Jump to content


Photo

IIK!! kauhuelokuvafestivaali 1.-2.11.2019


 • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 chachi

chachi

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,321 posts

Posted 10 October 2019 - 23:16

www.iikfestivaali.fi

 

Vuoden 2019 IIK!!-festivaalin ohjelmisto varmistuu piakkoin. Vuoden mykkäelokuvana näytetään Der Golem, wie er in die Welt kamm, kauhuklassikko vuodelta 1921, jota livemusiikilla tulee säestämään multi-instrumentalisti, tuottaja/dj ja animaattori Mr Cough eli Antti Ylijääskö. Ylijääskö on soittanut sooloprojektinsa Mr Cough:n lisäksi viime aikoina muun muassa kokoonpanoissa Deep Space Destructors, Lauri Sukanen & Human Gun Store ja Puutarhan Pojat.

 

Mykkäelokuvakonsertin lisäksi lauantaina 2.11 on luvassa tuttuun tapaan neljä-viisi pitkää kauhuelokuvaa, joista osa on uutuuksia sekä kauhulyhytelokuvakilpailun sarja. Osallistuminen lyhärikisaan loppuu 14.10. Perjantaina eli pyhäinpäivän aattona Yöväentalolla esitetään festivaalin koululaisnäytökset.

 

18-vuotta täyttävä IIK!!-festivaalikauhumme kasvaa tänä vuonna täyteen kahden päivän juhlamittaansa ja valtaa perjantaina 1.11 Oulun Snooker Time -ravintolan IIK!!-ennakkoklubilla. Klubi-iltana kuullaan musiikkia Oulun Ylioppilasteatterin zombiemusikaalista, päästään seuraamaan salaisia rituaaleja Oulun Ylioppilasteatterin tulevan produktion Valonkantaja! tiimoilta, visaillaan kauhuelokuva-aiheilla ja palkitaan illan paras naamiaisasu. Ennakkoklubilaisille erikoistarjouksia festivaaleille.


Edited by chachi, 10 October 2019 - 23:19.

<supermari> hitto alkaa panettaa ku koko päivän keskustelut ollu vaa lempeä, huumehia ja siemennestettä

#2 jussi

jussi

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 140 posts

Posted 23 October 2019 - 23:01

14:30 Lyhytelokuvakilpailu (K18, 54´)

15:45 The Hole in the Ground (Irlanti/Suomi 2019, K16, 86´)

17:45 Der Golem, wie er in die Welt kam (Saksa 1920, K7, 75´)

19:30 The Wind (USA 2018, K16, 90´)

21:30 Vij (Velho, NL 1967, K16, 77´)

23:30 Nightmare (USA 1981, K18, 97´)

1:15 festaribussi Ouluun

 

Vuoden 2019 IIK!!-festivaalin mykkäelokuvaklassikko on Paul Wegenerin ja Carl Boesen vuonna 1920 ohjaama Der Golem, wie er in die Welt kam (Golem: miten hän tuli maailmaan). Saksalaisen ekspressionismin merkkiteoksessa keskiaikainen rabbi herättää savesta rakentamansa jättiläisen mustan magian keinoin henkiin puolustakseen kansaansa. Elokuva perustuu samaan juutalaiseen kansantaruun, josta Mary Shelley sai sata vuotta aiemmin innoitusta Frankenstein-romaaniinsa.

Der Golemin alkuperäisen saksalaisen version esityskopioita ja negatiiveja luultiin vuosikymmeniä kadonneeksi. Sen sijaan elokuvasta esitettiin kuvailmaisultaan heikkotasoisempaa vientiversiota, joka nähtiin myös IIK!!-festivaalilla vuonna 2006. Nyt festivaalilla on kunnia esittää viime vuonna valmistunut tuore restaurointi, joka tuo Der Golemin alkuperäisen version vihdoinkin nykykatsojien nähtäville.

Der Golemin säestää elävällä musiikkillaan multi-instrumentalisti, tuottaja-DJ ja animaattori Mr Cough eli Antti Ylijääskö. Ylijääskö on soittanut sooloprojektinsa Mr Coughin lisäksi viime aikoina muun muassa kokoonpanoissa Deep Space Destructors, Lauri Sukanen & Human Gun Store ja Puutarhan pojat.

Toinen tämänvuotisen IIK!!-tarjonnan todellinen klassikko on Neuvostoliiton ensimmäinen kauhuelokuva, Aleksandr Ptuškon vuonna 1968 ohjaama Vij (Velho). Nikolai Gogolin ikimuistoiseen noitatarinaan perustuva elokuva muistetaan erityisesti jylhästä goottilais-slaavilaisesta tunnelmastaan ja huikeista käsityötehosteistaan.

Uutuusosastolta nähdään kaksi englanninkielistä elokuvaa, joissa on molemmissa merkittävä Suomi-yhteys. Amerikansuomalaisen Emma Tammen ohjaama The Wind (USA 2018) on omaperäinen feministinen kauhuwestern, joka on kerännyt maailman festivaaleilla kiitosta myös muulta kuin kauhuyleisöltä – sekä luonnollisesti kriitikoilta. Tunnelmallinen korpikauhuelokuva The Hole in the Ground (ohj. Lee Cronin, 2019) puolestaan on irlantilais-suomalainen yhteistuotanto, jossa Kati Outinen tekee uransa ensimmäisen kauhuroolin.

Pyhäinpäivän illan päätteeksi Yöväentalolla esitetään Romano Scavolinin viiltävä kasaripläjäys Nightmare (Nightmares in a Damaged Brain / Painajainen, USA 1981). Pornoelokuviakin tehnyt italialaisohjaaja Scavolini yhdistää geneerisen törkyiseen slasher-juoneen yllättävän kunnianhimoisia ja kokeellisiakin elementtejä herkullisin tuloksin. Nightmare keräsi aikoinaan kulttimainetta päädyttyään välittömästi Iso-Britannian pahamaineiselle video nasty -listalle, ja se kiellettiin luonnollisesti kokonaan myös Suomessa.

 

18-vuotta täyttävä IIK!!-festivaali juhlii tänä vuonna myös perjantaina 1.11 Oulun Snooker Time -ravintolassa IIK!!-ennakkoklubilla. Klubi-iltana kuullaan musiikkia Oulun Ylioppilasteatterin zombiemusikaalista, päästään seuraamaan salaisia rituaaleja Oulun Ylioppilasteatterin tulevan produktion Valonkantaja! tiimoilta, visaillaan kauhuelokuva-aiheilla ja palkitaan illan paras naamiaisasu. Ennakkoklubilaisille erikoistarjouksia festivaaleille. #3 chachi

chachi

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,321 posts

Posted 01 November 2019 - 00:09

Viikonloppuna Iistä kuuluu IIK!! – kauhu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­lista tulee tänä vuonna täysi-ikäinen

 

Suo­men tiu­kan lain­sää­dän­nön vuok­si usei­den kau­hu­e­lo­ku­vien esit­tä­mi­nen oli ko­ko­naan kiel­let­tyä vuo­si­tu­han­nen vaih­tee­seen saak­ka.

Vaik­ka ny­kyi­sin usei­den kau­hu­e­lo­ku­vien ikä­ra­ja on 18-vuot­ta, tuo­hon ai­kaan aja­tel­tiin, et­tä elo­ku­vien si­säl­tö on hai­tal­lis­ta myös ai­kui­sil­le kat­so­jil­le.

Vaik­ka tiuk­ka lain­sää­dän­tö al­koi vi­ral­li­ses­ti hel­lit­tää vas­ta vuo­si­tu­han­nen vaih­tu­mi­sen jäl­keen, jo en­nen sen­suu­ri­lain muut­tu­mis­ta Hel­sin­kiin pe­rus­tet­tiin en­sim­mäi­nen elo­ku­va­fes­ti­vaa­li Night Vi­si­ons Film Fes­ti­val vuon­na 1997. Ta­pah­tu­mas­sa alet­tiin esit­tää kau­hu-, tie­teis-, kult­ti-, ja fan­ta­si­ae­lo­ku­via.

Iin kau­hu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­li IIK!! pe­rus­tet­tiin vain muu­ta­ma vuo­si tä­män jäl­keen. Näi­den myö­tä pie­ni­muo­toi­sia kau­hu­e­lo­ku­va­ta­pah­tu­mia on myö­hem­min jär­jes­tet­ty ym­pä­ri Suo­mea.

Iis­sä asu­nut Heik­ki Ti­mo­nen sai alun pe­rin ide­an kau­hu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­lin jär­jes­tä­mi­ses­tä vuon­na 2002. Vaik­ka idea ja IIK!-nimi tuli hä­nen toi­mes­taan, muu­ta tie­toa hä­nel­lä ei kau­hu­e­lo­ku­vis­ta juu­ri ol­lut.

Ti­mo­nen et­si jär­jes­tys­tii­miin ih­mi­siä, joil­le kau­hu­e­lo­ku­vien kat­so­mi­nen oli har­ras­tus. Täs­sä yh­tey­des­sä myös ny­kyi­nen IIK!!-kau­hu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­lin tai­teel­li­nen joh­ta­ja Ant­ti Näyhä tuli ku­vi­oi­hin.

Näy­hän oma kiin­nos­tus kau­hu­e­lo­ku­via koh­taan he­rä­si jo hy­vin var­hai­ses­sa vai­hees­sa. Hän oli kah­dek­san­vuo­ti­as, kun kat­soi en­sim­mäi­sen ker­ran vam­pyy­ri­ai­hei­sen kau­hu­e­lo­ku­van. Kau­hu­e­lo­ku­via kat­sot­tiin myös yh­des­sä van­hem­pien kans­sa, kos­ka se tun­tui tur­val­li­sem­mal­ta.

– En tie­dä, mi­ten hai­tal­li­sia kau­hu­e­lo­ku­vat noin pie­nel­le ovat ol­leet. Niis­sä kui­ten­kin kieh­toi­vat kaik­ki se mie­li­ku­vi­tuk­sen len­tä­mi­nen ja yli­luon­nol­li­set asi­at, Näy­hä muis­te­lee.

Ajan saa­tos­sa fes­ti­vaa­li on py­sy­nyt lä­hes­tul­koon sa­man­lai­se­na esi­tys­paik­kaa ja ta­pah­tu­man hen­keä myö­ten. Vaik­ka Näy­hä saa jat­ku­vas­ti eh­do­tuk­sia fes­ti­vaa­lin siir­tä­mi­ses­tä Iis­tä Ou­luun, aja­tus ei ole he­rät­tä­nyt fes­ti­vaa­li­jär­jes­tä­jis­sä kiin­nos­tus­ta.

– Van­has­sa pui­ses­sa työ­vä­en­ta­los­sa on ihan eri tun­nel­ma kuin ny­ky­ai­kai­sis­sa elo­ku­va­te­at­te­reis­sa. Ei­kä tämä oli­si enää IIK!! jos tämä oli­si jos­sain muu­al­la kuin Iis­sä, Näy­hä poh­tii.

IIK!-fes­ti­vaa­leil­la ha­lu­taan pa­nos­taa laa­duk­kaa­seen oh­jel­mis­toon. Työ­tii­mi odot­taa usein vii­mei­siin het­kiin saak­ka tie­toa sii­tä, oli­si­ko oh­jel­mis­toon mah­dol­lis­ta saa­da joku mie­len­kiin­toi­nen uu­tuu­se­lo­ku­va. Täs­tä syys­tä oh­jel­mis­ton jul­kai­se­mi­nen voi ve­nyä hy­vin lä­hel­le kau­hu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­lin al­ka­mi­sa­jan­koh­taa.

– Vaik­ka me­nee­kin usein vii­me tin­kaan, ai­na ol­laan saa­tu kiin­nos­ta­va ja ko­va­ta­soi­nen oh­jel­mis­to ai­kaan. Ylei­sö luot­taa sii­hen, et­tä me olem­me osan­neet va­li­ta hy­vät elo­ku­vat, Näy­hä to­te­aa kii­tol­li­se­na.

Näy­hän mu­kaan IIK!!-fes­ti­vaa­li he­rät­tää mie­len­kiin­toa myös sel­lai­sis­sa ih­mi­sis­sä, jot­ka ei­vät juu­ri­kaan kat­so tai har­ras­ta kau­hu­e­lo­ku­via. Hä­nen mu­kaan­sa ren­to fes­ti­vaa­li­tun­nel­ma on se, mikä saa po­ru­kan tu­le­maan pai­kan pääl­le.

– Tääl­lä tun­tu­vat viih­ty­vät niin kau­hu­dig­ga­rit kuin myös ne, jot­ka ei­vät gen­reä muu­ten kat­soi­si. Elo­ku­vien kat­so­mi­ses­sa yh­des­sä on oman­lais­ta tun­nel­maa.

Tänä vuon­na kau­hu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­le­ja vie­te­tään 1.-2.11. pe­rin­tei­ses­ti yh­tei­söl­li­sel­lä, ren­nol­la, mut­ta tie­tys­ti myös hie­man jän­nit­ty­neel­lä tun­nel­mal­la. Täy­si-ikäi­syy­des­tä huo­li­mat­ta sen suu­rem­pia juh­lal­li­suuk­sia ei kui­ten­kaan täl­lä ker­taa ole tu­los­sa. Suu­rem­pia pip­pa­loi­ta vie­te­tään Näy­hän mu­kaan mah­dol­li­ses­ti pa­rin vuo­den pääs­tä, kun fes­ti­vaa­li täyt­tää pyö­rei­tä.

– Jos IIK!! oli­si tei­ni-ikäi­nen ih­mi­nen, hän pää­si­si nyt lail­li­ses­ti it­se­kin kat­so­maan omia elo­ku­vi­aan, kau­hu­e­lo­ku­va­fes­ti­vaa­lin tai­teel­li­nen joh­ta­ja Ant­ti Näy­hä to­te­aa nau­rah­ta­en.

 

Emi­lia Pak­ka­la

 

https://www.oululeht...8698.f93647deea

Edited by chachi, 01 November 2019 - 00:09.

<supermari> hitto alkaa panettaa ku koko päivän keskustelut ollu vaa lempeä, huumehia ja siemennestettä

#4 jussi

jussi

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 140 posts

Posted 03 November 2019 - 17:12

Olihan taas kiva katsoa elokuvaa Yöväentalolla :cool: . Velho oli huikea, kopio vähän punoitti, mutta vähät siitä. Lopun temmellys oli karkkia. Väkeä oli näytöksessä vajaa salillinen. Ei vielä tietoa kokonaiskävijämäärästä, Luuranko kaapissa sai lyhäripalkinnon. Ja syystä. #5 chachi

chachi

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,321 posts

Posted 05 November 2019 - 11:24

IIKKA-PALKINTO

 

IIK!!-kauhuelokuvafestivaali jakaa vuosittain IIKKA-palkinnon suomalaista kauhukulttuuria edistäneelle teokselle, henkilölle tai taholle. Yöväentalon elokuvakonehuoneen ilmanpoistohormissa asustavan maskottinaakkamme mukaan nimetyn IIKKA-patsaan on suunnitellut festivaalin toiminnanjohtaja, kuvataiteilija Jyrki Mäki. Palkinnon saajan valitsee Iikkuvat ry:n hallitus.

Festivaaliyhdistyksen hallituksen myöntämän IIKKA-palkinnon sai tällä kertaa Oulun ylioppilasteatterin yhteiskunnallinen zombimusikaali “Selonteko vuoden 1672 tapahtumista”. Zombimusikaalin käsikirjoitti ja sävelsi Jussi Moilanen ja ohjasi Matias Tapaninen. Musikaalia esitettiin Valvenäyttämöllä Oulussa keväällä 2019.


<supermari> hitto alkaa panettaa ku koko päivän keskustelut ollu vaa lempeä, huumehia ja siemennestettä

#6 chachi

chachi

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,321 posts

Posted 05 November 2019 - 11:25

18. IIK!!-kauhuelokuvafestivaalin lyhytelokuvakilpailun pääpalkinnon voitti Malakias animaatiollaan Luuranko kaapissa. Tuomareina toimineet valokuvaajat Vesa Ranta ja Joel Karppanen luonnehtivat voittajateosta ekspressionistiseksi tutkielmaksi jokapäiväisestä elämästä ja ihmisyyden banaaliudesta, ja kiittelivät elokuvan taidokasta käsikirjoitusta, piirrostyötä ja äänimaailmaa. “Tunnelmallinen elokuva ei nojaa säikäyttelyihin, vaan sen kauhu on silkkaa sokeaa elossa olemisen kauhua tummanpuhuvalla huumorilla höystettynä“, päätti tuomaristo lausuntonsa. Rantapohja-lehden tarjoama pääpalkinto oli GoPro HERO7 -videokamera.

Pääpalkinnon lisäksi tuomaristo jakoi kaksi kunniamainintaa. “Parhaaksi roskaelokuvaksi” valittiin CHRZUn Carlotta Moore -trilogian kolmas osa The Congregation, ja “parhaaksi avantgarde-elokuvaksi” Henna Välkyn & Eesu Lehtolan unianimaatio Me olemme unessa.

Yleisön suosikiksi nousi tiukan äänestyksen jälkeen Me olemme unessa. Ohjaajat Välkky ja Lehtola palkittiin sarjamurhakorteilla vuoden 2020 IIK!!-festivaalille.


<supermari> hitto alkaa panettaa ku koko päivän keskustelut ollu vaa lempeä, huumehia ja siemennestettä

#7 chachi

chachi

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,321 posts

Posted 12 November 2019 - 01:58

Vähän rapsaa ettei tarvitse yli-innokkaiden fanien yksikseen huudella:

 

https://www.nousu.ne...rtti-der-golem/


<supermari> hitto alkaa panettaa ku koko päivän keskustelut ollu vaa lempeä, huumehia ja siemennestettä


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users