Jump to content


Photo

Kuoleeko DVD?


 • Please log in to reply
120 replies to this topic

#1 Janne Timonen

Janne Timonen

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,070 posts

Posted 05 April 2005 - 13:50

Wired povaa heikkoa menestystä tuleville blu-ray ja HD-dvd -formaateille.

Oi teknolookiaprofeetat, kertokaa mielipiteenne, liikkuvatko elokuvat tulevaisuudessa verkon välityksellä kuluttajille vai kaipaako kansa fyysistä lättyä hypisteltäväkseen.

Puhukaamme keskivertoharrastajan näkövinkkelistä. HC-keräilijöiden suhteen vastaus lienee ilmiselvä.
Cause I'm a picker / I'm a grinner / I'm a lover / And I'm a sinner / I play my music in the sun

#2 moska

moska

  Member ++

 • Elitisti
 • PipPip
 • 779 posts

Posted 05 April 2005 - 14:22

Äkkiseltään tulevilla superformaateilla taitaa tulla olemaan yhtä paljon arvoa kuin esim. S-VHS:llä kotikäytössä.

Siinä vaiheessa, kun elokuvat liikkuvat maksua vastaan verkossa ei-fyysisenä materiaalina, koko Internet taitaa ollakin vain suuryhtiöiden leffa-musiikki-pelilevityskanava, luultavasti myös ainoa sellainen. Materiaalinen itsekopiointi ja piratismi saattaa muuttua taas kannattavammaksi, jos materiaaliformaatteja pidetään elossa. Pelottava ajatus joka tapauksessa.

Ehkä tämän päivän DVD-leffoilla saattaa olla jokin keräilyarvo tulevaisuudessa, ehkä ei. VHS-keräilyn ideahan perustuu siihen, että joitakin tiettyjä elokuvia on arvostettu ja näin ollen markkinoitu aivan eri vinkkelistä kuin nykypäivänä. Jos ennen hyvä mainoslause oli "Paljon toimintaa kauhua jännitystä ja hyvännäköisiä naisia" niin nykyäänhän halvan pd-elokuvan kannessa voi lukea "paskin koskaan valmistettu elokuva" ja se on sitten hyvä mainoslause. DVD on myös niin halpa prässätä että mitään lähes-uniikkikappaleita tuskin on, lukuunottamatta itse poltettuja. Vrt. vinyylilevyt.
"Hänen elämäänsä mahtuivat ainoastaan KULTA, DOLLARI, ASE JA..."

#3 theremin

theremin

  Member ++

 • Elitisti
 • PipPip
 • 674 posts

Posted 05 April 2005 - 14:50

Ei kuole vielä pitkään aikaan. Nuo Blu-ray ja HD-DVD:t vaativat lisäksi kunnon laitteet niiden oikeaoppiseen toistoon, enkä usko että uusilla ja vanhoillakaan DVD-harrastajilla ole kiinnostusta polttaa rahaa uusiin tuhansia euroja (mutua) maksaviin laitteisiin. Useimmille riittää alle pari sataa maksava DVD-soitin ja telkkarikin on jo käytännössä kaikilla jo valmiina.

Itse suhtaudun Internet-elokuviin samalla tapaa kuin verkkojulkaisuihin yleensäkin: mieluummin hypisteltävänä versiona, kiitos.
Take a movie like American History X, which has a bunch of nudity in a prison shower. Hell, It even has gay gang-rape. Far less gay than Tango & Cash. An entire generation of American men were left extremely confused about their sexuality as a result of Tango & Cash. I mean, Kurt Russell goes into work topless. And he's a cop!

#4 Jamais

Jamais

  Member

 • Elitisti
 • PipPip
 • 301 posts

Posted 05 April 2005 - 14:54

Wired povaa heikkoa menestystä tuleville blu-ray ja HD-dvd -formaateille.

Oi teknolookiaprofeetat, kertokaa mielipiteenne, liikkuvatko elokuvat tulevaisuudessa verkon välityksellä kuluttajille vai kaipaako kansa fyysistä lättyä hypisteltäväkseen.

Puhukaamme keskivertoharrastajan näkövinkkelistä. HC-keräilijöiden suhteen vastaus lienee ilmiselvä.

<{POST_SNAPBACK}>

Myönnän etten jaksanut lukea tuota juttua kokonaan, mutta tuttua ja ajankohtaista asiaa tuossa oli. Ainakin viimeisimpien uutisten valossa näyttäisi siltä että fyysisiä tallenteita edelleen tarvitaan ainakin lähitulevaisuudessa, tai pikemminkin laitevalmistajat luovat meille edelleen tarpeen fyysisiä tallenteita varten.

Perusteluksi laitan vähän tietoa tulevista formaateista. Tämän vuoden alusta varsinkin tuota juttua on riittänyt kun Taiwanissakin tehtiin konkreettisesti "oma" versio kyseisestä formaatista (FVD=Forward Versatile Disc käyttää mikkisoftan video 9 kodekkia ja pyörii ihan sillä perinteisellä red laserilla) ja Kiinassa julkistettiin että he suosivat tulevaisuudessa vain EVD:tä (Enhanced Video Disc). EVD on tosin jo melko vanha juttu ja sitäkin kehitettiin ilmeisesti pääasiassa siksi että Aasiassa päästäisiin DVD-nimen lisenssimaksuista.

Hd-dvd-masiinoita viritellään markkinoille jo kovaa vauhtia ja muistaakseni Toshiba esitteli ensimmäisenä dual discin tapaisen levyn johon voi siis tallentaa sekä dvd että hd-dvd -aineistoa (siis yksinkertaistettuna). Eli eiköhän hd-dvd:n tulevaisuus paljolti riipu niistä samoista asioista mistä aina uuden formaatin tullessa kyseeseen; tarpeeksi monen laitevalmistajan ja levittäjän on tuettava formaattia ja hintojen pitää olla kohtuulliset tavallista kuluttajaa ajatellen. Lisäksi on todennäköisempää että nämä hybridilaitteet (dvd+hd-dvd) saisivat ainakin ensin enemmän suosiota jos hd-dvd:t tulevat markkinoille suurin joukoin ja mediarummutuksen saattelemana.

Vielä oman lusikkansa soppaan laittaa Sony joka vannoo ainakin toistaiseksi blu-rayn nimeen ja aikoo varustaa tulevan Playstation kolmosen kyseisellä teknologialla, Sony vaikuttaa tietysi myös Columbia TriStarin mielipiteeseen Hollywoodin studioiden mielipidettä kuunneltaessa. Myöskin Apple on jo ilmoittanut myönteisyytensä blu-rayta kohtaan. Tällä hetkellä näyttäisi siltä että hd-dvd:llä olisi paremmat mahdollisuudet menestyä, lähinnä formaatin hyödyntämisen ja tukijoiden mielipiteitä kuunneltaessa. Tilastoja tarkasteltaessa on dvd-bisnes laantunut huomattavasti muutamassa vuodessa (kotitalouksien kulutuksen laantumisen myötä), monet julkaisijat ja valmistajat tarvitsevat näitä formaatteja elokuvalevityksen miljardibisneksen säilyttämiseksi.

Musiikilla sen sijaan on enemmän huolenaihetta, esim. Applen iPodien suosio jenkkilässä (ja mpeg-4) ja laulujen ja levyjen ostaminen lataamalla suoraan verkkokaupasta ovat tuoneet uhkakuvia cd-levyn tulevaisuudelle. Levymyynti on tietenkin vielä kannattavampaa kuin musiikin nettikauppa, USA:ssa levymyynti tuottaa vuosittain n. 14 miljardia dollaria kun taas nettikauppa vain n. 300 miljoonaa dollaria. Kaikkihan riippuu kaupallisesta menestyksestä, eli meistä kuluttajista.

Lähteenäni on joukko tämän vuoden puolella julkaistuja artikkeleita Registeristä ja juttuja DVD Forumissa, esimerkiksi sieltä voi jokainen lukea tarkempia tietoja. Tuosta linkistä lisää saapi vielä markkinointitarkoituksiin tarkoitettua tietoa hd-dvd:stä: http://www.dvdsite.org/
[03:18]Jonathan: At one point I had a big image gallery of dwarves cause they were funny to look at.
[03:20]Jonathan: I'm soon-to-be a cop.
[03:22]Jonathan: NYPD.

#5 Red Right Hand

Red Right Hand

  Superspammer

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,166 posts

Posted 06 April 2005 - 08:33

Kaikki formaatit kuolevat joskus (kaupallisessa mielessä), myös dvd.

Tiedän tiedän, olipahan typerän järkevä vastaus.

Elokuvien verkkokaupan suhteen tuo applen iPod käy aika hyvästä ennusmerkistä. Ei kovin moni muu kuin apple uskonut että nettimusalla voidaan tahkota rahaa. Laittoivat homman pyörimään kun muut firmat katselivat vierestä silmät ymmyrkäisinä. Sama voi käydä leffoille. Kunhan joku firma keksii jonkun toimivan systeemin, on muutos täyttä totta - ja samalla lailla kuin iPodin kanssa, tulevat muut yhtiöt perässä omine kehitelmineen.

En oikeastaan ole kovinkaan kiinnostunut näistä jutuista, filmit on filmejä sama se mitä nämä sedät lasitaloissaan kehittelevät. Eiköhän Orionissa pääse jatkossakin silloin tällöin tsiigaamaan nitraattia, se kai on pääasia.

Talking shit about other people only makes you look like a loser.
- Rob Zombie

 


#6 Artisan

Artisan

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,021 posts

Posted 06 April 2005 - 09:08

Ei internet DVD:tä tapa, vahvistaa vain. DVD:n sinänsä kyllä tappaa joku vielä kehittyneempi tallennemuoto joskus aikanaan, black-ray ja XHD-DVD tulevat aikanaan.

Mikä on pahempaa kuin löytää puolikas mato omenasta, jota olet juuri haukannut?


- Holokausti


#7 Jamais

Jamais

  Member

 • Elitisti
 • PipPip
 • 301 posts

Posted 06 April 2005 - 09:56

Afterdawnissa oli pahaenteisesti tällainen uutinen. Tulee kyllä tosi mielenkiintoiseksi tämä kamppailu näin peruskuluttajan näkökulmasta.

Ja toisaalta kuka on huomannut näiden musiikkiverkkokauppojen hiipivän melko vainvihkaa tänne Suomeen. Näitähän on jo vaikka mitä, esim.
Pepsi Max Music
Biisi.fi
Laturi.fi
iTunes
NetAnttila jne.

Ei tosin ole tietoa näiden kannattavuudesta. Ainakin NetAnttilassa oltiin aika hiljaa tuosta sivuston julkaisusta koska ei oltu varmoja siitä kuinka paljon kuormitusta palvelu kestää.
[03:18]Jonathan: At one point I had a big image gallery of dwarves cause they were funny to look at.
[03:20]Jonathan: I'm soon-to-be a cop.
[03:22]Jonathan: NYPD.

#8 Ehetyz

Ehetyz

  Member ++

 • Elitisti
 • PipPip
 • 843 posts

Posted 06 April 2005 - 10:49

En itse ainakaan usko leffojen netistä lataamiseen. Sama juttu kuin pelien kanssa (esim. Half-life 2:n netistä ladattava versio), haluan tuotteesta maksaessa jotain konkreettista, ja netistä ladattu tiedosto ei ole sitä. Sonyn blu-ray kuulostaa myös aika huonolta vaihtoehdolta.
On jokseenkin vaikea ymmärtää valmistajien kiirettä "tappaa" DVD, vaikka se ei olekaan vielä osoittautunut riittämättömäksi, kuten VHS:lle kävi...
I'll be happy
as happy as can be
Your sacrifice, your nothingness
My beautiful, silent liberty

#9 Alien Sun

Alien Sun

  Member +

 • Bannattu
 • PipPip
 • 649 posts

Posted 06 April 2005 - 10:59

Harrastus on muuttunut vuosien varrella siihen suuntaan että voisin hyvinkin ladata leffani netistä, mutta on sitten eri asia onko se kannattavaa nykyiseen kiekon ostamiseen nähden?

Millaiseksi valikoima muodostuu, onko tarpeeksi nopea yhteys saatavilla kohtuulliseen hintaan ja ennen kaikkea elokuvien hinta.

Vaikea kuvitella että sijoittaisin suuria euroja mihinkään uusiin laitteisiin samalla tavalla kuin ensimmäiset DVD soittimet tulivat kaupoihin.

Hommaamani digiboksi on hyvä esimerkki kuinka tarpeellisia uudet laitteet kotona ovat, ei oikeastaan mitenkään tarpeellisia, pari Teeman leffaa viimevuonna ja Madventures.

Tosin oma näkökulmani on sitten siirtynyt friikkiasteelta taviskerhoon.

edit

Mikäli esim japanilaisten elokuvien ja urheilu tapahtumien saatavuus olisi helppoa lataamalla ja sen hinta muodostuisi kohtuulliseksi japanilaisiin kiekkoihin verrattuna olisin kyllä varma lataaja.

Edited by Alien Sun, 06 April 2005 - 11:03.


#10 Red Right Hand

Red Right Hand

  Superspammer

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,166 posts

Posted 06 April 2005 - 14:13

haluan tuotteesta maksaessa jotain konkreettista,


No kyllä minäkin mielummin ostan (ja sitten myyn) jotain hiplattavaa. Mutta mielestäni nettimusan kaupallisen jakelun uusi tuleminen todistaa sitä että kaikki eivät esineitä kaipaa. Myös monet nettipelit joista maksetaan korvausta mutta ei saada mitään konkreettisia läpyköitä rahaa vastaan kertovat samaa. Enpä itsekään enää musan kuuntelussani kaipaile kovin usein cd-levyjen kansia, piisit riittävät. En näe mitään estettä sille etteikö leffojen kanssa voisi tapahtua samanlaista kehitystä.

Talking shit about other people only makes you look like a loser.
- Rob Zombie

 


#11 (The Lukewarm.)

(The Lukewarm.)

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,013 posts

Posted 07 April 2005 - 12:42

Jos omistaisin videotykin, joka on liitettynä tietokoneeseen saattaisin harkita elokuvien lataamista maksua vastaan, mutta hinnat täytyisivät olla dvd:tä paljon paljon halvemmat ja valikoima todella suuri. Voin kytkeä telkkarini tietokoneeseen suuremmitta vaivoitta, mutta silti kovalevylläni makaa vähintään kymmenen katsomatonta ilmaiseksi ladattua tai kopioitua elokuvaa... Katson paljon mielummin hiplattavia dvd-levyjä.

HD-höpinöissä ei ole mielestäni mitään suhteellisuudentajua. Ehkä niille joilla on jo HD:ta tukeva jättitelevisio tai tykki tästä askeleesta puhuminen on realistista, mutta todellisuudessa en usko pätkääkään siihen, että tavalliset jannet ovat valmiita ostamaan uuden television, jotta saisivat uudesta formaatista *mitään* irti.

Mielestäni seuraava realistinen aste dvd puolella on tallentavien dvd-laitteiden yleistyminen. Siihenkin tosin menee varmasti 3-5 vuotta ennen kuin hinnat ovat niin alhaalla, että minäkin voin ostaa sellaisen.

Uuden formaatin pukkaamisessa unohdetaan se, että vhs->dvd siirroksessa oli paljon suuremmista uudistuksista kyse kuin mitään mitä uusi hd-standardi-helvetti voi tarjota. HD:sta saattaa tulla hieman suositumpi kuin Laserdisc tai SACD, riippuen paljolti siitä kuinka hyvin hd käynnistyy jenkeissä. Mutta Euroopassa ei tällä hetkellä edes ole mitään hd-televisio standardia, joten hd-dvd:n yleistyminen on erittäin epätodennäköistä.

#12 (The Lukewarm.)

(The Lukewarm.)

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,013 posts

Posted 07 April 2005 - 12:47

haluan tuotteesta maksaessa jotain konkreettista,


No kyllä minäkin mielummin ostan (ja sitten myyn) jotain hiplattavaa. Mutta mielestäni nettimusan kaupallisen jakelun uusi tuleminen todistaa sitä että kaikki eivät esineitä kaipaa. Myös monet nettipelit joista maksetaan korvausta mutta ei saada mitään konkreettisia läpyköitä rahaa vastaan kertovat samaa. Enpä itsekään enää musan kuuntelussani kaipaile kovin usein cd-levyjen kansia, piisit riittävät. En näe mitään estettä sille etteikö leffojen kanssa voisi tapahtua samanlaista kehitystä.

<{POST_SNAPBACK}>

Elokuvissa on vain se ero, että ne kestävät pitempään ja suorastaan kutsuvat sohvakatselua ja isoa näyttöä. Enkä usko, että lataaminen ja materiattomuus on niin houkuttelevaa, että sitä varten investoidaan erilliseen media-center tietokoneeseen, pitkiin kaapeleihin tai langattomiin siirtomahdollisuuksiin.

#13 Janne Timonen

Janne Timonen

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,070 posts

Posted 07 April 2005 - 13:26

Enkä usko, että lataaminen ja materiattomuus on niin houkuttelevaa, että sitä varten investoidaan erilliseen media-center tietokoneeseen, pitkiin kaapeleihin tai langattomiin siirtomahdollisuuksiin.

<{POST_SNAPBACK}>


Vaikeahan sitä on uskoa. Applen uusi MacMini voisi olla lähituleivaisuudessa juuri tuollaiseen toimintaan sopiva vempele. 569€ ilman polttavaa DVD-asemaa ja AirPortia. Hullultahan se iPodkin kuulosti aluksi.

Edited by Janne Timonen, 07 April 2005 - 21:08.

Cause I'm a picker / I'm a grinner / I'm a lover / And I'm a sinner / I play my music in the sun

#14 Jamais

Jamais

  Member

 • Elitisti
 • PipPip
 • 301 posts

Posted 07 April 2005 - 15:37

Mielestäni seuraava realistinen aste dvd puolella on tallentavien dvd-laitteiden yleistyminen. Siihenkin tosin menee varmasti 3-5 vuotta ennen kuin hinnat ovat niin alhaalla, että minäkin voin ostaa sellaisen.

Uuden formaatin pukkaamisessa unohdetaan se, että vhs->dvd siirroksessa oli paljon suuremmista uudistuksista kyse kuin mitään mitä uusi hd-standardi-helvetti voi tarjota. HD:sta saattaa tulla hieman suositumpi kuin Laserdisc tai SACD, riippuen paljolti siitä kuinka hyvin hd käynnistyy jenkeissä. Mutta Euroopassa ei tällä hetkellä edes ole mitään hd-televisio standardia, joten hd-dvd:n yleistyminen on erittäin epätodennäköistä.

<{POST_SNAPBACK}>

Kaikki varmaan ovat yhtä mieltä siitä että hd-dvd:n/blu-rayn kohtalo ei selviä yhdessä yössä. Vaikka nyt on jo julkistettu listat elokuvista jotka tullaan julkaisemaan hd-dvdnä vuoden 2005 aikana niin kyllä mahdollisessa transitiossa tulee kulumaan reilusti yli viisi vuotta jona aikana tietenkin on mahdollisuus tallentavien laitteiden yleistymiseen. Viiden vuoden aikana voi tietysti tapahtua paljon muutakin, mutta väistämätöntä se nyt vaan näyttäisi olevan että jompi kumpi tulee lyömään itsensä läpi vaikka väkisin. Kustannuksista tulee joka tapauksessa olemaan valtava taistelu. Ehkäpä ennustamasi tallentavien soittimien yleistyminen loisi uraa molemmille tai vain toiselle formaatille juuri sen vuoksi että molemmat ovat kapasiteetiltaan paremmat kuin dvd.

Hd:t ovat jo nyt lähteneet liikkeelle paremman kuvan- ja äänenlaadun voimin ja historia on osoittanut monasti miten näinkin epämääräisiä mainoslauseita korostamalla saadaan ostajia vakuuttuneiksi. Silti maalaisjärkikin sen sanoo ettei heti kannata ostaa tuota hd-dvd-soitinta kotiinsa, varsinkaan jos vain nuo paremmat resot kiinnostavat (tuskinpa julkaistut nimekkeet) ja ei omista asianmukaisia laitteita.
[03:18]Jonathan: At one point I had a big image gallery of dwarves cause they were funny to look at.
[03:20]Jonathan: I'm soon-to-be a cop.
[03:22]Jonathan: NYPD.

#15 psilocybianth

psilocybianth

  Member ++

 • Elitisti
 • PipPip
 • 789 posts

Posted 07 April 2005 - 19:48

Elokuvissa on vain se ero, että ne kestävät pitempään ja suorastaan kutsuvat sohvakatselua ja isoa näyttöä. Enkä usko, että lataaminen ja materiattomuus on niin houkuttelevaa, että sitä varten investoidaan erilliseen media-center tietokoneeseen, pitkiin kaapeleihin tai langattomiin siirtomahdollisuuksiin.

<{POST_SNAPBACK}>


Aika monilla tietokoneharrastajilla tuntuu nykyään olevan myös sellainen ns. olohuone-pc. Koneesta saa oikeilla osilla lähes äänettömän jne. Ja sitä paitsi jokaisesta kaupasta ostetusta näytönohjaimesta taitaa nykyään löytyä tv-out. Tietysti nuo nykyiset s-video ulostulot rajoittaa tuota kuvanlaatua jossain määrin.


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users