Jump to content


Photo

Vuonna 2020 katsottuja


 • Please log in to reply
35 replies to this topic

#31 Matti Erholtz

Matti Erholtz

  Member ++

 • Elitisti-toimittaja
 • PipPip
 • 829 posts

Posted 23 August 2020 - 21:19

Stelvio Massi: Mark il poliziotto (1975) ***½

Harvinaisen sympaattinen päähenkilö nostaa muuten tavanomaisen lajityyppielokuvan katsottavuutta huomattavasti. Franco Gasparri selvästi ottanut enemmän mallia Eastwoodin vähäeleisyydestä kuin omien maanmiestensä melskaavammasta machoilusta. Markus Sorsan keskeneräisenä aina vain roikkuva arvosteluhan on muuten täysin valmis, kuvat vain puuttuvat. Kuusi kuvaa sinne ja arvostelu ulos.

Aarne Tarkas: Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut (1960) **

Tarkas on tehnyt Erkki-Mikaelin piinkovasta egoistista ja huijarista aivan liian kiltin hahmon, mutta ei tämä nyt sentään Suomen huonoin elokuva ole, kuten on väitetty. Kivoja kuvia Helsingin kaduilta ja yksi aidosti hauska vitsikin oli mukana (pikkuskidin tupakkalakko).

David Robert Mitchell: Under the Silver Lake (2018) *

Miten ihmeessä tämä on saanut kehuja? Huonosti kirjoitettua ja huonosti ohjattua lapsellista roskaa. Erityismaininta puistattavan vaivaannuttaville seksikohtauksille.
.
Kim Ki-young: Insect Woman (1972) ****

Eksentrinen korealaisohjaaja versioi taas hittielokuvansa Housemaidin teemaa keskiluokkaiseen perheeseen tunkeutuvasta naispuolisesta tuholaisesta. Erittäin, erittäin outoa kamaa. Youtuben Korean Classic Film -kanavalla nähtävän version kuvanlaatu on hädin tuskin katsottava.

Robert Rodriquez: Alita, Battle Angel (2019) **

Alita on siis kyborgi, jolla on teini-ikäisen tytön aivot. Mutta miten aivot voivat säilyä teini-ikäisinä 300 vuotta? Ja miten aivojen teini-ikäisyys oikein määritellään? Kysynpähän vaan.


"Jotain on tehty suunnattoman taitavasti. [...] Koskemattomat [...] on tehty erittäin taitavasti. Olin vaikuttunut työn laadusta. Näyttelijöiden aivan poikkeuksellinen kemia sai tunteet pintaan."

 

Kriitikko Kalle Kinnunen arvioi elokuvaa Intouchables.


#32 Goose

Goose

  Superspammer

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,052 posts

Posted 31 August 2020 - 16:29

Questi: La morte ha fatto l'uovo  aka. Death Laid an Egg  aka. Kuoleman ansa   **

 

Olihan tämä aikamoinen pettymys. Odotukset olivat korkealla, kun kuitenkin elokuvasta olin lukenut niin paljon positiivista aina Hohto foorumin alkuajoilta saakka. Jännitystä ei nimeksikään ja ihmissuhde draamakin häviää Donnerin 70-luvun tuotannolle. Ehkä en sitten ymmärtänyt elokuvan hienoutta, joten jatkan vaan munien syömistä.

 

Lenzi: La banda del gobbo  aka. Brothers Till We Die   **1/2

 

Aika samalla linjalla, kuin edellinen. Eli ei vastannut odotuksia. Pankkiryöstö/kostoteemalla olisi pitänyt saada aikaan paljon jytäkämpää tavaraa. Milianin tuplarooli pelastaa mitä pelastettavissa oli.

 

 

Fritz: Frankfurt Kaiserstraße  aka. Frankfurt: The Face of a City   ***1/2

 

 

Pienen kylän vastarakastuneiden Susannen ja Rolfin suhteelle tulee 15 kuukauden breikki, kun Rolfin on lähdettävä inttiin suureen paheelliseen Frankfurtiin. Susanne päättääkin ottaa ritolat dominoivasta isästä ja lähteä Rolfin perään. Muuttoa helpottaa se, että Frankissä asuu hänen setänsä. Setä ei ole tavallinen setä vaan paremminkin täti. Sillä tämä elää kunniallista yksityisyrittäjä elämää transvestiittina miesystävänsä kanssa. Sedän asunto ja kukkakauppa sijaitsevat paikallisessa Red Light Districtillä, joten Susanne tutustuu hyvin nopeasti seudun hyviin ja huonoihin puoliin. Eikä lopulta itsekään selviydy alueen rikollisilta piireiltä.

Tyylikästä menoa Länsi-Saksasta (harmi, kun ei kerinnyt käydä ennen muurin murtumista). Saksalaista rokkia ja peukkubasso diskoa koko rahan edestä.


Goose who's butt did you kiss to get in here anyway?

The list is long, but distinguished.

#33 Kari Häkkinen

Kari Häkkinen

  Member +

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 487 posts

Posted 07 September 2020 - 15:45

The Purge (2013)

7/10

 

The Purge: Anarchy (2014)

8/10

 

The Purge: Election Year (2016)

7/10

 

The First Purge (2018)

6/10


Puhdistus-elokuvien Yhdysvalloissa on vallan saanut New Founding Fathers of America. NFFA antaa joka 21. 3. kahdeksitoista tunniksi luvan tehdä vapaasti väkivaltarikoksia. Virallisesti tarkoitus on vähentää rikollisuutta vuoden muina päivinä, mutta käytännössä rikkaat valkoihoiset murhailevat turvattomia vähävaraisia. Joita ovat etenkin tummaihoiset asunnottomat.

 

Vuonna 2013 The Purge oli yhteiskuntasatiiria. Tänään elokuvat ovat pelottavan realistisia, kun katsoo Yhdysvaltojen nykymeinikiä harhoissa elävän ja väkivaltaa ihannoivan narsistipresidentti Donald Trumpin ohjaksissa. Elokuvan idean toteuttamiseksi ei tarvittaisi kuin presidentillinen määräys ulkonaliikkumiskiellosta, ja sitten päästää etnonatsionalistisia asejoukkioita valvomaan vapaaehtoistyönä kriisivaltuuksilla määräyksen noudattamista.

 

—————

 

Sarjan ensimmäisessä käsikirjoittajat ovat jälleen pistäneet roolihahmot käyttäytymään epäloogisesti ja varomattomasti. Siten saa tietysti kehitettyä välttämättömiä vaaratilanteita ja muuta dramatiikkaa, mutta on se silti ärsyttävää:

 

1. Miksi äveriäs naapuri on tuonut hiomakoneensa taivasalle keskelle hyvin hoidettua pihanurmikkoaan? Eikö tällä muka ole työkaluvajaa, kellaria tai autotallia, jossa tehdä huoltotöitä?

2. Miksi perheen isä jättää talonsa turvajärjestelmän päälle kytkemisen viimeiseen viiteen minuuttiin ennen murhaorgioiden alkamista? Jos raskastekoinen järjestelmä osoittautuisi olevan epäkunnossa, ei olisi riittävästi aikaa sen korjaamiseen ja perheen henki olisi vaarassa.

3. Mitä tekee Puhdistusyönä ulos jäänyt mies, kun murhanhimoiset partiot ovat etsimässä uhreja? Hakeutuu pimeässä piiloon ja odottelee siellä kaikessa rauhassa ajan kulumista? Ei, hän harhailee päämäärättömästi pitkin valaistuja katuja ja huutaa herättääkseen mahdollisimman paljon huomiota.

4. Perheen pojan käsketään piiloutua murhajoukkion kotiin tunkeutumisen varalta kellariin. Siellä ollessaan poika kaivaa taskulampun esille ja osoittelee sillä pitkin poikin pimeää kellaria kunnes paljastuu.

 

—————

 

Kakkosessa etsitään taas piilopaikkaa seisoskelemalla kaupungin keskustan räikeimmin valaistussa risteyksessä. Ja ainoa kommunikointitapa on tarpeettomien asioiden tarpeeton huutaminen niin lujaa, etteivät takaa-ajajat vain eksyisi jäljiltä.

 

Jatko-osat ansaitsevat lähtökohtaisesti vähemmän arvostusta, sillä ne ovat vanhan idean kierrätystä, mutta sen minkä Purge II häviää omaperäisyydessä, se hyvittää viihdyttävyydessä. 

 

—————

 

"Olen varma, että maan sielu on vaarassa", väittää demokraati presidenttiehdokas kolmannessa Purgessa. Joka valmistui 2016, samana vuonna kuin Donald Trump nousi valtaan. Amen.

 

"Mitä maallemme on tapahtunut?", kysyy musta nainen elintarvikekioskissa myöhemmin. Toinen amen.

 

Elokuva on poikkeuksellisen suorapuheinen: Liberaalisenaattoria palkkamurhaamaan tullut ryhmä kantaa white power-, kelttiristi- ja hakaristitunnuksia, sekä Amerikan konfederaation sotalippua.

 

Lopputekstien aikana soi oikeutetusti David Bowien "I'm Afraid of Americans".

 

—————

 

Trumpin valtakaudella valmistunut puolipakollinen prequel ottaa takapakkia sekä valmistumisajastaan 2018, että myös aikaisempien elokuvien kuvaamasta dystopisesta lähitulevaisuudesta kuvitteelliseen vuoteen 2014. Överistä K18-ikärajastaan huolimatta sarjan vähiten mielenkiintoinen.


En lue viesteihini tulevia vastauksia.


#34 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,170 posts

Posted 11 September 2020 - 07:10

Brian Yuzna : Society (1989) **½

Yläluokkaisen perheen pojalle selviää, että hänen perheensä sisällä tapahtuu ikäviä asioita ja kun aiemmin aiheesta todisteita tuonut poika löytyy myöhemmin hämäräperäisessä liikenneonnettomuudessa kuolleena, on aika selvittää mistä kaikessa on kyse. Vaikka society on kauhukomedia niin itse odotin ennakkoon tämän olevan tiukempi leffa. Valitettavasti Society on vähän turhankin simppeli tekele ja kerronnaltaan löysä, jossa erikoisefektit ottavat pääosan varsinaiselta muulta tarinankerronalta.Tällaisenaankin elokuva kyllä on ihan katsottava mutta ei yhtään sen enempää.


"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."


#35 Kari Häkkinen

Kari Häkkinen

  Member +

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 487 posts

Posted 19 September 2020 - 22:01

1989 Seitsemän veljestä

2/10

 

"Olipa kerran iso hirviö. Se oli niin iso, että se oli ainakin sata metriä ja paino varmaan miljoona kiloa. Sitten se meni ja tappo sata miljonaa ihmistä ja söi ne kaikki. Sitten se söi vielä miljardi lisää ja sitten varasti kuninkaan kruunun ja sitten siitä tuli ihan koko maailman kuningas."

 

Noin kertovat nelivuotiaat tarinoita. Sekä Jouko Turkka.

 

YLE Areenassa vielä kolmisen viikkoa nähtävillä olevan kaksitoistaosaisen TV-elokuvan Seitsemän veljestä on aloittanut 36 282 kiinnostunutta katsojaa. Viimeiseen osaan saakka on heistä jaksanut 2803. Hämmästyttävän moni.

 

Kunnollinen käsikirjoitus edellyttää kärsivällistä kypsyttelyä. Jota Turkalla ei ollut. Huolella laaditun käsikirjoituksen sijasta on satsattu punttisalilla ähkimiseen.

 

Sarja ei toimi.

 

Lähikuvat luonnottomasti irvistelevistä naamoista ovat epäonnistuneita yrityksiä realismiin. Oikeasti ne ovat yksinomaan rasittavaa ylinäyttelemistä. Kymmenen minuuttia kuolaavia kasvoja ei ole traagista. Se on kuolettavan tylsää.

 

Ei intensiteettiä kasvateta suhteettomalla liioittelulla, pitkittämällä kohtauksia ja kohtuuttomalla toistolla. Lapsellista kikkailua, jolla yritettiin peittää kyvyttömyys luoda aidosti koskettavaa draamaa. Aivan kuin laatu voitaisiin korvata määrällä. Esimerkkinä vaikka yhdeksännen jakson varttitunnin mittaiselta tuntuva kylätappelu.

 

Se, mitä Turkka luulee brutaaliksi alkuvoimaisuudeksi, on turruttavaa kitschiä.

 

Osaavien näyttelijöiden mahdollisuudet on mitätöity ala-arvoisen henkilöohjauksen holtittomuudella. Paavo Liski taitaa olla ainoa jonka Turkka salli tehdä uskottavan roolin.

 

Kaiken lisäksi artikulointi on epäselvää ja YLE Areenassa äänessä oli pahoja teknisiä ongelmia. Muistaakseni viidennestä osasta oli monin paikoin ääni kateissa kokonaan. Mikä tällaisen totaalisen epäonnistuneen paskan tapauksessa on katsojaparalle helpotus, kun ei tarvitse kärsiä näyttelijöiden pateettisesta rääkymisestä.

 

Ainoa lohtu on Atso Almilan sovittama harras kansanlaulu, joka toimii Seitsemän veljeksen tunnusmusiikkina. Tosin senkin ylikäyttö miltei jokaisen kohtauksen taustalla alkaa vituttaa jossain neljännen osan paikkeilla.

 

Areenassa on vielä bonuksena 50-minuuttinen dokkari Seitsemän veljeksen tuotannosta: Läpi harmaan kiven. Sekä Studiokeskustelu TV-elokuvasta Seitsemän veljestä niille, jotka kestävät kuunnella omahyväisen Turkan itsekehuja.

 

Suosittelen Turkan version sijasta Kalle Holmbergin Turun kaupunginteatteriin ohjaamaa taltiointia Seitsemästä veljestä vuodelta 1975. Joka julkaistiin DVD:llä viisi vuotta sitten.


Edited by Kari Häkkinen, 23 September 2020 - 14:23.

En lue viesteihini tulevia vastauksia.


#36 chachi

chachi

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,321 posts

Posted 20 September 2020 - 11:19

Count Yorga, Vampire (1970)

Siinä missä brittiläinen verenimijäkollegansa muutti svengaavaan Lontooseen, niin Yorga asettautuu Los Angelesiin vähän seesteisempiin tunnelmiin. Hyvää kuvausta, ei niin kehnoa dialogia, lievää komediallisuuttakin ilmassa. Robert Quarry suoriutuu loppupeleissä nimiroolistaan aina onnistuneesti. 3½ / 5


<supermari> hitto alkaa panettaa ku koko päivän keskustelut ollu vaa lempeä, huumehia ja siemennestettä


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users