Jump to content


Photo

Atomimörköjä, mutanttihirviöitä ja ulkoavaruuden valloittajia

kauhu scifi 50-luku vintage

 • Please log in to reply
59 replies to this topic

#46 Meller

Meller

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,138 posts

Posted 07 November 2013 - 22:06

The Astro-Zombies (Ted V. Mikels, 1968)

theastrozombies.jpg

Avaruuszombeja minimimäärä monikon ehdot täyttämiseksi, agenttijuonittelua, pseudotiedettä ja hullua tiedemiestä, murhia, hulluutta... Mikels on ahtanut yhteen elokuvaan kaikella taidottomuudellaan minkä pystyy. Herkullinen konsepti osoittautuu kuitenkin käytännössä valitettavan kuivaksi kalkkunaksi. Esimerkiksi John Carradinen labrassa ei tapahdu mitään kiinnostavaa, ja sitä seurataan kohtuuttoman paljon ja pitkinä otoksian joissa... ei... tapahdu... siis... mitään. Tura Satanan tönkkösuolattu mutta silti ah niin hemaiseva läsnäolo, köpelöt ja liian harvat veriefektit, vinkeät tee-se-itse -tieteisvekottimet ja taskulamppu otsaa vasten pikalatausta varten painettuna hoiperteleva astromies pelastavat tylsyydeltä sen minkä voivat. Ei mitään kehnouden kärkikastia, mutta katsoohan tuon oikein asennoituneena.


"The lady can't talk, asshole! And for the record - I'M the dyke!!!"


#47 Meller

Meller

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,138 posts

Posted 18 November 2013 - 23:01

The Beast with a Million Eyes (David Kramarsky & Roger Corman, 1955)

Beast+With+A+Million+Eyes+13.jpg

Hyh, mitä taantumuksellista kuraa. Ulkoavaruudesta kaikuu mahtipontinen kertojanääni, kertoo kuvamontaasin päälle miten aikoo maapallolla mellastaa, silmä mulkoilee taivaalla, ja siirrymme aavikolla sijaitsevan taateliplantaasin maajussin yksinpuheluun autiudesta ja pahuudesta. Kädetön toteutus on tavaraa mistä Ed Wood visioi päivittäin, joten hauskaa pitäisi olla, mutta pökelöinnin edetessä harmitus vain kasvaa. Joku ei istu otsalohkoon eikä takaraivoon, ja hiljalleen alkaa valjeta, mikä menossa laahaa. Tämähän on suhteellisen huonosti pinan alle kätkettyä kristillistä horinaa ja raamatullisia viittauksia lopun ajoista täynnä! Eli edelleen pitäisi olla hauskaa fundisten kustannuksella, mutta ei silti naurata. Vika voi olla minussakin, mutta kun kotka tulee tyhjästä ja vie pahan pois, ja rakkauden mahtia funtsitaan oikein  kahden paskan näyttelijän voimin yhtä aikaa, alkaa tulla oksu kurkkuun. Luvattu miljoonasilmäinen hirviökin on jonkun painekeittimen (Koitähti?) sisällä majaileva ihan vain muutamasilmäinen piruparka.
Väitetysti Corman viimeisteli filmin annettuaan Kramarskylle kenkää, mutta lopputulokseen se ei heijastu ainakaan positiivisella tavalla. Pitäkää tunkkinne.

 


"The lady can't talk, asshole! And for the record - I'M the dyke!!!"


#48 Meller

Meller

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,138 posts

Posted 29 May 2014 - 22:21

The H-Man (Inoshiro Honda, 1958)

h-man01.jpg

Noir-henkistä poliisitrilleriä huumekauppiaiden jahdista ja scifikauhupitoista jännäriä vetyihmisten jahdista yhdistelevä genrehybridi on hieman sekava ja sekalainen komeissa väreissä kylpevä outolintu. Joka tapauksessa japanilainen säteilyhilloke antaa samoihin aikoihin USA:ssa valmistuneelle temaattiselle serkulleen The Blobille kyytiä koko rahalle ja jättää punaisen hyytelön rannalle ruikuttamaan, vaikka kahden genren amalgaami ei suju täysin saumattomasti tai ongelmitta. Parhaimmillaan tunnelma osuu aikalailla nappiin sekä kauhumysteerin että poliisitarinan puolella. Rotusodaksi äityvä vetymiesjahti kaupungin viemäreissä tuo muokavasti mieleen sekä The Third Manin että Them!:in, kun taas nykypäivänä hämmentävät ja tekoaikaan varmaan todella kuumat yökerhonumerot tuovat oman hapokkaan kosketuksensa kaiken päälle. Suosittelen.


"The lady can't talk, asshole! And for the record - I'M the dyke!!!"


#49 Meller

Meller

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,138 posts

Posted 29 May 2014 - 22:22

Slithis (Stephen Traxler, 1978)

slithism.jpg

70-luvun ympäristön saastumisen huolet ottavat muodon 50-lukulaisessa limahirviössä, joka syö ensin koiria ja siirtyy kasvaessaan paikallisväestön ahmimiseen. Muikea yhdistelmä perushyvää osaamista, liikuttavan puunaamaisia näyttelijöitä ja juonen kuljetuksen kädettömyysnäytöstä etenee valitettavan h-i-t-a-a-s-t-i, onnistuen kuitenkin madellessaan ilahduttamaan höperehtivällä logiikalla ja siihen liittyvällä dialogilla. Hirviö on asiallisen karskin ja typerän näköinen, mörköä soisi näytettävän enemmänkin. Hidasta mutta melko nautittavaa roskaa.


"The lady can't talk, asshole! And for the record - I'M the dyke!!!"


#50 Meller

Meller

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,138 posts

Posted 29 May 2014 - 22:25

Battle in Outer Space (Inoshiro Honda, 1959)

Battle+in+Outer+Space.jpg

Maapallo kehittyneen avaruusajan alussa. Läheisyyteemme syöksyy lentue UFOja, jotka pistävät siekailematta päreiksi kansainvälisen avaruusaseman. Japanissa ei ehditä edes ihmetellä jotta mitä halvattua tapahtui, kun seuraavaksi ympäri maailmaa selittämättömät onnettomuudet pistävät paikkoja uusiksi isolla kädellä. Kohta jotenkin kummastis elviää, että tässä ollaankin sodassa toisen planeetan kanssa, joten ei muuta kuin ensiksi tiedemiehistä ja sotilaista kasattu kansainväline kommandopartio kuun tukikohtaa pilkkomaan, ja seuraavaksi vähän avaruussotaa maapallon päällä ja välittömässä läheisyydessä.

Japanilaisten versiossa War of the Worldsista (ei suora käännös, mutta selvä esikuva) on tarjolla kovaa vääntöä, pientä muukalaisparanoiaa ja komeita pienosimalleja vanhan liiton malliin. Piristävänä erilaisuutena genreä hallinneeseen USA:han ei puolustustaistoon käydä oman maan lippua heiluttaen ja yksin koko maailama pelastaen, vaan uhkutaan yhtenäisyyden ja yhteistyön voimaa. Pirteän marssimusiikin tahtiin kelpaa sitten sädettää UFOja, ajella ja lennellä hilpeän näköisellä kuumönkijällä ja lennnellä sekä isoilla että pienillä avaruusraketeilla kohti vihulaista. Suht' vähäjärkistä ja enimmäkseen melko viatonta hauskanpitoa. Tehosteista otetaan irti vekkuleita kierroksia pienoismallikaupunkeja tuhotessa ja erinäisiä menopelejä hyödynnettäessä. Pieni hatunnosto lyhyelle mutta yllättävän synkeälle näylle, kun raketit ohittavat kuumatkallaan tuhotun avaruusaseman jäänteitä, ja sirpaleiden seasta spotataan ruumis.

Columbian julkaisema Icons of Sci-Fi: Toho Collectioniin sisällytetty DVD-versio on teknisesti kelpo työnäyte. Ainoa itkun aihe on englanninkielinen tekstitys joka ei ole suora käännös vaan englanninkielisestä versiosta tekstitetty ja sisältää paljon vuorosanoja joita ei japanilaisella ääniraidalla kuulla.


"The lady can't talk, asshole! And for the record - I'M the dyke!!!"


#51 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 17 January 2015 - 00:26

Don Taylor: The Island of Dr. Moreau (1977)

Mitä on ihmisyys? Mikä tekee meistä ihmisistä niin kovin erilaisia verrattuna muuhun luomakuntaan ja mitä ominaisuuksia olemme mahdollisesti hukanneet evoluution myötä? Näitä ja monia muita kysymyksiä H.G. Wells pohti kirjoittamassaan tarinassa, josta on työstetty useampi elokuvasovitus. Leffoista onnistuneimpia on eittämättä Don Taylorin ohjaama vuoden 1977 versio.

Burt Lancaster ja Michael York ovat vastavoimat saarella, jossa tapahtuu enemmän kuin luoja kirjaimellisesti soisi. Kahden miehen ja heidän välillään vaikuttavan mystisen naisen kolmio on voimakas ja sitä rikkoo vielä Montgomeryn outo hahmo, jonka ytimeen Nigel Davenport saa puhallettua jonkin verran voimaa. Moreaun luomat olennot ovat värikäs joukko äärimmäisiä tunteita, "lain lukijan" johtaessa repaleista sakkia. Moreaun vimma luoda ihmistä on sokea eikä herra pysty näkemään - ainakaan riittävän selvästi - luomustensa hirviömäisyyttä. Vanha 'älä pelleile luonnon kanssa' -laki osoittaa taas voimansa kun loppu koittaa.

 

722.jpg


Dick Laurent is dead

#52 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 22 January 2015 - 09:33

Bill Rebane: Invasion from Inner Earth (1974)

Päräyttävää ö-luokan sci-fi -ryönää, sitä tämä on kiistatta, mutta tällä kertaa roska on niin viihdyttävää että negatiivisuus kääntyy hetkittäin jo positiiviseksi voimaksi. Leffassa ei oikeastaan tapahdu juuri mitään, tai tapahtuuhan tässä vaikka kuinka, kun ihmisiä kuolee kasottain siellä jossain, mutta noita kuolemia ei nähdä juuri lainkaan. Nippu syrjäseudulla majailevia nuoria vain lähinnä kuulee radiosta miten maailma on tuhoutumassa johonkin uuteen tautiin ja siinä se.

Jännittävimmät hetket vietetään punaisten valojen hehkuessa ilkeää voimaansa - hyvin nopeasti ja erittäin epä-uhkaavasti. Oman vivahteensa kivuliaaseen soppaan tuovat musiikit, tarjolla kun on juustoisia syna-versioita ja munattomia kitaraplinkutteluja tutuista biiseistä. Vain harjaantunut mauttomuus voi luoda jotain näin idioottimaista näin uskomattoman pitkän kaavan kautta.

 

invasionfrominnerearth.jpg
 


Dick Laurent is dead

#53 Dr. Sartorius

Dr. Sartorius

  Newbie

 • Foorumikäyttäjä
 • Pip
 • 15 posts

Posted 26 January 2015 - 16:12

Matango (Attack of the Mushroom People) 1963

 

Tämä tuli vastaan kun kahlailin leffoja, joissa haaksirikkoudutaan saarelle. Ja sehän oli helvetin hyvä!

Japanilainen porukka lähtee merelle tarkoituksenaan viettää mukava lomareissu ja sippailla shampanjaa kaukana kaupungin kiireestä. Homma kusee ja he haaksirikkoutuvat tuntemattomalle saarelle, joka on epäilyttävän täynnä outoa sienirihmastoa. Ravintoa saarella ei juurikaan ole, lukuunottamatta hyvin runsasta sienikantaa. Sitähän tekisi mieli maistaa, mutta kannattaako se? Osa heistä päättää kuitenkin ottaa asiasta selvää...

 

TuMsbnU.jpg#54 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 22 March 2015 - 10:55

2768990542_1.jpg

 

Fred F. Sears: Earth vs. the Flying Saucers (1956)

 

Maailma joutuu halpamaisen hyökkäyksen kohteeksi, kun ystävyyden lippua lupaavasti vilauttelevat lautasvierailijat päättävätkin pistää lahtikisat pystyyn - vai kuka onkaan lopulta syyllinen rähinään? Onneksemme maailma (lue: Yhdysvallat) on valmis ja sieltä löytyy vielä tiedemiehiä jotka polttavat piippua (lue: ovat kyvykkäitä luomaan vaikka mitä). Sateliitteja avaruuteen laukovat tiedemiehet toki kummastelevat miksi jokainen kiertoradalle lähetetty laite pimahtaa heti kättelyssä, mutta tämä ei estä lähettämästä niitä aluksi lisää ja lisää. Tyyliin kuuluu luonnollisesti myös se, että vaikka vierailijoiden tekninen ylivoima tuntuu musertavalta heidät voi lopulta pysäyttää ihan tavallisella revolverilla.

Tässä jos missä elokuvassa voi havaita 50-luvun kylmääkin kylmemmän propagandasodan aiheuttaman vainoharhaisuuden. Vieraat saattavat olla tarkoitusperiltään vilpittömiä, mutta jotta amerikkalaisen elämäntavan voi pelastaa, on parempi turvautua raakaan voimaan. Viimeinen kohtaus jos mikä alleviivaa ja ympyröi tätä suorastaan naurettavalla tavalla. 40 vuotta myöhemmin Tim Burton Mars Attacks nappasi tästä vähän enemmänkin ja luultavasti saan makeammat naurut jos katson sen suhteellisen pian tämän kokemuksen perään.


Edited by MiR, 17 February 2017 - 09:45.

Dick Laurent is dead

#55 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 13 April 2015 - 12:53

edfmysterians1.jpg

 

Ishirô Honda: Mysterians / Chikyû Bôeigun (1957)

 

Ulkoavaruuden valloittajat, jotka ovat itse hädin tuskin selviytyneet ydinsodasta joka tuhosi heidän planeettansa, saapuvat Japaniin ja haluavat itselleen vain pienen läntin maata + viisi (japanilaista) naista. Valitut neidot sattuvat luonnollisesti olemaan ainakin osittain japanilaisten tiedemiesten morsiamia ja siskoja, joten eihän moiseen vaatimukseen voi suostua.

Tilanne saa päräyttävän käännöksen jo alussa, kun valloittajat pistävät liikkeelle valtaisan tuhoojarobotin, jonka muoto ja käytös muistuttavat kovasti erästäkin Godzillaa... Pienoismallit saavatkin kyytiä tuhon kasvaessa aina vain suuremmaksi ja näyttävämmäksi, kunnes lopulta pistetään päreiksi jo kokonaisia kyliä. Kaikkein komeinta koko sopassa ovat kuitenkin pahisten puvut, hyönteismäiset kypärät ja heidän liehuvat viittansa. Ja mikä erinomaisinta: elokuva sai kuuleman mukaan kaksi vuotta myöhemmin jatkoa.


Edited by MiR, 13 April 2015 - 12:54.

Dick Laurent is dead

#56 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 31 May 2015 - 09:11

destroy-all-planets08.jpg

 

Gamera tai uchu kaijû Bairasu / Destroy All Planets (1968)

Gamera, Gamera, Gamera... Näitä leffoja ei vain voi katsoa liian monta kertaa uudelleen. Tällä kertaa tekijät ovat keksineet kierrättää vanhempaa materiaalia poikkeuksellisen härskisti. Inhat avaruuden valloittajat punovat juoniaan, mutta nämä tietävät jo ennakkoon että Gamera tulee viskomaan kapuloita invaasiokoneen rattaisiin. Niinpä pahuuden voimat päättävät tutkia ystävällisen kilppiksemme aiempia taisteluita ja etsiä niistä Gameran taktiikoita. Eli ei muuta kuin vanhojen leffojen taisteluita vaan ruutuun, ja tätä kierrätystä on keskellä leffaa noin vartin verran.

Mukana sotkussa on ilkeiden alieneiden lisäksi kekseliäitä (vaikkakin kovasti kujeilevia) partiolaisia, sekä pimeässä loistavia silmiä. Ja minisukellusvene, tietysti! Gameran kohtaama loppuhirviökin on - erilainen ja, krhm, ihan hieno.


Dick Laurent is dead

#57 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 19 July 2015 - 02:06

christopher-lee-end-of-the-world-1977.pn

John Hayes: End of the World (1977)

Christopher Lee papin asussa? Check! Kämäiset efektit ja puolivillainen sci-fi juoni? Check! Raskas syna-urkumusiikki? Check! Nunnat jotka huokuvat pahan yli-inhimillisiä voimia? Check - tietysti! Hiljattain edesmennyt herra Lee on kuuleman mukaan katunut osallistumistaan tähän päräyttävään sci-fi seikkailuun, mutta onhan tässä taas makoisaa kalkkunaa tarjolla - kunhan muistaa ripustaa aivot narikkaan ja avata mielensä uusille taajuuksille.

Toisesta maailmasta saapuneet vierailijat eivät ole enää niin kovin ystävällisiä ja Leen kivisin kasvoin he ovat valmiit pistämään paikallisia asukkeja - eli ihmisiä - kylmäksi ahkeralla tahdilla. Onneksi hyvyyvden voimat ovat myös hereillä ja aivoja sulattavan ääniraidan pulputtaessa taistelu voi jatkua mitä hämmentävimmissä lavasteissa. Tämä leffa on täyttä ö-luokan materiaalia, mutta ah, erittäin makoista sellaista.


Dick Laurent is dead

#58 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 20 March 2016 - 15:11

The-Worlds-End-Nick-Frost-Simon-Pegg-Pad

 

Edgar Wright: The World's End (2013)

 

Maailman valloittaminen hitaalla vauhdilla on toki tuttu konsepti monista elokuvista, mutta kuinka monta kertaa tuo valloittaminen on kestänyt jo yli 20 vuotta, ja homma on edelleen vasta ikään kuin käynnistymässä? Hitaasti luonnollisesti hyvää tulee ja The World's Endin lopulla selviää myös, ainakin osittain, miksi työ on ottanut aikaa, mutta ei lähdetä tässä nyt spoilailemaan sitä. Wrightin ja Simon Peggin käsikirjoittamassa tarinassa aika on muutenkin jumittunut eri tavoin eri henkilöille, tosin huumoria tuosta olisi voinut kiskoa rohkeammin esiin. Nyt draama nousee esiin yllättävänkin vahvasti, juuri kun kielen voisi lyödä voimalla poskeen - tai muualle.

 

Valloittajien puolelta tilanne on myös herkullinen, sillä tässähän ollaan jälleen tekemässä vain palveluksia - mutta kun ne pirun ihmiset ovat niin itsepäisiä, etteivät ymmärrä oman parhaansa päälle. Ihan tulee mieleen jotkutkin "rauhaanpakottamis-operaatiot" täällä telluksella.


Edited by MiR, 17 February 2017 - 09:44.

Dick Laurent is dead

#59 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 10 November 2016 - 00:35

itcamefrombeneaththesea.jpg

 

Robert Gordon: It Came from Beneath the Sea (1955)

Vain vuosi ensimmäisen Godzillan jälkeen merestä nousi taas jotain, joka oli ärsyyntynyt ihmisen luomien pommien säteilystä. Ei, se ei ole jättimäinen lisko, se on jättimäinen mustekala - ja muste tulee virtaamaan ennen kuin tarina on paketissa. Tarina lähtee napakasti liikkeelle, kun Yhdysvaltain laivaston upouusi ydinsukellusvene selviää juuri ja juuri kohtaamisestaan suuren ja tuossa vaiheessa vielä tuntemattomaksi jäävän vastustajan kanssa.

Jännitystä nostetaan taitavasti pienillä siirroilla, mutta tilaa jätetään tietysti myös romanssille, joka tuntuu tosin väkinäiseltä ja suorastaan kehnosti kirjoitetulta. Eikä vika ole suinkaan Kenneth Tobeyn tai Faith Domerguen, vaikka heidän välistään kemiaa tuntuu puuttuvankin, elokuva on vain liian lyhyt moiselle painolastille. Ray Harryhausenin efektit ovat, aikakauteen nähden, komeat, ja tarinan siirtyessä San Franciscoon, on luvassa joitain uskomattoman upeita - ja järjettömiä - hetkiä.


Edited by MiR, 17 February 2017 - 09:42.

Dick Laurent is dead

#60 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 17 February 2017 - 09:52

rs-225214-5thWave_2016_23.jpg

 

J Blakeson: The 5th Wave (2016)

Viides aalto palaa takaisin maailmanvalloituksen perusjuttuihin. Eräänä kauniina päivänä taivaalle ilmestyy valtava avaruusalus, johon ei saada muodostettua mitenkään yhteyttä. Avaruuden vierailijat eivät vaivaudu peittämään olemassaoloaan, eivätkä he reagoi ihmiskuntaan muuten kuin jonain joka pitää pyyhkiä pois kaikkeudesta. Tarkkailtuaan planeettamme menoa kymmenen päivän ajan alus vapauttaa massiivisen EMP-pulssin, ja ihmiskunta siirtyy teknologiassa reilusti taaksepäin. Tästä alkaakin sitten maailman raunioissa käytävä kamppailu, jossa kehenkään ei voi oikein lopussa enää luottaa - vai voiko?

Leffaa on arvosteltu sen kuluneesta tarinasta ja keppoisista efekteistä, mutta suhteellisen pienen - eli noin 38 miljoonan dollarin - tuotokseksi tämä näytti ihan kelpo teokselta. Etenkin elokuvan alkupuoli, jolloin seurataan Cassien tarinaa ja nähdään miten tavallisesta koulutytöstä tuli se epätoivoinen, ahdistunut ja miltei vainoharhainen olento, joka voi tehdä lähes mitä vain selviytyäkseen. Pian tarinaan ujutetaan teinisoopaa, jonka myötä alkaa kieltämättä loiva sukellus - mutta ei niin paha, kuin mitä näistä aineksista olisi voitu saada kasaan. Lapsisotilas-teema on itse asiassa yllättävänkin voimakas, ja tuota olisi voinut viedä rohkeamminkin eteenpäin.

Avaruuden valloittajat eivät juuri saa kasvoja, eikä heidän vaikuttimiaan lähdetä sen kummemmin mystifisoimaan. He tarvitsevat tilaa, joten meidän täytyy tehdä sitä heille. Juoni on kieltämättä tuttu, mutta tämänkin verran erilainen toteutus oikeuttaa mielestäni elokuvan olemassaolon. Ja onneksi loppuun ei oltu tungettu mitään

Spoiler
Mukava poikkeus näinä päivinä.


Dick Laurent is deadAlso tagged with one or more of these keywords: kauhu, scifi, 50-luku, vintage

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

elitisti.net -palvelun sponsoroi:
webhotelli.fi
uusi sivusto osoitteessa:

elitisti.fi
Foorumi ei ole enää aktiivisessa käytössä. Keskustelu elokuvista ja populaarikulttuurista jatkuu Elitistin Discord-serverillä