnuselle tuomitakaan teosta kirjoituksessaan. Sen hän teki vasta neljä vuotta myöhemmin, kun ei ollut enää muodikasta tykätä rasismista.
vastaa »
Esa Meisalmi kommentoi (10.8.2021 19:51:31)
user avatar Omar Sy näyttää kaikissa kuvissa aivan alienilta.
vastaa »
Pettynyt kommentoi (11.8.2021 10:47:12)
lainaus:
Omar Sy näyttää kaikissa kuvissa aivan alienilta.
user avatar Kuvat oli kyllä valittu loistavasti, niitä tuli naurettua.
vastaa »
Anonyymi88 kommentoi (11.8.2021 18:24:55)
user avatar "hehe teenpä tällaisen asenteellisen arvion elokuvasta, josta moni tykkää ja jonka arvostelu ei edes kuuluisi tälle sivustolle hehe katsotaanpa kuinka monta kommenttia tulee"
vastaa »
anonyymi kommentoi (12.8.2021 20:53:24)
user avatar No eikös se ole vain hyvä, että täälläkin on välillä kommentteja kerääviä arvosteluja, kun nykyään on sen verran hiljaista.
vastaa »
Nyymi kommentoi (6.9.2021 23:03:28)
user avatar Kiitos, tämä arvostelu puki sanoiksi sen mihin en itse sormeani saanut laitettua elokuvan nähtyäni. Miksi oikean elämän arabi tai vai turkkilainenko se jäbä on, on vaihdettu tuohon jalon villin hahmoon? Leffan lopussahan on kuvaa aidosta parivaljakosta. Yrmeinä polttelivat tupakkaa.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa