Jump to content


Photo

Tuntematon Sotilas - vanha vs. uusi versio


 • Please log in to reply
18 replies to this topic

Poll: Tuntematon Sotilas (21 member(s) have cast votes)

Mikä Tuntematon Sotilas - elokuvan versioista on mielestäsi parempi?

 1. Ohjaus: Edvin Laine (1955) (8 votes [38.10%] - View)

  Percentage of vote: 38.10%

 2. Ohjaus: Rauni Mollberg (1985) (13 votes [61.90%] - View)

  Percentage of vote: 61.90%

 3. Ohjaus: Aku Louhimies (2017) (0 votes [0.00%])

  Percentage of vote: 0.00%

Vote Guests cannot vote

#1 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,172 posts

Posted 21 August 2012 - 16:20

Olisin kiinnostunut tiedustelemaan kumpaa versiota Tuntemattomasta sotilaasta Elitistit pitävät parempana. Vastakkain siis v.1955 ja v.1985 versiot ja sanomattakin lienee selvää että äänestämisen lisäksi perustelut ovat paikallaan.

Itse jätän vielä äänestämättä sillä vanha versio pitää uusintakatsella tässä lähiaikoina jonka jälkeen palaan uudestaan asiaan. Eilen tulin katsoneeksi uuden version ja sen edellisestä näkemisestä oli valehtelematta kulunut ainakin yli 10 vuotta. Suhtautumiseni Tuntemattomaan Sotilaaseen edustaa keskilinjaa siinä mielessä, että en ole mikään erityisen suuri patriootti joka katsoisi näitä vuodesta toiseen uusintana, mutta toisaalta ei minulla ole näitä elokuvia vastaankaan mitään. Jotkut syyttävät elokuvaa ja ilmeisesti samalla logiikalla myös kirjaa sodan glorifioinnista, missä ei ole mitään järkeä kun teoksissa ollaan selvästi vastakkaisella kannalla.

Muistelin uutta versiota heikommaksi (en mitenkään huonoksi kuitenkaan), mutta tämähän oli varsin hyvä. Selkeästi minun arvoasteikolla 4 tähden elokuva. Alku on hieman jäykkä niin näyttelijätyöskentelyn kuin leikkauksen osalta, mutta elokuva paranee jo melko pian alun jälkeen. Toinen huomattava parannus tapahtuu kun Rokka (Paavo Liski) astuu mukaan kuvioihin.

Risto Tuorilan Koskela on jonkin verran yhden ilmeen roolisuoritus mutta toisaalta hahmon hiljaisesta olemuksesta välittyy humaanisuus, nöyryys, rehellisyys ja muutkin hänen hahmolleen kaadetut hyvät puolet. Peteliuksen naamaa on valitettavasti hankala katsoa näissä vakavammissa rooleissa enkä oikein tässäkään saanut irrotettua häntä lukuisista koomikon roolihahmoista vaikka kuinka yritinkin. Rahikaisen esittäjä oli hyvin kartalla roolihahmonsa suhteen. Lehtola ja v-mäiset upseerit hoitivat roolinsa myös kunnialla läpi. Yksi elokuvan suosikkikohtauksista oli vallattuun Petroskoihin saapuminen ja siellä humalaisten sotilaiden, evakkoon pakenevien ihmisten ja sodan tuhojen näkeminen.

Uusi versio sisältää jonkin verran rohkeampaa sisältöä kuin edeltävä versio (olikos tässä elokuvaversiossa muuten niitä kohtauksia jotka julkaistiin myöhemmin "Sotaroomani" nimellä kulkevassa käsikirjoituskirjaversiossa?). Tämänkin version sydän on tietysti Väinö Linnan romaanissa, josta moni kohtaus on suoraan dialogeineen otettu ja ne ovat muodostuneet suomi-elokuvan klassikkohetkiksi. Tässähän on myös paljon Linnan lentäviä lauseita joista moni elää edelleen ihmisten suissa.

Edited by Jakel, 27 March 2018 - 08:12.

"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."


#2 Sir Filmipätkä

Sir Filmipätkä

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 110 posts

Posted 22 August 2012 - 07:20

Alkuperäinen tuntematon on tullut pakostakin jo katsottua niin tuhanteen kertaan, että pidän jo siksi 80-luvun versiota parempana. Mollbergin versio on muutenkin realistisempi ja tunnelmaltaan synkempi. Laineen versiossa rillumarei-tyyli paistaa ihan kyyneleen verran liikaa läpi. Näyttelijät molemmissa todella hyviä.

Tuntuu että tuohon Mollbergin tuntemattomaan suhtauduttiin vielä takavuosinakin ihmeen vihaisesti. Moni kun ei tuntunut ymmärtävän että se on uusintatulkinta Väinö Linnan kirjasta, ei Laineen elokuvasta.

#3 MiR

MiR

  Expert Member ++

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,690 posts

Posted 22 August 2012 - 08:03

Kallistun uuden version puolelle pitkälti samoista syistä kuin Sir Filmipätkä. Laineen versio on aikansa lapsi kuten Mollberginkin, mutta uudempi näkemys on mielestäni enemmän uskollinen kirjan hengelle.
Dick Laurent is dead

#4 QCine

QCine

  Full Member

 • Elitisti
 • PipPipPip
 • 1,283 posts

Posted 22 August 2012 - 14:53

Smedsin versiohan se paras on, mutta kun elokuvaversioihin kerran rajaudutaan, niin Mollbergille ääni täältäkin. Päivä päivältä etoo enemmän katsoa sitä yli-ikäisten äijien lupsakkaa korpraalimöttöstelyä Laineen versiossa. Sota sotana, ja Mollberg kuvaa sitä niin kuin kuuluu.

#5 Disco Studd

Disco Studd

  Über Member +

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPip
 • 3,504 posts

Posted 22 August 2012 - 21:17

Laineen Tuntematon on saanut kolme ääntä, mutta äänestäjät eivät ole uskaltaneet antaa perusteluja. Vellihousut...

Itse äänestin pitkän harkinnan jälkeen Mollea. Teki kyllä mieli äänestää käänteiselitistisesti Laineen versiota, mutta Mollbergin elokuvan meriitit - jotka on jo lueteltu tässä ketjussa - ovat musertavat. Mutta ei tuo vuoden 1955 leffa ole sekään mikään huono valinta. Jos suodattaa pois SF-kesäteatterifarssin ja Finlandia-hymnit, paljastuu sotaelokuva joka on valmistusajankohtaansa nähden poikkeuksellisen voimakas ja lähes naturalistinen ihan kansainvälisellä tasolla. Missä muussa 50-luvun sotaelokuvassa lentää veri, paska ja kirosanat yhtä reippaasti. Kubrikin Kunnian polut tulee lähimpänä vertailukohtana mieleen, mutta pliisuhan se on, vaikka viekin psykologisessa ja emotionaalisessa raakuudessaan voiton Tuntemattoman velikullilta.

Kohta on kulunut toiset 30 vuotta viimeisestä Tuntemattomasta, joten olisiko kohta kolmannen version aika? Kuka senkin tekisi?

Emme halua vain katsoa tiettyjä elokuvia (35 mm -filmiltä) vaan kokemukseen kuuluu teatteriin tuleminen epätavallisia, epätodennäköisiä elokuvia varten. Ehkei maailman idealistisinta kulttuurihulluutta, mutta silti haastavampaa ja toisella tavalla tarinaksi ja muistoiksi muotoutuvaa kuin kotona klikkailuun perustuva elokuvan kuluttaminen.


#6 Sir Filmipätkä

Sir Filmipätkä

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 110 posts

Posted 23 August 2012 - 07:03

Kohta on kulunut toiset 30 vuotta viimeisestä Tuntemattomasta, joten olisiko kohta kolmannen version aika? Kuka senkin tekisi?


Markus Selin esittää, Aku Louhimiehen elokuva: Tunt3maton Sotilas. Pääosissa mm. Jasper Pääkkönen, Peter Franzen, Juha Veijonen ja Kari "Hissu" Hietalahti on Antero Rokka!

Koivusalo & Suosalo lienee toinen potentiaalinen vaihtoehto.

#7 JMustonen

JMustonen

  Expert Member

 • Elitisti-toimittaja
 • PipPipPipPip
 • 2,025 posts

Posted 23 August 2012 - 07:27

Tai sitten Ylen draamatuotanto esittää: Tuntematon somali. Päästään taas keuhkoamaan myyttien murtumisesta.
(sori)

Annan äänen alkuperäiselle versiolle. Jälkimmäinen on tummempi, mutta yhtä lailla aikakautensa vanki. Alkuperäisessä korostuu talvisodan henki, jossa sekoittuu paremmin aikakaudelle tyypillinen kansallisromantiikka että sodan realismi (+ Finlandia), muistaakseni uudempi versio lipsuu melodramaattisen synkistelyn puolelle. Tosin tuon näkemisestä on jo tovi aikaa. Ei sen puoleen, että kumpikaan olisi mitenkään erityisemmin suosikkielokuva tai herättäisi suuria tunteita.
The Moonlight Sonata

"...is one of those poems that human language does not know how to qualify."

- Berlioz

#8 Young Hova

Young Hova

  Superspammer

 • Elitisti
 • PipPipPipPipPipPip
 • 4,104 posts

Posted 23 August 2012 - 22:50

Kohta on kulunut toiset 30 vuotta viimeisestä Tuntemattomasta, joten olisiko kohta kolmannen version aika? Kuka senkin tekisi?


Täällä Pohjantähden floppaaminen (eka pahasti, toka todella pahasti) varmaan vei vähän intoa tästä, mutta parissa vuodessa se tietty unohtuu ja sota tietty vetää aina, paitsi jos ei ole ampumista (Hiljaisuus).

Ei yhtään naurahdusta, liikuttumisen kyyneltä tai edes huokausta. Tunteet pois, masentava huttu teatterilevitykseen ja rahat kouraan tekijöille.

#9 Neon Maniac

Neon Maniac

  Expert Member +

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPipPipPip
 • 2,635 posts

Posted 01 October 2014 - 13:45

Todella tasoissa marssii, vaikka Laineen versio nostalgiannälkää runsaammin ruokkiikin. Persoonallisten henkilöhahmojen leegio kantaa raskaan aiheen painolastista puolet, ja olisikin vähättelyä väittää filmausten vahvuuden vakuuttavan yksinomaan realistisella taistelutulkinnoilla. Nähtäväksi jää kuinka kunniakkaasti tuolla miinakentällä pärjää äskettäin paikkansa vielä filmausta odottavan uusioversion ohjaksissa vahvistanut Aku Louhimies.

Itsenäisyyspäivän tv-esitystä odotellessa, voi vaikka testata tuntemuksensa alkuperäisen filmauksen salonkikelpoisesta vuorosanasonaatista, lähinnä galluppien tasolle taantuneen HS:n osiossa:

Tuntematon sitaatti Testaa, muistatko kuka sanoi kuolemattomasti Tuntemattomassa sotilaassa

...Oma tulos tulipalokiireellä vastattuna: 7/9
Pitänee paikata aukko sivityksessä, ja lukea kirjakin tulevaisuudessa, niin josko pistemääräkin tuosta kohoaisi.

"Eisenstein does it with cuts, Max Ophuls does it with fluid movement. Chaplin does it with nothing. Eisenstein seems to be all form and no content, Chaplin is all content and little form. Nobody could have shot a film in a more pedestrian way than Chaplin. Nobody could have paid less attention to story than Eisenstein. Alexander Nevsky is, after all, a pretty dopey story. Potemkin is built around a heavy propaganda story. But both are great filmmakers."


#10 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,172 posts

Posted 02 October 2014 - 07:11

Mahdollisen uuden elokuvaversion lisäksi radiossa alkoi joku aika sitten radioteatterin Tuntematon Sotilas-kuunnelma. Vahvasti modernisoitu näkemys. Löytyy Areenasta.


"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."


#11 Jeremias Rahunen

Jeremias Rahunen

  Expert Member

 • Elitisti
 • PipPipPipPip
 • 2,172 posts

Posted 01 June 2017 - 16:22

Uusimman version traileri:

https://www.youtube.com/watch?v=Yu9Q2ZHfROM


"Muutaman kerran on ollut ähky, kun olen innostunut syömään kilon salaattiannoksen kaikkine muine tykötarpeineen vahingossa Aku Ankkaa lukiessani."


#12 Leffamörkkis

Leffamörkkis

  Newbie

 • Foorumikäyttäjä
 • Pip
 • 5 posts

Posted 22 September 2017 - 13:21

Hyvältähän tuo näyttää. Katsotaan kun tulee!#13 karialkiller

karialkiller

  Member

 • Foorumikäyttäjä
 • PipPip
 • 297 posts

Posted 26 March 2018 - 18:59

Tänään julkaistiin Louhimiehen versiosta blu-ray sekä DVD. Citymarketista elokuvan saa steelbookina.

#14 Jakel

Jakel

  Expert Member ++

 • Varapäätoimittaja
 • PipPipPipPip
 • 2,878 posts

Posted 27 March 2018 - 08:11

Lisätty uusin versio mukaan kyselyyn
'Elokuva on värillinen, vaikka se sijoittuu 1200-luvulle. Oikeasti värielokuva keksittiin vasta 1900-luvulla, joten mustavalkoisuus olisi lisännyt realismin tuntua.'
-Braveheart, Mesta.netin leffamokat.

#15 joniniemela

joniniemela

  Newbie

 • Foorumikäyttäjä
 • Pip
 • 1 posts

Posted 28 March 2018 - 10:32

Kyllähän tuon vanhin Edvin Laineen tuotos on klassikko ja minulle myös se ainoa oikea Tuntematon Sotilas. Uusin Aku Louhimiehen versio elokuvasta on kyllä mielestäni myös erittäin onnistunut ja hyvä. Suosittelen kaikkia ehdottomasti katsomaan myös uusimman version.
0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users