Jump to content


Photo

Elitisti masentuu nykyajan menosta...


 • Please log in to reply
49 replies to this topic

#1 karialkiller

karialkiller

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 297 posts

Posted 24 April 2012 - 09:31

Lähiön K-kaupan tarjousleffahyllyssä oli Texas chainsaw massacre hintaan 6,95... Tähän on sitten tultu. Oi niitä aikoja, kun se hankittiin kopionkopiona hämäräperäisestä postilokero-osoitteesta tai lähetettiin kirjeitä Melbourneen...

#2 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,170 posts

Posted 24 April 2012 - 11:39

Lähiön K-kaupan tarjousleffahyllyssä oli Texas chainsaw massacre hintaan 6,95... Tähän on sitten tultu. Oi niitä aikoja, kun se hankittiin kopionkopiona hämäräperäisestä postilokero-osoitteesta tai lähetettiin kirjeitä Melbourneen...


Minusta tuo mainitsemasi esimerkki kuulostaa masentavammalta, tai no voihan tuollaisilla jutuilla tietysti fiilistellä myöhemmin, ei siinä mitään. Ei minua ainakaan masenna se että saan edullisesti leikkaamattomia elokuvia oikealla kuvasuhteella ja hyvällä kuvalla. Tai esim. eurooppalaisten klassikko-ohjaajien bokseja uloskantohintaan Anttilan alesta.

"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."


#3 Jouni Hokkanen

Jouni Hokkanen

  Member +

 • Elitisti
 • PipPip
 • 645 posts

Posted 24 April 2012 - 11:53

Myöntää täytyy etten kaipaa vhs-aikaa lieveilmiöineen:
rahan lähettämistä kirjekuoressa ulkomaille, tullipostissa käytyjä väittelyitä alveista ja muista maksuista, enkä varsinkaan rakeista ja tuhnuista kuvaa jonka ymmärtämiseen vaadittiin toisinaan niin pirusti kärsivällisyyttä ja mielikuvitusta.

Arvostan sitä että saan netin välityksellä, verkkokaupoista tai muista lähteistä laataamalla kaiken haluamani.

Toki vhs-aikaan fiilistä nosti loputon, joskus kuukausien odotus, joka sitten täyttyi tai ei.

#4 Lauri Lehtinen

Lauri Lehtinen

  Über Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,753 posts

Posted 24 April 2012 - 14:08

On joitain elokuvaharrastuksen aikakausia joiden perään EI haikaile lainkaan ja eräs on tuo 1990-luvun taitteen piraatti-VHS-underground ja kaikki mitä siihen liittyi, kuvanlaadultaan ala-arvoiset kopiokasetit, käteisen lähettäminen postitse, ohareita tekevät pellet (joista yksi harrasti omituisia häirikkösoittoja), välillä daijuja muotoja saanut "leikkaamattomuuden" vaatimus ja aika usein tarjonnan yksipuolisuus. Ei niin etteikö elokuvatuntemus ja kontaktit olisi laajentuneet tällaisissa ympyröissä, joissa toimiminen vaati tiettyä aktiivisuutta, mutta että se olisi ollut jotain kulta-aikaa, no way... Se mitä oikeasti kaipaa on 1980-90-luvun isoilla (tai erikoisilla) valikoimilla varustetut ja oleskelumestoina viihtyisät videovuokraamot, joiden makealta näyttänyt tarjonta sisälsi tietysti paljon lyhennettyjä versioita, vääriä kuvasuhteita ja kaikkea muuta nykyään kiitettävän harvinaista häikkää.

Mutta jos nykyäänkin on mahdollista törmätä vaikka K-kaupassa jännittävään leffaan kuten ekassa viestissä mainitaan, niin pidän sitä enemmän 1900-luvulta tuttuna mukavana ilmiönä kuin nykyajan rappiona. Ainakin itseäni motivoi takavuosina se, että jonkun tylsän lähiön ostoskeskuksessa tai bensa-asemalla saattoi olla jotain odottamattoman tiukkaa, ei niinkään spesialistien VHS-piirit, joissa tekninen laatu ja oma löytämisen ilo jäivät vähiin. 2000-luvulla tylsää on (edeltäviin vuosikymmeniin verrattuna) jakeluhyllyihin yltävien valikoimien steriili yksipuolisuus. Kiinnostavia julkaisuja ilmestyy jopa Suomessa mutta nykyään voi pitää ihmeenä, jos Prismasta saa Syntistä kääpiötä, eikä sitäkään iloa kauan kestänyt.

Edited by Lauri Lehtinen, 24 April 2012 - 15:08.


#5 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 24 April 2012 - 16:53

Tämä aika on parasta mahdollista elitistille, etenkin Rahusen mainisemista syistä. Tuli niitä VHS-kasetteja itsekin tilailtua ulkomailta ja aina sai olla sormet ristissä, että mitähän sieltä oikein tulee, missä kunnossa ja kuinka paljon jää jälkitoimitukseen... Se se vasta hermoja raastavaa oli.
Dick Laurent is dead

#6 flp

flp

  Member ++

 • Poistettu
 • PipPip
 • 721 posts

Posted 24 April 2012 - 18:32

On joitain elokuvaharrastuksen aikakausia joiden perään EI haikaile lainkaan ja eräs on tuo 1990-luvun taitteen piraatti-VHS-underground ja kaikki mitä siihen liittyi, kuvanlaadultaan ala-arvoiset kopiokasetit, käteisen lähettäminen postitse,


Alaarvoinen kopio maksoi keskimäärin 60mk+postikulut+kasetti joka tuli postissa rahanmukana ,sitten sai postissa Evil Dead mustavalko version joka kyllä kelpasi kaikille. Mutta myös vaihtokin pelasi eli 1 huipulla saattoi saada useamman heikomman kuvan vaihdettua, keskimäärin eräs konkari :censored: kertoi kuukaudessa myynneen 4000mk luokkaa ja posti kantaa kotiin asti satoi tai paistoi. :disgusted:

#7 pseudonyymi

pseudonyymi

  Member +

 • Elitisti
 • PipPip
 • 340 posts

Posted 24 April 2012 - 22:22

Ihanaa olla nuori. Ei ole ikinä tarvinnut hiihtää peninkulmaa kesät talvet sudet kannoilla nähdäkseen leffoja.
Uwaga, grupa! Kierunek – wschód! Tam musi być jakaś cywilizacja.

#8 Humphrey Bogart

Humphrey Bogart

  Superspammer ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,836 posts

Posted 24 April 2012 - 22:46

Muistan kun jostain paikallisesta marketista vuokrattiin mm. Tapa ja tapa taas, tyhjä kotelo oli asiakkaan otettavissa ja sen sisällön sai lihatiskin takaa! Nyt sitä oikein palautuukin mieleen miten lähes joka kaupassa ja kioskissa oli oma tarjontansa. :(

Oliko toi sitten jotenkin eri kun Anttilasta nykyään ostaa kaikenlaista roskaa halvalla. Marketit oli ennenkin elokuvien yksi lähde.

Edited by Humphrey Bogart, 24 April 2012 - 22:47.

"I believe that my woman shouldn't work outside the home. When I come home and I'm tired from filming all day, I expect her to be there and make sure that everything is cool for me. You know, like drawing my bath and helping me into bed. That's the kind of job she had and, in return for it, she can bear my children and if any man talks bad to her, I'll hit him."

Oliver Reed

#9 Lauri Lehtinen

Lauri Lehtinen

  Über Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,753 posts

Posted 25 April 2012 - 06:45

Voi sanoa, että Anttila ja satunnaiset muut marketit ovat pitäneet elokuvatarjonnan suhteen pintansa paremmin kuin "videovuokraamot", vaikka sisäänostajille voi harvemmin mitään monipuolisuuspisteitä myöntää. Nykyään kunnon leffavalikoimien ääreen konkreettisesti pääsy vaatii kyllä entistä enemmän peninkulmien reissaamista niiltä, jotka eivät asu Helsingissä Pienen leffakaupan naapurissa. Kasari-taajamissa elokuvia oli tiheässä, kun kaikenlaiset kioskin- ja bensiksenpitäjät halusivat VHS-valikoimat omaan lafkaansa ja tavikset perustivat ketjuihin kuulumattomia vuokraamoja joka puolelle maata. Tarjonnan hinta-kiinnostavuussuhde hakkasi yleensä iisisti R-kioskien "kaikkialla samat sisäsiistit hitit kalliiseen hintaan" -valikoiman, joka on pysynyt vuosikymmeniä melko samantapaisena kilpailun sekä alueellisten erojen hiipuessa.

Edited by Lauri Lehtinen, 25 April 2012 - 08:30.


#10 JariM

JariM

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,093 posts

Posted 25 April 2012 - 21:08

Ei kyllä ole juuri ikävä noita aikoja. Ihan perusleffojenkin etsiminen oli pirun työlästä puuhaa.
Oikeastaan ainoa positiivinen asia oli se, että leffadivareita oli enemmän ja niiden valikoiman penkominen tuotti joskus iloisia (ja usein hintavia) löytöjä.
LOAD"SIGNATURE",8,1

#11 Lauri Lehtinen

Lauri Lehtinen

  Über Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,753 posts

Posted 26 April 2012 - 06:39

Videodivareita ei ollut 80-luvun alussa eikä keskivaiheilla (eikä ylipäänsä paljon myyntivideoitakaan), niiden aika alkoi videovuokraamojen kulta-ajan päätyttyä, mikä tapahtui suurin piirtein videolain alkamisen aikoihin. Osittain sattumalta, sillä samantapainen isot syövät pienet -rakennemuutos tapahtui tuolloin Euroopan vapaammissakin VHS-maissa.

Divarit (ja vuokraamot jotka möivät vanhoja FIxejään) kuuluvat samaan vähän hikisenä ja ankeana mieleen jääneeseen "sortokauteen" kuin VHS-kopiokasettien amatöörijakelu, mutta kyse oli ammattimaisemmasta ilmiöstä, jonka ansiosta monet paremman ajan Suomi-helmet pysyivät kierrossa. Joskus hyvin erikoisiin hintoihin. Aikaisemmin sitä kuvitteli, että vuokraamojen leffavalikoimat ovat suhteellisen pysyviä kuten kirjastot eikä kiinnostavia löytöjä ole pakko hankkia/äänittää omistukseensa kun ei ne mihinkään katoa, mutta syksyn 1987 aikoihin tilanne muuttui jyrkästi.

Edited by Lauri Lehtinen, 26 April 2012 - 09:54.


#12 Young Hova

Young Hova

  Superspammer

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,104 posts

Posted 26 April 2012 - 11:49

Viimeinen WOW-mesta Helsingissä oli Kamraksen kasettimyymälä Akateemisen vieressä, se oli auki alle pari vuotta joskus 1994-1996 tms. Joka viikko sai kantaa kotiin jotain kummallista, kuten Django Kill FIx 30 markalla.

Ei yhtään naurahdusta, liikuttumisen kyyneltä tai edes huokausta. Tunteet pois, masentava huttu teatterilevitykseen ja rahat kouraan tekijöille.

#13 Lauri Lehtinen

Lauri Lehtinen

  Über Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,753 posts

Posted 26 April 2012 - 12:08

Uskottiin, että "Akateemisen naapuriputiikki" oli Kamrasten pitämä mutta varmaa tietoa mulla ei tosta ole, joka tapauksessa se oli vakituinen etappi reitillä Steissiltä Chapliniin Dark Fantasyn jäseniltaan. Mistar ja Thorn EMI (mm. Uhrijuhla) oli jatkuvasti edustettuina.

Ysärin puolivälissä jäännetyyppistä WOW-tunnelmaa oli hetkittäin mahdollista kokea myös stadin vuokraamoissa, poliisien ratsioita ei enää pelätty ja Rautatientorille perustettiin Filmtown, jonka valikoimat olivat ihan komeinta sydänkasaria, parhaiden FIx-maahantuojien eri genrejä edustavaa huippukamaa katosta lattiaan ilman mitään vitun K16-tarroja... Ja Compact Videon eri pisteissä ja Malmin mestoissa oli yleensä joku maaginen oldie-nurkkaus. Itäkeskuksen parkkihallin viereen perustettu kaksikerroksinen Filmtown on mun kirjoissa viimeinen Helsinkiin perustettu hyvä VHS-vuokraamo.

Edited by Lauri Lehtinen, 26 April 2012 - 12:33.


#14 Disco Studd

Disco Studd

  Über Member +

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,503 posts

Posted 26 April 2012 - 14:48

Voi sanoa, että Anttila ja satunnaiset muut marketit ovat pitäneet elokuvatarjonnan suhteen pintansa paremmin kuin "videovuokraamot", vaikka sisäänostajille voi harvemmin mitään monipuolisuuspisteitä myöntää. Nykyään kunnon leffavalikoimien ääreen konkreettisesti pääsy vaatii kyllä entistä enemmän peninkulmien reissaamista niiltä, jotka eivät asu Helsingissä Pienen leffakaupan naapurissa. Kasari-taajamissa elokuvia oli tiheässä, kun kaikenlaiset kioskin- ja bensiksenpitäjät halusivat VHS-valikoimat omaan lafkaansa ja tavikset perustivat ketjuihin kuulumattomia vuokraamoja joka puolelle maata. Tarjonnan hinta-kiinnostavuussuhde hakkasi yleensä iisisti R-kioskien "kaikkialla samat sisäsiistit hitit kalliiseen hintaan" -valikoiman, joka on pysynyt vuosikymmeniä melko samantapaisena kilpailun sekä alueellisten erojen hiipuessa.

Lauri tietää kaiken.

Miten videojulkaisujen maahantuonti ja levitys Suomessa käytännössä toteutettiin? Siis ihan kasettitasolla.

Ostivatko maahantuojat mastereita, suomensivat ja monistivat niistä kasetteja, joita sitten myytiin eteenpäin vuokraamoihin ja jälleenmyyjille? Oliko firmoilla oma tekniikka tätä varten? Vai jotain ihan muuta?

Emme halua vain katsoa tiettyjä elokuvia (35 mm -filmiltä) vaan kokemukseen kuuluu teatteriin tuleminen epätavallisia, epätodennäköisiä elokuvia varten. Ehkei maailman idealistisinta kulttuurihulluutta, mutta silti haastavampaa ja toisella tavalla tarinaksi ja muistoiksi muotoutuvaa kuin kotona klikkailuun perustuva elokuvan kuluttaminen.


#15 Young Hova

Young Hova

  Superspammer

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,104 posts

Posted 26 April 2012 - 17:53

Kasetit kai vuokrattiin vuokraamoille? Nehän olivat tarrojen mukaan esim "Esselte videon omaisuutta". Siksi niitä otettiin takaisin ja päälle nauhoitettiin uusi leffa, kun kasetit olivat pitkään esineinä sen verran kalliita (E180-nauhan perushintahan oli 1980-luvun lopullakin vielä jotain 60 markkaa, eli nykyrahassa lähemmäs 20 euroa, ja aiemmin enemmän).

Ei yhtään naurahdusta, liikuttumisen kyyneltä tai edes huokausta. Tunteet pois, masentava huttu teatterilevitykseen ja rahat kouraan tekijöille.


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users