Ilta-Sanomat tänään:
Paljon käytetty sovellus YouTube-videoiden lataamiseen tietokoneelle ja niiden arkistointiin sai potkut GitHub-verkkopalvelusta, joka on Microsoftin omistama suuri ohjelmistoprojektien varasto. YouTube-DL-työkalun kojtalosta uutisoivat muun muassa Ars Technica ja TorrentFreak.
Syynä on Yhdysvaltain musiikkiteollisuutta edustavan RIAA:n vaatimus työkalun poistamiseksi. Järjestö käytti vipuvartena Yhdysvaltain DMCA-tekijänoikeuslakia ja Saksan lakia. Normaalista poiketen työkalua ei syytetty tekijänoikeuksien loukkaamisesta. Sen sijaan RIAA vetosi DMCA:n viime vuosina vähemmän käytettyyn pykälään, joka kieltää teknologisten suojauskeinojen kiertämisen, eli digitaalisten lukkojen ohittamisen.
Ongelma on siis siinä, että "RIAA:n mukaan YouTube-DL:ää on käytetty musiikkivideoiden luvattomaan kopiointiin".
Mutta, mutta. Eivätkös musiikkivideot olekaan mainoksia? Niitä on kutsuttu promovideoiksi, sillä musiikkivideoiden avulla on ollut tarkoitus markkinoida äänilevyjä. Musiikkivideot eivät myöskään ole myyntituotteita, joten niitä ei voi ostaa laillisesti vaikka haluaisi.
Koska musiikkivideot ovat olleet nähtävillä ilmaiseksi YouTubessa ja muualla netissä, ei niille ole syntynyt pimeitä markkinoita, eivätkä ne kiinnosta piraattituotteiden levittäjiä.
Edited by Kari Häkkinen, 06 November 2020 - 15:31.