Jump to content


Humpuuki

Member Since 19 Oct 2009
Offline Last Active Jul 13 2010 19:08

Topics I've Started

Pridekino 2010 1.7.2010

23 June 2010 - 13:04

Tervetuloa PrideKinoon!

Vuoden 2010 PrideKino käsittelee Pride-viikon esikuva-teemaa usealta eri kantilta. Nähtävillä on katseita menneeseen sekä fiktio- että dokumenttimuodossa, samoin kuin uusinta queer-tekijöiden lyhytelokuvaa.


Näytökset:

19.00
Triple X Selects: The Best of Lezsploitation

Michelle Johnson / USA 2007 / 48 min.

"They're playing our song / they're getting it wrong"

Miltä näyttävät 60- ja 70 -luvun lesbo-eksploitaatioelokuvat uudelleenkatsottuina homonäkökulmasta? Kiinnostavilta, naurattavilta ja/tai seksikkäiltä vähintään.

Yhdysvaltalaisen Michelle Johnsonin kokoama lesboeksploitaatiokimara Triple X Selects on malliesimerkki homoyhteisöille ominaisesta toisinkatsomisesta. Alunperin heteromiesten heteromiehille tekemät lesboeksploitaatiokohtaukset avautuvat uudella tavalla, kun lesbiset kohtaukset on otettu erilleen omaksi kokoelmakseen. Kiihottaviksi tarkoitetut kohtaukset näyttäytyvät tälle yleisölle eri valossa, usein paljon kiinnostavampina.

Triple X Selects sisältää hyvin monenlaista: kohtalokkaita vampyyrineitoja, naisvankeja, S/M-vivahteita. Elokuvien visuaalinen ilme ja ote ovat keskenään hyvin erilaisia: joissakin pätkissä keskitytään ainoastaan seksiin mutta suuri osa niistä on varsin omaperäisiä: löytyy futuristisia asuja, funkya kuvausta, fantastista lavastusta tai etenkin tahatonta komiikkaa. Elokuvan taustalla esimerkiksi kuullaan ajoittain puhetta lesboudesta kertovasta pseudo-dokumentista, jossa mainitaan muun muassa the lovecult of lesbianism. Muutoin taustalla soi tyylikästä 60-70 -luvun musiikkia, mikä sekä vahvistaa ajankuvaa että kertoo debytanttiohjaaja Johnsonin dj-taustasta.

Elokuvapätkiin kuuluu näytteitä sekä eurooppalaisista että pohjois- ja etelä-amerikkalaisista elokuvista, joiden ohjaajia ovat muun muassa Jess Franco, Radley Metzger sekä Joe Sarno, jonka elokuvissa lesboutta on käsitelty jopa yllättävällä herkkyydellä. Osviittaa nähtävästä antanevat elokuvien nimiesimerkit: Bare Behind Bars, Vampyros Lesbos ja Girl Meets Girl. Triple X Selects on saanut erinomaisen vastaanoton useilla queer-elokuvafestivaaleilla.


ALKUKUVA: Sondra Stingray: Sapphic Gumshoe

Heather de Michele / USA 2009 / 8 min.

Vanhoista noir-filmeistä tuttu viileä etsivähahmo onkin androgyyni nainen, Sondra Stingray, jolla on varjostettavanaan kaunis ja rikollinen viettelijätär. Tyylikäs lyhytelokuva luonnehtii itseään "Lesbian pulp-o-ramaksi."21.00
Stonewall Uprising

Kate Davis & David Heilbroner / USA 2010 / 82 min.

"It was the Rosa Parks moment."

Hyvin laajasta arkistomateriaalista ammentava, paljon aikalaishaastatteluja sisältävä uusi dokumentti Stonewallin mellakoista ja siitä, millaista oli olla homoseksuaali 60-luvun Amerikassa ennen Gay Liberationia.

Stonewall Uprising käsittelee aihetta, jota on tähän mennessä käsitelty monissa tutkimuksissa sekä pariin otteeseen elokuvissakin: homoyhteisön kapinaa jatkuvia poliisiratsioita vastaan New Yorkin Greenwich Villagessa sijainnessa Stonewall Innissä, joka oli kirjavan homokansan kantapaikka. Tapahtumia, jotka saivat alkunsa kesäkuun 28. 1969 ja kestivät noin viikon, pidetään modernin homojen oikeuksia ajavan liikkeen syntyhetkenä. Niiden suoraa seurausta oli myös ensimmäinen Gay Pride -marssi vuonna 1970.

Dokumentti onnistuu yllättämään perinpohjaisuudellaan ja etenkin erittäin kiinnostavilla aikalaishaastatteluilla. Niiden arvo on erityisen suuri, sillä mellakoiden intensiivisyydestä ja spontaaniudesta kertoo jotain se, ettei tapahtumien ensimmäisestä yöstä käytännössä ole kuvallisia tallenteita. Dokumentti pohjautuu Stonewall: The Riots That Sparked the Revolution -kirjaan (David Carter, 2005), jota on ylistetty yhdeksi laaja-alaisimmista aihettaan käsittelevistä teoksista.

Pitkään yhdessä työskennellyt ohjaajakaksikko Davis & Heilbroner yhdistää laajan faktapohjan onnistuneesti ja erinomaisen viihdyttävästi elokuvallisesti toimivaan rakenteeseen. Siten dokumentti on sekä historiallisesti kiinnostava että hyvin inspiroiva vähintään kenelle tahansa, joka mieltää itsensä homo- tai queer-yhteisön jäseneksi - miksei ylipäätään kenelle tahansa.

Stonewall Uprising sai maailman ensi-iltansa kevään Lontoon LGBT-elokuvajuhlilla, ja PrideKino esittää sen Suomessa tuoreeltaan.


ALKUKUVA: PRIDE 2009

Johanna Erholtz & Erkki Jakobsson / Suomi 2009 / 12 min

Suomen sateenkaarikansa kokoontui ennätyssuureksi Pride-kulkueeksi kesällä 2009.


Liput: 6€/Setan jäsenkortilla 5€
Lipunmyynti auki 18.00


www.vinokino.fi
www.helsinkipride.fi

Vinokino 2009

19 October 2009 - 21:04

18. Vinokino ylittää ja rikkoo rajoja

Vuoden 2009 Vinokino – Lesbo- ja homoelokuvien festivaalilla nähdään queer-elokuvia, kokeellisia kotimaisia ja eri kulttuurien kohtaamisia.

Vinokino-elokuvafestivaali tuo Suomen kaupunkien valkokankaille tänä vuonna runsaan joukon elokuvia mainstreamin ulkopuolelta. Underground, avantgarde ja kokeellisuus ovat ohjelmistossa tänä vuonna vahvasti läsnä.

Erityisesti dokumenttielokuvien teemana on queer. Elliat Graney-Saucken ohjaama Travel Queeries (2009) kertoo queer-aktivisteista eri puolilla Eurooppaa. It Came From Kuchar (ohj. Jennifer Kroot, 2009) puolestaan esittelee amerikkalaisen underground-elokuvan omalaatuiset veljekset Mike ja George Kucharin.

Festivaalin kotimainen valikoima liikkuu sekin valtavirran toisella puolen. Kokeelliset kotimaiset -näytökseen on koottu 2000-luvulla tehtyjä lyhytelokuvia, joissa seksuaalisuutta ja sukupuolta käsitellään kokeellisen elokuvan eri keinoin.

Rajat ylittyvät ohjelmistossa myös maantieteellisesti. Englantilainen I can’t think straight (ohj. Shamim Sarif, 2007) kertoo kulttuurirajat ylittävästä rakkaudesta. Elokuvaa on markkinoitu pilke silmäkulmassa sanoin ” just another British, Indian, Muslim, Arab, Christian, lesbian romantic comedy”. Roberto Castón ohjaamassa Anderissa (2009) puolestaan kohtaavat espanjalainen maatilallinen ja perulainen maahanmuuttaja. Elokuva kilpailee EU:n parlamentin LUX-elokuvapalkinnosta.

Vinokino esittää myös Markku Heikkisen Itä-Euroopan homopornoteollisuuteen pureutuvan All Boys – Poikien bisnes dokumenttielokuvan kaikissa festivaalin näytöskaupungeissa. Dokumenttielokuva sai ensi-iltansa Vinokinon Helsinki Pride -näytöksissä kesäkuussa.


Vinokino 2009:
Turku 23.–25.10.2009
Helsinki 30.10.–1.11.2009
On the Road: Tampere, Oulu, Jyväskylä 27.10.–8.11.2009

Tervetuloa!


www.vinokino.fi
http://www.facebook....8310061&index=1