Manara pin-up
Elitistin levyhyllystä
sivu: 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · 9

Pharmakon: Bestial Burden (2014)


Raidat

  • 1. Vacuum
  • 2. Intent or Instinct
  • 3. Body Betrays Itself
  • 4. Primitive Struggle
  • 5. Autoimmune
  • 6. Bestial Burden

Maa

Bestial Burden #1 
Discogs

Kuolema on aina lähellä. Silloinkin kun emme tunne sitä kehossamme, saattaa se vaania meitä vain muutaman sattuman päässä. Yhden tällaisen sattuman koki Margaret Chardiet, kun yhdestä hänen sisäelimestään löydettiin pahemmanlaatuinen kysta. Sairaala kutsui ja sen myötä tuntemus oman kehon rajallisuudesta fysiikan pettäessä. Lisää pontta sukellukselle ihmiskehoon antoi mies, joka teki kuolemaa samassa huoneessa.

Omissa oloissaan lapsena viihtynyt Chardiet hyödynsi kokemustaan taiteilijanimellä Pharmakon tallentaen muun muassa omia hyperventilaatioitaan ja satunnaista oksentelua albumiinsa Bestial Burden, joka syntyi hänen tuskaisen kokemuksensa pohjalta. Hänen uusin teoksensa tunkeutuu vieläkin syvemmin ihmisepätoivoon kuin vuotta aiemmin ilmestynyt ensisoitto, Abandon (2013). Tätä on vaikea uskoa, sillä jo Abandon loi hyvin ahdistavan äänimaailman kaiken loppumisesta.

Kiihtyneellä, tuskaisella hengityksellä alkava Bestial Burden ei päästä missään vaiheessa kuulijaansa helpolla. "Vacuum"-nimistä introa seuraavat albumin kaksi keskeistä raitaa, synkkään teollisten koneiden hallitsemaan ja ihmisiä rusentavaan maailmaan upottava "Intent or Instinct" sekä rajuihin purkauksiin yltävä "Body Betrays Itself", jossa ihmiskeho kuin heittelehtii olosuhteitaan vastaan. Ellei ole jo selvää, niin viimeistään näitä seuraava raita, ahdistuksessaan pyyteetön "Primitive Struggle", antaa ymmärtää miksi niin moni Pharmakonin musiikkia arvostellut on verrannut nuoren naisen luomaa äänimaailmaa David Cronenbergin elokuviin. Molempien luoman todellisuuden keskeisenä elementtinä vaikuttaa fyysisen ruumiin hajoaminen palasiksi tavalla, jota mieli ei voi ymmärtää. Bestial Burdenissä Chardietin ahdistus leviää kuin raskas huntu kärsivän lihan ylle peittäen alleen kaiken elämiseen liittyvän kauneuden "Primitive Struggle" on tuskaista kuunneltavaa, sillä siinä ihmismielen vapaus on vaihtunut sitä hallitsevaan kipuun. Kokemus, jota Pharmakon alusti jo Abandonissa.

Albumin heikointa kappaletta, "Autoimmune", seuraa vielä megalomaanisen kieroutunut "Bestial Burden", jonka kuunteleminen on kuin hulluuden imemistä sisäänsä Pharmakonin esittämän dialogin kääntyessä sisäänpäin itseään vahingoittavaksi kierteeksi. Jäljelle jää lopulta vain pelkkää nuoren naisen maanista, katkeraa naurua.

Kuka olisi uskonut, että parikymppisen kaunottaren sielusta löytyy tällainen painajainen? Viimeisenä tekonaan Bestial Burden rikkookin illuusion kauniiden kasvojen takana lepäävästä hyvyydestä ja rauhasta. Albumin kompakti rakenne pyrkii osiltaan jäljittelemään naisen livekeikkoja, jotka nauttivat jo pientä kulttimainetta.

****-
keskiarvo
toimitus
4.00/5.00 (2)
 JSJM
  4.0 4.0
keskiarvo
lukijat i
2.00/5.00 (1)
Jos kirjaudut foorumille,
voit itse pisteyttää tämänkin
albumin!
Sivu:

1 2 3 4 5 6 7 8 9

kommentit

odota...
Namfoodle kommentoi (4.5.2015 18:44:44)
user avatar Keskinkertaista Death Industrialia nykyhipstereille.
vastaa »

kommentoi arvostelua ja/tai elokuvaa