Jump to content


Photo

Komisario Palmu-elokuvat


 • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,162 posts

Posted 24 July 2020 - 21:29

Matti Kassila : Tähdet kertovat, komisario Palmu. (1962) ****

11836.jpg

Sarjassaan kolmas Palmu-elokuva alkaa kun eräs rouva löytää koiraa ulkoiluttaessaan Tähtitorninmäeltä miehen ruumiin. Ensialkuun näyttää siltä että kyseessä on puliukon ja lättähattujen välienselvittelyn tulos, mutta myöhemmin alkaa paljastumaan hieman kulmikkaampi tapahtumien ketju. Palmu-elokuvan pää-trio eli Joel Rinne, Matti Ranin ja Leo Jokela vetävät hyvin yhteen ja Kassilan ohjausta voi myös kehua. Kuvakerronta on särmikästä ja tarina etenee hienosti eteenpäin. Tästä voisi ottaa mallia moni nykyinenkin suomalainen elokuvantekijä.

 

Elokuvan huumori on katsojalle silmää iskevää ja lopun kruunaa Helge Heralan esittämä majuri Carl Gustaf Vadenblick, jossa on aimo ripaus Hitleriä ja jonka etunimet on otettu ilmeisesti marsalkka Mannerheimilta,


"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."


#2 Kari Häkkinen

Kari Häkkinen

  Member +

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 475 posts

Posted 26 July 2020 - 01:09

Siteeraanpa kahdentoista vuoden takaista omaa tekstiäni, jonka luulin jo kadonneen bittiavaruuden mustaan aukkoon.

 

 

Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu (1963)

 

Iltalukemiseksi päätyi tänään Mika Waltarin 61-sivuinen käsikirjoitus neljännestä Komisario Palmu-elokuvasta, joka ei sitten koskaan toteutunut.

 

Etusivulla käsikirjoituksen nimi on muodossa "Lepäisit rauhassa, komisario Palmu" ja joku on käsin lisännyt jo-sanan.

 

Ihan kelpo Palmu-elokuva tästäkin olisi varmasti tullut. Asetelma ja miljöö ovat miltei samat kuin Komisario Palmun erehdyksessä: Vanha sukuhuvila, perinnönjakojuonia, "onnettomuus", joukko epäilyttäviä hahmoja, murha-aseen etsintää ja jopa Palmun toinen erehdys.

 

Murhaaja on aivan liian helppo arvata. Riittää kun kertoo tapahtumien pyörivän uuden Macbeth-tulkinnan ensi-illan ympärillä. Muistelen samaa ideaa käytetyn jossain muussakin murhamysteerissä.

 

Käsikirjoituksessa oli kaksi ylilyövää piirrettä. Ensinnäkin, onko kaikkia roolihahmoja pakko kutsua hulluiksi? 22-vuotias Aino Lumme - josta eläkkeellä oleva Palmu on mustasukkainen! - on ainoa jota ei syytetä mielenvikaiseksi.

 

Samoin häiritsi Waltarin ilmiselvä katkeruus aikojen muuttumisesta ja vanhan katoamisesta. Tämä vetää uutta Helsinkiä katselevan Palmunkin syvälle itsesääliin.

 

Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu soveltuisi erinomaisesti radiokuunnelmaksi. Ihme ettei sellaista ole jo tehty.

     

Kari Häkkinen, 09.09.2008

 

 

Kyllä minä sen mielessäni mustavalkoisena elokuvana "katsoin". Rinne tietysti Palmuna ja Leo Jokela Kokin roolissa. Päälliköllä ei ollut nimeä, mutta elkeet olivat kuin Matti Raninin esittämällä Virralla. Erään kotimaisen elokuvan tutkijan mukaan Elina Salon piti esittää neiti Lummetta ja Jussi Jurkan näyttelijä Lautanterää. Juopoksi juristiksi sopi mielestäni Toivo Mäkelä.

     

Kari Häkkinen, 10.09.2008

 

 

Päivitystä vuoden 2008 kommentteihin:

 

Lepäisit jo rauhassa, komisario Palmu on jäänyt hyödyntämättä radiokuunnelmana, sillä Mika Waltarin perikunta ei ole halunnut julkaista sitä missään muodossa. Hyllytetyn käsikirjoituksen saa lukeakin vain perikunnan luvalla.

 

No, jopas sattui. Olin 9. 9. 2008 muistellut "samaa ideaa käytetyn jossain muussakin murhamysteerissä". Turun yliopiston yleisen historian dosentti Hannu Salmi kirjoitti 20. 9. 2008 blogissaan "Mieleen tulee George Cukorin loistava film noir Kaksoiselämää (A Double Life, 1947), jossa rikos tapahtuu kesken Othellon."


Edited by Kari Häkkinen, 26 July 2020 - 13:34.

En lue viesteihini tulevia vastauksia.


#3 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,162 posts

Posted 26 July 2020 - 09:12

Matti Kassila : Kaasua, komisario Palmu! (1961) ****

Sarjan toisessa osassa löydetään kaasun täyttämästä kerrostaloasunnosta ruova Skrof koirineen kuolleena. Oliko kyseessä onnettomuus vaiko murha? Komisario Palmu saapuu selvittelemään tapausta ja äkkiä näyttääkin siltä että kyseessä oli murha. Tapaukseen liittyy iso perintö johon liittyvää testamenttia on rukkailtu aivan ennen murhaa. Lusikkansa soppaan on sekoittanut perillisten lisäksi synkän taustan omaava Paratiisi-seurakunnan saarnaaja Mustapää.

 

Ohjaus on tässäkin osassa hyvin tarinaa eteenpäin vetävää. Yhtään suvantokohtaa ei ole ja tapahtumat etenevät nopeasti. Kassila käyttää takaumia ja still-kuvia hahmojen taustoituksessa. Ainoa asia mikä iskee silmään negatiivisella tavalla on se, kun epäillyt Komisario Palmun kuulusteltaessa jättävät lauseen kesken ja lähtevät juoksemaan kesken kaiken karkuun. Mitä he tällä käytöksellä muka kuvittelevat hyötyvän. Mutta muuten hyvä elokuva, joka kestää uusintakatseluitakin, vaikka murhaaja olisikin jo tiedossa.


"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users