Jump to content


Spiritual Boxer

Member Since 06 Oct 2003
Offline Last Active Private

Topics I've Started

Mitä elitisti-forumin väki katsoo 2014

13 January 2014 - 16:09

Viime vuoden loputkin on vielä raportoimatta, mutta laitetaan tänne nyt nämä tuoreessa muistissa olevat. Vahvasti lähti vuosi käyntiin (lähinnä sairastelun ansiosta), vaan eiköhän katselutahti tästä pian hyydy....

1. Fricke: Samsara (2011) [Netflix] ***
Huikeaa ja puhuttelevaa kuvaa kyllä muttei mahda mitään, että "sanoma" vähän tökkii. Parhaiten mieleen jäi kokonaisuuden epätyypillisin jakso eli de Sagazan performanssiesitys.

2. C.K.: Louie: Season 2 (2011) [Netflix] ****
Suurin osa tosin viime vuoden puolella. Pitää yllä ekan kauden tason. Hauskimpia ja terävimpiä tuoreempia tv-komedioita. Jatketaan suoraan kolmoseen; hyviä parinkymmenen minsan paloja tilanteisiin, joissa ei jaksa keskittyä esim. kirjaan.

3. Wan: Riivattu (Insidious, 2010) [Netflix] ***½
Toimipa hyvin uuden vuoden aikaansaamien krapulatärinöiden tehostajana. Suhteellisen hienovarainen (talo)kummittelu on muutenkin suosikkikauhualagenreni. Alkupuoli on tässä suhteessa laatua, mutta toispuoleisessa tapahtuva takaa-ajo menee aikamoiseksi hölmöilyksi. Onneksi lopetuksen onnistuu palauttamaan hyytävä tunnelma. Kakkososa ja Kirottu menivät katselulistalle.

4. Jodorowsky: Santa sangre (1989) [bd] ****
Jostain syystä en ole saanut tätäkään aiemmin katsottua (muutamasta yrityksestä huolimatta). Odotetun hieno ja vaikuttava, vaikka loppupuoliskon mielisairastelu ei olekaan takautumajakson (lapsuustraumat) veroinen.

5. Baumbach: Frances Ha (2012) [Netflix] ***
Onhan tuo Frances melko valloittava ja elokuvakin ihan kiva sekä monella tapaa tarkkanäköinenkin... Pettymys silti kaiken hehkutuksen jälkeen: ei lainkaan huono, mutta heikoin näkemäni Baumbach tähän mennessä.

6. Cianfrance: The Place Beyond the Pines (2012) [bd] ***½
Kunnianhimoisempi ohjaus erinomaisen Blue Valentinen tehneeltä Cianfrancelta. Tämä taisi käydä Suomessa lyhyellä leffateatterikierroksellakin toisin kuin edellinen. Frances Ha'ta väkevämpää uutta amerikkalaista indie-draamaa - vaikka viimeinen kolmannes ei valitettavasti toimi niin hyvin kuin toivoisi.

7. Coppola: The Bling Ring (2013) [bd] **
Ei sen pahempia puutteita kuin tylsyys.

8. Georgsson & Sieling & Siwen: Silta (Bron/Broen, 2011) [Netflix] **
Ihmetyttää tämän suosio. Eka kausi, eikä seuraavaa tarvitse katsoa. Kohtalaisesta alusta luisutaan pikaisesti pöhköjen käänteiden täytteiseen yliyrittämiseen. Tavallaan jokaiselle häiriinnyttävästi epäloogiselta vaikuttavalle seikalle on selitys valmiina, mutta homma tuntuu kuitenkin falskilta ja jotenkin amerikkalaiselta. Kim Bodnialle pisteet. Helinin Saga on ensin piristävä hahmo, mutta maneereihin ja aspergerilaiseen äkkivääryyteen kyllästyi nopeasti.

9. Russell: Muutostiloja (Altered States, 1980) [bd] ***½
Vähän hätäinen lopetus, mutta muuten kiehtovaa ja tyylikästä trippailua. Tiedemiesten dialogi on myös poikkeuksellisen mielekästä ja näyttelijöiden toimintaa melkein hauskempi seurata kuin villejä visioita.

10. Ashby: Saattokeikka (The Last Detail, 1973) [dvd] ****½
Vanha suosikki pitkästä aikaa. Olipas ikävä katsoa dvd:ltä heikohkoa SD-kuvaa pakkausartefakteineen ja korostuneine reunoineen. 70-luvun alun Jack Nicholson on suunnilleen parasta, mitä elokuvataiteella on tarjottavanaan.
 


Statsit 2013

10 January 2014 - 13:19

Vuoden aikana 144 katsottua elokuvaa/tv-sarjan kautta tai kokonaisuutta. (2012: 155 kpl, 2011: 167 kpl eli valitettava laskusuhdanne on selvästi havaittavissa...)


"Oikeissa" elokuvissa kävin neljä kertaa (Piin elämä [3D], Only God Forgives, Unelmien pelikirja, Gravity [3D]). (2012: 9 kertaa)

Kommentti: Vaikken erityisemmin perusta 3D:stä, tulee silti sillä perusteella käytyä katsomassa uusia elokuvia, sillä tekniikkaa ei ole tarjolla himassa. Muuten oikeastaan katson leffat mieluummin kotiteatterissa kuin Finnkinolla. (Filmi-, arkisto- ja festarinäytökset ovat toki eri asia!) Nämäkin lähes poikkeusetta lahjaksi saaduilla lipuilla tai ilmais/erikoisnäytöksissä.

Arkistolla (KAVA) kävin 8 kertaa. (2012: 6)

Erinäisissä elokuvatapahtumissa näin yhteensä 27 elokuvaa. (2012: 20)

Elokuvateatteriympäristössä siis nähty 39/144 elokuvaa eli 27% kaikista katsotuista (2012: 36/155 eli 23%).

Blu-ray-formaatilta tuli katsottua 20 elokuvaa.(34)

Tv:stä tai digiboksitallenteena katsoin 12 elokuvaa. (4)

Netflixistä tai vastaavista stream-palveluista ja digivuokraamoista katsoin 46 elokuvaa. (30)

Kommentti: Digiboksia piti katsella tyhjäksi kuin luovuin Elisa Viihteestä, missä oli parin vuoden ajalta noin 800 kiinnostavaa tallennetta (ei onnistunut kovin hyvin). Netflixin käyttö sen kun lisääntyy, selainversiosta kun saa mukavasti auki muun maailman tarjonnan ja iPadiltä voi tapittaa viihdettä vaikka paskalla istuessa. Miksi siis nippu uusia blu-ray-levyjä kolahti postista viimeksi tänään??

Katsotut tv-sarjat Uusi Sherlock kaudet 1 & 2, Louie kaudet 1 & 2, Epäilyksen polttopiste viimeiset neljä kautta, Metal Evolution: Raskaan rokin tarina, Sillan ensimmäinen kausi.

En löytänyt helposti listaa viime vuoden Suomen ensi-illoista, mutta uusia elokuvia tuli nähtyä niin vähän, että luulen top-kolmosen olevan seuraava: Unelmien pelikirja, Spring Breakers, The Place Beyond the Pines. (Vikan tosin katsoin vasta tänä vuonna.) Ja toistaiseksi näkemättähän ovat mm. Jahti, Adéle, Mestari, uusi Haneke & Allen jne. Sellaisia elokuvia, joiden valmistusvuosi on IMDb:n mukaan 2013, katsoin 5 kpl.

 

Täysien pisteiden tai melkein (****½-*****) elokuvat aakkosjärjestyksessä:

Lean: Arabian Lawrence (Lawrence of Arabia, 1962)
Polanski: Chinatown (1974)
Carax: Holy Motors (2012)
Spielberg: Kadonneen aarteen metsästäjät  (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Keaton & Segdwick: Kameramies (The Cameraman, 1928)
McQueen: Shame (2011)
Argento: Suspiria (1977)

Yhden tähden leffat:

Hill: Bullet to the Head (2012)

Colquhoun & Ledesma: Food Matters (2008)
Herrington: Jokikyttä (Striking Distance, 1993)
Burton: Pee-ween suuri seikkailu (Pee-wee's Big Adventure, 1985)

Suzuki: Princess Raccoon (2005)
 


Statsit 2012

03 January 2013 - 11:15

Vuoden aikana 155 katsottua elokuvaa. (Edellisvuonna 167.)


"Oikeissa" elokuvissa kävin 9 kertaa (Kovasikajuttu, Yön ritarin paluu, Prometheus [3D], Pappi lukkari talonpoika vakooja, Skyfall, Moonrise Kingdom, Dredd [3D], Killing Them Softly, The Hobbit: An Unexpected Journey [3D HFR]. Triplamäärä edellisvuoteen (3) verrattuna!

Arkistolla (KAVA) vain surkeat 6 kertaa. (Edellisvuonna 10.) Kävin myös kahdesti RSO:n elokuvakonstertissa Musiikkitalolla (Metropolis & Amor Omnia).

Erinäisissä elokuvatapahtumissa näin yhteensä 20 elokuvaa. (Edellisvuonna 40 - R&A:n aikaan ulkomailla oleskelu vaikuttanee asiaan ainakin sarjakortillisen verran.)

Eli elokuvateatteriympäristössä nähty 36/155 elokuvaa (23% kaikista katsotuista - edellisvuonna 32%).

Blu-ray-formaatilta tuli katsottua 34 elokuvaa.(Edellisvuonna 55.)

Tv:stä tai digiboksitallenteena katsoin 4 elokuvaa.

Netflixistä tai vastaavista stream-palveluista ja digivuokraamoista katsoin 30 elokuvaa.

Ainoat katsotut tv-sarjat Monty Python - totuutta hipoen sekä Epäilyksen polttopiste (kolme ensimmäistä kautta ja loput sitten tämän vuoden puolella).

Suomen v. 2012 ensi-iltaelokuvien top-3: Kovasikajuttu, Pappi lukkari talonpoika vakooja, Tropa de elite 2: Eliittijoukot (kahdestatoista nähdystä) [Kunniamaininnan saa jo 2011 näkemäni Revenge - lupa tappaa.]


Täysien pisteiden tai melkein (****½-*****) elokuvat aakkosjärjestyksessä (suurin osa uusintoja):

Yuen: Fong Sai Yuk (1993)
Ashby: Harold ja Maude (Harold and Maude, 1971)
Kärkkäinen & Passi: Kovasikajuttu (2012)
Mackendrick: Menestyksen huuma (Sweet Smell of Success, 1957)
Lang: Metropolis (1927)
Verhoeven: RoboCop (1987)
Misumi & Houston: Shogun Assassin (1980)
Jackson: Taru sormusten herrasta: Sormuksen ritarit (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001) [Extended Cut]
Cameron: The Terminator - tuhoaja (1984)

Yhden tähden leffat:

Liu: Drunken Master III (1994)
Tillman Jr.: Faster (2010)
Ellis: The Final Destination (2009)

Vuoden selkeänä trendinä omalla kohdallani ollut Netflix, joka yllätti teknisellä toimivuudellaan. Palvelu tuli suhteelliseen myöhään vuoden aikana kuvioihin ja haukkasi noinkin ison osan kokonaiskatselumäärästä. Vaikuttanee tulevaisuudessa myös leffojen itselle ostamisen surkastumisena. Arkistolle ei taaskaan ehtinyt/jaksanut niin usein kuin toivoisi, mutta varsinaisen elokuvateatterissakäynnin triplaantuminen oli yllättävä petraus viime vuodesta.

Mitä elokuvia olette käyneet katsomassa useamman kerran?

05 July 2012 - 15:21

Ja siis nimenomaisesti elokuvissa samalla teatterikierroksella, eikä esim. sitten vuosien päästä uusintakierroksella tai arkiston esityksessä tai kaverin kellarissa. (Oikeastaan voitaisiin laskea myös KAVA:n näytökset, jos on käynyt saman sarjan sisällä katsomassa saman elokuvan useampaan kertaan.) Laskettaneen myös se että käy ensin katsomassa elokuvan festariesityksessä ja sitten perään omakustanteisesti teatterikierroksella, mikäli näiden välillä ei ole kulunut epäilyttävä määrä aikaa.

Omaa elokuvissakäyntihistoriaa kun muistelen, niin todella harva kriteerit täyttävä tapaus tulee mieleen... Vhs:ltä niitä leffoja tuli katsottua useamman kerran, ja junnuna teatterissa käynti ei ollut ihan hirvittävät aktiivista (ehkä 1-2 krt/kk) kun naruilta näki paljon kiehtovampia teoksia.

Kaikki nämä ovat ainoastaan 2x, uusimmasta vanhimpaan:

Klovni - kyllä nolottaa
Rambo (osa 4)
Fight Club
Jurassic Park

(Forrest Gump taisi olla sellainen että kävin katsomassa vapaaehtoisesti mutsin kanssa ja sitten vielä jouduin osana koululuokan "opetusta" :x) Helvetisti on tietysti niitä, jotka on pitänyt mennä katsomaan uudestaan (viimeisimpänä The Raid), mutta ei ole sitten kuitenkaan saanut aikaiseksi... Ja tulevathan ne nykyään jo kohta blu-raylle ja himateatteri on ihan kelvollinen korvike.

Saksa- blu-rayt

04 July 2012 - 10:54

Saksassa on julkaistu blu-ray -formaatissa paljon mielenkiintoista, marginaalisempaakin kamaa, jota ei saa vielä mistään järkevämmästä maasta (US/UK/FI). Tähän infoa ja keskustelua aiheen tiimoilta!

Hyväksytään listoille ainoastaan leffoja, joissa pitäisi olla englantiaudio optiona. (Tai enkkutekstit, mikäli alkuperäiskieli on joku muu.) Näitä en ole kuitenkaan tarkastanut itse levyiltä, vaan Amazon.de:n spekseillä tai netistä löytyneillä kommenteilla mennään.

Bronson
From Noon Till Three http://www.amazon.de...22651172&sr=1-2
Death Hunt http://www.amazon.de.../ref=pd_sim_d_1
The Mechanic http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_28
Mr. Majestyk http://www.amazon.de...22650761&sr=1-3
Caboblanco http://www.amazon.de...2650789&sr=1-27

Cannonin ninja-trilogia
Enter the Ninja http://www.amazon.de...cm_cr_pr_sims_t
Revenge of the Ninja http://www.amazon.de...2/ref=pd_cp_d_0
Ninja III: The Domination http://www.amazon.de...=A3JWKAKR8XB7XF

Chuck Norris
A Force of One http://www.amazon.de...=A3JWKAKR8XB7XF
Braddock: Missing in Action III http://www.amazon.de...0/ref=pd_cp_d_2

Stallone
Nighthawks http://www.amazon.de.../ref=pd_sim_d_4
Judge Dredd http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_24

saksalänkkärit
Winnetou I-III http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_57
Hopeajärven aarre http://www.amazon.de...A/ref=pd_cp_d_1

vanhempaa kauhua
The Haunted Palace (Vincent Price) http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_25
Premature Burial http://www.amazon.de.../ref=pd_sim_d_4
The Last Man on Earth (Vincent Price) http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_16
The Legend of Hell House http://www.amazon.de.../ref=pd_sim_d_1

muita
Der blaue Engel (sis. eng. version) http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_58
The Howling http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_37
Scanners http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_65
The Scalphunters (Burt Lancaster) http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_45
Stick (Burt Reynolds) http://www.amazon.de.../ref=pd_sim_d_2
The Seven-Ups (Roy Scheider) http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_56
Tank (James Garner) http://www.amazon.de...d_bxgy_d_text_c
Shattered (Tom Berenger) http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_67
Mad Mission 1-5 http://www.amazon.de...ref=pd_sim_d_16

Sittenhän on näitä tyyliin Serpico, Mean Streets, jotka varmastikin aivan kohta saavat bd-julkaisun myös muualla maailmassa.