Manara pin-up

- osa 1


Thomas Weisser on pitkän linjan genreasiantuntija joka on kirjoittanut useita kirjoja marginaalisista elokuvista ja genreistä. Vanhan liiton elitisteille hän on tullut tutuksi Asian Cult Cinema -lehden päätoimittajana. Weisser pyörittää päivätyökseen Video Search of Miami -firmaansa kopioimalla harvinaisia ja vähemmän harvinaisia elokuvia kaseteille tai DVD:ille - tämä on siis mahdollista USA:n lakien mukaan: jos elokuvaa ei ole virallisesti julkaistu, on sen materiaali ns. public domainia.

Katsauksessa nyt siis kolme Weisserin kirjaa, jotka luottavat samaan formaattiin: lyhyet arvostelut ja esittelyt useista sadoista oudoista elokuvista. Japanilaisia elokuvia käsittelevissä kirjoissa toisena kirjoittajana ja asiantuntijana on häärinyt Weisserin vaimo ja japanilainen näyttelijätär Yuko Mihara Weisser.

Thomas Weisser ja Yuko Mihara Weisser:
Japanese Cinema Essential Handbook
(1998, isbn: 1-889 - 28850 0)

Japanese Cinema Essential Handbook -kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1996 ja arvosteltavana ollut kappale oli uusittu, neljäs painos.

Thomas Weisser kertoo alussa vaimonsa suunnattomasta avusta ja tiedon valtavasta määrästä - ja siitä kuinka paljon valheellista tietoa on liikkeellä. Tämä kommentti huvittaa sillä Weisser itse tunnetaan lukemattomista asiavirheistään joita arvosteluissa esiintyy. Tästä lisää artikkelin lopussa.

Kirja kattaa joka tapauksessa melkoisen määrän elokuvia vuosien 1955-1998 väliltä. Elokuvat on aakkostettu englanninkielisten nimien mukaan ja lisäksi on listattu sekä julkaisuvuosi että ohjaaja ja muutamia näyttelijöitä. Kuten arvata saattaa, suurimman osan kirjan sivuista vievät genre-leffojen arvioinnit mutta mukaan mahtuu mittavasti toki draamaa, komediaa ja kaikkia genrejä lastenelokuvia ja piirrettyjä lukuun ottamatta. Tosin Ghost in the Shell ja Prinsessa Mononoke ovat niitä harvoja animeja jotka ovat kirjaan päässeet, sillä Weisserin tarkoituksena on ainakin tähän aikaan ollut kirjoittaa oma kirjansa japanilaisesta animaatiosta.

Japanese Cinema Essential Handbook voi toimia hyvänä tutustumisena japanilaiseen elokuvaan, kunhan ei vain takerru yksityiskohtiin.

Thomas Weisser ja Yuko Mihara Weisser:
Japanese Cinema Encyclopedia: Horror, Fantasy and Science Fiction Films
(1997, isbn: 1-889-28851-9)

Japanese Cinema Encyclopedia alkaa juhlallisesti Oliver Stonen esittelytekstillä sekä Thomas Weisserin alkusanoilla, jotka keskittyvät lähinnä kieliopillisten erilaisuuksien tuomien vaikeuksien selittämiseen.

Kirja kattaa vuosien 1955 ja 1997 välissä ilmestyneitä kauhu/fantasia/science fiction -elokuvia. Täältä löytyvät hirviöelokuvasarjat kuten Gamera ja Godzilla, hulvattomat Go Nagain ideoimat naissupersankarit Legendary Panty Mask ja Keko Mask (joista ensimmäisellä on naisten pikkuhousut naaman edessä maskina, jälkimmäisellä ei maskin lisäksi muuta yllänsä olekaan), pahamaineisen Guinea Pig -sarjan elokuvat, Sex Beast Teacher -lonkeroelokuvia sekä kaikkea muuta mitä Japanista kuvitella saattaa. Marginaalielokuvien harrastajalla on hauskaa tämän kirjan parissa.

Useat englanninkieliset nimet on käännetty Weisserin pariskunnan toimesta, eikä niitä ole välttämättä koskaan länsimaissa julkaistu kyseisillä nimikkeillä. Esimerkiksi Koya no Dacchi Waifu -elokuva kääntyisi suoraan muotoon Dutch wife.

"Dutch wife" taas on japanilaisten nimitys ns. pumpattavalle Barbaralle joten elokuvan englanninkieliseksi nimeksi onkin kirjattu muikealta kuulostava Inflatable sex doll of the wastelands...

Japanese Cinema Encyclopedia sisältää paljon samoja arvosteluja kuin edeltäjänsä, joten kiinnostuneiden kannattaa harkita tarkkaan ostaako molemmat kirjat vaiko vain toisen. Genrefanaatikoille suosittelen tätä kirjaa mutta kattavamman näkökulman japanilaiseen elokuvaan saa Essential Handbookista.

Kirjan lopusta löytyy vielä elokuvien hakemisto jaoteltuna alkuperäisen nimen ja englanninkielisen nimen mukaan, ohjaajahakemisto sekä näyttelijähakemisto.

Thomas Weisser:
Asian Cult Cinema
(1997, isbn: 1-57297-228-9)

Asian Trash Cinema ja Asian Cult Cinema -lehden arvosteluista alkunsa saanut kirja jatkaa samalla Weisserin suosimalla linjalla joka kieltämättä tekee näistä tuotoksista erittäin kevyttä ja helppolukuista. Tässä kirjassa arvostelut ovat kolmesta käsitellystä kirjasta lyhyimmät.

Asian Cult Cinemasta löytyvät niin legendaariset kung fu -klassikot kuin tylyt CAT III -elokuvat. Vaikka kirja keskittyykin pääasiassa Hong Kongin elokuviin, käsittelee se monta kummallisuutta esimerkiksi Thaimaasta (Ginseng King) ja Indonesiasta (Barry Priman Warrior-trilogia, Mystics in Bali).

Monia ilahduttaa varmasti kirjan loppupuolelta löytyvä kung fu -elokuvien hakemisto joka kattaa lähestulkoon kaikki taisteluelokuvat vuodesta 1966 aina 80-luvun alkuun asti vaihtoehtoisilla nimillään, sekä ohjaajilla että tärkeimmillä näyttelijöillä varustettuna. Kattava näyttelijä- ja ohjaajafilmografia on sisällytetty mukaan ja lisäksi kirjasta löytyy vallan mainio osastonsa leexploitaatiolle eli Bruce Lee -kopioiden (Bruce Le, Bruce Li, Dragon Lee, Bruce Liang) filmografioille!

Ylistävät alkusanat on kirjoittanut kauhukirjailija Max Allan Collins.

Summa summarum:

Weisserin kirjat toimivat suoraan sanottuna parhaiten vessalukemisena. Eikä tämä ole mikään haukku. Jokaisessa kolmessa kirjassa ihmetyttää kuitenkin Weisserin piittaamattomuus faktoja kohtaan (onko Weisser edes nähnyt kaikkia näitä leffoja, on usein ja aiheellisesti esitetty kysymys) sekä muutamat ylilyövät letkautukset jotka mauttomuudessaan eivät ole enää edes hauskoja. Kaikkein eniten allekirjoittanutta ärsyttävät lukuisat spoilerit eli elokuvien loppuratkaisut paljastetaan surutta ja varoittamatta. Useimmat virheet ovat suuruudeltaan onneksi sellaista luokkaa, etteivät ne maailmaa kaada.

Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
elokuvan!