Jump to content


KAA93

Member Since 11 Nov 2018
Offline Last Active Nov 21 2018 17:42

Posts I've Made

In Topic: Kuinka pitäisi suhtautua Full HD tai 4K -tarkkuuteen remasteroituihin vanhoih...

21 November 2018 - 17:39

 

 

Ensinnäkin kuinka ongelmaton asia ilmiönä tuo vanhan filmielikuvan remasterointi Full HD tai 4K -tarkkuuteen on? Tai kuinka asiaan yleisesti suhtaudutaan elokuvaharrastajien piireissä? Voiko asia olla niin, että jos alkuperäisyyden mukaisuutta haetaan, niin onko se terväpiirtoremasteroitu usein kuitenkin lähempänä sitä filmikelan valkokangasversiota elokuvateatterissa katsottuna kuin dvd-julkaisua?

 

Tämä ei ole mielipideasia, vaan riippuu puhtaasti miten ammattimaisesti skannaus/restaurointi on tehty, ja tietty skannatusta materiaalista (negatiivi, positiivi, filmikopio...). 4K on käytännössä aina parempi kuin mitä teatterissa olisi nähty edes optimiolosuhteissa. Filmikopiolla resoluutio on käytännössä samaa luokkaa, vaikkakin menee atomitasolle digitaalisuuden jäädessä pikseliin. Jos skannaus tehdään negatiivista, joka on aina filmikopiota tarkempi, on myös 4K-kuvanlaatu paljon parempi.

 

Puristetaanko se suurempi tarkkuus peräisin jostain joka sielä kameran linssin edessä oikeasti on ollut niin kuin se Full HD tai 4K -kuva näyttää, vai onko se suurempi tarkkuus peräisin enemmänkin tekoälyn mielikuvituksesta?

 

No ei, ainakaan toivottavasti. Toki on mahdollista digitaalisesti kuvaa muokata ja terävöittää sitä, ja sitä se saattaa joskus kaivatakin, mutta jos puhutaan ammattijulkaisusta, jonka tekijöiden pitäisi tietää mitä tehdä, niin filmissä on hyvin riittävästi resoluutiota 4K:hon.

 

Entä onko paljon laatuvaihteluita toteutuksen suhteen? Kuinka yleisesti esim. alkuperäisen teoksen valo- tai värimaailmaa kunniotetaan ilman uudelleen tulkinnan kiusausta? Ainakin katsomassani remasteroidun Twin Peaksin trailerissa (en muista oliko virallinen), jossa näkyy vierekkäin before ja after kuvat, on ainakin joissain kohtauksissa voimakkaasti muutakin eroa kuin suurempi tarkkuus.

 

Tämäpä onkin sellainen Pandoran lipas. Ensinnäkin pitäisi huomioida, että filmejä on väritetty (colortiming, en tiedä suomeksi) ja myös katsottu teattereissa aikojensa projektorilamppujen perusteella, ja lamput esim. 70-luvulla olivat kellertäviä toisin kuin nyt, kun on mahdollista saada vitivalkoista valoa.

 

Myös pitää huomioida, että 4K mahdollistaa HDR-värit ja ilman sitäkin enemmän väri-informaatiota kuin edes BD pystyi, puhumattakaan DVD:stä tai VHS:stä. Jotkut ihastelee VHS-laatua siinä määrin, että "näinhän sen kuuluisi olla", mutta nauhalta jää toistamatta miljoonia värejä ja ne on myös tarkoitettu aikanaan kuvaputkitöllöille, joiden kontrasti- ja kirkkauslaadulle niitä on vaalennettu.

 

Olen myös huomannut, että mitä suositumpi elokuva kyseessä, sitä enemmän todennäköisyyksiä on pilata se. Tähtien sota, Aliens, Terminator ym. ovat saaneet kaikki uudet ja paskat värimaailmat, joilla ei ole mitään tekemistä alkuperäisen kanssa.

 

Mutta seuraava elokuva, joka oli Vanishing Point (Nasta laudassa) sai jossakin kohtaa elokuvaa ajattelemaan, että suuri tarkkuus yhdistettynä vanhan elokuvan värimaailmaan, on välillä häiritsevän luonnoton kokonaisuus. Esim. kasvot saattaa olla hyvin tarkat, mutta sävy oranssi. Jolloin värisävyn ei samalla tavalla luonnostaan alitajuisesti ajattele olevan vain sitä hienoa vanhan elokuvan sävymaailmaa, jonka automaattisesti hyväksyy ja jota pitää ikään kuin taiteellisena tekijänä. Vaan Full HD -tasolle tuotu resoluutio voi irroittaa värisävyt kokonaisuudesta niin, että värien epäaitous ei ole enää osa kokonaisuutta. Tällöinkin toki teknisessä mielessä epärealistisena ja syntipukkina kokee sen tarkkuuden, eikä kuvan sävyjä.

En ole ko. julkaisuun perehtynyt, mutta näitä löytyy joille on keksitty uusi värimaailma. Yo. lisäksi mm. Kovaotteiset miehet pilattu täysin. Lisäksi digivärittämisen "avulla" pystyy tekemään koko kohtauksista yhden värisen, jos aiemmin kuvaukset on tehty esim. eri päivinä tai jo eri tunteina jolloin oikeasti värit ovat saattaneet hieman erota kuvasta toiseen, mutta niitä on voitu yhdistellä sitten koneella... Mutta värit voidaan pilata oli tarkkuus mikä hyvänsä. Kannattaa lukea arvosteluja ennen ostoa. Olen kuitenkin ymmärtänyt, että kaikki 4K-julkaisut vanhemmista leffoista ovat korjanneet BD:iden ongelmia (Die Hard, Matrix, Predator, E.T...) eli ei ole huonompia tullut. Paitsi Terminator 2, johon on tehty digimuokkauksia ja uudet värit.

 

 

Okei, nyt tuli paljon selvyyttä aiheeseen, jonka perustatkaan ei aivan ole ollut hallussa. Hienoa ajatella, että se Full HD tai 4K -tarkkuus on ihan aitoa vanhassakin elokuvassa. Järkeen käypäähän se toki on, että siinä vanhassa filmissä tai negatiivissa tarkkuutta piisaa vaikka kuinka, kun eihän se filmikuva mitään pikseleitä ole. Kiitos tästä!


In Topic: Kuinka pitäisi suhtautua Full HD tai 4K -tarkkuuteen remasteroituihin vanhoih...

15 November 2018 - 20:13

 

Itselläni ei ole vielä edes laitetta joka 4K:ta pyörittää, mutta sellainen tulee, kun aikeissa on ostaa joko Xbox tai PS -konsoli. Odottelen vain ainakin ensin uutta sukupolvea ennen investoinia.

Jos 4K blu-ray on tärkeä tekijä ostopäätöksessä, niin tosiaan PS4 ei niitä tue millään versiolla. Saas nähdä, mitä mahdollinen seuraava laite tekee, jos eivät siirry 100% digitaalisiin pelimyynteihin. Xbox Onessa 4K-asema onkin jo.

 

 

Niinpä näkyykin, kun asiaa tutkiskelin. Vaikka onkin 4K-konsoli, niin 4K-levyjä ei toista, edes tuo Pro-malli. Saa joo muutenkin nähdä kuinka fyysinen formaatti pitää peleissä pintansa, itse olen niitä joille sillä fyysisellä kappaleella on tärkeä osa. Uskon kuitenkin, että levyasemat tulee niistä löytymään. Uusien pelien lisäksi painetta luo ostajien tarve toistaa edellisen/edellisten konsolien pelejä, sekä se kun nuo konsolit on pelien toiston lisäksi mediatoistimiksi kunnostautunut muutenkin. Vaikka toistaahan monet ne elokuvat ja musiikitkin vain niistä suoratoistopalveluista.


In Topic: Kuinka pitäisi suhtautua Full HD tai 4K -tarkkuuteen remasteroituihin vanhoih...

14 November 2018 - 16:33

Ok, kiitos tästä mielenkiintosesta lainauksesta. Tuollainen vertailu olisi myös mielenkiintoinen sillä 50- tai 70-luvun filmillä. Kyllähän nuo 4K-levyt vaikuttaa vielä aika arvossaan olevan. Itselläni ei ole vielä edes laitetta joka 4K:ta pyörittää, mutta sellainen tulee, kun aikeissa on ostaa joko Xbox tai PS -konsoli. Odottelen vain ainakin ensin uutta sukupolvea ennen investoinia. Eikä kyllä ole 4K-televisiotakaan, mutta tässä lähivuosina investoin 55 tuuman 1200-1500 hintaluokan Olediin. Kyllä sitten kelpaa. Sen jälkeen saa ruveta sitten haaveilemaan kunnon äänentoistosta ennen kun on paketti kasassa.