Jump to content


Photo

Michael Haneke


 • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 Voynich

Voynich

  Newbie

 • Foorumikäyttäjä
 • Pip
 • 18 posts

Posted 18 July 2006 - 18:53

Nyt kun Miikkael on ajankohtainen niin elokuva-arkistossa kuin dvd-boksin muodossakin, ajattelin kysäistä miten hänen elokuvansa otetaan täällä vastaan? Pianonopettajaa ja Tuntematonta koodia en ole vielä nähnyt. Kätketyn (*****) havaitsin erinomaiseksi jo teatterikierroksella. Suden aika (**) todellakin oli niin tylsä kuin kaikki ovat sanoneet. Hyvää elokuvassa oli naturalistinen vuorokaudenaikojen vaihtelun kuvas joka sai aikaan tunnelman maailmasta jossa tosiaan ollaan ilman mitään sähkön kaltaista luksusta. Muuta mieleenpainuvaa ei tässä ollut, jos päälleliimattua, autenttista hevosen kaulan katkaisua ei lasketa.
(Seuraava osuus ehkä kuuluisi dvd-osastolle) Viime viikolla ostin mainitun boksin ja on kyllä onnistunut hinta/laatu suhde (21,90€). Tekstityksissä oli jonkin verran kirjoitusvirheitä mutta sen kummempaa valittamista en keksi. Ekstroina pelkästään ohjaajan ihan mielenkiintoiset haastattelut. Tässä pikaiset mielipiteeni:

Seitsemäs manner *****
Iski…ja lujaa. Koko elokuva on lopun painostavaa odotusta jota säestää jostakin kaukaisuudesta kantautuvan sumutorven ääni sekä kuvat epätodellisen näköisestä, aavemaisesta rannikkomaisesta. En ole varmasti hienompaa kuolemisesta kertovaa elokuvaa vielä nähnyt. Viimeisen kymmenen minuutin aikana tunnelma menee jo todella häiritseväksi.
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
DVD:n takakannessa oli kirjoitusvirhe ”…katseet kääntyvät kohti Itävaltaa”. Mennyt ilmeisesti Austria ja Australia sekaisin.

Bennyn video **
Hieman päämärättömästi etenevä. Mielestäni loppu oli liian vapauttava ja vesitti ahdistavan tunnelman. Useasti nähdään lähikuvia käsistä vaihtamassa rahoja, en oikein ymmärtänyt mitä tällä yritettiin sanoa.

71 Katkelmaa erään sattuman kronologiasta ****
Kiehtova ihmismosaiikki järjettömän väkivallanteon motiiveista joihin ei helppoja vastauksia löydy. En osaa kirjoittaa tästä enempää. Vaatii toisen katselukerran.

Funny Games ***
Muuten äärimmäiseen realismiin pyrkivässä kauhistelussa vaivasi loppupuolella päähenkilöiden outo käytös joka vei uskottavuutta. Mies pyytää vaimoaan soittamaan poliisille ”mikä numero se on?” ”ei mitään hajua!!” Eikö Itävallassa ole yleistä hätänumeroa vai miten toopeja nämä oikein ovat? Kännykkää kuivatellaan niin kauan, että juttu alkaa saada tahattoman koomisiakin piirteitä ja isä olisi voinut tehdä vähän enemmän viinikellariin siirtymisen eteen. Elokuvassa on yksi paskat housuun jännittävä kohtaus jossa perheen nuori poika pakenee naapuritaloon. Lisäksi Annaa esittävä näyttelijä on niin aidosti tuskaisen näköinen, että pistää miettimään mitä sadismia Haneke on kuvauspaikalla harjoittanut ajaakseen hänet siihen tilaan. Sitten vain odottamaan jenkki-remakea starring Naomi Watts.

Suosikikseni nousi siis lopulta Seitsemäs manner vaikka Kätketty tuli tiukasti perässä. Mitä mieltä olette ohjaajasta noin yleensä? Nero vai yliarvostettu nihilistipappa?

EDIT: alunperin tästä piti tulla polli, mutta onnistuin mokaamaan. Muutin viestiä hieman sen mukaan.
EDIT2: alaotsikko vähän särähti korvaan, poistin sen

Edited by Voynich, 09 August 2006 - 15:59.


#2 Jetro Suni

Jetro Suni

  Administrator

 • Päätoimittaja / webmaster
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,916 posts

Posted 19 July 2006 - 07:29

Hanekelta näkemättä ovat vielä koko alkupään tuotanto (< 1987), uuden dvd-boksin kolme leffaa (pois lukien Funny Games) ja uusista Caché. Nähdyistä paras on ollut Funny Games, joka iski kovaa kun sen ensikertaa näin Lappeenrannan Fright Night -festivaaleilla suurelta kankaalta. Ehdottomasti huonoin nähdyistä taas on Code Unknown. Kaikki muut teokset ovat edustaneet melko tasaista keskitasoa, kaikki omine valopilkkuineen ja huonoine puolineen.

Dvd-boksin leffat tulen katsomaan heti kun laatikkoa alkaa löytyä Anttilan alelaareista (FF:n tapauksessa siis hyvinkin pian). Benny's Videon ja 71 Fragmentsin näkemistä olen odottanut jo pitkään - eli luultavasti petyn kun ne viimein näen...
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

#3 Pekka Koivunen

Pekka Koivunen

  Newbie ++

 • Foorumikäyttäjä
 • Pip
 • 95 posts

Posted 19 July 2006 - 07:40

Kannattaa katsoa Pianonopettaja, itse pidän sitä Haneken parhaana.

Niin ja mies on mielestäni elokuva-alan nero. Niin armottoman tyylikkäitä ja ajattomia on miehen tuotokset, eivät edes huonoimmat teokset jätä kylmaksi. Ajassa jolloin elokuvat vaikuttavat ylipitkiltä musiikkivideoilta niin tämän kaltaiset tyylillisesti rauhalliset elokuvat, mutta joiden sisältö kiehuu ei mielestäni voi olla pitämättä.
Ehdoton suosikki ohjaajani.
Siistiä! Gamera, Siistiä! Gamera, Siistiä! Gamera
su, ma, ti, ke, su, ma, ti, ke
Paholaisen sateenkaari, peittää auringon
Jäinen hirviö, anna tulla vaan!
Hyppäsi! Lensi! Go! Go! Go!
Voita syöksemällä tulta!
Siistiä Gamera, Siistiä Gamera, Siistiä Gamera

#4 Protagonist

Protagonist

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 201 posts

Posted 21 July 2006 - 13:28

Valitettavasti en ole nähnyt Haneken aiempia tuotoksia, koska niitä on aika huonosti saatavilla.

Pianonopettaja: Karua seksuaalisen häiriintyneisyyden kuvausta. Tukahdutetut seksuaaliset impulssit purkautuvat mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla. Tunnelmallinen ja raastava. Loppu tulee melkoisena yllätyksenä. Elokuva on jollain tapaa päähenkilönsä kaltainen: häiriintynyt, arvaamaton ja silti kiehtova. Näkemistäni Haneken elokuvista paras.

Suden aika: Arvostelin tämän silloin kun tämä tuli Suomeen. Jossain mielenhäiriössä annoin jopa hyvän arvion. Elokuvasta kertoo paljon se, että saavuttuani näytöksen jälkeen sovittuun tapaamiseen, kärsin päänsärystä, enkä oikein jaksanut jutella seuralaiselleni mitään. Jostain käsittämättömästä syystä elokuva tuotti minulle todella huonon olon. Ehkä siinäkin on jotain häiritseviä matalia ääniaaltoja... :wacko:
Joka tapauksessa Suden aika oli ahdistava, mutta tavalla, josta ei saanut oikein mitään irti. Elokuvan syvemmät tasot jäivät minulle jotakuinkin tuntemattomiksi.

Caché: Hyvin tunnelmallinen ja ajatuksia herättävä elokuva. Pidin kovasti siitä, että elokuva ei holhoa katsojaa, vaan antaa pieniä vihjeitä sieltä täältä, ja jättää katsojan sen jälkeen omien ajatustensa varaan.

#5 hamitu

hamitu

  Member +

 • Elitisti
 • PipPip
 • 468 posts

Posted 21 July 2006 - 13:47

Valitettavasti en ole nähnyt Haneken aiempia tuotoksia, koska niitä on aika huonosti saatavilla.

Tällä viikolla tähän seikkaan on tullut selkeä parannus. Tätä Haneken tuotannon 4 alkupään leffan boksia voi suositella kaikille, jotka ovat pitäneet näkemistään Haneken pätkistä. Tuota saa lähes kaikkialta reilun kahdenkympin hintaan. Itse olen ehtinyt katsomaan vasta Seitsemännen mantereen, joka säväytti ja oli aivan ok-laatuinenkin. Kiekolla oli myös mielenkiintoinen Haneken haastattelu käsitellen ko. leffaa.

Edited by hamitu, 21 July 2006 - 13:50.


#6 (The Lukewarm.)

(The Lukewarm.)

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,013 posts

Posted 21 July 2006 - 13:56

http://www.sea.fi/esitykset/kesa2006/haneke.html

#7 Asswipe

Asswipe

  Member +

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 386 posts

Posted 26 July 2006 - 11:46

Nähty ei ole kuin Pianonopettaja ja Kätketty. Ensimmäinen on kerrassaan loistava, mutta tuo jälkimmäinen... Jessus. Annetaan ymmärtää, mutta ei ymmärretä antaa.

Jälkeenpäin ajateltunta voisi sanoa, että rasismiviittaukset ja syyllisyyden kuvaus olivat suht nerokkaita, mutta hitto tällä tavalla toteutettuna kuuluisi lyhytelokuvien pariin. Meinaan eihän sitä nyt vituke tungeta kaksi tuntia katsojan naamalle "kuka duunaa?" kysymystä ilman, että sillä on mitään merkitystä. Mind-fuck-leffoja, joiden tarinaa ei voida selittää on toki muitakin. Kuten esim. Fear-X. Fear-X tosin on vain ja ainoastaan sitä. Tässä tapauksessa käydään katsojalle vittuilemista puolustelemaan symboliikalla ja sanomalla. Kirjoittais ennemmin yleisöosastolle jos haluaa sanoa jotain läyhästä jostain länsimaalaisten ja keskiluokan syyllisyydestä. Tai rasismista.
Leffaan mennään kattomaan pervoilua, verta, tiukkaa tarinaa ja/tai tyylittelyä.

Pianonopettaja ****
Kätketty elokuvana **
Kätketty hauskasti hiffattuna symboliikkana ***1/2

#8 Shocky

Shocky

  Full Member +

 • Elitisti-toimittaja
 • PipPipPip
 • 1,497 posts

Posted 09 August 2006 - 10:00

Kannattaa katsoa Pianonopettaja, itse pidän sitä Haneken parhaana.

Niin ja mies on mielestäni elokuva-alan nero. Niin armottoman tyylikkäitä ja ajattomia on miehen tuotokset, eivät edes huonoimmat teokset jätä kylmaksi. Ajassa jolloin elokuvat vaikuttavat ylipitkiltä musiikkivideoilta niin tämän kaltaiset tyylillisesti rauhalliset elokuvat, mutta joiden sisältö kiehuu ei mielestäni voi olla pitämättä.
Ehdoton suosikki ohjaajani.


Täysin samaa mieltä, paitsi etten nyt ihan suosikkiohjaajakseni ylistäisi, herran leffat ovat liian sikkiä kamaa omaan makuuni. Nyt alkaa olemaan jo turvallista sanoa, että Haneke on aikamme nero. Vain hyvin harvat ohjaajat pystyvät lataamaan niin paljon jännitteitä/jännitystä yksinkertaisiinkin kuviin. La Pianiste on täynnä esimerkkejä tästä, osa hienovaraisempia, osa varsin ilmiselviä. Arvaamattomuuden lisäksi leffan tyyli oli oivallinen. Välillä, esim. vessakohtauksessa, tuli mieleen että tämähän on kuin giallo-elokuvien evoluutioaskel älykkäämpään ja analyyttisempaan, terävämpään suuntaan.


Jessus. Annetaan ymmärtää, mutta ei ymmärretä antaa.

Jälkeenpäin ajateltunta voisi sanoa, että rasismiviittaukset ja syyllisyyden kuvaus olivat suht nerokkaita, mutta hitto tällä tavalla toteutettuna kuuluisi lyhytelokuvien pariin. Meinaan eihän sitä nyt vituke tungeta kaksi tuntia katsojan naamalle "kuka duunaa?" kysymystä ilman, että sillä on mitään merkitystä. Mind-fuck-leffoja, joiden tarinaa ei voida selittää on toki muitakin. Kuten esim. Fear-X. Fear-X tosin on vain ja ainoastaan sitä. Tässä tapauksessa käydään katsojalle vittuilemista puolustelemaan symboliikalla ja sanomalla. Kirjoittais ennemmin yleisöosastolle jos haluaa sanoa jotain läyhästä jostain länsimaalaisten ja keskiluokan syyllisyydestä. Tai rasismista.
Leffaan mennään kattomaan pervoilua, verta, tiukkaa tarinaa ja/tai tyylittelyä.

Kätketty elokuvana **
Kätketty hauskasti hiffattuna symboliikkana ***1/2


Täysin eri mieltä, paitsi siitä että Fear-X on paska. Lähtökohta kummassakin on ainoa oikea, katsojan aktivoiminen jollakin mysteerillä. Näiden kahden ero on siinä, että Fear-X koostuu pelkästä lupailusta ilman substanssia, eikä sellainen voi toimia. Caché nimenomaan antaa. Siinä on jatkuvasti meneillään jotain hienovaraista, mutta palkitsevaa kehitystä. Hahmot aukeavat hienolla tavalla. Elokuva antaa juuri nipin napin tarpeeksi tietoa, jotta katsoja voi lopussa koostaa tarvitsemansa vastaukset.


La Pianiste ****½
Caché ****½
Funny Games ****½
Benny's Video **

Le Temps du Loup kiinnostaisi aiheen ja ohjaajan takia helvetisti, mutta taidan silti suosiolla jättää väliin. Kyllä sen verran pitää olla uskoa kanssaelitistien (tyrmäävään) mielipiteeseen.

Edited by Shocky, 09 August 2006 - 10:00.

So, you're the 'World No 1 Fist God'! -No, no... that was long time ago... Not worth mentioning it at all...

#9 Voynich

Voynich

  Newbie

 • Foorumikäyttäjä
 • Pip
 • 18 posts

Posted 09 August 2006 - 15:56

Pianonopettaja on nyt nähty. Ansaitusti palkitut näyttelijät kannattavat leffaa mutta kokonaisuus ei hirveästi houkuttele uusintakatseluihin. Loppu oli Haneke-asteikollakin tyly. Pelkkää kasvavaa patoumaa ilman tarvittavaa katarsista. Ei tainnut olla yhtäkään kohtausta jossa pääpari nauttisi molemminpuoleisesti toistensa seurasta, varsinaista antiromantiikkaa siis. Suomi DVD:n takakansi antaa kuvan, että luvassa olisi melko graafista matskua. Vaikka leffa onkin rankka ja väkivaltainen (henkisesti enimmäkseen) ei varsinaisia shokkeja kannata odottaa kuten takakannen mehustuksista voisi luulla. ***+

Cachesta vielä yksi hauska ulkoelokuvallinen havainto: kun
» Click to show Spoiler - click again to hide... «
kuului yleisöstä miten kaikki vetivät henkeä ja joku vielä kommentoi ääneen kohtauksen järkyttävyyttä. Ilmiö on lukemani perusteella toistunut monissa näytöksissä. Sain siitä kummaa tyydytystä ^_^

#10 Asswipe

Asswipe

  Member +

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 386 posts

Posted 14 August 2006 - 11:26

Täysin eri mieltä, paitsi siitä että Fear-X on paska. Lähtökohta kummassakin on ainoa oikea, katsojan aktivoiminen jollakin mysteerillä. Näiden kahden ero on siinä, että Fear-X koostuu pelkästä lupailusta ilman substanssia, eikä sellainen voi toimia. Caché nimenomaan antaa. Siinä on jatkuvasti meneillään jotain hienovaraista, mutta palkitsevaa kehitystä. Hahmot aukeavat hienolla tavalla. Elokuva antaa juuri nipin napin tarpeeksi tietoa, jotta katsoja voi lopussa koostaa tarvitsemansa vastaukset.


Fear-X:lle annan kolme tähteä. Se oli selkäpiitä karmiva useammin kuin kerran.
Otin sen tuohon rinnalle siksi, että samalla tavalla Kätketyn kanssa itse tapahtumille ei ole selitystä. Kätketyssähän se pointti on ihan jossain muualla. Kritisoin toteutustapaa: tungetaan tasan yhtä kysymystä katsojan naamalle ja näin nerokkaasti "kätkekään" sanoma. Koko elokuvahan on pelkkää kätkemistä. No, minä en saa tuollaisesta mitään. Sanoisinko että elokuva on kyllä parhaita esimerkkejä... tuota noin... niinku... öö.. elitismistä!

Itse asiassa Kätketyn tapahtumille on selitys, mutta se on tasan yhtä anaalinen kuin että jos JFK olisi loppunut fanfaariin the butler did it.

Toimivahan tuo Haneken tyyli oli asiansa esille tuomiseksi. Minä en vain pidä, että juoni tuhotaan samalla... tai ollaan ilman sitä. Vähän sama kuin jos L.A. Confidental olisi halunnut ottaa kantaa johonkin NASAn jatkorahoitukseen ja vihjannut, että Rollo olikin kuusta.

Onhan toki mahdollista, että koko tuotos olisikin vain puhdasta tajunnanvirtaa ilman mitään enempää ja Haneke nauraakin itse asiassa Tapani Maskuloille & Co. Tyyliin siinähän taas alleviivatte olevanne "korkeakulttuurin ystäviä minun kustannuksellani samalla kun nussin teittä isolla dildolla, jossa lukee ääliö, perseeseen." Nyt kun ajattelen niin en yhtään ihmettelisi vaikka se juurikin olisi Haneken kätketty pointti.

#11 Yoshua Ben Yosef

Yoshua Ben Yosef

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,311 posts

Posted 14 August 2006 - 17:29

Le Temps du Loup kiinnostaisi aiheen ja ohjaajan takia helvetisti, mutta taidan silti suosiolla jättää väliin.

On tämä katsomisen arvoinen... ainakin mun mielestä jännitteitä ja uhkaavaa/ahdistavaa tunnelmaa riittää. Jotenkin tuli sama fiilis kun luin Jose Saramagon Kertomus Sokeudesta -romaania, vaikkei siinä kaaoksen syy jääkään epäselväksi. En kokenut lainkaan tylsänä (pituuskin tais olla alle puolitoista tuntia; menee vaikkei mikään The Island oliskaan) tai turhana.

Enkä myöskään tiedä miten vertautuu Haneken muihin leffoihin, ku en ole katsellut; mutta jos muiden paskana pitämä Haneke on IMO näinkin hyvä, niin nostaa kyl odotuksia muita miehen tuotoksia kohtaan.
"Guns don’t kill people. Movies kill people."

- Tracy Klugian, N.R.A. puhemies, reagoi The Dark Knight Rises -elokuvan massasurmatyöhön.

#12 Protagonist

Protagonist

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 201 posts

Posted 14 August 2006 - 17:36

Cachesta vielä yksi hauska ulkoelokuvallinen havainto: kun

» Click to show Spoiler - click again to hide... «
kuului yleisöstä miten kaikki vetivät henkeä ja joku vielä kommentoi ääneen kohtauksen järkyttävyyttä. Ilmiö on lukemani perusteella toistunut monissa näytöksissä. Sain siitä kummaa tyydytystä ^_^


Heh, oltiin kahdestaan ainoat ihmiset koko teatterissa. Kumpikaan ei vetänyt henkeään (siis äänekkäästi, senhetkistä hengitysrytmiä en muista).

#13 (The Lukewarm.)

(The Lukewarm.)

  Über Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,013 posts

Posted 03 November 2009 - 13:08

Alla linkki Guardianin uuteen artikkeliin Haneken elokuvista. Taitaa olla kiinnostavin artikkeli mitä olen lukenut aiheesta. Kirjoittaja taustoittaa ohjaajan töitä Itävallan historialla.

http://www.guardian....lms-hari-kunzru

#14 Namfoodle

Namfoodle

  Member

 • Elitisti
 • PipPip
 • 258 posts

Posted 05 January 2010 - 23:29

Der Siebente Kontinent ****
Das weiße Band ****
Caché ***
La pianiste ****

Pidän Haneken tyylistä. Seitsemäs manner oli paras.

Wie ein Hund


#15 Namfoodle

Namfoodle

  Member

 • Elitisti
 • PipPip
 • 258 posts

Posted 28 February 2010 - 13:11

71 katkelmaa erään sattuman kronologiasta ja Bennyn video olivat tylsiä ja Haneken hidas tyyli oli vedetty välillä äärimmilleen ilman että siitä sai juuri mitään irti. Bennyn video oli hyvä johonkin puoleen väliin asti ja sitten alkoi puuduttamaan toden teolla. 2 tähteä kummallekkin.

Funny Gamesille 4 tähteä, varmaan Seitsemännen mantereen jälkeen sedän paras.

Wie ein Hund0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users